icon

Som povinná zaplatiť zrpš?

samanta82
21. okt 2015

Ahojte.Učitelka neustále naháňa syna že kedy prinesie peniaze na zrpš.Zaujímalo by ma či som povinná to vôbec platiť alebo je to dobrovolné.Lebo to je dosť veľká suma,aspoň pre mňa.Za jedného 20€ a za dalšieho 18€.Dala som obom detom po 5€ na triedny fond lebo viem že z toho dávaju na sladkosti na Mikuláša a iné.Prosím ak sa niekto tomu rozumiete o viac info čo som povinná zaplatiť.Vopred všetkým dakujem 🙂

mircalla
21. okt 2015

Toto sme platili este za komunistov, akurat to bolo 20 korun, nie eur
Ale inak, nie je to trapne nezaplatit? ved to nie je vela

simca06022011
21. okt 2015

Ano platia to vsetci rodicia a mate to zaplatit aj vy. Ked tak si to treba vydiskutovat na rodicovskom, tam sa to totiz dohaduje, ak to nie je dane vopred nejakym predpisom skolky. Z toho sa detom kupuju pomocky a veci co pouzivaju, dalej aj aktiivy... nerozumiem preco je to na pol roka/niekde aj na rok problem... ved uz tak su tie poplatky za skolky smiesne, ved keby ste boli doma s dietatom miniete niekolko krat viac.

angelous1991
21. okt 2015

my platime v skolke 25 eur, sice mi to tiez pride moc, ale nemozem chciet aby ostatne mamky platili a my budeme jedini co nezaplatia ? z toho chceli este 3 eura na zosity a viem , ze z toho uz budu mat aj vylet aj mikulasa a aj den deti, cize my sme spoko , a tiez nemame peniazkov nazvys ale zaplatit to chcem aby som sa nehanbila ked bude akcia pre deti ze to je ta co nedala a my sme dali.... za dalsie , dali nam na to cas 2 mesiace cize ked by som si po troske odkladala da sa naskrabat 🙂 peniaze sa minaju na ine blbiny, a ked mamicky daju dieta do skolky treba s tym ratat ze sa aj plati bohuzial. 🙄

nikola99
21. okt 2015

Fuu, som platila dnes ráno v škôlke a zdalo sa mi veľa - 12eur, ale ako som si prečítala vy platíte iné položky. Naozaj so to rodič musí rozpočítať , aby mu to v septembri všetko výšlo.
ZRPŠ ide len pre deti, kedže som v Rade školy, viem že sa ešte zháňajú sponzori aby to vyšlo, ak sa niečo ušetrí tak sa za to kúpi niečo do škôlky - napr,preliezka.
U nás sa na plenárnom rodočovskom v MŠ hlasovalo, kto je za a kto proti takej sume, takže sa nikto nesťažuje,
Zároveň som aj učiteľka na ZŠ a zo ZRPŠ sa určite káva nepije ani koláče nejedia, viem že je jedna mamička určená ako pokladník a ona tie peniaze účtuje na čo treba, takže mi učitelia sa k tomu nedostaneme.

martinkamm
21. okt 2015

20eur na skolsky rok???mozte byt radi...U NAS TO JE 20EUR ZA JEDNEHO RODICA...CIZE 40EUR NA SKOLS.ROK KED JE MAMA AJ TATO...

veroninna1
21. okt 2015

Zo zakona to povinne nie je. Ale ide o to, ze tvoje deti dostanu vsetko tak isto ako aj tie ostatne, cize spravodlive je to zaplatit. Nie je to az taka velka suma, viem, ze naraz je to vela, ale skus to zaplatit na viackrat.

bosoriak
21. okt 2015

Ak je ti to vela, mozes sa skusit dohodnut s kompetentnymi, ci to nemozes platit mesacne napriklad. Ked som v minulosti bola clenkou tej rady rodicov, ktori rozhodovali o rozdelovani tohto vyzbieraneho prispevku. Mali sme aj takych rodicov, ktori platili mesacne po 5 eur, takych co platili polovicu jedneho polroka, polovicu druheho polroka.

Potom sme mali aj takych, ktori sa rozhodli nezaplatit vobec. Nakoniec to dopadlo tak, ze neplatili rok. My ostatni rodicia sme vlastne pocas toho roku sponzorovali ich deti na vyletoch, hrackach, pomockach a podobne. Takze nasledujuci rok deti neplatiacich rodicov jednoducho nesli na vylety platene z tohto dobrovolneho prispevku. Drsne, ale co sa da robit.

Ano, skolstvo na Slovensku je zadarmo, ale len ten zakladny vyucovaci proces, ziadne vylety, extra pomocky a podobne, to predsa nemozno cakat od ucitelov alebo skoly, ze to budu platit zo svojho.

denisads
21. okt 2015

Z 30e, ktoré som minulý rok platila staršej, sme naspäť dostali 2e ako príspevok na plavecký a knihu, ktorú dostala za prospech a ktorú ani raz neotvorila. Pre mňa je ten poplatok len výpalné, väčšinou ho platím, lebo si neotvorím ústa na plenárke, ale už sa stalo, že som nezaplatila. Nie je to povinné. A ak ťa štve učiteľka, ktorá ho vyžaduje od dieťaťa, urob tak, ako som urobila pred chvíľou ja. Napísala som triednej líbesbríf, že si neželám, aby s tým otravovala dcéru, a nech sa nebojí, poplatok bude zaplatený do termínu určeného na plenárke (nakoľko treba zaplatiť do konca novembra a včera som si vypočula od dcéry, že mám zaplatiť, lebo som posledná ktorá nezaplatila).
Ak by z prípadného nezaplatenia hrozili nejaké obmedzenia pre dcéru, vždycky sa dá obrátiť na Školskú inšpekciu, už také podnety zo strany rodičov riešili.

petulka124
21. okt 2015

Tiez si myslim, ze to nie je az taka velka polozka. Mozno by sa dalo dohudnut s kompetentnymi, aby sa to zaplatilo na 2-3 krat. Ale s takymito vydavkami by sa malo pocitat dopredu a mat neaku rezervu. Myslim, ze tie peniaze idu na dobru vec (aspon dufam).
Inak, moja dcera chodi len do skolky a platime 70€ na rok

sisaha
21. okt 2015

ja by som povedala takto: povinne to rozhodne nie je. Neznasam reci typu: myslis, ze je to spravodlive voci ostatnym detom? Spytam sa inak. Je spravodlive, ze niektori rodicia zarabaju 3x viac ako rodicia inych deti? Kde je tam spravodlivost? urcite by som sa nezaoberala nejakou spravodlivostou. Ono je to tak, ze sice ti nabulikaju do hlavy ako vsetko ide na deti, ale cstokrat su tieto peniaze pouzivane na obnovy tried, kurenia, okien, atd - ktore patria do spravy zriadovatela a ten si iba oprasi ruky, lebo jeho povinnost prebrali rodicia a oni peniaze, ktore mali pouzit na skolu investovali (rozdelili) inde. Pokial viem, je protizakonne vyradit dieta z nejakych aktivit, lebo neprispelo. Vyhrazanie zo strany ucitelov tiez nie je koser. Ja to neplatim uz niekolko rokov a dalsie roky sa nechystam. A je mi šum a fuk, ci niektori zaplatili, alebo nie. Skolske pomocky, zosity, wc papier, vreckovky, vykresy totiz musim takisto uhradit do triedneho fondu (tieto peniaze aspon viem kam idu). A ak sa ide na vylet, takisto sa od deti zbieraju peniaze.
To, ze sa nieco odhlasuje, neznamena, ze to aj musim zaplatit. Nie je to pravne vymahatelne. Takze, kazdy by mal podla svojich moznosti a vôle. Učiteľku, ktora ta nahana so zaplatenim požiadaj, aby ti dokladovala, v ktorej vete zo stanov obcianskeho združenia sa nachadza slovo povinnost. Ver, že ti už da pokoj.

jasminet
21. okt 2015

ze 12€ a 20€ v skolke za zrps je vela - stastna ako blcha by som bola - u nas sa v skolke plati zrps za pol rok 60€ - cize 120€ za rok na 1 dieta - kedysi bola zlava pri druhom dietati, ale uz ani to nie je... 😅

a v skole ma dcera 30€ zrps (za rodinu, cize druhe dieta uz napr. neplati nic) a 30€ triedny fond....

demartka
21. okt 2015

U nas sa z tychto penazi plati mikulas,mdd,cestovne deti na rozne sutaze,odmeny-knihy,medaile.kriedy,fixky na tabule,zariadenie do tried,interaktivne tabule,prispieva sa na lyziarsky a plavecky.zosity a pod,tiez vylety a divadla si deti platia zvlast.platime 12 e na ziaka.ja mam v skole tri deti,tak 36 e.a mozem povedat,ze nikto z ucitelov neminie ani cent...este aj papiere do skoly si kupujem zo svojho....

jankaja
21. okt 2015

Dcérka v škôlke platia 4 EUR mesačne, za 10 mesiacov. Dá sa platiť ročne, polročne, mesačne, podľa toho, ako to rodičovi vyhovuje. Vedie sa presná evidencia, na čo sa to použilo, u nás na divadielka, výlety, sladkosti na Mikuláša, odmeny za súťaže a podobne... Podľa mňa sú to dobre investované peniaze, som rada, že deti majú v škôlke pestrý program a tiež je mi pohodlnejšie platiť to takto naraz, lebo potom fakt už nič nepýtajú, napr. 5 eur na výlet, 2 eur na divadielko... Keď niektorý rodič nezaplatí, je to nefér voči ostatným platiacim rodičom, lebo teda aj jeho dieťa vezmú na výlet, dostane odmenu, ak vyhrá súťaž a sladkosti na Mikuláša... a poskladajú sa mu na to ostatní...

robin_claire
21. okt 2015

@samanta82 Povinna nie si. Ale ak sa nechces prizivovat na ostatnych rodicoch, ktori to platia, tak nejaka moralka by ti mala napovedat, co urobit....Je to nefer voci ostatnym to neplatit

dahra
21. okt 2015

Tiež máme ZRŠ 30€, u nás rozdelené na 2x po 15€ pre tých, čo im je to naraz veľa. Asi aj takto by to šlo. Inak v dedine v okrese s najvačšou nezamestnanosťou sa platí okolo 10€ a aj to mali rodičia problém zaplatiť. 😒 Dokonca mesačný príspevok bol "len" 4,90€ a neplatili.

anoja
21. okt 2015

Takže takto: nie, nie ste povinná zaplatiť, ale ja by som sa ani na učiteľke nevŕšila 🙂 ona za to nemôže, pretože výšku ZRPŠ si schvaľujú/neschvaľujú rodičia na plenárnom rodičku. Ale načo tam chodiť, však? 🙂 Učiteľka dostane len príkazom (tak je to u nás) vyzbierať € do určitého dátumu a tieto peniaze sa odovzdávajú pokladníčke, ktorá je vždy z Rady rodičov a ona si vedie evidenciu. Vôbec nie je na učiteľke, ako vyzbierané € použije, ale VŠETKO to schvaľuje Rada rodičov v spolupráci s vedením školy. Učiteľka len dostane možnosť využiť peniaze a konkrétne u nás je to - 50€/triedu na školský výlet (jeden výlet - ostatné si plne musia hradiť samostatne rodičia), 300€/trieda plavecký (ktorý je len v 3.ročníku), 20€/trieda na tvorivé dielne, ktoré sú tiež dvakrát do roka, ale suma je dokopy na obe. A plus ďalšie výdavky, napr. na nákup učebníc AJ, alebo na nové lavice, odmeny v súťažiach organizované školou, vecné odmeny pre žiakov napr. za výsledky dosiahnuté v olympiádach a pod. Podotýkam, že sme škola s viac ako 800 žiakmi.
Ešte by som mohla povedať, že napr. peniaze ktoré môže učiteľka využiť musí najskôr reálne vyplatiť zo svojho, pretože na preplatenie školou potrebuje mať doklad - teda ak kupuje pomôcky na tvorivé dielne za 15€, tak tých 15€ musí reálne zdokladovať s originálnymi bločkami, tie následne odovzdať pokladníčke a až tak jej vyplatí/nevyplatí €. Tak isto je to aj s 50€ na výlet, najskôr musí kúpiť vstupenky (príp. zaplatiť bus, alebo iné) a až po následnom zdokladovaní sú jej peniaze vyplatené (alebo aj nie).
U nás sa reálne hovorí o tom, že výška príspevku napr. za výlet na triedu bude počítaná podľa počtu zaplatených peňazí, pretože nie je normálne aby rovnako hospodárili všetky triedy, a pritom bude platiť každý druhý...
Ak neviete, ako sa hospodári s € zo ZRPŠ, škola je povinná to zverejniť buď na stránke školy, alebo sa treba informovať cez triedneho dôverníka.

novana
21. okt 2015

maminkynafazulka keby si na začiatku šk.r. bola prítomná na plenárnom ZRPŠ, nepísala by si tu fantasmagory o kávičke a pod., nakoľko sa na prvom stretnutí rodičov vždy robí verejné vyúčtovanie a prostriedky ZRPŠ majú pod kontrolou rodičia, nie učitelia. U nás deti platia na ZRPŠ 7€, toľko si totiž rodičia odhlasovali. Triedny fond v synovej triede ani nemajú. O výške príspevkov a ich použití na každej škole rozhodujú len a len rodičia.

lucia20
21. okt 2015

Osobne ma tato otazka tak isto rozculuje. Zaplatit zaplatim, ale rozculuje ma to. Mame v kazdej triede triedny fond za 25eur, na aky cas to negiem, lebo nam bolo oznamene, ze ked sa minu, tak si ucitelka po 2-3mesiacoch vypyta zas. Mame zrps za 25eur na pol roka, a okrem toho mame dalsi fond na vylety. Taisto za 25 eur. Ucebnice na tento rok sommplatila v juni v jednej triede za 20 eur a druhej za 30 eur. Tento rok v septembri vypytali na ucebnice v jednej 16eur, v druhej 10 eur. Papier, zosity, vykresy, toaletny papier a servitky, to vsetko kupujeme. Ako prepacte, ale mne sa zda 75eur vsetky pripevky na pol roka vela. A nevidim nic ze by sa kupovalo alebo davalo. Ako je mozne ze v skole o 7 km dalej maju triedny fond 5 eur a zrps 7eur? Ved ked sa ide na vylet nech poslu oznam a kto chce dat dieta na vylet nech da.
Vzhladom na to kolko platim a kolko dostavaju sa mi to zda neprimerane.

jeennyv
21. okt 2015

Tak zrps by som to nazvala aj povinnostou, mna ani u nas doma ako celok nenapadlo uvazovat inak..ja chapem, ze finanacna situacia dnesnych rodin je zla, ale su to peniaze na chod skoly atd. preto sa necudujem, ze to ucitelka od teba tzv. vymaha......ja na tvojom mieste, ak sa to neuhradza na ucet, ale do ruk ucitelky, dohodla by som sa ze to dam na 2-3 razy..mas dve deti atd...ale myslim si, ze je korektne to zaplatit, lebo urcite nie si jedina, ktora sa potyka s financnymi problemami, no dieta by tym nemalo trpiet...

peta1510
21. okt 2015

Niektore tu pisete pekne hluposti:D Vidno, ze "uradujete" z domu. Boli ste aspon raz na plenarnom rodicovskom?!Lebo inak by ste PRESNE vedeli, na co tie peniaze pouzite su. A tam sa aj schvaluje vyska poplatku,aj namietky,ak nesuhlasite,kam sa tie peniaze davaju. Takze ak sa Vam cokolvek nepaci,tam sa vsetko prerokuvava. U nas sa vybera 15eur na dieta,ale ak ma surodenca v skole,ten uz neplati.Peniaze idu na odmeny v roznych skolskych sutaziach, ktorych je pocas sk.roka u nas pozehnane,prispieva sa na autobus na vylet, na akcie typu MDD, Den matiek, Mikulas,rozne karnevaly, pre uspesne umiestnenych ziakov na roznych sutaziach , atd. V ziadnom pripade sa nepouzivaju na pomocky,kurenia,odmeny a kavy :DDDD To ma pobavilo. Niektore by ste tym ucitelom fakt nalozili, aj furu hnoja,keby sa dalo... A ci to zaplatite alebo nie,je na Vas, ale potom sa necudujme,kam tento svet moralne speje...

kurciatko23
21. okt 2015

jasne,my ucitelia si kupujme za ne kavicku.............??????????????????????????????????????????????????? mate vy vobec prehlad, co sa deje v skolstve? ked chcem dat detom pracovne listy, musim si doniest kancelarsky papier castokrat z domu....ale ved ja ba to mam, po 7 rokoch vysky zarobim 466eur.asi pojdem vykladat do TESCA...

evaviki
21. okt 2015

@sisaha ano, je spravodlive, ze ma niekto 3xvyssi plat.. Kazdy si sam moze vybrat, ako sa bude ucit, kolko casu tomu obetuje a ake povolanie si vyberie..
Platim zrps a nepolemizujem,kam tie peniaze idu, kazdy rok sa zverejni zoznam veci, ktore z toho boli platene.. A vsetky tie, ktore tu pisete, ze to je nehorazny poplatok a odmietate platit - pijete kavu, fajcite? Chodite autom, miesto mhd? Malujete sa? Kupujete si nejaky casopis, noviny? Pijete pivo, vino? Ak ano, tak byste mali byt ticho, pretoze na tych veciach hravo tych par eur mesacne usetrite..

moni73
21. okt 2015

Mam dceru stvrtacku na zs a doteraz som nepocula o plenarnom rodicku. prispevok do skoly je dany a zda sa mi nemenny. v skolke bol v rozmedzi od 50-70 € rocne. platila som 50 naraz v septembri. vzdy bolo presne povedane kolko sa vyzbieralo a kolko sa minulo, aj s konkretnymi polozkami. v skole je to podstatne vyssia suma bez akehokolvek prehladu, raz pokus bol (a velmi by ste sa cudovali, ze aj kavicka tam bola aj vselico ine)... takze neplatim a necitim sa cudne ani trapne. citim hnev (to je prisilne) slovo voci rodicom, ktori taketo praktiky podporuju 😖

ani3012
21. okt 2015

@jergova
Ahoj, mám syna na inej škole, skutočne platí 15€....
ALE! v žiadnom prípade sa to nedá porovnať s cirkevnou školou! Zvyšujúci sa dopyt po tejto škole hovorí jasne o tom, že patrí k najlepším v Malackách. A prečo? Lebo sú na vyššej úrovni ako ostatné školy!
Tým nechcem povedať, že iné sú zlé 😉

Minulý rok ste mali imatrikulácie, však? Platili ste niečo?
Veselé menovky - samolepky pre deti na zošity a knihy?
Darčeky pri zápise detí?
Divadielka?
Výkresy?
Mikuláš?
Ako jediná škola bude mať vybavenú technickú triedu a plánuje sa tento rok aj funkčné kuchynky pre deti a to všetko z peňazí zo ZR a 2% z daní. Je toho rozhodne viac, sú to veci na ktoré som si teraz spomenula.

Vedú transparentné účtovníctvo každej jednej položky, ak máš o to záujem, môžeš si to všetko pozrieť.

Platí sa dva krát ročne (tých 40€), čiže zaplatíš 40€ za dve deti do konca januára a ďalších 40€ myslím do konca mája. Ak je viac detí na škole, platí sa iba za dve. Ak je niekto vo fin. núdzi, môže požiadať o zníženie resp. odpustenie poplatku.
Je to naozaj tak strašné?

Keby som mohla, aj syna tam preradím a zaplatím za neho o tých 25€ viac.

Pekný večer prajem všetkým, nech našu myseľ trápia len takéto "hlúposti" 😉 lebo to znamená, že sme zdraví 😵

frenkiss
21. okt 2015

U nás na škole to je 15 eur na jednu rodinu. Teda ak sú v škole napríklad dvaja súrodenci, platí len jeden.
Čo sa týka, či je ZRPŠ povinné, nieje.... Každý ma právo, možnosť prísť na rodičko+(školske), kde sa čítajú výdavky ..koľko a kde šlo..je smutné, že mnohý rodičia ani neprídu a potom sa vyjadrujú, že učitelia máju s toho na kávičky a pod.... ...A taktiež je smutné, že keď si každý preráta tu sumu na mesiac, nieje to až tak veľa, čo sa investuje do dietata. Ale na cigaretky, za ktoré je niekto schopný zaplatiť aj 20 eur týždenne, to nieje veľa....A to nehovorím o iných výdavkoch... ☹

barny
21. okt 2015

Tak u nas sa plati 10 € co mi pride ok, a ked chodi viac surodenco, tak plati len jeden. A je to v meste na juhozapade

karolinka2010
5. nov 2015

U nas v skolke za plati polrocne zrps 40 eur,plus 4eura triedny fond,statna skolka. Mam dvojky,takze hned v septembri ma skasli o 98 eur,skoro ma natiahlo. U nas platis za kazde dieta,bie len za jedno

sisaha
5. nov 2015

@karolinka2010 ved ho neplat a nemusi ta natiahnut 😉

karolinka2010
5. nov 2015

@sisaha budes sa cudovat,ale aj ked to nie je povinne,zaplatim,aj ked na jedenkrat je to na mna velka polozka,ako asi aj na vacsinu z nas. Detom sa v skolke fantasticky venuju,a vsetky vylety a akcie sa hradia zo zrps.

sisaha
5. nov 2015

@karolinka2010 nebudem sa cudovat. Preco by aj? Kazdeho osobna vec. Pokial sa peniaze vyuzivaju na vylety a akcie, tak je to ok. Niekde vsak z toho obnovuju skolske zariadenia, co je vsak uz uloha zriadovatela. Okrem toho dostava skolka na dieta raz rocne prispevky od mesta. U nas to bolo 119 eur za rok, co si myslim, ze dostatocne pokryva vsetky naklady nielen na pracovny material a hracky, ale aj vylety