icon

Spolužiaci cigáni

janinah
3. sep 2012

Dnes syn nastúpil do 1.triedy a z 19tich detí sú 4 cigánčatká /neupozorňujte prosím,že romovia/ ,napíšem pravdu- znervoznilo ma to a nebola som sama z rodičov,ktorí tým neboli nadšení. Na druhej strane chápem,že aj oni kdesi musia do školy chodiť,ale keď som ich videla,jeden asi opakuje ročník,veľký,špinavý,ani vetu nevedel povedať nieto básničku,dievčatko nechápalo,čo od neho p. uč. chce, tie ich mamy škoda komentovať,každá tam mala ďalšie jedno až dve menšie deti.....no dobre,uvidíme.....teraz mám otázku na rodičov príp. p. učiteľky,či mám nejako toto pred synom komentovať,či mu povedať,že hraj sa so všetkými deťmi,či mu povedať,že "daj si na nich pozor",či nehovoriť nič,či niečo také,že nedávaj nikomu piť zo svojej fľaše...chápete,dúfam,čo chcem vyjadriť,čakám názory od rodičov,čo takú situáciu zažili,pre mňa je to niečo nové,nepovažujem sa za rasistu,len chcem syna pripraviť na príp. možné problémy,ak sa to dá 😒

Strana
z3
sisaha
4. sep 2012

na odlahcenie pribeh, ktory sa stal. V jednej nemenovanej krajine (nie SVK) bol jeden ujo policajt, ktory bol rasista a nemal rad cernochov. Pri kontrole mercedesu, ktory soferoval cernoch, oslovil tohto vodica: "no, bimbo, ukaz pas a doklady", vodic ukazal, vsetko bolo v poriadku, policajt: "bimbo otvor kufor", v kufri nic nenasiel, tak mu hovori: "co pozeras bimbo, vyhadzat kufor", kufor teda vyhadzal, nic nenasiel, tak mu hovori: "no, vsetko je v poriadku, tak mozes ist". A vodic hovori: "no a teraz si prosim ukazat vas pas", preco, pyta sa policajt .. "lebo bimbo je pravnik"... V sucasnej dobe pan policajt niekde peciatkuje doklady 😀

sisaha
4. sep 2012

@bonnie1 ja s integraciami nesuhlasim, resp. som za do urcitej miery. Treba si uvedomit, ze v niektorych komunitach su deti narodene z pribuzenskych zväzkov a tam ani sebalepšia snaha nemusi pomôcť...a bude preto trpieť zvysok triedy? špecialne školy maju svoje opodstatnenie...

kikaneu
4. sep 2012

@bonnie1 no hej, to je tiež pravda

stanislavao
4. sep 2012

@cairka vy ste normalna? a ja som to napisala vam? ved ja som pisala o ciganoch, co chodia u nas do skoly. spamatajte sa a neberte osobne to, co ani nepatri vam.

tortelinka
4. sep 2012

@nelka2103 najmä sa niekto nekamarati s pravopisom 😉

tortelinka
4. sep 2012
pokladik5
4. sep 2012

ahoj, necitala som prispevky pred domnou takze neviem co pisali , ale viem ako s a citis , ja som proti ciganom nikdy nic nemala , este som aj byvala jeden rok na ubytovni kde bolo asi 80 percent cignov , teraz mam priatela co je rasista a ja som s a odneho naucila byt ich nenavidiet , su zly robia zle, neucia sa uz ako prvaci chodia zaskolu a nechceme aby aj moja dcera tak vyrastala, minuly rok som zistila ze na kazdej skole su dajaky taky , a aj som prehlasila ze ak bude v triede viac ako 5 ciganov tak malu preradim do druhej triedy, ale nechcem nikoho urazat, lebo som raz zistila , od byvalej svagrinej aj som sa naucila zedietatu cim viac s a bude zakazovat tim bude robit to co mi nechceme , moja ex svagrina mala dceru prvacku a v jej triede bola aj moja prasestranica polo ciganka , ex svagrina dcere zakazovla nehraj sa snou nerozpravaj aj ucitelke povedalanech ju oddeluje aj cez prestavkyno ona si ju sama vyhladavala, takze som s a naucila nezakazovat ale prisposobit sa a nevsimat si ......
ale inak nie kazdy cigan je ako cigan, su aj dobry co s a vzdelavaju a chu mat aj vzdelane deti cistotne , timto ich nezastavam , ale kolko krat su aj biely taky skor este hnusnejsi , nepriatelsky.
skus svojmu dietatu doverovat mozno sam zisti kto je v triede dobry a kto zly
ale drzim aj tak palce, aby si to vydrzala a nerozculovala s a zbytocne .... dufam ze som to dobre napisala , cakam odozvy 🙂

digysa
4. sep 2012

@sisaha Integracia pomaha iba urcitym detom. Tie, ktore su zdrave, schopne a chcu sa ucit, ale rodicia ich brzdia.
Takze tiez nesuhlasim s integraciou.

Ja som vyrastala v dedine, kde mame "mini cigansku osadu" a v kazdom rocniku som mala romov, pretoze oni prepadavali z rocnika do rocnika.
U vsetkych romoch som bola oblubena....neviem preco, ale dokazala som sa s nimi porozpravat. Vela krat som im aj na drzovku povedala- preco si si nenapisal ulohu? Chod si umyt ruky! Zajtra si oblec ciste veci, lebo pri mne nebudes moct sediet.
JEden rok sme mali v triede jednu romku, volala sa Zaneta (iba jej meno si pamatam) a samozrejme s nikto s nou nechcel sediet. Tak som ako 7-macka vymyslela, ze aby s nou kazdy sedel jeden tyzden v lavici. Ucitelka s tym suhlasila a tak sme to robili. Ja som ju "konstruktivne buzerovala"- aby pekne pisala, aby si ukladala veci a skolske potreby tam,kde vsetci, pomahala som jej s domacou ulohou a pod...

Myslim si, ze v dnesnej dobe sa uz neda "skatulkovat" a hadzat kazeho roma do jedneho vreca. My sme mali susedov ciganov a oni nam robili na dome- strazili, kosili travu...mama im davala mensie prace, za ktore sme im platili. Mali sme velmi pekny vztah. Teraz sa ich vnucata hravaju s mojimi detmi. Ale nehovorim teraz o romoch z osady.

Keby moje deti chodili s romskymi detmi do skoly, tak by som na nich nepoukazovala...viem, ze by rychlo zistili same, ci su to vhodni kamarati pre nich. Ak by boli vychovani (ako napr. ten rom, ktory sa hrava cez leto s mojim synom), tak by som nemala problem ho zavolat aj k nam. AK by vychovany nebol a nedajboze by sa vyskytol problem, tak moj syn by sa s nim nehral. Nepotrebuje na to mna, aby si sam vyselektoval kamaratov.

Napriek vsetkemu.........ak by som zistila, ze deti maju v triede romov, tak by som "automaticky spozornela", svetielko by mi na hlave okamzite zasvietilo, lebo je to proste tak-instinkt. Toto cliche a predsudky o Romoch sme si nevymysleli len tak, tie predsudky si na seba priniesli oni sami-Romovia.
Ti, co sa chcu vymanit z predsudkov a chcu zit normalny zivot, tym by sme branit a polena pod nohy hadzat nemali. Ved je to len k nasemu dobru....cim menej negramotnych romov, tym lepsia spolocnost.

Ale take spravanie a komentare deti ake to pisala @yukki , ktore zazivaju jej deti, by som netolerovala. Tie deti,ktore chodia do skoly s tvojim detmi maju velmy zly "spolocensky zaklad" od rodicov. Toto by som svoje deti nikdy nedovolila vyslovit na ziadne dieta.

cairka
4. sep 2012

@stanislavao , napísala si, že cigán sa pozná podľa.... nikde som nevidela, že cigán, ktorý chodí s mojim synom do školy sa pozná podľa ... Keď vojde cigán do miestnosti sa ho nik nespýta, či je adoptovaný, či žije podľa noriem spoločnosti, alebo len náhodou bol včera rok od toho, ako sa naposledy umýval a výnimočne nesmrdí na 20 metrov, či koľko si to písala...jednoducho vojde cigán a všetci traste sa...reagujem konkrétne na toto, čím si reagovala na môj príspevok, že na cigánovi je na prvý pohľad vidno, že je cigán : "ano, to, ze je niekto cigan, vidno. a to, ze smrdi na 20 metrov citit tiez hned a ze mu z hlavy trci slama a opadava z neho minulorocna spina vidno tiez."

digysa
4. sep 2012

@cairka Videla som tvoj album. Ty si romka, alebo mas iba adoptovane deti? Mas nejake problemy s dcerkami v spolocnosti? Ako sa k nim spravaju ine deti? Toto by ma zaujimalo....

cairka
4. sep 2012

@digysa , deti mám v pestúnstve. S deťmi zatiaľ nemajú také problémy, ako písala @yukki , ale s dospelými občasne hej. Teda s bielymi dospelými, s cigánmi máme len pozitívne zážitky 😉 cigán mi ešte nikdy nekomentoval negatívne, že ja biela mám za deti cigánčatká, od "bielych" som pár blbých komentov počula... a rozhodne nemyslím reakcie typu "ja by som nikdy..."
Ale proste už tým, že sa niekto zamýšľa, či má povedať dieťaťu, aby sa nehralo s iným pre nejaký vonkajší znak, je krok nie správnym smerom, podľa mňa. Už tu nie raz bolo pár takých pokusov segregovať iných pre farbu pleti, záujmy, či náboženstvo a nikdy to nedopadlo dobre 🤐

malabiba
4. sep 2012

@janinah ahoj, máme suseda, chlapca, tiež róma. Je to šikovný, milý a veľmi slušný chlapec, zo synmi podchvíľou behá po ihrisku. Jeho rodičia sú príjemní ľudia. Keď sa s ním o tom, že je róm deti rozprávali, povedal, že je n to hrdý.môj syn má tiež spolužiaka róma, zo slabších pomerov, nik sa s nim nechcel hrávať, bol nedôverčivý a agresívny, asi už mal zlé skúsenosti s deťmi. Minulý rok priniesol do školy žltačku, celú triedu museli zaočkovať. ☹ Je to veľmi ťažké, ja som synovi neustále prízvukovala, aby bol k nemu slušný. Mne bolo toho dieťaťa veľmi ľúto, bolo ako zvieratko, ktorému ubližovali, nikomu neverilo.

zlatica36
4. sep 2012

ale je tu burliva debatka... baby , kazda mate svojim sposobom pravdu...ved kazda mate ine skusenosti,tak sa tu navzajom neosocujme 🙂

iviatko
4. sep 2012

zaujimava debata... ja nemam dobre spomienky zo ZS na jedneho roma , ktory prepadaval pernamentne a dost nasilne sa spraval k spoluziackam... ☹ Vo VK zilo vtedy veeela romov a naozaj nemam dobre spomienky...
ale napr, teraz v PK moj syn chodi do skoly a v triede nemaju ani jedneho roma a neustale mu mizli pera, farbicky, pomocky, maju tam min.2 bielych spoluziakov, ktori sa nezmesia do koze, vyrusuju, nadavaju...no horsi su ako...cize urcite by som romov neodpisovala len na zaklade toho, aki su, vedia prekvapit.

sendy182
4. sep 2012

@janinah určite by som ho upozornila..........že toto a tak.......moje deti nedávajú cudzím piť so svojej fľaše ja sa tiež nenapijem, len po vlastných deťoch 😀 .............dieťa tiež vidí rozdiel v oblečení chovaní takže mu nechaj utvoriť vlastný názor a určite sa o tom rozprávajte........niekedy učiteľka povie že oni za to nemôžu nemajú čo jesť atď........lenže mňa to vôôôôôbec nezaujíma.............moje deti vidia že niektorí sú proste iní a vedia že si ich nemajú všímať ani si ich obzerať........no niekedy mi ich je aj ľúto hlavne keď v zime idú v papučiach a tenkej mikine do školy.........ale sami si za to môžu....

ani3012
5. sep 2012

baby ale predsudky tu boli a budú...nie len voči rómom ale aj:
ak zbadáte veľmi tučnú osobu,tak si poviete- má menej žrať .....pritom tá osoba môže jesť pravidelne v malých množstvách a môže mať zdravotné problémy
alebo vychudnutú mladú babu a hneď- anorektička, bulímička...ale jesť môže veľa,len má dobré spaľovanie prípadne ochorenie štít.žľazy a pod.
alebo človeka so psoriázou-automaticky sa odďaľujeme od takého človeka,čo ak by sme to chytili-pritom to nie je infekčné
alebo nejakého Iránca atď.. - manželstvo,deti= problémy (priznám sa,že toto sa týka aj mňa 😒 )
takto by to mohlo pokračovať do nekonečna....

dianka2374
18. nov 2012

Moju dcéru už rómovia prepadli nechceli peniaze iba ju zbiť toto keď mi povedala tak som myslela že ma porazí no ale potom čo mi povedala že čo z nimi urobila 😀 tu to mate : Stáli oproti nej a začali na nu pokrikovat prisli ku nej a pytali sa mas problem? a ona ne nemam a potom ju oplula jedna z tych dievcat ona jej dala low kick do nohy ( to je taky kop do stehna) a potom sa tie romske dievcata rozutekali a ona ich zacala nahanat a potom ked ich dobehla zase jednu z nich kopla a potom utekali a ona isla svojou cestou (do galerky na sutaz tych peonz)

Strana
z3