Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@maznacik007 Osobne so štrajkom súhlasím, ale samozrejme je škola/škôlka povinná oznámiť Ti, či sa zapojí, alebo nie, a môžeš svoje dieťa priviesť ako iný bežný deň. Čo viem, tak u nás v obci každé jedno dieťa dostalo lístok s oznámením, ktorý prinieslo domov a taktiež hlásil to i miestny rozhlas.
Pokiaľ si ešte do školy/škôlky nedostala oznámenie o štrajku, tak to asi znamená, že daná škola/škôlka sa asi štrajku nezúčastní. Ak ani do dňa konania štrajku nič nedostaneš, tak svoje deti pokojne odveď do školy/škôlky.
V prípade, že by boli zavreté a Ty si o ničom nebola vopred informovaná, tak na Tvojom mieste by som potom urobila taký humbuk - trebárs aj na VUC či vyššie, že do budúcnosti by si to rozmysleli, niečo neoznámiť. A určite žiadaj náhradu Tvojej ušlej mzdy ako odškodné. Do štrajku sa totiž zapojilo cez 90% škôl/škôlok, čiže možno tie vaše patria k tomu zvyšku, čo sa nezapojili...
@macamac uplne z duse mi hovoris a s tvojimi prispevkami sa stotoznujem.....a to my mame na gympli fakt este treidy kde je okolo 32-34 studentov, uz to zacina klesat, nove triedy uz maju 28-29....vyhra, co? 😀
@sorciera24 😀 obrovská výhra 😀
tam sa fakt tvorivý učiteľ zrealizuje 😀 😀 😝 😉
@maznacik007 jasne, ze sa da zmerat kvalita ucitela...da sa urcit, ktory je lepsi,staci sa pozriet do sukromnej sfery, ako na to...verim tomu, ze ak by niektore diskutujuce mali svoju skolu a museli by na tie platy zarobit, velmi rychlo by vymysleli system hodnotenia ucitela 😀 uz aj tych reci o hnusnych rodicoch a blbych ziakoch by bolo pomenej...
to by bol fajn system...sukromny investor povinne zastupeny v statnom sektore, idealne z radov zamestnancov...🙂
a kazdy povinne min 2 roky podnikat🙂 kazdy....ale teraz, nie zacat v zlatej dobe 90tych rokov..
@minewka a kazdy zivnostnik a rodic...povinne vyskusat pracu ucitela 😉 (vela ucitelov si vyskusalo pracu aj v sukr. sektore, ci podnikatelskom...)....kdezto len maloktory rodic, ci zvnostnik...pracu ucitela...hmmm......neviem, kto tu viac brepta 😎
@sorciera24 nieeeee cosiii...vobec sa neda hodnotit kvalita zamestnanca...nijak raz se neda 😀 neexist! Vlastne naco vobec hodnotit, kazdy ucitel je super😀
A rozhodne vsetci zivnistnici su zivnostnikmi odjakziva...ani jeden nebol zamestnancom. 😀
Ale podstata je, ze se neda..a ze ten, co nahodou ma viac, je "jedna ruka s vedenim" 😀
@minewka viem porovnat 3 druhy prace
1 predavacka, pocas studia VS som tak brigadovala, stala som sice na nohach, ale psychicky som nebola vobec vycerpana, rozmyslat som musela minimalne
2. prekladatelka - sedim si v pohodli domova, popijam kavicku, ked chcem vypnut mozem, mozem skocit na WC, najest sa kedykolvek, musim premyslat, ale vela veci si mzoem skontrolovat v slovnikoch
3. ucitelka- zazvoni-idem na hodinu, musim byt trpezliva, prijemna, upravena, vsetko musim mat v hlave, ved ako by to bolo, keby som ziakovi povedala - pockaj, idem si ho pozriet v slovniku, okrem toho stojim na nohach, chodim po triede, vysvetlujem, vela rozpravam, vela pocuvam co povedia ziaci
najunavenejsia som z prace ucitela
nechcem podnikat, preco by mal kazdy podnikat? ja chcem ucit a byt za to poctivo zaplatena, aby som si mohla platit dalsie studium a aj dopriat svojej rodine
najviac sa mi pacil prispevok @dejnas toto je to o com sa tu bavime
@minewka ja som nenapisala, ze sa neda...ja neviem, ci ty encitas, alebo nechces citat, alebo naschval nechces vidiet......chapat skor......sa pytam ako to cchces urobit tak, aby sa to patricne ohodnotenie dostalo naozaj tym najkvalitnejsim ucitelom (vsak daj navrh....) zatila nic......ak uvdies nejaky navrh.....beriem,a le ak budes takto trepat do vetra, budem si dalej mysliet to, co si myslis....ze o tejto teme (tak ako aj o inych tu na MK) vies velke trt.....len mas velke reci......no, cakam...ako by si to vo verejnom skolstve urobila ty...
@zuzana76 este ma nejake apartmany, co prenajima.....inak popravde ja by som si u nej fotografie nedala urobit....(teraz nie, preto, ze mi autorka nesedi....)...ale preto, ze poznam ovela ovela lepsich fotografov....(mne sa jej fotky nepacia...)....ale asi preto podnika aj v inych veciach....
@lienka.7
súhlasím s tebou ale v prvom rade treba dať tým čo majú existenčné problémy a až potom ostatným, myslím si že ani jeden z učiteľov nerozmýšľa nad tým že čo dá svojmu dieťaťu jesť
@tortelinka - to bolo v roku 2005 na OA. Predchadzajuca ucka si vzala so sebou to, co dostala. Kedže TB a SB a CD bolo ku 15ks učebníc zdarma, tak toto som nemohla využiť, lebo žiaci mali učebnice nakúpené z predchádajúceho roka. Dokonca ani neskôr som sa takto nedostala k materiálom, lebo v skupine sme nikdy nemali viac ako 17 studentov, a ked si niektorí prekúpili učebnice od starších, tak zasa nebola splnená podmieka 15ks. Keď som po 3 rokoch odišla, tiež som si vzala všetko so sebou. 🙂
@sorciera24 nuz ja som bola ucitelka aj rodic skolopovinneho dietata som a pracujem v sukromnom sektore... a predsa podla vas neviem co praca ucitela obnasa a neviem ho pochopit... bohuzial mne sa stale potvrdzuje to ze skolstvo je pre priemernych a podpriemernych a ak tam niekto vytrca cinnostou aktivitami tak sa ho ostatni snazia ubit aby oni nemuseli zvysovat svoju cinnost....
@maznacik007 plny suhlas....zo skoly som odisla pre zavist a hrozne ohovarania a podrazy mojich milych 50-65 rocnych zien akoze kolegyne....zavideli aj nos medzi ocami ....ano....ako sefka OZ pri skole som organizovala kazde leto pobyt pri mori pre deti a to s mental.post.detmi je kopec roboty....pobyty v Tatrach kazdy rok, skoly v prirode....rada spominam na tie casy....ale casy v skole...hroza....viedla som 3 pc kruzky, prehadzovanu...atd....a ocennenie????starsie kolegyne ma ohovaral, podrazali nohy....a uz ked to riesili aj ziaci , ze ake su hnusne tie stare bosorky- citujem jedneho ziaka, tak som si povedala dost....a este jedno,ked bolo treba ist na skolenie mimo Ba alebo poobede s detmi niekam, tak nech idu mlade....cize dnesne skolstvo je jedna falos a pretvarka....a este k dochodcom...podla tabuliek maju najdlhsiu prax, cize najvyssie platy,cize ako niekto hore napisal, dochodca stoji stat viac ako mlada zapalena ucitelka, ktore kvoli nejakej starej rozklepanej babicke nema miesto...najprv nech si ucitelia spravia poriadok vo vlastnych radoch a potom nech sa dozaduju vyssich platov....prajem kazdemu dostatok sil na tento boj...mate odborarov, rieste legislativu a nie len pytate zvysenie, pridite ale s postupom opatreni vo vlastnych radoch...praca ucitela je poslanie.....zelam uspesny strajk.... 🙂
@maznacik007 scasti suhlasim...ale ak potom je skolstvo pre priemernych a podrpiemernych, my sikovni sa mame zbalit tiez?.....zostavam tam, elbo ma praca bavi a chcem tym detom nieco dat.......som tafakt len kvoli tym deckam.....(zavist je vsade)...ale potom chcete kvalitne skolstvo, ked tam ostatnu teda len ti podpriemerni?....to ti nevadi, ze takych ucitelov budu mat tvoje deti?...lebo keby sme vsetci riesili tento problem ako ty......tak to tak aj bude......ty si odisla, lebo ti zavideli.......ja ich vsetkych takychto amm v pazi...a veru je ich dost, neprajnikov, ale opakujem pre mna su dolezite vase deti, nie ti, kt. o mne bohvie co taraju, su mi ukradnuti.......(treba sa zamysliet aj inak...)
@maznacik007
@maznacik007 cize treba dvihnut kotvy a nase deti nech ucia podpriemerny
@zuzana76 presne......som rada, ze to vnimame rovnako....ale to mi z toho vychadza.....tymto skolstvo isto nezlepsime.... 😔 😕
ja som asi cudna, ale moje kolegyne boli fajn, aj tie postarsie a odisli do dochodku, ani nejako dlho nenadsluhovali
moja svokra je ucitelka tiez a teda zvladala tolko ako mladi, by som povedala,ze este viac, vie pracovat s PC, robila projekty atd.. takze ani takto sa pausalizovat neda
sorry podpriemerni , lebo ma hned napomenu,ze neviem pravopis, ale pisem fakt rychlo
@katulienka993
v tejto krajine je celkovo nastaveny system odmenovania (ak to tak smelo mozem vobec nazvat) na hlavu.
vobec sa neberie ohlad na povahu zamestnania..... nechcem tu nikoho zhadzovat, ja si vazim kazde povolanie (lekar, ucitel, straznik, upratovacka ci smetiar).... ale ked sa porovnam napr. ja so susedou, ktora umyva zachody a ma za tusim 6 hod. denne 550€ v CISTOM za vysmech tejto spolocnosti. podotykam, je to dochodkyna, ktora spolu s dochodkom ma takmer 900€!!!!!
ja v cistom dostanem cca. 340€!!!!!!! (250€ mam hypo + 150 najom - cize Z PLATU NEMAM ANI NA BYVANIE - len sa modlim, ze nech sa nic nestane manzelovi, lebo skoncime na ulici) ale zase beriem, ze su aj dochodcovia,ktori maju 200€ - neda sa vsetko generalizovat....
ale aj tak zastavam nazor, ze najskor maju byt zaplateni aktivni ludia, co pracuju, lebo koniec koncov z ich dani sa potom plati vsetko ostatne - koniec koncov aj ine rozne davky a podpory.....
a davat tu do placu reci typu ze vsetko platia "tvrdo" pracujuci podnikatelia.... - no k tomu sa radsej ani nevyjadrujem....
myslim, ze tu to uz bolo spomenute, ze keby aj platy politikov sa odvijali od minimalnej, nie priemernej mzdy, inak by sa snazili toto vsetko dat do normalu.....
mnoho z vas tu nadava na ucitelov, ze nic nerobia a podobne. no ja som robila jeden rok ucitelku a dakujem, nikdy viac. keby ste vedeli ake su decka drze, ked im poviete ze pisomka, odmietnu si vytiahnut papier a pero, z patky si nic nerobia a potom este dobehne nastatrtovana maminka ci otecko do skoly, ze co si to dovolujem jej princeznicke dat patku.... no neviem, co by ste potom hovorili zazivat takyto stres denno denne.
kazda jedna co tu je, vam to potvrdi a velmi rada sa s vami vymeni.......
@zuzana76 no tu je vas mala vzorka... my sme od ba a tu je naozaj dost dochodcov v skolstve mozno u vas je to inak... ale podla mna v skolstve je uz teraz vacsina ucitelov podpriemernych
ja mam skusenost ako rodic s dvomi skolami... ak chcem aby moje dieta ktore je sikovne a nadane sa venovalo napr. mat. olympiadam, programovaniu, robilo rozne maticke korenspodencne sutaze, vedelo dobre po anglicky nielen slovicka ale aj komunikovat tak s nim musim robit doma a navyse vsetko sama... myslim vsetko co ide nad ramec povinnych osnov... ja vytlacam a nosim do skoly letaciky ake su sutaze a tak... ak sa da zapajame sa same ... vysvetlujem skusame robime cvicime... atd... a tak to robi vela rodicov alebo si teda plati niekoho.... ak chcu aby dajme tomu dieta sa dostalo na gympel a pod.. preco je to tak... myslime ze ak bude mat ucitel o 100 eur v cistom viac ze to bude lepsie?
Keby mali ucitelia viac, tak by zo skolstva neutekalo tolko mladych schopnych učitelov. Lebo je pravda, ze ak nema ucitelka dobre zarabajuceho partnera, tak nie je sanca aby zvladala platit hypo a vsetko ostatne. Mozno jazykari su na tom troska lepsie, lebo ti si mozu zarobit v jazykovkach, ale zasa na ukor volneho casu a vlastnych deti. Bezne som vstavala o piatej, aby som mohla nabehnut na siestu do firmy a naprv ucit managerov a potom som poctivo cupitala na 8 do skoly a nie je to ziadna sranda. Ale clovek je rad, ze si moze ako tak prilepsit a poviem vam ucit vo firme a v skole to sa nada vobec porovnat. Je to cistucka praca, ziadne nervy, vsetci sa ucia liebo sa im chce, kdezto v skole je to tvrdy boj. Tak preco zostavame v skole? Asi preto, lebo nas to ucitelstvo niecim naplna a mame to radi, ale pri pristupe niektorych rodicov tiez uvazujem, ze dokedy. ☹
prečítala som si niektoré staršie príspevky ohľadom toho čo všetko podaktorí z vás platia škole a žasnem. Asi pred 2-alebo troma týždňami bol v časopise šarm článok o tom ako školy pýtajú od rodičov príspevky na lavice, a iné veci v slušnej sume okolo 50eur. Ja sama som učiteľkou manžel tiež ,doma máme prváčika a školkara, takže som maximálne v obraze kde nám idú peniaze a bludy typu príspevok na lavice, alebo na lyžiarsky a podobne sú nezmyselné. Všetky tieto veci má predsa financovať zriadovateľ, každý občan prispeje do tohto balíka peňazí prostrednícstvom daní. A ešte ku tomu štrajku , tiež nechcem podceňovať žiadne zamestnanie, ale ked štrajkovali lekári tak to bolo ok a dávali sa také požiaddavky na plat , že som žasla. Ja učiteľka s 13 ročnou praxou zarábam 500 eur v čistom, a na prahu dôchodku budem mať možno o 100 eur viac a o niekoľko mozgových závitov menej. Moja idea platu bola vždy tá, že ja by som ako učiteľka bola spokojná aj so 600 eurami mesačne a nie s 1500 ako lekári, len aby som nemusela odkladať 2 mesiace peniaze bokom aby som vedela deťom kúpiť topánky alebo nejakú inú prepychovú vec.
Pekný článok http://www.rodinka.sk/predskolak/skola-21-storo...
@zuzana76 kde píšem, že by mal každý podnikať? Nože mi okopíruj taký môj príspevok.
Dobre - takže moje pracovné skúsenosti:
- opatrovateľka ťažko zdravotnej postihnutej dievčiny a osobný asistent - ťažká práca, ako fyzicky, tak aj psychicky - dvíhať, prebaľovať, umývať dievča psychicky úplne normálne, ale totálne neschopné samostatného života....s koncom raz v ústave.
- počas VŠ kde aké zamestnania, brigády - 12hodinovky za pásom v pekárni (otrasná robota, obdivujem každého kto tam vydrží roky), čašníčka v 5cenovej, kde som obsluhovala cigošov a automaty a umývala orgcané hajzle, práca vo Vys. Tatrách - veľmi pekná, makačka, ale super plat.., zamestnaná ako sekretárka v jednej firme, bez obedov, dovolenky, xy krát ostať do večera - plat 300eur - na ruku, žiadne odvody.
No a potom som prešla na živnosť...vzala som si pôžičku (nemusela som, ale odrbal ma šéf, ktorý mi svetosvete sľúbil, že budem dostávať minim plus percentá, len nech hneď prejdem na živnosť - takže som nepožiadala o príspevok na začiatok podnikania). Požičala som si prachy, kúpila počítač, tlačiareň, starú ojazdenú rachotinu (lebo chodiť na obhliadky nehnuteľností do okolitých dedín sa dá ťažko busom), školenia, nájsť právnika...a šup - úsmev číslo 5 a ide sa - hľadať nehnuteľnosti, dávať ponuky, hľadať podnájomníkov, stretnutia, míňanie benzínu, tonera, papierov....platenie telefónov..potom pomaly prvé úspechy, klienti, platenie inzercie, právnika...prvé osieračky z radov bežných ľudí (veď za čo chceš tie prachy?? ), z radov "kolegov" vo fachu, učenie sa na vlastných chybách, opäť právnik, zmluvy poriadne, prvé súdy na vymáhanie neuhradených faktúr...chvíľu to trvalo, kým sa vytvorila aká taká klientela (ťažko nájsť investora, ktorý napríklad bude dookola točiť nehnuteľnosti a kupovať a predávať - ale aj takí sú)
Nie každé podnikanie je o tom - že som účtovníčka a robím pre 5 firiem, ktoré mi platia paušál, ja sedím s nohami na stole a ťukám do compu 🙂
Ja som najunavenejšia zo všetkých učiteľov, lekárov, predavačiek, pekárov, šičiek, policajtov - ktorí si myslia, že v súkromnom sektore si môžu vybíjať svoju osobnú frustráciu zo svojho zamestnania, vyžadujú 100 % prístup , obskakovanie, ale keď majú platiť - už sa im krútia aj palce na nohách...a ešte viac som unavenejšia z ľudí typu "však si spravím sám! "

@sorciera24 no - podobný príspevok 🙂
takže sa chápeme 🙂
ako učiteľky, čo sú v praxi. tu a teraz 😉