icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 no ja som este na RD a potom su uz nastatsie moji rodicia na dochodku, ale ucitelov tiez nemusi zaujimat , kde si daju deti, na strajk maju pravo ako kazdy v tomto state

maznacik007
autor
7. sep 2012

@zuzana76 aky pristup rodicov.... co tu riesis ja som pisala ze som byvala ucitelka... a ano aj ja som si kupovala zo svojho aj casto krat niektorym desiatu... pravitko a pod... (ja mam matiku a informatiku) zadarmo som po skole doucovavala a tak ked niekto nestihal chystala decka na olympiady a tak... ja viem o com to je....

ale nehnevaj sa ale toto tiez maju riesit odbory a ucitelia a skoly ze nemaju na kriedy, na pismena na nastenky, na nove zachodove prkienka na malovku, ze nemaju z coho ucit... preco by toto mal riesit rodic... a najma platit... ak vedia ist strajkovat tak ok ale nech strajkuju aj za toto... a za zvysenie kvality v skolstve.... ja som mala kolegyne alkoholicky co pili aj pocas vyucovania a co myslis ci tam ucia este teraz ano ucia... o kvalite takej vyucby ani nemusim pisat.... a to viem min.o troch rel. mladych babach co by tam chceli ucit... a proste neni miesto....

ano ucit deti neni jednoduche... lebo na to musi clovek mat ... zaujat ich vymyslat stale nieco nove... vediet pochopit ale aj vyzadovat... ja som za nech ide viac penazi ale nech je aj vyssia kvalita...

ved napiste tie z vas co uz maju vacsie deti kolke musite dat doucovat deti jazyk, matiku a pod... a preco je to tak...

evakva
7. sep 2012

@cat Takze sa mam na co tesit, uz aby sme zacali setrit. Darovat mozes, skola bude len rada. Kopirok a skenerov nie je v skole nikdy dost 😉

heeedka
7. sep 2012

@iviatko @maznacik007 ...to, na čo sa tu sťažujete nesúvisí s dôvodom, pre ktorý učitelia štrajkujú, resp. s tým súvisí velmi nepriamo. Skúste učitelov pochopiť a podržať, lebo ak v tomto rezorte nebude viac peňazí pre učitelov, nikto tam nepriláka kvalitných ludí...a bez tých sa to ďalej nepohne.

sticker
7. sep 2012

@zuzana76 Ja obdivujem všetkých učiteľov v dnešnej dobe. Dnes učiteľ ako keby ani nemohol povedať svoj názor hlavne negatívny na dieťa, lebo hneď pribehne rodič a za každú cenu bude brániť svoje dieťa a nechce počuť iné 😒 Keď som minulý rok počula ako sa prváci v šatni vyjadrujú nestíhala som sa diviť ☹
Len naozaj dúfam, že sa ten štrajk neminie účinku a moc vám držím palce 😉

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 a preco uz nerobis v skolstve?

albireo
7. sep 2012

ja teda ucitelov v strajku plne podporujem. Momentalne najsilnejsia vladna strana vyhrala volby s prislubom socialnych istot-vraj pre vsetkych. Minister skolstva vzletne rozprava o tom,ako tu vybudujeme spolocnost na baze vzdelanostnej ekonomiky a pritom sa v reale pre to nic nedeje. Viz spravy OECD o nasom "skvelom" vzdelavacom systeme. Ze rodicia( to su mimochodom aj mnohi ucitelia) musia na zaciatku roka platit spustu poplatkov,ucebnice a pod.nie je zasluha ucitelov.Zriadovatelom skol je obec a nad nou VUC ak ste ako rodicia nespokojni, doporucujem obratit sa na vasich ZVOLENYCH miestnych politikov.
V jednej diskusii tu na MK sa rozobera, aky je plat ucitela. Je to hanba nasej spolocnosti, ze ich nechceme zaplatit. Mozno to mnohym nedochadza, ale ak Slovensko nebude mat kvalitnych ucitelov na zakladnych a strednych skolach( tzn. kvalitni a motivovani posluchaci pedagogiky na zaciatku),ktori dostanu za svoju pracu patricne zaplatene, mozme sa tesit na to, ze ako krajina zostaneme len zasobarnou lacnej pracovnej sily pre zvysok Europy.

maznacik007
autor
7. sep 2012

@evakva veru mam skreslenu predstavu o strajku... keby si ja vyhlasim strajk v robote tak na druhy den idem na UP 😀 asi ako kazdy kto nepracuje v statnej sprave ci skolstve a pod.

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 aj ja som zadarmo doucovala a chystala deti na prijimacky na VS a pod. no kto by toto robil zadarmo? fakt len ucitel

maznacik007
autor
7. sep 2012

@zuzana76 lebo som dostala inu ponuku v oblasti kde som studovala IT a zatial uz par rokov sa v tejto oblasti realizujem a budujem si karieru...
mozno sa k uceniu vratim ja som ucila rada doteraz sa stretavam s byv. ziakmi

ako mne prijde divne ze tu odporucate rodicom aby sa obracali na MS ci na zriadovatela ten s tym nema nic kvoli ucebniciam... ved to je hadam v prvom rade zalezitost ucitela aby mal ucebnice ... samozrejme ze ani on sa nema obracat sam na MS ale riaditel alebo odbory ano...
neni to o tom ze clovek nedopraje ucitelom ... ja vravim nech im pridaju ale aj oni nech sa snazia a nepresuvaju vsetko na rodica a riesia aj oni...

evakva
7. sep 2012

@maznacik007 Ja ucim matematiku a gegorafiu. Tiez doucujem ZS, SS a VS. Chcela by som vidiet, ako by si v triede s 28-30 ziakmi vysvetlovala ucivo tak, aby ho kazdy pochopil. Su slabsi a silnejsi ziaci. Aj ja bezplatne v skole doucujem. Niektori skratka potrebuju osobny pristup a pri tomto pocte sa to neda. Su aj taky ziaci, ktory nedavaju pozor, vyrusuju a potom musia na doucko. Nehadzala by som to do jedneho vreca. Za tie roky, co doucujem, uz to viem rozoznat. Je len na rodicoch (a niekedy len na nich, lebo dietatu sa nechce), ci ho daju na doucko.

evakva
7. sep 2012

@maznacik007 Strajk sa nevyhlasuje zo dna na den, ak teda nevies. A strajkuju aj nestatni zamestnanci a nejdu na UP.

maznacik007
autor
7. sep 2012

@evakva no sak to je jasne tam ja vidim chybu ze sa ziaci nespecializuju dajme tomu od 6 rocnika npr. na matike ze nemaju varianty... matika co by stacila ucnovkarovi a matika co chcu ist na gym. OA pod... ucit niektore veci napr. v osmackej deviatackej matike ziaka ktory ma problem s jednoduchou rovnicou a bude z neho super automechanik... je trapenie pre obe zucastnene strany...

a toto mna stve ze o tomto neni diskusia... podla mna keby sa to takto rozpisovalo diskutovalo na blogoch forach ... a rodici by videli ze to neni len o tom ci pridaju do tabuliek 10 ci 20 percent ale o celkovom smerovani skolstva tak by aj ta podpora pre ucitelov bola vacsia...

titkovamiriam
7. sep 2012

@maznacik007 Michal-stredna skola, ma 13 s triedou a s triednym splav,V skolke nic nespominali mozno v utorok na rodicku.

evakva
7. sep 2012

@maznacik007 Ucitel ma mat na starosti, aby mal ucebnice? Dovolte, ab som sa zasmiala ha ha ha. Vy uz asi fak dost dlho neucite. Ucebnice nie su, lebo ich nik nenapisal. Pripadne su, ale nase mudre ministerstvo ich neuznava a tak sa musia platit. Ucebnice sa objednavaju rok dopredu a v takom pocte, kolko mate prave vtedy v triede ziakov. Tak ak mate vtedy 20 a dalsi rok bude 25, tak smola. Musite objednat 20, lebo 25 Vam nedodaju. Tyhc zvysnych 5 mozte objednat az za rok ale tie si uz skola musi za vlastne kupit. Super system, ze? Este stastie, ze skoly si pomahaju. Casto sa mi stalo, ze som jazdila po okrese a vypoziciavala knihy len preto, aby sa mali ziaci z coho ucit.

maznacik007
autor
7. sep 2012

@evakva no bohuzial ti nestatni zamestnanci strajkuju nie ked chcu zvysit platy ale tie platy uz niekolko mesiacov nedostavaju...
ako sa vyhlasuje strajk viem... aspon tak zbezne...

a je vela ucitelov co s nim nesuhlasi... ale tu zjavne nejde o diskusiu co zmenit ale len kolko pridat...

ako mne je to jedno nech si strajkuju aj dva mesiace ja robim z domu a kedze moja ma poruchu imunity a dost chyba za min. rok takmer 200 hod. tak sme na domace ucenie zvyknute...

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 lenze ani ty si to hned takto neponala, ale hned utocila, ze zaco vlastne chcu peniaze a pod.

zuzana76
7. sep 2012

no koncim, idem s malym von a musim sa mu venovat, toto je len tliachanie do vetra zase

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 len este poznamka, mas dovolenku? ked sa mozes zapajat do diskusii na MK o tomto case? viem,ze si IT pracovnik, ale teda asi by si sa mala venovat praci

maznacik007
autor
7. sep 2012

@evakva ja som zhodou okolnosti mala na starosti aj kabinet ucebnic 😀 a neni to az tak davno... co som ucila ... my sme si vzdy ucebnice zohnali... ano musela som to obtelefonovavat, niekedy sme poziciavali z inych skol, niekedy nam aj rodicia sponzorsky fotili a zvazovali ale starali sme sa o to my ako skola... ale asi to zavisi aj od schopnosti riaditela a ucitelov co za to zodpovedaju...

evakva
7. sep 2012

@maznacik007 Uprava osnov je dlha pesnicka. Nova reforma sa o nu snazila a dla mojho nazoru a nazoru aj inych ucitelov, tak neuspela. Toto nevyriesia ucitelia, toto musi zacat riesit minister a vlada. Ich to vsak ocividne netrapi. Ked sa pripomienkovali osnovy, takmer na nic neprihliadali. Mezdipredmetove vazby, ktore v minulosti boli aspon ake take, teraz nie su. Je to bordel na koleckach a stale sa len kopi a kopi

maznacik007
autor
7. sep 2012

@zuzana76 robim z domu dovolenku nemam... a mam tu popri tom otvorenu jednu analyzu ktoru musim v pondelok odovzdat...

maznacik007
autor
7. sep 2012

idem aj ja robit aby som zarobila na to bezplatne skolstvo 😀

macamac
7. sep 2012

takže-nemám čas čítať všetko
ja len toľko:

kto nerozumie štrajku, nech nepíše
je tu dosť príspevkov od veci

učitelia nemôžu za to, že "bezplatné" školstvo je vlastne nonsens
aj my svojim deťom platíme všetko, tak ako aj vy ostatní

a výška príspevkov na ZRPŠ- to predsa schvaľujte na začiatku šk. roka- tak sa prosím ozvite tam a neriešte to na fóre

u nás sa platí 12 eur 1. dieťa, každé ďalšie v škole platí menej /súrodenci/
ale to dávame schvaľovať rodičom na plenárnom RZ na zač. roka -ale to by bolo dobré tam chodiť a nie potom nadávať, lebo účasť na RZ býva ledva 30%

off topic, ale nedalo mi

a naše deti majú už oznam o štrajku v ŽK

maznacik007
autor
7. sep 2012

dovolim si skopirovat zo stranky organizarora strajku

Dôrazne žiadame:

1. systémovo zvyšovať výšku finančných zdrojov na školstvo tak, aby podiel z HDP do konca jej volebného obdobia bol porovnateľný so štátmi EÚ,

2. zvýšiť mzdové ohodnotenie zamestnancov školstva, aby bol zabezpečený rast ich reálnych platov

3. upraviť systém odmeňovania zamestnancov v školstve tak, aby platy pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2 až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a platy nepedagogických zamestnancov boli porovnateľné s podobnými kategóriami v iných rezortoch

no damy kde tu je aj nieco ine o o platoch o tom ze deti maju pravo na vhodne prostredie, ucebnice, zvysenie kvality vzdelavania, zlepsenie kreditneho systemu atd atd....

evakva
7. sep 2012

@maznacik007 Je to v bode jedna. Ked pojde viac penazi do skolstva, bude na ucebnice, prostredie, ... a aj na platy.

buffinko
7. sep 2012

@maznacik007, my sme mali včera rodičko v škôlke a bolo nám oznámené, že 13. bude škôlka zatvorená pre štrajk.

masinka
7. sep 2012

ked som isla vcera pre dceru do skolky, ucitelka mi vravela, ze 13. strajkuju.

czechzuzanaba
7. sep 2012

@maznacik007 Me se zda celkem logicke, ze ucitele jdou bojovat za svoje platy....

Ale co jsi psala, o vhodne prostredie, ucebnice, zvysenie kvality vzdelavania, zlepsenie kreditneho systemu atd atd by mohli bojovat spis sami rodice, ne? 🙂

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 v bode jedna