Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@maznacik007 vies OCRka al §, alebo dovolenka, ono je to zamestnavatelovi jedno, dolezite prenho je ze nesedis na zadku v praci 😀 a preco ja by som mala mat len 55% svojho tyzdenneho platu ze niekto strajkuje???
@eeffka no sak mne je to jasne... ja robim z domu a proste terminy nepustia ked to musi byt tak musi...
ja so strajkom nesuhlasim... ak sa niekomu nepaci nech da vypoved a najde si nieco ine... len to je asi problem ze o tie zle platene ucitelske miesta je dost zaujem....
a uplne ma dojimaju niektori ze budu v skole s detmi ale odmietnu ucit... to co je.... a oni ked pridu do obchodu tak nech daju peniaze a predavacka im neda chlieb a zaplatia len za pritomnost v obchode????
je to cele na smiech...
@maznacik007 mi daco hovor, sa tu rozculujem a vedla na mna skulia faktury ze DPH , dp.. 😀 😀 😀 , no co zasa bude nocna, bo mi akurat mala vstala, aspon budem zajtra spravne nabrusena na to rodicko 😎
@eeffka hm... vyplakavas napr. v tomto prispevku - ked sa ti zda malo tvoj plat arobis u sukromnika tak ho zmen a zarabaj vela...ucitelov ale potrebujeme.
toto je diskusia na dlho... ja by som ale bola velmi rada keby moju dceru ucili ucitelia, ktori budu pre tu pracu zapaleni, ktori aj moju dceru naucia milovat ucenie. ty si doma ucila len svoje dieta, zatial co ucitel musi ucit deti 20 - to je asi odpoved na otazku preco ty naucis viac svoje dieta ako ucitel v skole za rovnake obdobie - porovnavas neporovnatelne...
ja tomu nerozumiem ako mozte niektore tak nenavidiet tych ucitelov - ved im zverujete svoje deti - pre mna je to to najdrahsie co mam - ja chcem aby bola s kvalitnymi ludmi - oni ju totiz nielen ucia ale aj vychovavaju. a za kvalitu som ja teda ochotna platit.
ja skor nechapem preco ucitelia odmietaju konstruktivne riesenia - ved ti dobri by prezili... Ja byt ucitelkou tak by som bojovala za znizenie poctu skol a ucitelov - aby na skolach zostali len ti kvalitni... a ti potom mozu dostavat adekvatny plat.
inak effka ja som vystudovany filozof, mam ale aj pedagogicke minimum - myslim si zeby som bola dobry ucitel - ale tuto pracu nikdy vykonavat nebudem pokial bude platena ako je... lebo v ba by som z nej nevyzila a v sukromnom sektore viem zarobit niekolkonasobne viac ked som schopna... Takto podla mna prichadzame o strasne vela kvalitnych ucitelov a deti nam nakoniec vychovavaju naozaj len stary neempaticky ucitelia ktorym tych 500 euro a istota stacia...
a tvoja otazka o priprave v prvych 2och triedach... no, asi mas ucitelky ako som ti popisala hore... moje dieta chodi zatial len do skolky ale nenormalne kreativne tam s detmi pracuju - sklanam poklonu pred ucitelkami v ich skolke - okrem toho ze skolka je do 17.30 cize ziadne 14 hod a padla, tak tam ucitelky mnohokrat zostavaju aj dlhsie , pripravuju pracu na dalsie dni, rozne skladacky, pesnicky nacvicuju, tance pripravuju , sablony robia a neviem co...len aby deti mali plny program a ucili sa hrou... Moja mala sa strasne uz tesi na skolu a ja som zato vdacna ucitelkam v MS ktore v nej tuto tuzbu po skole a vedomostiach rozvijaju . a velmi dufam ze bude mat podobne ucitelky aj na zs - ja som napr. taku mala a vdaka nej sa stale rada ucim ...
ja osobne som zato aby ucitelia dostavali aj 2000cove platy - aj viac ak su naozaj dobri... Ale urcite by som ich pretriedila a diferencovala podla kvality, nie na zaklade tabuliek...
@dai ja len napisem ze mas zatial skusenosti so skolkou a to so sukromnou.... ked budes mat par rokov dieta na statnej skole v BA potom sa mozeme pobavit o tomto...
ja som byvala ucitelka a matka skolopovinneho dietata mam skusenosti s par skolami stahovali sme sa.. atd... dcera menila skolu
pokial si ucitelia neurobia poriadok medzi sebou, neprepustia tych co v kabinetoch popijaju, udieraju deti, jacia po nich, nie su schopni pristupovat individualne k dietatu s poruchou ucenia pri pocte 25 deti v triede, neprepustia sa desatice dochodcov co ucia dokedy udrzia kriedu a moč tak dovtedy nemaju pravo strajkovat... kto iny toto ma za nich robit ak nie oni samy ako ucitelia.... je to na nich ..... nech sa zracionalizuje skolstvo... si zo srandy pozrite kolko ucitelov platime na skolach kde je par ziakov a potom logicky bude dost aj na zvysenie penazi ... pre mladych a schopnych.... ucitelov
@dai ja vyplakavam?? nie ja nevyplakavam, ja makam a ja osobne som v praci velmi spokojna , zle si ma pochopila. to co mate vy v skolke je hmm ako to nazvat "jedna lastovicka leto nerobi". 😎
ja ucitelov ne-nenavidim, je mi z nich smiesno, lebo len fnuckaju ale NIC nezmenia, preco neznizia stavy ked ocividne je tam moznost uspory. Dceru ucim sama 2hod, nenahovarajme si ze vlastne decko ta pocuva ako ucitela(az budes doucovat o rok dva pochopis), mam vykon a ucitelsku autoritu asi tak 20% ale ide o to ze si zmanazujem cas, moznosti.... a tot omnohym ucitelom chyba.Su ako take ovecky, toto ma naucili v 68 a este v 2068 tak budu robit
nasa ucitelka doposial fici na zositku kde si zapisuje kto co zaplatil ( potvrdenky ziadne)...
a plat hmmm sak nech im daju ale na zaklade vysledkov/olympiad/dotaznika spokojnosti.... proste kvalitativne ukazovatele, preco pausal?
ano su ucitelia ktory by mohli mat v pohode aj 2000 platy ale kolko ich je ... a kolko ucitelov berie rodica ako partnera a nie ako nejakeho chudacika ktory nema mat nazor na nic
preco s nami rodicmi ucitelia nediskutuju o tom co sa v skolstve deje..... ako potom chcu nasu podporu... u nas ten strajk predtym ohlasili den pred a tento zatial este nie....
su vobec ucitelia ochotni diskutovat s rodicmi... ja mam skor skusenost ze nie... my sme tu neni nejake chudery co nevedia kde je sever.... ja by som si rada precitala za co chcu bojovat okrem tych desat percent, ako by vylepsili vyucovanie ake metody pouzit pri poruchach ucenia atd atd....
@dai ja netlieskam, ked si taka mudra, tak skus TY urobit tabulku kvality, podla coho sa ma vykon ucitela merat? aj ked je dobry, tak v jednej triede ma sikovnych olympionikov a v inej slabych ako caj, tak ako ho chces ohodnotit? dat mu 100 €? alebo 20 €? Ste velmi mudri na blabla ale treba dat konstruktivne navrhy nie len "podla kvality". ......
@maznacik007 jasne maznacik - preto pisem ze ja som ochotna si za kvalitu zaplatit nie malu sumu... a kedze mi bude dieta pokracovat aj na sukromnej zs tak budem platit dalej - a ver mi ze tym nie som nadsena... tiez si viem predstavit neplatit nic, ci len tych par euro co sa plati na stastnej skole a zvysok penazi minut na veci pre deti, ci rodinu...
a presne o tom co ty pises som pisala tiez - ze by som bojovala inak - nie za zvysenie tabulkovych platov - lebo neviem preco by sa malo zvysovat schopnemu ucitelovi ktori dosahuje super vysledky, naozaj sa snazi, je kreativny etc. ... rovnako ako pani ucitelke ktoru v svojom prispevku popisala @effka .
Inak ja uz doucujem svoju malu takze viem o com pises - ale stale vidim obrovsky rozdiel ked dieta ucim 1:1 ako ked to ma niekto robit 1:20 - to sa fakt neda porovnavat ( mne stacilo ked mi mala chodila na plavanie kde mal trener na starosti 4 deti a nenaucila sa za pol roka nic... potom chodila mesiac na individualne hodiny a za ten mesiac sa naucila plavat ako rybicka... proste to dieta inak vnima ked je hovorene len k nemu a vyzadovana pozornost a inak ked sa hovori k velkej skupine...)
@bibina25 neviem kolko mas rokov , ja som si presla vela poziciami a moja posledna je prave meranie kvality a zvysovanie efektivity v procesoch... a ver mi ze merat kvalita sa da, len sa musia zadat spravne kriteria...
jasne ze sa da merat - nemozes merat vseobecnu kvalitu typu vystup, da sa merat aj zlepsenie sa ... a nato mas jednoduche testy - test a na zaciatku roka, test b na konci - pripraveny odbornymi ucitelmi plus psychologmi... ty ked mas triedu nie tak sikovnych deti mozes svojim pricinenim percentualne dosiahnut rovnaky stupen zlepsenia ako ucitel co ma triedu olympionikov...dalsie meritko moze byt skola ako celok a jej vysledky v monitore napr. ...etc. ... tie kriteria si mozte urcit vy sami ...
vies, keby naozaj chcete merat kvalitu tak si najdete cestu ako to robit... samozrejme ze 100% spravodlivost neexistuje, ale ta neexistuje nikde - ani v sukromnom sektore... a napriek tomu su tam ludia hodnoteni od vykonu. Ja myslim ze toto by znacne pretriedilo hlavne neschopnych ucitelov...
@dai Krasne...plne suhlasim,vsetko sa da,ak sa chce....ale to sa v skolstve malo komu stava...cest vynimkam....ale meranie kvality by muselo prebiehat pod prisnym dohladom minimalne eurokomisarov,lebo cele skolstvo po jedna m...,pospajana,poprepletana....ucitelia,riaditelia, inpekcia atddd....ruka ruku myje... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@svatava74 a ked my vsetci pojdeme podnikat, tak kto bude ucit tvoje deti?...hmmm...jaaaj, ty si zapaltis.....ale ved to nie je o penaizocvh, tak preco si chces platit?.....vies preco som v skolstve?.....pre penaize to nebude, ze?...prave preto, ze ma praca bavi a bavi ma praca s detmi, bavi ma ucenie.....mam pocit, ze ja nie som ta, kt. odisla kvoli penaizom...;) a ak by som mala brat zodpovednsot za svoj plat, tak sa k tym detom naozaj postavim tak, ze ich budem len strazit....ale to nerobim......a myslim, ze ani ty ako rodic ani enchces, aby to tak bolo, ci? (a s dochodcami suhlasim, aj s dalsim...ale sama vies, ze radovy ucitel nezmoze proti tomuto systemu nic.....)......jedine, co nam obycajnym ucitelom ostalo, je ten strajk.....(len ja ti to po 3krat zopakujem.....strajkujeme aj za toto, za kvalitnejsie skolstvo, to nie je o platoch...ale ty asi nechces pochopit.....sama vravis, ze chces kvalitne skolstvo...tak?.....ved za to ti strajkuejme, aby sme ho vasim detom dali......tak ako fakt nechapem?
ps.s.: ano, dieme aj do ulic.....(co ty mas okolo seba, to enviem....ja vravim za seba...)
@eeffka oznamene to nemas este preto, lebo este nic nie je jasne, ani iste, kolko strajk potrva a pod...inak ja mam v triede 30-34 studentov, kolko mi ich chces nacapat do triedy? 40?......pod, vyskusaj si, kebyze ucim 1...ty kokos, tak po tyzdni enmam co robit...ako toto mozes porovnavat? a staci 2 grazlikovia, kt. zacnu robit humbuk a rozbiju hodinu, o arogantnych detoch ani nevravim (ale to je odraz rodicov...)
a k tomu casu...prave som prisla domov.....a idem oparavovat slohy......pkeny vecer predo mnou (to sa nestazujem, to len poopravujem tvoje myslenie, ze sme o 14tej doma....)
@sorciera24 inak je veľmi smutný tvoj názor, že učiteľky sú platom demotivované, a preto nie sú možno dobré učiteľky, ale čo tie deti majú býť vazalmi frustrovaných učiteľov, veď sú to len malé deti, beriem to z pozície veku mojej dcéry, ktorá sa ešte nevie brániť, a ako môžeš učiteľov porovnávať s predavačkami, veď v škole sú deti s učiteľmi minimálne 4 - 5 hodín a v obchode si s predavačkou asi o niečo menej a učitelia majú väčšinou vysokoškolské vzdelanie, čiže aj nároky na správanie učiteľov by malo byť iné.
@babulik3 neviem, ci su demotivovane, ja len pisem, ze je to mozne.....(ze su...neviem, co maju take ucitelky v halvach, ekd sa takto spravaju, ale bez priciny sa ani listok nepohne.....mozno je to v detoch a nie v plate...)...ved prave s predavackou som chvilu a tiez vedia byt pekne drze a nevrle a to som s nimi chvilu....(to som tym myslela)...aj ekd chapem aj taketo predavacky (lebo predstav si, aj taku robotu som robila......aj ked mam VS;)) ano, anaroky na spravanie ucitelov mate, ja ich beriem, ale ked ich mate ohodnotit to nie....presne k tvojej poslednej vete, naroky na spravanie ucitelov by malo byt ine, aj na plat...
sorciera24 ale aj plat tých predavačiek je predsa len trošku iný, aspoň u nás je to len minimálna mzda, a som v skutku zvedavá, či si ochotná podporovať ako učiteľka tak tebou ospevovaný štrajk, ktorý prakticky k ničomu nevedie, pretože štát nemá peniaze, celé tri mesiace, o dľžke tvvania sa dnes vyjadril istý učiteľský odborár na Topkách a budeš na neplatenom voľne a budeš si sa platiť sama poistenie?
@babulik3 ale zas oni maju pravo na strajk babulik... a pre ucitelov to znamena ine obety ako napr. pre doktorov lebo ucitelom ide naozaj o zivobytie...
a uprimne podla mna v state je penazi kopu - ja tiez suhlasim s tym ze pre velke firmy na podporu je ale pre ucitelov nie... o com to je/ pritom neberiem ze tie velke firmy by prepustali... vaecsina ludi na sk pracuje v malych a strednych podnikoch a tie nepodporuje nikto, musia si poradit sami... tie velke firmy s milionovymi ziskami tiez urcite nebudu prepustat len tak... ak maju pracu tak pochybujem, ale na nasu vladu pre vydieranie to funguje dobre...
@babulik3 ano, ved pisem, ze ideme do strajku a ano, budem na neplatenom volne a sama si paltit poistenie (si tale ten strajk nepochopila, ze o com je?)....za tychto podmienok sa strajkuje......a prave tento argument, ze stat nema penaize ma stve......keby to tak bolo, tak je to tak...ale evidetne a dokoca verjne sa tie penaize presustruju.......(miloiny na to trapne CD cko napr. .....o inych ani nevravim, keby fakt neboli peniaze, beriem, to sa enoplati strakjovat, ale tie peniaze su a davju sa inde......a vsetci to vidia!....teda aspon ti nezaspeleni...)
@dai presne tak, si to vystihla...myslim, ze jasne chapes podstatu...... 😉
dajme nieco na pobavenie odlahcenie atmosky 😉
Minister školstva Čaplovič obeduje v reštaurácii.
Chce zaplatiť, ale majiteľka vraví:
To je v poriadku pán minister. Boli ste mojím hosťom.
Vy ma poznáte? - príjemne je prekvapený minister.
Áno, ja som bývalá učiteľka...
Potom ide minister taxíkom do svojho úradu. Pred ministerstvom
taxikár nechce o platení ani počuť a hovorí:
To máte grátis, pán minister! Prečo?
Viete, ja som bývalý učiteľ...
Po vystúpení z auta vidí minister žobráčku, a tak jej hodí 1 euro.
Ďakujem, pán minister. Vraví žobráčka.
Čože, vari aj vy ste bývalá učiteľka ?
Nie bývalá, ja som učiteľka!
Teraz mám voľnú hodinu... 😀 😎
@sorciera24 ja si osobne myslím, že učiteľky, ktoré si pomýlili povolanie a len vrieskajú po deťoch , nezmení ani výška platu a nezmenia svoj prístup k deťom, ani keď budú mať vytvorené 100% podmienky na učenie, a určite hneď po prípadnom splnení podmienok štrajku sa nezmení naše školstvo na bezchybné a dôjde k náprave a budú už učiť len skvelí učitelia.
@babulik3 sorry, ale fakt nechapes.....ty stale melies len o vrieskajucich ucitelkach (ako keby len take boli...) a platoch....to len v tom vidis skvalitnovanie skolstva? (netusim, co od skolstva ocakavas?.....)
K tym kvalitnym ucitelom chcem len dodat, ze kvoli par kvalitnym ucitelom na jednej BA skole som musle svoje dieta prelozit inam. A "najkvalitnejsia" z nich bola jedna vyhorena, arogantna ucitelka, tesne pred dochodkom, ktora svojich ziakov nazyvala panchratmi. Bohuzial, na tej skole nebola jedina.
A ako si predstavujem hodnotenie ucitelov? Jednoducho. Kazdy pol rok by dostali rodicia dotaznik a hodnotili by. Skolu, priestory, hygienu, ucitelov (pristup, schopnost vysvetlit latku, ochotu doucit aj ziaka, ktoremu to nepali az tak dobre, pristup k rodicom, aktivitu, ochotu komunikovat s rodicom.... atd.). Ano, nikdy to nebude uplne objektivne, vzdy sa najde rodic, pre ktore bude jeho nespratne decko dokonalost sama. Ale nevravte mi, ze 100% rodicov nekorektne ukaze na co ja viem matikarku, ze je absolutne neschopna, ak by to vobec nebola pravda. Ak sa spoji hodnotenie rodicov a hodnotenie nadriadeneho, mali by sme dostat aky, taky prehlad o tom ktorom konkretnom ucitelovi.
Priklad, moja dcera nema rada matiku. U pani ucitelky, ktora ju ucila na predchadzajucej skole mala 1-ku, napriek tomu si myslim, ze ich prd naucila a mali sme s nou stale len problemy. Malo znamok, neochota dovysvetlovat ak dieta dlhsie chyba, ziadna komunikacia s rodicom atd. Poviem uprimne, tak 1-ka bola neobjektivna, lebo co uz len uzavriet z dvoch jednotiek z pätminutovky? Na novej skole vychadza dcere s matiky 2-ka, ale ja viem, ze ma super, aj ked prisnu ucitelku. Ma tam hadam zo 15 znamok, ucitelka je ochotna, mila a vie ovela lepsie vysvetlovat. Ak by som mala porovnat tieto dve ucitelky, lepsie hodnotenie by som dala tej, co sice mojej dcere asi uzavrie 2-ku, ale viem, ze je to objektivna znamka a ked pojde na gynazium nebude mat medzery v ucive. Asi takto si to predstavujem ja.
@sorciera24 a preco 5 dni pred strajkom este nic nie je jasne a iste? Preco na niektorych skolach nie je oznamene ani len to ci budu strajkovat alebo nie (nemyslim tym skoly sukromne ani cirkevne). Asi preto, ze nas zas caka jeden blbo zorganizovany "strajk", ktorym sa dosiahne akurat to, ze ucitelka si doma umyje okna a za ten den si zaplati poistne. Nic viac nic menej.
@sorciera24 prepáč, ale chápem naše školstvo až veľmi dobre(ruka ruku myje) a preto chcela by som ti popriať ešte veľa entuziazmu, dúfam, ze ti vydrží aspoň do februára 2013

my mame zajtra rodicko, a v skole ohladom strajku ticho, akoby sa nechumelilo... sak naco nieco rodicovi nahlasit... ? aj toto je pristup "ucitelov". som zvedava ako to poriesia, ja osobne problem nemam lebo som do ma na RD s mladsou ale toto vyplackavanie ake maju male platy ( toto bolo povedane mojej 7r dcere, ked bol 1.strajk !!! ), ako pomer cena/vykon si myslim ze je uplne v poriadku.a o nicom inom bohuzial nepocujem.
Prevela ucitelov by sa veeelmi rychlo spamatalo keby museli makat u sukromnika nie ze o 13 max 14 uz tahaju domov ( byvam nad skolou, keby mal niekto pripomienky).velmi vela ucitelov by v praxi bolo uplne nepouzitelnych.
a k vysokej skole: aj ja mam, aj ine moje kolegyne a ked maju 500v cistom su velmi ale ze veeeelmi rady, a to makaju od 8-18 , a ked je termin kolko treba. samozrejme ze bez nadcasu.
k vykonu ucitela na 1 a2.rocniku: kedze toto som uz zabsolvovala s dcerou: 1.rocnik tyzden skola v prirode, tasky sa neberu, tyzden sa neucili, potom to decka museli dohanat dalsi tyzden... logika aka? by ich zabilo sa venovat "uceniu" ako kedysi myv SvP 1,5hod denne. prazdniny/riaditelske volna/metodicke dni - detto
2. rocnik: strajk +2 dni pred a po ( priprava a riaditelske volno) - zasa si to odsr... len deti, dohananie uciva
Ked mam dceru doma choru sa s nou ucim ja, len tak ako si myslim, preco som po tyzdni pred ucivom? vo vsetkych predmetoch? dcera nie je nejaky jadrovy fyzik, ale zasa hlupa nie je a uceniu venujeme v case choroby max 2hod aj s domacimi ulohami. bez priprav/fotenia, na vsetko su prac.zosity ktore platim ja =rodic. ake su tam pripravy na dalsi den? zastruhat si ceruzku?najma pre osobu co neuci 1.rok.
bez urazky ucitelky sa trosku uvedomte, ja tiez nikomu nevyplakavam, ze nieco nemam, dostala som ulohu/projekt a sa musim zariadit, nemam? nestihnem? mam problem a velky!
Uz som dakde pisala neviem ci nie aj tu, ze u nas su 4 triedy po 20ziakov, dalo by sa zlucit do 3 po 26cca ale sa nezlucili, preco? ked chcu kapitalisticke platy,, sak mohli usetrit 1uc a 1druzinarku a ich plat si rozdelit... toz to by musl byt riadite/ka manazer nie sluzobne najstarsi ucitel...