Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@bibina25 ale áno, aj toto sa rieši na niektorých ZŠ, sedemročné decko si nevie po veľkej potrebe utrieť riť, tak to robí družinárka...
ešte jedna pikoška z učiteľského života mojej sestry - má strašné nervy ak deti chodia do školy s kašlom a sopľom, že ju nakazia, že prečo nezostanú s nimi rodičia doma....a teraz je ona nachrchlaná s antibiotikami a veselo chodí do práce, lebo si nemôže dovoliť zostať doma /chúďa - z ruky do huby/. ona je osoba, ktorá na všetko pozerá len z jednej strany - z tej svojej, ktorá jej vyhovuje.
som typ čo nevyhľadáva konflikty a ak sa nejaký objaví, riešim ho priamo s dotyčnou osobou a nie v miestnych dedinských potravinách pri kase s predavačkou.
Ja nieco poviem z pozicie ucitela. Vsetci sme rodicia, ja som este aj ucitel. Verte mi baby, ze ucitelska praca, ak ju clovek robi naplno , je naozaj strasne tazky udel. Je tazke najst si cesty k tomu mnozstvu mladych ludi, ktori este len hladaju sami seba, je tazke najst cestu, ktora by im ukazal ten spravny smer. je tazke ucit rozne typy na jednej hodine a naucit ich vsetkych aspon na 60%. Verte, vacsina ludi robi co je v ich silach. Nebudem pisat, ktory typ ucitela som ja, nepoznate mna osobne, to vediat najlepsie ti, ktorych ucim a a ko ich ucim. Poviem len tolko, ze za cely mesiac driny, prace po veceroch, lebo nie su ucebnice, nie su podklady, nie je nic. Dostavam svoj zakladny plat a 20 eur v hrubom osobne ohodnotenie, lebo viac nie je....neviem ako na inych skolach, ale na tej nasej sme za septembrovy strajk plat nedostali. Ak pojdeme teraz, nedostanem zasa nic. Nuz je mi do placu, ako media hned vedia podat informaciu, ze ucitelia tie peniaze dostanu. A ludia hned utocia, ze mame za co, ked sedime len na zadku. Je mi do placu, ked si predstavim, ze ak budeme nuteni strajkovat, moja dcera nebude mat vianoce a tak dalej. Len Vas prosim , nehadzte vsetkych ucitelov do jedneho vreca. V kazdej profesii su ludia, ktori jej robia dobre meno a ludia, ktori jej robia zle meno. Nesudte vsetkych podla zopar jednotlivcov. Naozaj to mame vsetci v tomto state tazke a kazdy z nas chce to najlepsie pre svoju rodinu.
@jajka257 presne tak, ako hovoríš, navyše oproti časom ked sme boli deti-žiaci my sa toho mnoho zmenilo, vtedy nás učiteľov rodičia brali ako "spojenca" vo výchove a vzdelávaní ich ratolestí a mali akú takú autoritu a dnes sme to a hento /nechcem sa nahlas neslušne vyjadriť/ ale rodičia na nás kydajú aj pred svojimi deťmi a všade sa oháňajú len právami detí a všade na každej nástenke a viditeľnom mieste musia byť umiestnené a kde sú povinnosti žiakov a kde sú práva učiteľa????? Nikde, skúste sa v rodičia vžiť do situácie učiteľa ako by ste sa vy cítili keb vám deti čo sú o minimáne 15r a viac mladšie od vás nadávali a na vás nadávali a vy nemôžete nič ani len škaredo pozrieťna dieťa lebo sú tu práva dieťaťa. Tiež podotýkam že možno sa niekomu vidí že si sedí doobeda na zadku a chce za to vyšší plat,no pozrite sa na to z tej druhej stránky.....máme vyskú školu ako aj lekári, inžinieri, právnici a plat v čistom cca od 380 do 600 e podľa tabuliek ktoré nepustia ďalej....ked to porovnáte s inými vysokoškolsky vzdelanými odvetiami je to minimum a sme na chvoste tabulky a to že si odsedíme v škole doobeda je tiež blbosť....u nás neplatí to že odrobím si svoje a keď skončí vyučovanie zavriem dvere na triede a do dališho rána mám skutočný fajtont a nemusím robiť už nič.... Po vyučovaní máme ešte kopec roboty ako príprava pomôcok na další deň ked nie sú tak si ich musíme sami vyrobiť, príprava materiálu-rôzne pracovné listy, sťahovať z internetu podklady keďže učebnice stále nie sú, hrba triednickej papierovačky, upravovanie písomných prác a popritom čo je trend zbierať kredity - teda absolvovať rôzne vzdelávacie kurzy a vzdelávať sa ďalej a tak je to rok čo rok...takže pre nás neplatí že po vyučovaní zabuchnem dvere na triede a mám veget.
Spomeniem ešte jeden príklad, keď som natúpila po vysokej škole do práce, bola situácia taká že s nástupného platu 6500 sk v čistom hned na začiatku roka som musela kúpiť z vlastného vrecka baliaci papier na nástenky, krepový papier, temperové farby aby som mohla niečo nakresliť na nástenku, 2balíky bielych kried aby mohli deti písať na tabuľu,farebné kriedy atd a nikto sa nepýtal, že odkial na to vezmem a že mi to preplatia, mala som prvákov a ked som nechcela aby mali holú triedu bez kried s čistými nástenkami musela som z vlastného kupovať a nikto mi to dodnes nepreplatil a tak to je rok čo rok a aby nebola holá trieda ked prídu prváci prvý deň do školy musím, predsa prvý deň v škole je niečo výnimočné nielen pre prvákov ale aj ich rodčov a nikoho netrápi že veľa vecí kupujú učitelia zo svojho a takto by som vedela vymenovať xy vecí lebo za tie roky praxe som toho investovala z vlastného dosť aj na pomôcky a vďaka nikde, nemusí ma nikto na rukách nosiť ani mi kolenačky ďakovať ale tá aspon aká taká úcta že som učiteľ a snažím sa z budúcej generácie niečo vychovať a nic iné za to nechcem len aby nás aj tam hore vo vláde aspon trochu odcenili za našu snahu a dali nám aspon o čosi vyšší plat ab sme mohli trochu lepšie žiť a nie len živoriť, pretože aj tí vo vláde by dosiahli v živote veľké prd keby nienás učiteĺov ktorý ich naučili písať, čítať a poskytli im vzdelanie ktoré dnes majú
a ospravedlňujem sa za preklepy
@jajka257 no ja by som si zistila ze co sa stalo s tymi peniazkami co vas riaditel usetril za strajk.. lebo je mozne ze ich dostal niekto iny... neviem odkial si ale ja viem o viacerych co im to v pohode preplatili .... za ten 13.9. myslim
ale citaj aj tu
http://www.sme.sk/c/6609719/strajkujucim-ucitel...
@maznacik007 nie, nam to nik nepreplatil..... prisla som o cca. 20 EUR + som si dopalacala ZP...takze nie je to rpavidlom...sme ofiacialne na neplatenom volne ( u ans fakt oficialne...) a
k teme: skola, kde ucim ide do strajku (dohodnuti sme na 5 dni...)....nasa skolka ide tiez (zatial je vypisane na 2 dni...)
Ja viem, ze mnohe skoly to spravili, ale aj poznam postoj nasho vedenia. Ked som bola sa dnes pytat, ci by sa to dalo urobit takto, tak mi odpovedali, ze a kto to bude podla mna prepocitavat. Vzhladom na to, ze nasa skola naozaj nema ani euro naviac, a vecne mame nejake problemy ( nebudem hovorit dovody, ale zriadovatel.....) tak verim, ze tie peniaze pouzili na pokrytie nejakeho vydavku skoly alebo zaplatenie faktury. Ked poviem, ze nemame nic, tak tym myslim naozaj nic. My totiz nemame v kabinete ani len funkcny PC a na celej skole je jedna kopirka a jedna funkcna tlaciaren pre vsetkych. Ja si napriklad vsetko musim robit doma a za svoje vlastne peniaze. A to je fakt smutne ☹ lebo ucim matematiku a tento rok mam deviatakov a stat nam nic nedal, ani tie blbe ucebnice.......
@jajka257 no to je fakt divna skola.. moja aktualne chodi do uplne obycajnej dedinskej je to 1 az 9 v kazdom rocniku jedna trieda ale skola pekna opravena aj zachody, pocitacova uceba .. kazdy ziak je sam na PC v triede maju interaktivnu tabulu.. teraz im menili podlahu v triede .. nove lavice stolicky... dataprojektor ....
u vas bude nejaky problem ja co som ucila este davno ... tak tiez mensia skola ale vybavena tiez pc ucebna, nove ihriska sa nam robili ale to sme pisali projekty na nadacie . ale ako fakt vybavenie pekne.... ale zasa riaditel vedel vybavit..
no to je hrozne ze niekde to preplatia a niekde nie a taketo robia... ze si nemozes ani skopirovat poriadne... a viem co to je aj ja som ucila matiku
@jajka257 napis mi do IP kde to je .... ja som tiez ucila okres BA, a mam aj podozrenie ze ktora to asi je....
učitelia,držte sa! plne vás podporujem ako rodič,dovolenku už mám vypísanú od 26.nov...rada by som aj podpísala nejakú petícii na podporu učiteľov,neexistuje niekde niečo také,kde sa dá vyjadriť podpora zo strany rodičov?...a tiež predpokladám,že media sa budú snažiť postaviť rodičov proti učiteľom,....lebo v tomto kocurkove sa nájdu penize na kadečo.pre zlodejov v oblekoch,pre cigánov,ktorí v živote prstom v robote nepohli,pre sudcov a politikov,na vyplatenie zdrav.poisťovní,aby bola len jedna...otrasné...len obyčajní ľudia nech robia donekonečna za almužnu 😠
predpokladám že ste tu všetky učiteľky. Moja teta bola ňou roky, už je na dôchodku a vravela, že dnešné deti sa nedajú porovnať s tými /tie naše ročníky/ čo boli niekedy. Z tejto strany obdivujem každú poriadnu učitelku, lebo mať nervy hlavne na takých tých drzích sopliakov, to je fakt česť. K tomu štrajku, nepoznám skutočný plat učiteľa, to by som klamala, predpokladám že je tabulkový, lebo je to štátne zariadenie. Neviem teda či v každom regione je to rovnako. Ale, asi pred dvoma dňami dávali v správach jednu učiteľku zo ZŠ. a tá do medii rovno povedala, že jej čistá mzda činí 670 EUR /čo je v hrubom viac ako 900 !! / a že jej je to málo. No nechcem nikoho uraziť, ale je kopec zamestnaní, kde je človek od rána do večera a zarobí ďaleko menej, fakt. Pritom sa štrajkom vydupať peniaze nedajú, ak niet z čoho, tak ich nenatlačia. Rovnako mi nejde do hlavy, prečo chce ísť do štrajku súkromná škola, ktorá nie je platená zo štátnych. A tie ceny za školné v súkromnej, no ...
Bohuzial, aj ja si myslim, ze strajkom sa nic neziska. Problem je vlada-zriadovatel-a v konecnom dosledku aj vedenie tej ktorej skoly. Prave vcera som sa vytocila na rodicku. Tak znicme vsetko, co je dobre na skolach. Napriklad jedalne. Nasa skola v starom meste ma super jedalen, varia vynikajuco (dcera mala moznost porovnat aj na inej skole), z kvalitnych potravin, proste cele na jednotku. Teraz vraj chcu, aby bol jeden dodavatel stravy, aby usetrili. Do dvoch tyzdnov mali vypisany tender, vyhrany tender a vyhrala ho firma, ktora vznikla v septembri. Co to znamena pre deti? Horsia strava (podnikatel bude chciet usetrit a zarobit), diskutabilna bude aj hygiena, kedze strava bude prevazana kade tade, kucharky pridu o pracu a aj ten mizerny plat, kvalita surovin tiez moze byt otazna a co ma uplne dozralo bolo to, ze v skole sa bude moc stravovat ktokolvek z vonku a nebude tym dodrzana bezpecnost deti, kedze vstup bude mat hocijaky robos, ktory sa bude chciet stravovat. Je toto normalne???? To uz fakt niekomu dr.e, ked potrebuje preliat peniaze na ukor deti????? A este taky maly prepocet- usetrenim ziskaju cca 30 centov na ziaka.
Ako rodič podporujem učiteľov , nakoľko mi naozaj záleží kto bude moje dieťa učiť!!!!! Ono s tými platmi na Slovensku je to skoro všade rovnaké , len nie každý má možnosť štrajkovať!!!! Ale čo sa týka štrajk škôl - nejde im len o plat ( aj keď mnohým sa to zdá), ale o celkové fungovanie školstva!!!! A tie platy - učiteľ má základ, plus ak je triedny učitel príplatok, ak má dajaké kredity-príplatok, ak má dajaké krúžky...atď...nie je to len o tom, že príde, odučí a hor sa domov, a ďalšia vec, v dnešnej dobe učiť a byť učiteľom - ja by som to nerobila - u detí žiadna úcta, rešpekt....a u rodičov - ak sa ja môjmu dieťatu nevenujem, a je trochu menej chápavé, čo myslíte, kto je zvyčajne na vine???? alebo vyrušuje, nepochopí zadanie, a ani nevie ako sa má opýtať, poprípade poprosiť, o vysvetlenie a písomku napíše zle??? kto je na vine????
@maruska24 Ahoj Maruska, sukromna skola, ak je zaradena do siete skol a sk. zariadeni, tak ma taky isty prispevok na dieta, ako statna, alebo aspon pomernu cast. Akurat tym, ze ma menej ziakov, nepokryje to vsetky vydaje ako na velkej skole, preto rodicia doplacaju... A k tym platom. Tiez som ucila, a na roznych skolach, lebo sme sa stahovali, niekde lepsi plat, inde horsi, vsetko zaviselo od riaditela!!! ako prerozdelil peniaze (kto mal viac prispevkov, menej, ako vyhodne zamestnaval ucitelov atd...), nemaju vela, ale ani malo... MM s titulom Mgr. drie cely den jak kon, ked treba aj vonku v zime a prinesie mi ani nie tolko, co ta ucitelka... Lebo u nas miesta volne nie su a moze byt rad, ze ma aspon nejaku pracu... Odide o 6, pride o 6... Praca ucitela je narocna, velmi, to ano, ale myslim si, ze su aj tazsie povolania... A ked sa to prepocita na hodiny, ktore su v praci, ja som sa ako ucitelka nikdy na plat nestazovala... ked som videla, ako drie moja mamka, manzel, kamaratka...
@matozazzo sukromne a cirkevne skoly dostavaju len 80% dotacie na ziaka, oproti statnym skolam, co je diskriminacia. Kedze rodicia deti v tychto skolach odvadzaju odvody rovnako, aj ucebne osnovy musia byt rovnake, maju pravo na rovnake dotacie od statu, ake sa dostavaju na deti v statnych skolach.
@mirip v mojich časoch bola učiteľka "bohyňa". čo povedala, to platilo. nedovolili sme si ani škaredý pohľad. bežne po nás hádzala kriedy, špongiu, capla s pravítkom po zadku...a keď sme sa doma sťažovali, ešte nám rodičia pridali. je to obrovská pravda, že teraz sa všetci všade oháňajú právami dieťaťa a potom sú z nich také tupelá a tupelá vychovajú opäť len tupelá. a terajší rodičia sú vlastne porevolučná generácia, ktorá si myslí, že má patent na rozum vo všetkom.
@maruska24 v čistom 670.-eur ????? to by som brala všetkými desiatimi. tiež mám VŠ, zodpovednosť, prac. dobu od nevidím do nevidím, školenia, študovanie zákonov po nociach, pravidelne aj nejaká tá sobota a ak mám necelých 500 tak som happy. jednoducho všetci chceme viac.
@molka To, v akej vyske dostanu dotaciu rozhoduje mesto - obec alebo pod koho to spada... Niekedy nebolo mozne sukromnu skolu zaradit do siete a ziskat dotaciu, dnes uz ano. Statna skola musi vyzit z penazi, ktore ma od statu, v sukromnej platia aj rodicia, takze si myslim, ze je to spravodlive. Kazdy hospodari z toho, co ma a je len a len na vedeni, ci je to "v spravnom pomere"... viem, o com pisem...
@matozazzo výška dotácie na takéto školy je určená na min. 88%, všetko naviac môže/nemusí zriaďovateľ poskytnúť.
Rodičia si na súkr. škole zvyčajne doplácajú "nadštandard" - krajšie priestory, lepšie pomôcky, odbornejších učiteľov, ale keďže vzdelanie musí byť zabezpečené rovnaké, majú právo na rovnaké dotácie na žiaka.
Prečo majú znížené dotácie aj cirkevné školy, to vôbec nechápem. Je to presne rovnaký typ výučby, ako na štátnej škole, len je v náboženskom duchu. A pokiaľ je školstvo platené aj z odvodov rodičov, akým právom sú deti na cirkevných/súkromných školách diskriminované? Takýto rodičia by potom mali odvádzať menej.
Teraz som čítala na Topkách, že štrajk učiteľov môže trvať aj tri mesiace, to by znamenalo, že učitelia budú mať po celú dobu štrajku neplatené voľno a ešte si budú platiť aj odvody do zdravotnej poisťovne?
@babulik3 to sa urcite nestane, to si nemoze dovolit ziadny ucitel 😉 A najsamvyssi to vedia. Keby to bolo ako s lekarmi, ktori dali vypovede, je to ine. Lekar nema nudzu o pracu kdekolvek v zahranici, ak vie jazyk. Kam pojde ucitel? O nich sa netrhaju v zahranici 😉 Preco je to tak, nebudem rozvadzat....A tak moze ucitel strcit nohy pod katedru a pekne nimi suchat ako vedenie piska.
cecil36 tak potom fakt nechápem aký bude mať význam tento štrajk(vláda aj tak nemá a nedá viac ako 5% zvýšenie platov) , či už bude jedňodňový alebo viacdňový , keď v konečnom dôsledku naň doplatia len rodičia školopovinných detí. Potom po štrajku príde nervózna učiteľka do triedy a začne jačať a kričať na deti ako zmyslov zbavená, to hovorím
zo skúsenosti mojej dcéry, ktorá je tretiačka na ZŠ a začne si svoje emócie vybíjať na deťoch. Dcéra je potom z toho kriku taká roztrasená a rozklepaná, že nevie ani čo píše a počíta.
@babulik3 skoda, ze nevies o co ide a nevidis do toho uplne.....nejde len o platy......a ak ams takuto sksuenost s tou ucitelkou, tak by ti malo o to viac zalezat na to, aby vzdelanie tvojej dcery bolo kvalitne a ucili ju kvalitni ucitelia....
sorciera24 dcéra mala v nižších ročníkoch aj veľmi dobré učiteľky, ktoré sa skutočne v tomto povolaní našli, a nemuseli ani zvyšovať hlas, a vedeli aj naučiť, a skutočne si myslíš, že keď sa zvýšia platy učiteľov, tak sa razom vymenia " zlí učitelia" a už za "veľké peniaze" budú vyučovať len kvalitní učitelia, to je podľa mňa naivná predstava. Ja som z menšieho mesta, a tu vládne taká neskutočná protekcia, že skutočne šikovní učitelia nemajú šancu sa niekde dostať bez patričnej známosti a protekcie. A to samozrejme vládne aj v škole, v triede, učiteľka uprednosťuje a vyzdvihuje len niektoré deti, asi im chce už od ranného detstva ukázať ako to vo svete chodí, a ver mi aj tie deti takýto prístup veľmi ubíja. A práveže učiteľ by mal byť príkladom určitej nestrannosti a už vôbec by nemal byť zaujatý, a uprednostňovať niekoho, pretože jeho mamička alebo otecko pracuje na vyššom mieste, alebo jeho rodičia sú veľmi solventní.
Ucitelia strajkujte, ale preco si neurobite poriadok vo vlastnych radoch????Kolko skol na Slovensku a hlavne v Ba- specialne skoly-maju naplnenu kapacitu ani nie na 50 % pri cca rovnakom pocte zamestnancov????Som specialny pedagog,ktory odisiel zo skolstva aj pre zavist postarsich akoze uciteliek....Skolstvo mina peniaze na zbytocnosti a dotuje skoly,ktore nemaju opodstatnenie a potom chudak ucitel na ZŠ.....Tychto si nesmierne vazim, lebo musia makat,nase deti su chtive vedomosti.....Musia sa denno denne pripravovat,ale ucitel na specialke uci roky to iste.....Dochodcovia v skolstve???Preco???Stoja najviac podla tabuliek a este aj dochodok....ok robte 1-2 roky po odchode do dochodku ale potom stop....Mama ako spec ped robila este rok po odchode do dochodku a potom povedala dost....Ak chcela vyt kvalitn aa vzdy usmiata ucitelka,nedalo sa....
MILI UCITELIA NEPACI SA MI,ZE BERIETE NASE DETI AKO NASTROJ VYDIERANIA. Je to nehorazne a ako matka 27 mesacneho maleho certika to pokladam za prejav vasho osobnostneho zlyhania.....Pracujem s detmi v sukromnom sektore a chcem, aby moj maly, ked pojde z jasli do skolky a potom na ZŠ a dalej snad dostal dobre vzdelanie od dobrych pedagogov.....ale o tom zacinam velmi pochybovat..cest vynimkam....skoda....takto si uctu a post ucitela nevybuduje meno nikdy....ale drzim vam palce..... 🙂
Ja osobne k tomu len tolko, ze som si prave hladala pracu na polovicny uvazok a ako recepcna, kde sa vyzaduje stredoskolske vzdelanie by som zarobila viac, ako ucitelka na plny uvazok...smutne, ale asi vymenim 😒
@babulik3 tak sama vidis, ze su aj taki aj taki ucitelia...v akzdom povolani to tak je.....to beriem....ajsne, ze su......ja som skor chcela povedat, ze ten strajk nie je len platoch, ale aj o financovani skol.....na tom by malo rodicom zalezat, ze enmaju ucebnice, ze si musia sami prefocovat a pod. ......vy vidite len platy (kt. by ste ani nechceli vidiet....ˇa mozno naozaj niekotre tie "zle" ucitelky su tym platom demotivovane a povedia si, ze preco oni maju byt dobre a vratia im to inak agresivne deti (s predavackami je to podobne....}...nevravim, ze je to spravne, ale mozno tak ta ucitelka uvazuje....
@svatava74 to sa ti teraz hovori, ked si zo skolstva odisla...sama si napisala preco...tak co sa cudujes?......peniaze na skoly prerozdeluje mesto alebo VUC...cize my s tym nehneme......a ak chces dobre vzdelanie pre syna...tak ty ako prva by si mala ten strajk pochopit.....ide o vase deti!!! pre ne chceme kvalitu..... inak ak sme pre niekoho taki nepotrebni, tak co vam zrazu vadi, ze nemate kam dat deti?.....tak asi na nieco budeme (aj ked teraz uvazujem, ci nie je pre vas skola/skolka len odkladacim miestom...... a ak to takto vnimas ty, ako byvaly ucitel a takto to prezentujes pred detmi a verejnostou....ano, tu uctu mat nebudeme, ale pre rodicov......
v prvej casti napises pravdu a v zapati si protirecis.....tak o co ide?
@sorciera24 Mila pani ucitelka,strajk????A kolko z vas ucitelov bude stat na namesti a bojovat za vase vitazstvo????Mnohe ucitelky mi uz teraz povedali, ze si aspon umyju okna,odpocinu atd....Ved idu vianoce...ja nastastie nemusim nikde odkladat maleho....a presne o tom to je....mnohi ucitelie beru v skole deti ako odlozene....nic im nedavaju,len ich strazia....ale ved ani teba nenuti byt nikto v skolstve....aj tebe by sa to hovorilo...preber zodpovednos za svoj plat na svoje plecia, zacni ppodnikat,bud SZČO a dotuj aj ty ucitelov a mnohych vo verejnej a statnej sprave,mnoho zbytocnych ludi...
Pravdu povediac dufam,ze budeme s mm na tom raz dobre a dokazem synovi platit za vzdelanie....a za svojim nazorom, ze skolstvo si ma urobit najskor poriadok vo vlastnych radoch,zrusit zbytocne skoly, prepustit dochodcov, zbytocnych nepedagogickych atd a potom nech maju ucitelia platy ako si zasluzia aj s osobnymi priplatkami aj odmenami....
A skolstvo nikdy nebolo o peniazoch.....vzdy bolo o detoch....ako dieta z ucitelskej rodiny viem o tom svoje..... 🙂
dievcata co mate deti a pracujete tak da sa zobrat OCR na dobu strajku...
http://www.topky.sk/cl/10/1331767/Socialna-pois...
len treba nejake potrvdenie od riaditela skoly v clanku to pisu presne

@rakywanda a este by jej malo vadit, ze jej nikto nepoutiera tu jej r..t po pouziti WC, či? Vitajte v Absurdistane, som zvedava, dokedy to vydrzime. Kolegyna mi pred chvilou pisala, nech sa z RD ani neponahlam, ze u nas v skole uz kazdemu sibe. Ani sa necudujem, je to chore..........