icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

jajka257
7. sep 2012

Som ucitelka a podporujem strajk. Myslim si, ze kazdy ma pravo bojovat za svoju vec. Dlhe roky ucitelia len cakali a cakali, poslusne brali ne vedomie ze nieto na nic. Ja osm ucitelkou matematiky, tento rok mam devietakov, budu mat monitor. Nemam pre nich nic, nie su knihy, zbierky, cvicne zosity, absolutne nic, ale pripravit ich musim a chcem. Viete si predstavit kolko je to roboty, doslova driny, spravit vsetko ale vsetko sam? Kolko je to casu a potom, ked uz konecne vyzmolim podklady na hodinu, musim zas bojovat s tym , ze skola nema peniaze na toner a prosit rodicov, kto mi to nafoti a podobne? Slovensky jazyk, tak ti maju aspon knihy, ale mne nedali nic. Potom si predstavte, ze nikto vam neveri kolko casu denne travite doma za kompom, kolko vlastnych prostriedkov to stoji vas. Polozte si otazku, ci by ste pre zamestnavatela davali a financovali zo svojho platu mnoho poloziek, papier, toner, elektrinu, pocitacove programy , ktore potrebujete mat kvoli praci (ucim aj informatiku), predstavte si tu obrovsku zodpovednost, ktoru mate cely den za deti, aby sa im nic nestalo. A este jedna vec, ked sudite ucitela, ze nic nerobi, dam priklad z mojho rozvrhu : zacinam 7.30 dozor, celodenny, to znamena cely cas na chodbe, ziadne wc, nic, lebo ak by sa nieco stalo, ste zodpovedny, plnych 6 hodin, teda jedlo, wc nehrozi, po skonceni 6 hodiny a dozoru v skole, beh do jedalne a dozor v jedalni od 13.35 do 14.00. A potom aby mi luto nebolo od 14.05 kruzok priprava na monitor do 15.35. Mam mozno volnych 10 minut od 7.30 do 15.35, ale v podstate nic nerobim, len ucim a strazim. A potom doma hura na pripravay do vecera a tiez mam dieta, ktore v ten den poriadne ani nevidim. Nuz skuste mat porozumenie aj pre nas. No a takyto rozvrh mam asi 2 krat do tyzdna, inac nemam celodenny dozor. A za to dostanem asi 5OO v cistom.

mirkakab
7. sep 2012

@jajka257 Ahoj, nie som učitelka ale to čo si tu opísala ti plne verím, lebo mám kamošku učitelku, je to veru bieda. Velká zodpovednosť za deti, ktoré nie su v tejto dobe zrovna najlepšie a tie "dokončovanie práce" doma, tak to tiež nie je žiadna výhra. Môj názor, radšej si odmakať 8 hodín a potom sa doma venovať rodine ako takto sa venovať v škole deťom a potom doma chystať podklady na další deň. Takže týmto chcem povedať, len tolko, že budem Vám fandiť aby ste štrajk vyhrali a konečne sa dočkali aj primeranej odmeny za Vašu prácu.

marcy30
7. sep 2012

@maznacik007 Preco je to tak? No preto, lebo kazdy, kto vie jazyk sa uplatni vo firme, kde zarobi 1200 e a nie v skolstve, kde bude mat 500 e. Tak preto....

aduskatt
7. sep 2012

ja v podstate chapem obe strany.........tiez sa mi nepaci, ze ako rodic mam na povinny predmet kupovat knihy za 10 eur, ze poplatok za ZRPS je nekrestansky vysoky, ze ked mam chore dieta, poplatok za druzinu mi nikto nevrati................na druhej strane chapem ucitelov, ze to lahke nemaju.............
....a vadi mi, ze ucitelka v prispevku v jednej vete dokaze urobit dve hrubky🙂

deninka
7. sep 2012

U nas akurat hlasil rozhlas, ze 13.9. maju ostat deti z MS aj ZS doma kvoli strajku (malu mam v MS, ale tam este rano oznam nebol).

barcelona94901
7. sep 2012

@sticker veru tak,moja mamina zarába 350eur,ťahá 12nástky,je rada,že má vobec prácu,sťažovať sa nemože na nič,kontrola je dopredu nahlásená,kedy prídu 😉 ked sa stal uraz,rýchlo sa ututlal atd atd,je rada,že pracuje,komu sa nepáči može odísť,na jeho miesto čaká dalších 200ludí ,taká je situácia,nie na východe,na celom Slovensku
je jedno či si sanitár,učiteľ,živnostník,predavač..zlá finančná situácia sa týka každého

a nie je nič nezvyčajné,že muž ťahá dve práce,aby utiahol učty

náš prváčik nás zatiaľ cca stál 200eur,ešte nemáme veci na jesen kupene, nekupovala som nič značkove,bežne veci 😉

držím palce každému,kto sa ozve aj vychovávateľkám,upratovačke,kuchárke,školníkom, každému kto robí a nemá ani na učty ,je to bieda no vraj má byť ešte horšie

sticker
7. sep 2012

Tak ja som sa pýtala v škôlke a uč. sa tak divne na seba pozreli, ako keby sa báli dať najavo svoj názor a že nejdú štrakovať... Takže škôlka funguje. Uvidím čo škola. Poobede idem s dcérinou triednou tak pokecáme a uvidím.. Len sa mi nepáči takýto štrajk - niekto ide a niekto nie... 😒

jajka257
7. sep 2012

@aduskatt hladam si hrubky, ale nevidim, ak myslis to ˇˇ ste zodpvednyˇˇ to som myslela ako vykanie vy ste zodpovedny clovek, nie ako vy ucitelia ste zodpovedni ludia. A tu druhu neviem najst, asi som spravila aj preklep, ospravedlnujem sa 🙂
@mirkakab dakujem za podporu 🙂

zuzana76
7. sep 2012

@sticker ved toto je to, ucitelia su take ustupcive povahy, nikdy nestrajkuju vsetci, maju strach, neradi sa hadaju, lebo su to povacsine zeny a tie nerady bojuju

zuzana76
7. sep 2012

@jajka257 myslim,ze nemyslela teba 😉

zuzana76
7. sep 2012

inak ja uplne chapem rodicov, co si myslia, ako je ucitelom dobre, ake maju platy a kolko volna, u nas to nechape ani moja mama, za vzor si berie 50-60-70 rocne ucitelky, co ucili zvacsa este za cias komunizmu, tak si mysli, ze to stale funguje podobne

sisinka76
7. sep 2012

v nasej skolke uz bol dnes oznam,ze 13.9. bude skolka zatvorena. Este dobre,ze som doma,ale nezavidim pracujucim rodicom, ktori nemaju kam dat deticky. Ale na druhej strane ako "byvaly" pedagog strajk podporujem, kazdy ma pravo na vyjadrenie nazoru a ked sa neda riesit vec kompromisom,treba strajkovat. ucitelia si to zasluzia 🙂

zuzana76
7. sep 2012

a tiez si neviem predstavit nejaku skolu, kde chodi ucitel opily ako pisala maznacik, to musi byt poriadne zapadakov a ten ucitel je okrem toho asi aj riaditelom a jedinym zamestnancom skoly, fakt si to neviem predstavit, nam napr dali aj kedykolvek fukat rano, riaditel nas zavolal do riaditelne - 5 nahodne vylosovanych ludi a fukali sme

maznacik007
autor
7. sep 2012

@zuzana76 no isto to nebol zapadakov bola to pomerne velka skola pocet deti v nej je stvormiestne cislo.... 😉 no to vazne davali fukat u vas.. to som este nevidela...a ani nepocula...

ono s tym strajkom je to aj o tom ze v skolstve je dost dochodcov... a oni proste nepojdu strajkovat lebo maju aj dochodok aj plat...
mna ale stale hneva to ze ucitelia za ten rok neboli schopni dat nejake normalne poziadavky, ktore by zohladnovali aj zvysenie kvality vzdelavania (odpustite si narazky na tu prvu nic nehovoriacu vetu v tom vyhlaseni odborov) zlepsenie co sa tyka ucebnic, atd... to vazne ludia s VS vzdelanim nedokazu lepsie naformulovat svoje poziadavky ak im teda nejde len o tie platy?

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 no vidis davali, raz som bola fukat aj ja, my sme dost prisna skola, u nas su len take fukoty a poviem ti, neviem ako to budem s 2 detmi zvladat, navrat do skoly, ja som chodila domov vymleta uplne, psychicky aj fyzicky, robili sme rozne projekty, jazykove, z toho sa zariadili ucebne jazykove, ziaci chodili na jaz. pobyty, prekladali sme rozne spravy, atd... ja som robila isty cas aj kroniku - co ma teda vrcholne nebavilo 😀 , hlavne ze mala asi 10 kg, som ju ani domov nevladala odniest, bola som triedna, mala starosti s detmi v triede, plus kopec dalsich veci a ked to potom niekto znevazi, ze za co by sme vlastne tie peniaze chceli, tak mi je fakt do placu

zuzana76
7. sep 2012

@maznacik007 lenze to je tym, ze tym hore je to jedno ci sa nieco zlepsi a nam dole, my sme zase take tiche povahy,ze sa neozveme, tak niekedy nam asi fakt tak treba, ja nebyt deti a mojho zdrav. stavu by som uz asi bola niekde inde, aj som mala ponuku do BA, lenze to si nemozme dovolit, vracat sa domov o 19.00 ako muz, ktory dochadza, deti ani nevidiet, no dakujem pekne, co by z nich vyrastlo

katecameron
7. sep 2012

ano deti doniesli domov papierik ze sa neucia v ten den ani skolka

aduskatt
7. sep 2012

@jajka257 nie, teba som nemyslela, ina pani ucitelka ma dve hrubky🙂

aduskatt
7. sep 2012

@zuzana76 ked som este ucila, tak kolegyna v kabinete si tajne upijala, ked sme ju nevideli☹( a nebol to zapadakov, ale Petrzka☹ ludia su vselijaki

macamac
7. sep 2012

@maznacik007 😅
....."to je hadam v prvom rade zalezitost ucitela aby mal ucebnice .."... 😕 😅 😅 😀 😀 😀

rada by som vedela, koľko rokov si odpracovala v školstve a či vôbec sleduješ "Reformu" 😅

lebo by si inak bola v obraze
a to,že reforma sa spustila pred 4 rokmi a učebnice ešte neboli ani len v tlačiarni a prišli až v druhom polroku šk. roka, resp. neprišli vôbec /ako ktoré/ a teda pre celý ročník boli kompletne vytlačené vlastne rok po funuse

a jasné-veď aj vydávanie učebníc má na starosti učiteľ 😀 a mal to chudák nejak ovplyvniť 😝

môj názor-vráť sa učiť hneď a začni to meniť ty 😉 a ukáž to všetkým

pochybujem,žeby si s IKT špecializáciou parchla späť do školstva za 500 eur 😅
ak nebola motivácia pre teba "platová" prejsť na prácu v inom rezorte, ako je školstvo, tak potom jedine to, že pracuješ z domu
a to sa ti veru v školstve nepodarí 😅

odporúčam viac sa venovať školskej problematike prv, ako začnem diskusiu na túto tému

a mať min. 10 rokov praxe

macamac
7. sep 2012

a k tomu "fúkaniu"
už aj na našej malej dedinskej škole sa dáva fúkať

to len dokazuje,ako zakladateľka má málo vedomostí o súčasnom školstve

a to,že učitelia nedávajú požiadavky na zlepšenie kvality vyučovania a zvýšenie financií na zabezpečenie vybavenosti škôl- to zas napíše len ten, čo školu pozná len zvonka 😝

ja už fakt nechápem, za čo všetko je vlastne ten UČITEĽ zodpovedný 😅 😠

nemalo by byť v záujme štátu - v prvom rade - nepoddimenzovávať školstvo???

či to už fakt ten učiteľ má v spoločnosti taký status "najposlednejšieho chudáka" ??? čo môže za všetko???? aj za globálne otepľovanie????

no, ja to stále hovorím, vôbec sa nečudujem deťom, aké sú. ak ich vychovávajú rodičia s takýmto pohľadom na "sprostého učiteľa" 😝 😖

sorciera24
7. sep 2012

som ucitelka na gymnaziu a ideme skoro vsetci do strajku, takze ansa skola bude zavreta....maly uz dnes mal oznam na skolke, ze tiez budu zavreti kvoli strajku.....

@maznacik007 inak ucitel ma zabezpecit ucebnice??? to ma robit ministerstvo.....a ono len poslalo oznam, ze nove ucebnice este nie su,....tak nase deti ucim zo svojich poznamok, vymyslam cvicenia, kopirujem z roznych inych textov, ucebnic, priruciek...ci im mam vymysliet vlastnu ucebnicu???? (asi netusis aky stav je s ucebnicami napr. na gymnaziach...)

malabiba
7. sep 2012

@maznacik007
@zuzana76
@sorciera24
@deninka
@marcy30
@aduskatt , a ostatné....jááj každý má právo na štrajk, a myslím, že každý kto bojuje za svoje práva si zaslúži podporu....veď je hrozné, ako sme si zvykli všetci čušať a kukať, aký s prepáčením "bordel" je tu okolo nás...ja podporím sestričky, lekárov, učiteľov aj ženičky- šičky ak to pomôže...držím všetkým takým palce...

aduskatt
7. sep 2012

@malabiba ja som pisala, ze ucitelov chapem🙂

luk25
7. sep 2012
deninka
7. sep 2012

@malabiba Ja som nevyjadrovala suhlas ani nesuhlas, len som napisala, ze u nas oznamil avizovany strajk ucitelov miestny rozhlas.. V skolke zatial oznam nebol.

malabiba
7. sep 2012

@deninka ja vás chápem máte malé deti a treba im zabezpečiť opateru...treba počkať, určite vám dajú vedieť, nik dopredu nevie koľko škôl a škôlok sa zapojí

janinah
7. sep 2012

nie som učiteľka,mám prváčika a dcéru na gymku a štrajk plne podporujem,jeden deň dovolenky ma nezabije,len aby sa tým aj niečo dosiahlo pre školstvo 😒

danculik
7. sep 2012

jak som sa dneska rozculila....tak oni zavru skolku a ze na jedalnicku napisane...NEVARIME, STRAJKUJEME.....no chapete?..a ty si rob co chces aj s detmi, daj si ich komu chces..a chod robit...a myslia si ze dosiahnu tym nieco?...vela si nie...myslim si ze ucitelka v MS nezaraba az tak zle...viem kolko zarabaju teda aspon tu v KE...

acko
7. sep 2012

nie som ucitelka, ale strajk podporujem na 100%. a zelam si aby netrval len jeden den, ale hoc aj 3 tyzdne. lebo to je jedina cesta ako prostednictvom retazovych efektov (rodicia nebudu mat kam dat svoje deti, tak budu musiet s nimi zostat doma, cize nebudu moct do prace - cim vznikne problem pre mnohych klucovych zamestnavatelov - vznikol by tlak na odbory zamestnavatelov (nielen ucitelske) aby oni vyvinuli tlak na vladu nech sa platy riesia, a nielen platy ale celkovo system..). ucitelia si zasluzia poriadne platy, dobre viem ake ich maju a je to absolutne smiesne a potupne. v BA sa z toho neda vyzit, a dopriat potom svojej rodine z toho poriadny zivot.... co poriadny zivot... ani na zaobstaranie vlastneho byvania to nestaci. a to je vazeni konecna - ked ucitelia nebudu dostatocnymi platmi motivovani k tomu aby ich praca bavila... teraz este dosluhuje generacia uciteliek, ktore ucili este aj sucasnych 30tnikov - to su zeny ktore maju okolo 50-60rokov a dostali byty este za sociku... tie to este zachranuju... ale mladi ucitelia su v strasnej situacii, a ja sa ludom co skoncili pedagogicke fakulty necudujem, ze polka z nich ide po skonceni skoly robit nieco ine... a do skolstva idu len ti, ktori nemaju na to aby nieco ine robili, alebo ti, ktori su fakt neuveritelnymi nadsencami prace s detmi, a budu to robit aj za ten maly plat. a je mi ich luto.... ja chcem aby moje deti chodili do skoly kde su ucitelia dostatocne ohodnoteni, aby boli spokojni a nie frustrovani...