icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

svatava74
25. nov 2012

cela spolocnost je taka aka je.....cena za demokraciu.....a zase pozrime sa aj na slusnost v tomto fore....zvacsa ludia majuci foto zachovavaju istu mieru slusnost- neskryvaju svoju identitui,ale mnohi z tych, ktori sa schovavaju za nicky a bez fotky si dovoluju casto tvrdsie slova atd....cize nemozeme chciet slusnost od ziakov,ked tu sa niektori dospeli vyjadruju na adresu druhych ironicky, atd.... 😎

Verim , ze sa strajk zajtra skonci v prospech ucitelov a pocitia to ziaci len pozitivne v utorok....

lauritka
25. nov 2012

ta prava demokracia tu nikdy nebude, kym budu byvali komunisti vo vlade. a su vsade.. nic sa nezmenilo, len mena, otvorene hranice, myslenie zostalo.. a preto sme tam kde sme, na urovni rozvojoveho statu, len sa to snazia zakryt.
tu sa ma dobre primitiv a zlodej, nie poctivi ludia, ti sa povacsine len trapia.
dobru noc priatelia, a ucitelom drzim palceky. 🤐

sorciera24
26. nov 2012

@svatava74 tak s tymi fotkami to snad nemyslis vazne?.......ja enmam fotku nikde na internete, ani mojej rodiny.....z uplne pre mna jasneho dovodu, aby moje fotky neboli nikdy zneuzite..... (okrem toho, uz ani fotkou dotycneho si nikde nemozes byt ista.....)....nemyslim, ze by to malo so slusnostou nieco spolocne, je to len o tom, ze si niekto chrani svoje sukromie..... (a ironicki, ci urazlivi su aj ludia s foto..... ked si precitas diskusie...)

tilly
26. nov 2012

@svatava74 jaj, tak o specialnych zs infosky nemam, ale ani sa necudujem, ze ucilistia su poloprazdne, teraz chcu mat vsetci doma inzinierov a pravnikov (aj ked si trosku hanim seba, lebo tiez som pravnik 😅 ) a na remesla kaslu.. ale taky stavebny robotnik, ci je to klampiar, murar, elektrikar zarobi lepsie ako kopec inzinierikov a pravnikov, o lekaroch ani nehovorim...
a asi je aj malo pubisov... vtedy nebola bohvieaka porodnost, teraz ked tie ucnovky porusia, tak my nase decka nebudeme mat kam dat...
no a remeslo ma zlate dno 😀

tessinka
27. nov 2012

Ako je to vlastne s tými štatistikami? Vláda tvrdí, že na 1 učiteľa na Slovensku pripadá 11 žiakov. A teraz hlásili v správach, že oficiálne štatistiky ministerstva školstva aj štatistisky OECD hovoria o 17 žiakoch na 1 učiteľa. A priemer v Európe je vraj 15 žiakov. Tak kto klame?

tessinka
27. nov 2012

A toto je naozaj zajímavé : http://www.oecd.org/edu/eag2012.htm#s . Pozrite, ak viete po anglicky.

Pozerala som tam zatiaľ počty žiakov v triede a počet učiteľov, a pomer učiteľ -žiak, počet, na základných školách. Vychádza mi to priemerne, v porovnaní s Európou. Je celkom možné, že napríklad v niektorých školách je počet žiakov okolo 20, ale niekde majú napríklad 14. A napríklad v našej základke, kde nám chodí dcéra, sú aj také aj takép počty, v rámci jednej školy.

Ale určite by bolo treba preriediť tie neperspektívne učebné odbory na stredných školách a vysokých školách. Veď nech na tých stredných školách ponúknu iné odbory, čo nespolupracujú s úradmi práce? Ale toto je tiež akosi naopak: kamarátka chcela dať syna za vodára-kúrenára, a toho je u nás fakt problém zohnať, zapísala ho na odbor a neotvorili ho, že im chýbali dvaja žiaci do naplnenia odboru... . Toto by mali zreorganizovať...

A vtej tabuľke, aj počet hodín strávených priamo vyučovaním je slušný, sú krajiny, ktoré majú menej.

Inak, v jednej tabuľke sa porovnáva počet žiakov v triede aj s neeurópskymi krajinami, na základných a nižších štredných školách - v rámci Európy sme úplne priemer, niektorí majú aj menej, ale napríklad v porovnaní s takou Čínou a Kóreou máme čo doháňať - tam majú až okolo 50 žiakov v triede. 😎

No a čo sa týka toho počtu žiakov na učiteľa, tak na chvoste sú Lichtenštajnsko a Luxembursku - okolo 10. Ale myslím, že toto asi nemusí byť cieľom Slovenska. Ale napríklad Fíni, ktorí asi majú celkom slušný školský systém, majú necelých 14 žiakov na učiteľa.

lauritka
27. nov 2012

@tessinka no statistiky sa u nas robia ako to urcitym ludom vyhovuje 😉 stastisticky sme boli pripraveni aj na euro.. 😝

cecil36
27. nov 2012

@svatava74 suhlasim, deti su obrazom svojich rodicov. Napriklad vcera sa mi stalo toto: Boli sme v Ikeii, potom sme si tam dali obed a sli sme aj s malym do takeho prirucneho kutika. Moj maly (11mesiacov) sa hral, stvornozkoval, pacilo sa mu ako deti behaju okolo neho. Naraz k nemu ako stvornozkoval prisiel jeden asi4-5 rocny chlapec a normalne si siel na neho sadnut ako na kona, uz bol obkrocmo a drzal ho za hlavu. Keby tam nie som a nezastavim ho, tak maleho tou vahou zlomi na dvoje pripadne ho uskrti. Tak som mu povedala, ze to nesmie, ze on je este malicky. Krpec sa nasral zaganil, zahnal sa a hodil do mna hracku co mal po ruke, chcel ma kopnut, ale uhla som sa . Toto vsetko sledovala jeho matka a nepovedala absolutne nic, iba sa priblblo na decko usmievala. Kokos, taketo ked vychovavaju buducu generaciu, tak sa zacinam bat 😠

cecil36
27. nov 2012

Predchadzajucim prispevkom som este chcela povedat, ze sklanam pomysleny klobuk pred ucitelmi, ktori musia vychovavat a ucit takto "vychovane" deti a komunikovat s ich rodicmi. 😝

simca06022011
27. nov 2012

@tilly tak tak.. uz mi nema kto polozit podlahu, murar je objednany na pol roka vopred.. dala by som vsetko za to aby som nasla riadnych robotnikov a odbornikov na tieto prace 🙂) a sumy beru krasne... stolar za poskladanie kuchynskej linky berie 500EUR !! (slovom patsto eur) 🙂) tak kto sa ide rekvalifikovat? 🙂))

simca06022011
27. nov 2012

@cecil36 fuu ja mam takuto skusenost prave zo skoly, mali sme bitkara spoluziaka, dostal zurivostny amok (ZS prvy stupen) a zacal okolo vsetkych kopat - ucitel ho chytil za ruku a ten krpec ho normalne dokopal, ale nas ucko to ustal, chytil ho riadne a pockal si kym to "maleho tucka strvrtaka+-" prejde... taketo deti sa teraz vychovavaju.. brat na mna chcel volat linku detskej dovery ci co.. lebo mal mi s niecom pomoct :P no proste, povinnosti ziadne, papuluje to cely den.... samozrejme ze su teraz aj velmi inteligentne a sikovne deti, to je normalne radost vidiet, ale rozsiruje sa taky nezaujem, flegmatickost pri nich.. ved co sa budem, maminka ocinko vybavia, zaplatia, v skole nakricia, prelozia ma do inej skoly a pod.. dakedy to bolo divne a bola to hamba ked dieta behalo zo skoly do skoly.. teraz je to bezna vec 🙂))

lauritka
27. nov 2012

@simca06022011 500 eur ?? super, a lekar, ktory ma v rukach ludsky zivot.....ah nemam slov... 😒

simca06022011
27. nov 2012

@lauritka 🙂 lekar si do vacku vezme tych 500EUR ked potrebujes surne nieco riesit :P lekari strajkovali, ti dobri lekari boli aj pocas strajku v praci, lezala som v nemocnici prave vtedy a poviem vam, ze to co som tam videla a zazila ma presvedcilo o tom, ze sa tu uz nikto nevprace do koze. Fakt je to, ze polka lekarov sa po nemocniciach zasiva (mam to aj od sestriciek, pocula som lekarku), alebo si sadne do ambulancie a pokrici si po pacientoch... ale odmaka si to par lekarov ktori sa staraju a operuju cely den... mozete si byt isti, ze ti boli aj pocas strajku v praci 🙂)) ale jasne, zasluzia si, podla mna kazdy zdravotnik si zasluzi poriadny plat (ale poriadny k zivotnej urovni krajiny a cenam v nej a aj platom v nej)... k cenam aj 3000 je malo, k urovni obyvatelom je aj 1000 vela.. cize vzdy budu mat ludia dvojity meter :(

lauritka
27. nov 2012

@simca06022011 no neviem, ci kazdy berie az take uplatky. o tom sa da dlho polemizovat.. ale podla mna su tu prevratene hodnoty.
vsade na svete si vysokolsky vzdelanych ludi aj ohodnotia. Potom to vyznie tak, ze tu ani nema vyznam studovat dalej, lebo robotnici maju vacsie prijmy.. hmm ? Vsade sa prizvukuje aky vyznam ma vzdelanie. Tu je to nejake prevratene.
To je take alibisticke tvrdenie, naco lekarom, aj tak maju uplatky, naco ucitelom, ved "nemakaju" dvanastky...
Nemozme ich vsetkych hadzat do jedneho vreca. Vsade su "dobri a a zli "
Ale faktom ostava, ze nie su ohodnoteni podla urovni vzdelania.

simca06022011
27. nov 2012

@lauritka no mas pravdu, tu sa neoplati viac studovat, lebo skoly nemaju uroven, vsade nahanaju co najviac studentov ale kvalita je ziadna, ved by nebolo tolko nezamestnanych.. o vynikajucich studentov sa uz na VS firmy idu pobit a tu nic... ano vsade su dobri aj zli, lenze potom nemozeme zvysit plat celoplostne, treba na to vymysliet nieco ine... ja tiez nie som ohodnotena podla vzdelania a mam zacat strajkovat? 🙂 vela ludi tak hodnotenych nie je.. robotnik dostene vela penazi, lebo ich je MALO, je velky dopyt po ich praci a ludia cakaju a cakaju a platia, ked to konecne niekto urobi... s VS ludmi to uz tak nie je, vsade na nas skoci nejaky ING. MGR a pod.. a pritom oproti robitnikovi nevedia urobit nic (cest vinimkam).. cize ano, ohodnotenie by malo odzrkadlit vzdelanie, tam kde je to potrebne (to vzdelanie...) ale malo by odzrkadlit aj nejaky pracovny vykon, nejake hodnoty.. takze zdravotnici, ucitelia na ktorych cela ekonomika stoji, by mali byt "preauditovani", malo by sa prehodnotit kolko nam ich naozaj treba, kde... a co maju robit...a dat im poriadny plat, hodny ich vzdelania aj prace... ale takto, ked sa vsetko robi na kusy (studentov) tak je to chore... ved ako moze ucitel nieco naucit napr. 50 ludi (tolko nas bola na vyucovacej hodine anglickej gramatiky - cize kurzu navyse - na VS)?

simca06022011
27. nov 2012

@lauritka kazdy nie, ale co viem o lekarochh "prveho kontaktu" v roosveltke tak iste... otca mi osetrili az ked som intervenovala cez vplyvneho znameho... a to nehovorim ake psie kusy sme vyvadzali aby ma vobec vysetrili, lebo mi je zle... a nasladne ma aj museli operovat. Inak by ma ako nic poslali domov "zdravu"

lauritka
27. nov 2012

@simca06022011 no ved nato volime vladnych cinitelov, aby nieco vymysleli 😝 .. kedze sa nemaju k cinom, ta to yvzera ako to vyzera..

simca06022011
27. nov 2012

@lauritka no uzasnych sme zvolili :P ale myslim ze tu uz vladny cinitelia nepomozu, iba riadne strajky ale nie odborove ale obcianske 🙂)) lebo situacia je brutalna.. ale to je uz ina tema 🙂)) kazdy si zasluzi v tejto dobe viac, vobec to tu nie je spravodlive, ale tento strajk vyjde ako fraska (nech sa nik neurazi)... ked uz planovali strajk mali sa aspon laskavo zorganizovat a urobit riadny neporiadok po mestach 🙂) co takto....

lauritka
27. nov 2012

@simca06022011 kazdopadne som naozaj zvedava dokedy bude trvat straj 😕 ake sa najdu riesenia...

s lekarmi nastastie nemam zle skusenosti, mama absolovala v lete operaciu chrbtice a nedali sme ani euro uplatok. odviedli skvelu pracu.

tilly
27. nov 2012

@simca06022011 ved o tom presne pisem... robotnici maju tolko roboty, ze nevedia co so sebou... a ti dobri zarabaju viac ako poslanci 😉

cecil36
27. nov 2012

@simca06022011 presne tak, robotnici sa vytracaju. Nik nechce manualne pracovat, kazdy chce byt manazerom a sefovat inym. A pomaly uz nebude komu 😀 Preto je dobry stolar, instalater, murar.... objednany na xy mesiacov dopredu. A preto si moze vypytat nehoraznu sumu za svoju pracu.... lebo ich je malo, dopyt je vyssi ako ponuka 😉
@lauritka vies ake Robko vymyslel riesenie, prepustit ucitelov a tym zvysnim pridat 8%. Cize dostanu robotu naviac a aby sa nepovedalo, ze zadara tak im aj nieco supne 😀 Smola je v tom, ze neodidu ti, ktori by mali (dochodcovia a neschopni ucitelia), ale ti, ktori nebudu dostatocne cerveni 😀 bleeee

tessinka
27. nov 2012

Naozaj, dobrí robotníci sa vytrácajú. Veď aj my sme mali veľký problém zohnať toho vodára. A pritom, čo je na tom povolaní zlé? Veď určite sa nájdu chalani, ktorých by to bavilo a mali by z toho dobrý pocit a ešte by sa vedeli aj dobre obracať. Lenže nezdá sa vám, že ono to začína už na základke? Samá angličtina, informatika, krúžky informatický, taký vedomostný, onaký vedomostný... Chýba mi tu akási rovnováha. Kde sa má to manuálne zručné decko profilovať? Veď koľkých chalanov baví veci rozoberať a skladať. Kedysi boli iné krúžky, modelársky a iné, viac na také zručnosti. Dnes je pomaly hanba opraviť si bicykel. Aj na toto by sa mal brať ohľad - napríklad by mali mať šancu rodičia a ponúknuť škole také krúžky, kde by vedeli deti viesť aj k manuálnym činnostiam....Všetko je teraz zamerané akosi intelektuálne, a potom možno inak nadané deti dostávajú aj zlé známky. Na druhej strane, predstava, že by mali moje deti študovať na učilišti mi fakt nie je po chuti - podľa toho, čo počúvam, idú na učilištia slabí žiaci a veľmi časti aj grázli, takže by sm sa bála, že si moje dieťa pokazí život...a možno aj seba. Už len preto by som chcela pre svoje dieťa niečo lepšie. A ak takto rozmýšľajú aj iní rodičia, potom je to celé o tom delení podľa prostredia : gymnázium- najlepšie, stredné školy ok, a učilištia len pre tých najslabších a najväčších nespratníkov... Aj toto by sa malo zmeniť...
@cecil36 , súhlas s tým posledným, čo si napísala. Oni keď budú niečo systémovo riešiť a až potom riešiť financie , tak to zas len nemdopadne dobre, preto im vôbec neverím.

lauritka
27. nov 2012

@tessinka mas pravdu, je tu velka nerovnovaha, so sa tyka povolani Je zle nastaveny vzdelavaci system..

cecil36
27. nov 2012

@tessinka ved to rodicia sa boja dat dieta na uciliste. Minule sme sa o tom s mm bavili a dospeli sme k nazoru, ze ak teda budeme vidiet, ze syn nema na to, aby siel na VS, radsej ho dame vyucit v nejako dobrom povolani, ako ho davat na SŠ, kde skonci na urade prace. Alebo bude herec, podla tych ksichotv co dokaze robit 😀 😀 Dcera urcite gymnazium, kedze jej to pali a ma vyborne znamky. Pravdupovediac, dievcatu ani neviem aku ucnovku by som vybrala, ak by sa ucila horsie. Nastastie to nie je nas pripad.

tessinka
27. nov 2012

Presne, pre dievčatá je to ešte horšie. Tie majú ešte menší výber ako chalani. Viaceré kamošky, čo mám, dali dcéry radšej na "horšie" gymnázium v malom meste, kam sa dá niekedy dostať aj s horšími známkami, akoby ju mali dať na učilište v mieste bydliska...len aby nešla na učilište...aj tak sa medzi učilišťami nedalo nič vybrať... a mám pocit, že ono sa to potom už bude ťahať, také dievča, ak pôjde na vysokú, tak zas na nejakú ľahšiu, nemastnú-neslanú, len aby mala vysokú...a potom sa aj tak poriadne nezamestná...

brumka
27. nov 2012

ja poznam strasne vela ludi co vystudovali uciliste a dostali sa na vysku a su milion krat zrucnejsi ako gymnazisti, ja ked som chodila do skoly som gymnazistom zavidela oni do skoly chodili na 8-9h a o 12h uz sli domov a mne skola zacinala o 7ha koncila o 16-17h takze silna kava a ked sa jednalo potom o maturitu sme mali tu istu ako gymnazisti, ktory mali viac casu na ucenie, toto na maturitac je strasne nefer a koli nedostatku hodin som si nmohla zvolit maturitu A a tym som nemohla ist na vysku

karkulka1
27. nov 2012

Veľmi zjednodušene povedané, všetci chcú študovať, ale nikto nechce robiť. Súhlasím s tým, že remeslo má zlaté dno. Len dnes sa to žiaľ nenosí.
V našej širšej rodine pred 5 rokmi riešili na akú strednú školu dať chlapca- priemerného žiaka. Odporučila som im nejakú učňovskú (tesár, stolár, zámočník), aby mal uplatnenie. A ich reakcia: " No M. predsa nepôjde na učňovku!". Dali ho na jednu SŠ s maturitou na odbor, z ktorého chlapec nemá uplatnenie v reálnom živote, iba ísť ďalej na VŠ a potom, ktovie. No on na tú VŠ objektívne chudáčik nemá, aj teraz tú strednú ledva prelieza každý rok s reparátmi a štvorkami.

Som z generácie, kedy nás bolo veľa a prijímačky, či na SŠ alebo na VŠ boli tvrdé. Nedostal sa tam len hocikto (jasné, že raz za čas aj niekto protekčný). Teraz je to opak, žiakov je málo ale škôl je veľa. Stále vznikajú nové, súkromné a cirkevné- tak sa ten úbytok žiakov na tých ostatných školách musí niekde prejaviť.Mnohé školy doslova bojujú o žiaka. A preto sa aj znižuje latka.
Gaussova krivka IQ jednoducho nepustí; je to proti zdravému rozumu, aby každý mal maturitu a VŠ.

Keď môj starký si urobil pred 2.svet. vojnou maturitu, boli v dedine dvaja, čo ju mali. V dnešnej dobe sú možno v dedine 2, čo ju nemajú (pravdep. staršia generácia).
Keď som nastupovala na VŠ bolo nás všetkých prvákov (všetky možné odbory) asi 120. Keď som VŠ končila, bolo ich už 250!!! A to my sme boli silné ročníky, nie tí, čo prišli o 5 rokov za nami, alebo teraz.

Už som to spomínala, je mi smutno z tejto devalvácie vzdelania a vzdelávania. A žiaľ je to začarovaný kruh. ☹ Školy dostávajú peniaze na žiaka. Ale kým základným a stredným zriaďovateľ určuje, koľko ich môžu zobrať, vysoké školy ich môžu zobrať koľko len chcú. Bez ohľadu na potreby trhu a ich šancu sa zamestnať. Kedysi niektoré VŠ nabrali veľa prvákov ale potom prebehlo v 1. a 2. roku štúdia "sito" a ostalo ich len málo, ktorí tú školu naozaj dokončili. Dnes všetkých zoberú (česť výnimkám) a skončia ju všetci (takmer). Pretože VŠ môže mať za nich peniaze počas celých 5 rokov, nie len tie prvé 2 roky.

lauritka
27. nov 2012

baby, ale tak je to velmi smutne, ze vsetko ide len k horsiemu. 😒

karkulka1
27. nov 2012

@brumka
ja som chodila na gymnázium a nekončili sme o 12,00 a ani nezačínali o 9,00!
A tú maturitu, keby si bola chcela a boli by ťa zobrali (niekedy sa robili prijímačky) si si mohla dodatočne urobiť. Resp. ešte stále si ju môžeš urobiť, ak máš na to čas a sily.
Mali sme susedu, ktorá bola na gymnáziu trojkárka- štvorkárka, prešla na učňovku a tam bola holt najlepšia v triede. Takže obsah (a hĺbka) všeobecných predmetov sa nemôžu medzi týmito typmi škôl porovnávať. Na odborných školách sú tí žiaci jednoducho lepší v iných veciach (tých praktických) ako gymnazisti.

Mne sa pozdáva nemecký systém vzdelávania (v niečom). Tam nemá každý maturitu- tú je možné si urobiť len na gymnáziu. Myslím si, že na učňovkách a odborných stredných školách by ani maturita nemala byť. Devalvácia maturity sa začala vtedy, keď bolo možné si ju diaľkovo dorobiť.
Ak niekto nemá maturitu, neznamená to, že je horší človek ako niekto s VŠ diplomom. Je veľa ľudí, ktorí neštudovali, príp. vychodili kedysi len základku (vojna,...) a majú tú "ľudovú", "životnú" múdrosť. Sú inteligentní, aj keď "papiere" na to nemajú.