Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@jaruska8 to je pekné...myslím si ale, že väčšina zamestnancov (a je jedno či štátnych, či firemných) by nepodporila...🙂 aspoň ja si teda nerobím ilúzie 🙂 väčšina z nich si len povzdychne , ako ťa živnostník zdiera a za čo berie také nehorááázne prachy 🙂 🙂
Som za zvýšenie - ale nie všetkým a rovnako. Určitý základný nástupný plat a zvyšovanie na základe úspechov učiteľa.
A nie zvyšovanie platov podľa tabuliek pre to, lebo to robím dlho, lebo som vyštudoval VŠ...ale pre to, lebo deti chcú byť v mojej triede, lebo je z roka na rok lepší prospech, lebo mám pozitívne hodnotenie od rodičov...
čo je toto za systém ( všeobecne v celom štáte) ? Chcem vyšší plat, lebo si sám o sebe myslím, že som dobrý, či moja práca je ťažká, alebo moja VŠ bola ťažká...?
Učitelia už nie sú tí učitelia, ktorých si pamätám z čias mojej školskej dochádzky. Nepracujem v štátnom sektore a taktiež si nemôžem dovoliť povedať svojmu nadriadenému, že idem domov, padla, častokrát som v práci 10hod, a zároveň si zo sebou po 10-tich hodinách odnášam šanóny, ktoré doma do noci spracovávam, a nikto mi to nepreplatí ako nadčas a taktiež si to nemôžem čerpať ako náhradné voľno. Nikto nespraví moju prácu ak ochoriem ja alebo moje deti.
Jediné, čo dávam učiteľom za pravdu je, že dnešná mládež si dovolí viac ako je únosné....
toto je naozaj tažká téma...ale myslím si, že každý v tejto krajine má právo vyjadriť nespokojnosť s niečím s čím nesúhlasí popr. ho nejakým spôsobom obmedzuje...mňa osobne 13. september nijakým spôsobom neobmedzuje, keďže som na RD s mladšou dcérou...ja som za každý štrajk v tomto štáte, čo sa týka skvalitnenia života...myslím, že každý pracujúci človek si zaslúži byť ohodnotený...a každý v tejto krajine je pre jej chod dôležitý...či je to už učiteľ, lekár, ekonóm, elektrikár, murár alebo pekár...sme závislí jeden od druhého (česť výnimkám)...a mali by sme sa navzájom podporovať, pretože bez vzájomnej podpori nič nedocielime...dnes potrebujú podporu učitelia...zajtra ju budú možno potrebovať pekári...chybou obyvateľov tejto krajiny je, že každý len nad problémom mávne rukou a týmto sa nikdy nič nevyrieši...pokiaľ človek nemá vytvorené určité podmienky na prácu, tak sa pracuje veľmi ťažko...
ja som väčšiu časť základnej a strednej školy vychodila v 90tych rokoch...a zošity v škole som dostávala hádam iba v prvej a druhej triede kým vládol oný režim...potom si pamätám ako mi rodičia dávali peniaze a ja som si chodila počas prázdnin kupovať pomôcky do papiernictva...či už to boli zošity alebo ceruzy, perá, krúžidlá atď. .. to čo sa tu rieši je X rokov stará problematika, ktorá sa len zadupáva a potom vyťahuje na svetlo božie...(p.s.: kníh v školstve nebol dostatok ani v tých 90tych rokoch. veľakrát som sa o knihu delila so spolužiačkou či spolužiakom, nebol internet, kopírky a ani iné vymoženosti a prežili sme všetci vďaka šikovnosti ľudí tej doby) ...a deti nie sú horšie ako tie predchádzajúce, len každá generácia žije v iných podmienkach a tomu sa prispôsobujú nároky aj tempo
prajem všetkým štrajkujúcim, aby sa naplnilo všetko to čo si prajú
p.s.: zaujímalo by ma ako sa vedia dnešné deti orientovať v takých inštitúciách ako je knižnica...možno sú v tom naozaj zdatné neviem posúdiť, lebo zatiaľ mám doma len škôlkára a nie školáka...pardon ak som niekoho svojimi slovami urazila...nemala som to v úmysle
@danculik Spamätaj sa dievca!!! Uz vopred lutujem tie ucitelky, ktore pridu do kontaktu s takym rodicom aky si ty!!!! Neviem, kde si zamestnana, ale z celeho srdca ti prajem vyskusat si na jeden skolsky rok pracovat na pozicii ucitela. Som zvedava, ci aj potom by si bola taka mudra...
@danculik tak k tym prazdninam kazdu chvilu ti nieco poviem, Je to moja dovolenka garantovana zakonnikom prace, ako clovek, ktory pracuje pod psychickym tlakom mam narok na regeneraciu v dlzke 40 dni. A teraz pocitaj, letne prazdniny v dlzke 36 pracovnych dni, pretoze my este 3 tyzdne cez prazzdniny pracujeme, k tym 36 dnom si prirataj zvysne podla teba prazdniny a vyjde ti nejakych 65 pracovnych dni, teraz si vypocitaj 65 - 40, zvysilo ti 25 dni a toto uz nie je dovolenka, to su dni, ktore si musim odpracovat suplovanim v skole, v skolskom klube, na kruzkoch a zaujmovych aktivitach poobede, co ty zrejme nevies.
Darceky od teba nikto nepyta, ziadna ucitelka necaka, ze jej budes nieco kupovat. Myslim si,, ze aj ucitelky tvojej dcerky, keby vedeli ako sa k tomu stavas, tak si ten darcek od teba ani nezoberu ☹ ☹ ☹ .
Na strajk ma pravo kazdy. Osobne si vsak myslim, ze v tomto state sa strajkom vela nedosiahne. V podstate, pokial si budeme donekonecna volit to co si volime cize mensie zlo, bude to v tomto state takto vyzerat.
@acko pekna utopia co si napisala, naozaj si myslis, ze ak ucitelia budu strajkovat 3 tyzdne a skoly budu zatvorene, rodic si zoberie volno, aby mohol mat kto ostat s detmi pozitivne to ovplyvni strajk? Nie rodic dostane pohrozenie, ze bud sa vrati do prace alebo dostane padaka a na jeho miesto caka dalsich dvadsat. A ktory zodpovedny rodic si povie mne to nevadi podporim strajk, urcite sa nieco zmeni k lepsiemu? Ani jeden, potrebujeme totiz z niecoho zivit nase deti.
@danculik neviem, co si ty za cloveka, ale mas skreslene predstavy...v prvom rade ucitel nema prazdniny!!!.....my normalne cerpame dovolenku (podla zakonnika prace)....kolkokrat ta dovolenka nevychadza musime andrabat a cerpat nahradne volno, nie vsetky prazdniny sme doma, vacsinu cez jesenne, jarne, velkonocne, sme my v praci, robime plany, pripravy, akademie, zhaname ludi na besedy...no co ti poviem, cez rok si nemozem brat dovolenku, neriskujem ani ocerku....lebo kto by najviac chybal, prvy leti......flakame sa, fakt....vylety?.....neznasam vylety, lebo vtedy 2-3 noci nespim....nenormalna zodpovednost za tie vase uzasne vychovane deti, kt. by len fajcili, pili.....to tiez o niecom svedci......dary, kviteky?......nikto ti nekaze davat dary, alebo kvietky, ziadna ucitelky to encaka a popravde ak mi na konci niekto donesie jeden kvietok a podakuje sa za moju pracu, je to len ucta a podakovanie a od takych ludi ako ty, co to robia z nutnosti, naozaj nikoho dar, ci kvet nepotesi.....takze poradim ti, radsej kvety ani nic nedavaj, ked si nectis pracu ucitela.... 😔
a ked sa ti to zda take super povolanie, preco ho nejdes robit?...ench sa paci, nikto ti nebrani....budes mat predsa kopu volna a ziadnu zodpovednost 😀
inak vies co mna este vytocilo?......ze je pravda, ze niekomu sa to moze skomplikovat (ale inak na seba neupozornime....a ja by som napr. podporila aj obchody, nech sa zavru.....mne je jedno, aj predavacky maju mali plat.......a kazdy ma pravo na strajk)....ale ved ty mas rocne dietatko, s kt. si pravdepodobne doma.....tak kde je problem?.....
mile pani ucitelky 🙂, mozno ste postrehli - kolko mamiciek nadava na ucitelky v ms, zs ako by mali ist ku kravam a nie k detom ☹
zial, postoj porevolucnej mladej generacie - takto potom vyzeraju aj ich deti - nepausalizujem 🙂 su aj slusní rodicia - ale ved to vsetci vieme 🙂
bola som svedkom, ked ucitelke dieta povedalo v ms v satni ze je krava, aj mama to doma hovori ....
pokracovat, myslim ze nie je potrebne ....
a nehovorim o tom, ze kde mam dieta v ms je dieta s ADHD - nezvladnutelne a je september a obe ucitelky v triede su ustvane
kto nechce nevidi, nepocuje a vidi iba svoju pravdu - zial
na margo upratovaciek - klobuk dolu pred nimi za ich nezaplatenu pracu a este aj pomoc pri detoch - teda aspon u nas, mile a sikovne zeny su pani uprtovacky
drzim palce vsetkym strajkujucim
mozno nesuvisle, ale niektore reakcie mamciek ma tiez vytacaju ☹
pekna diskusia... myslim si vsak, ze tu v tejto oblasti nikdy nedosiahneme my ucitelky, ucitelia jednotu, resp. okolie nas nikdy nepochopi, pretoze nadavat na ucitelov je ta najjednoduchsia vec, ktoru moze clovek, rodic urobit... je len velmi malo takych, ktori nas podporia a dokazu sa aspon trosku vzit do nasej koze
len malo rodicov vie, ako sa ich dieta v skole naozaj sprava, ci uz pocas hodiny alebo cez prestavku... ved predsa, ked sa nieco stane, tak pride domov s prosikom, ze ono nic, predsa nebude zvalovat vinu an seba, ale sa vykresli v tej lepsej pozicii, ja som to nebol, to samo... len malo rodicov sa v takejto situacii zachova tak, ze si pride situaciu overit do skoly, opytat sa ucitela na jeho pohlad a potom riesit problem, vacsina bezi hned za riaditelom a ziada vyhadzov... ved predsa bolo neskutocne ublizene jeho dietatu, kazdy sa len pyta, kde boli ucitelia, co robili??? ako sa tomohlo stat ...a to je len jeden priklad z miliona situacii, ktore sa dennodenne v skole odohravaju... v skole, kde ucitelia musia velakrat robit vychovavatelov, policajtov, vysetrovatelov, psychologov a castokrat suplovat ulohu samotnych rodicov, pretoze ti su bud niekde v zahranici, lebo doma nie je praca(viem, cely system je zle nastaveny) alebo su a deti su na poslednom mieste co ich zaujima
bolo by na case zmenit pohlad na ucitelov... my nechceme vasim detom ublizovat, my mame svoju pracu radi, castokrat pracujeme na ukor svojich vlastnych rodin, vlastnych deti, pretoze aj nas den ma len 24 hodin a nasa praca sa zial nekonci zabuchnutim dveri na skole o 14,00 ... my vasim detom odovzdavame kus seba, niekdy velky kus, su situacie ked obetujem prestavku niekedy dve, len preto, ze sa dietatko potrebuje vyrozpravat 🙂
@tenty musim len suhlasit......by sa mnohi rodicia cudovali ake problemy ich deti riesim (pred ci po vyucovani...) deti chodia za nami s takymi problemami, ze mi je smutno.....a najviac smutno mi je , ze su to problemy take o ktorych by mali povedat rodicovi a ktore by mal riesit rodic...... 😔
kedysi som prisla domov s horsou znamkou....a hned som dostala vyhubovane, ze som sa ja neucila, ze to asi nebolo dostatocne a dostala som zaracha ja...dnes? dieta dostane 5ku, ale rodic vidi chybu v ucitelovi...to, ze jeho dieta odmieta co len vstat z lavice k odpovedi to nevidi....a to je an dennom poriadku....a este dostane odporucanie, ze nabuduce sa an takeho debilneho ucitela moze vykaslat......tu je problem.....
este jeden dovetok... netvrdim, ze vsetci ucitelia su hviezdy, ze su super a svoju pracu miluju... najdu sa cierne ovce, ale preco posudzovat podla par ucitelov vsetkych, preco hadzat spinu na vsetkych rovnako... ved tych, ktori svoju pracu beru ako poslanie, nie ako povolanie je viac a tie cierne ovce sa predsa najdu v kazdom povolani, uplne v kazdom, tiez nie je lekar ako lekar, policajt ako policajt, predavacka ako predavacka, smetiar ako smetiar .... ja svoju pracu milujem, neskutocne ma naplna, a preto aj keby ste sa tu do mna vsetci pustili, neodradi ma to a budem dobrou ucitelkou svojim skolskym detom dokedy budem vladat 😉 🙂
Mali ste si ist splnit svoju povinnost volit a vybrat si poriadne a nemuseli by ste sa tu furt stazovat. Plati plosne pre vsetkych...
bohuzial dnes plati heslo" dobre znamky-dobry ucitel, zle znamky- zly ucitel" ... skoda ☹
@tvojezlatko ??? a co ked sme si svoju povinnost splnili??? hm? ja sa nestazujem, na nic, ja som spokojna... mna len mrzi, ze sa na ucitelov verejnost pozera ako na nenazrancov, ktori su vecne nespokojni a nic im nie je dobre, lebo to nie je pravda a aj keby bola, vies ako sa hovori... spokojnost s tym co som dosiahol, je zaciatok mojho konca 😉
a nemam pocit, ze sa tu ucitelky stazuju, je to skor nasa obrana, vysvetlovanie neucitelom v com spociva nasa praca, lebo vela konfliktov vznika prave kvoli nevedomosti verejnosti 😖 ☹ lebo verejnost nas casto vidi iba ako paničky, cupitajuce na 7,30 do skoly v opätkoch a s novou kabelockou, ktore svoj cas v skole travia kavickovanim v zborovni, koketovanim s mladsim kolegom a mordovanim uz aj tak unavenych deti nezmyselnymi ulohami, do ktorych sa musi velakrat zapojit rodic bohuzial, a odchadzajucich zo skoly o pol druhej na nakup noveho kostymceka, aby sme sa mohli zase zajtra predvadzat pomedzi deti a rodicov... viac nemam co povedat 🤐
@danculik 😀 😀 😀 sa tu kosim 😀 😀 tak este si budem platit za ten super "VYLET" kde nebudem nic ine robit, len nahanat deti, aby boli pohromade, aby si pripravili hento, aby si obliekli tamto, aby davali pozor na auta, aby nastupili vcas na elektricku, aby... 😀 😀 😀 a este hodim z toho mojho uzasneho platu prachy na takyto vylet 😀 😀 😀
@tvojezlatko Ak si nezaregistrovala, minuleho ruku presne o tomto case bol takisto strajk ucitelov a to bola premierka Radicova..... co by si nam poradila vtedy????
ja osobne skolske vylety a akcie neznasam, to radsej oducim 7 hodin vkuse, pre mna je vylet nocna mora 🙄
@tenty tak potom je to zly vyber... A aj mne vadi, ze sa tak "ti co nemaju ponatie" pozeraju aj na ine zamestnania..
@tvojezlatko myslim, ze ti nerozumiem 😕
@janka257 tvoj komentar bol sice pre @tvojezlatko, ale odpoviem aj ja. Co by som poradila vtedy ked bola premierka Radicova? To iste, je to o tom koho si zvolime do NR ci do VUC atd. Ti co nic nedokazali predtym niekolko rokov by uz ludia fakt nemali volit. Omyl, ludia stale volia mensie zlo resp. toho kto im naslubuje krasnu buducnost. Bez ohladu na to, ze tu krasnu buducnost sluboval uz tri volebne obdobia predtym a nic nesplnil. Chyba je v ludoch, ze su ochotni nechat sa okradat a este za to aj podakuju 😀 Takze za mna zle aj Robko aj Miki.
@tenty a mam to vysvetlovat?? Nepotrebujem byt "ukamenovana" na MK za svoj nazor.
@tvojezlatko tak potom nic
a najlepsia je jedna vec, ze mnoho rodicov prinesie dieta o pol 7 do rannej druziny a pride pre neho na zaverecnu o pol 6 a prave tito rodicia zvyknu mudrovat najviac,aky su len ti ucitelia zli.Treba pochopit, ze tu nejde len o nase platy, ale o lepsie financovanie skolstva,co je naprospech len a len vasim detom,ktore tam casto krat travia viac casu ako doma.A aby ten tok penazi, co na skoly, skolky a ine skolske zariadenia isiel priamo na k nim, a nie cez tristo inych ruk a potom sa na skoly aj tak dostane len ta okresana cast.Aby mal, kazdy ucitel a ziaci dostatok pomocok k vyucovaciemu procesu a nemuseli na to doplacat rodicia, ani ucitelia.
Uz si zacinam mysliet,ze z touto nasou slovenskou mentalitou "drzat hubu a krok" to nikam nikdy nedotiahneme,pretoze v momente, ako sa niekto ozve, je povazovany za parazita.
pre všetkých, ktorí kydajú na učiteľov
http://www.topky.sk/cl/13/1323325/Ziacka-strapn...

A este by ma zaujmalo, kto z vas by si kupoval pomocky do svojho zamestnania za vlastne peniaze.Pretoze, aj to slovenska realita.Pracujem v skolskom klube, predtym aj v MS, a ked chcem mat nejaku sutaz,ohodnotit deti alebo vyrabat s nimi nejake vyrobky na vianoce, velku noc a ine, tak si zabezpecujem material sama.Takze takto sa ja mam dobre,ze beriem zo svojej vyplaty a kupujem si to, na co by mal dat stat.Samozrejme, niekto si povie, tak to nerob, ale robim to pre tie decka.Lenze toto nikto nevidi.