icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

lianka7
8. sep 2012

@kikaneu U nás v zoborovni je jeden PC...a na keď sa chceš naň dostať,musíš sa zaň posadiť o 13.tej-ale keďže do 14.10 učím,sotva sa mi to podarí...takže asi tak funguje,práca v škole po vyučovaní...pekne naklusať domov,zapnúť svoj notebook,svoju tlačiareň,svoj skenner!Ale to tí,ktorí sa do pedagógov navážajú,sotva pochopia.

kikaneu
8. sep 2012

@eeffka ja ti ani nezávidím, ani ťa neodsudzujem.....tak nezáviď ani ty učiteľom, lebo fakt nie je čo....

zuzana76
8. sep 2012

@mima4 asi by som radsej prekladala, len zatial nemam tolko kontaktov, aby som si pokryla cely mesiac

kikaneu
8. sep 2012

@lianka7 tak my sme na tom lepšie, my máme každý v robote svoj neotebook, a stolový komp používame len, keď nám treba niečo vytlačiť.....ale v predchádzajúcej práci sme to tiež tak mali, jeden PC a rob si doma, lebo tam nebola šanca sa dostať 😠

zuzana76
8. sep 2012

@mima4 ucitelkou som chcela byt asi od 10-tich roko co si pamatam, mala som " svoje" deti velmi rada, ale ako vravim, doba sa meni, aj ziaci

mima4
8. sep 2012

@zuzana76 ako ak vies jazyky, radsej sa daj na karieru prekladatelky, makaj na sebe, buduj a hladaj si kontakty... radsej do toho investuj svoj cas...podla mna 🙂

lianka7
8. sep 2012

@eeffka A ešte k tomu voľnu cez leto,čo má každý tak v žalúdku...radšej by som robila aj tie dva mesiace vkuse,bez prestávky, ako počítať každé euro z tej smiešnej výplaty, ktorú dostávame počas "prázdnin". Keď máš rodinu,+ hypotéku+ nejaké splátky, človek už začína aj uvažovať o letnej brigáde,aby mohol pokojne spať a nebáť sa,či mu na všetko vyjde!

zuzana76
8. sep 2012

@mima4 no, ovladam 3 jazyky, inak mam aj tolko napadov uz na kruzky pre deti, atd... ono ja aj v podstate v sebe mam toho ucitelskeho ducha, len ma stve toto cele, ako sa k skolstvu stavia cely stat

eeffka
8. sep 2012

@zuzana76 tu otázku považujem za recnicku,lebo ja som bola vychovana starosvetsky. Mam kolegyne čo pracujú na kontakte so živým zakaznikom za menej nez
500e dvanastky a nestazuju sa,nestrajkuju... Zopakujem sa,riaditel je klucovy.u nas mame napr 4 triedy po 18 žiakov,preco nie sú 3 po 26? Ušetrené 2 platy učiteľky a druzinarky a rosnikov je 9, pocet ziakov totozny. Isté budete argumentovať,ze čo ti prepustení... No ale ja davam riesenie ako ziskat peniaze navyše.

mima4
8. sep 2012

@zuzana76 chapem ta, inak to pocitujes s tym "duchom" ako ja bez "ucitelskeho ducha" 😉 No ja by som ti poradila radsej tie jazyky, a aj prasule z toho su lepsie...

eeffka
8. sep 2012

@lianka7
@kikaneu

k 1 PC... mam manzela co robi pre stat, je jedno kde, a tiez ked chce papier do tlaciarne, kupi si, pera mu nosim reklamne z prace, diaru na konci roka sa tesi ako maly chlapec, ked ja zanadavam v praci ze mam doma pomaly stroj a sef mi kupi aj Notas na doma nech makam, mi zavidi 😀 no ako fakt je teda co zavidiet.... takze ja viem co je to nemat materialne podmienky na pracu, na tlaciaren ked im zdochla sa poskladali kolegovia, toner si kupuju za vlastne, lebo ziadankou z BA pride o 2mesiace ak vobec, ked musia pisat dvaja na PC nosi do prace nas su´kromny NB... Keby som povedala kde robi polka MK ma opluje, alebo jeho 😀
ale podstatne.... plat dajme tomu o kus lepsi nez mate ucitelia ale stale dost nizko na chlapa, dokonda pri prvej dcere isiel na RD aby som sa vratila do prace aby sme si mohli dovolit kupit byt. pytala som sa ho ked sa stazuje ako sa ja mam a on nie, ci chce ist robit inde. Zatial nechce, ma pracu rad, tak u nas to funguje takto.

lianka7
8. sep 2012

@eeffka Aspoň vieš ako tak pochopiť aj nás...tvrdím, že žiadna práca nemá priam ideálne podmienky, a podporujem štrajk akejkoľvek profesie. A aj nás pedagógov...pretože z vlastnej výplaty dávať ešte ďalšie peniažky na materiál takmer na každú hodinu-a pri takom plate...koľkokrát sa mi už stalo,že moja mamina mi doniesla tašku vecí,ktoré kúpila, lebo vie koľko míňam 😒 No mám aspoň dobrý pocit, že decká sa na hodiny tešia...to jediné ma teší.

zuzana76
8. sep 2012

@eeffka ocakavala som tuto odpoved, kto chce pochopi, kto nechce nepochopi, je tazko porovnavat neporovnatelne, ale ked viem,ze svojej praci venujem maximum a citim sa podhodnotena, tak to treba riesit, ja som to riesila ucenim v jazykovkach a pod. ale to si nebudem moct dovolit, byt od rana do vecera prec, tak chcem slusny plat

tvoje kolegyne maju tiez VS vzdelanie, vzdelavaju sa aj nadalej, napr rigorozne skusky, PhD, kredity?

eeffka
8. sep 2012

@zuzana76 ahoj ja som ta pochopila velmi dobre... a ano kolegyne maju aj VS vzdelanie, tie ktore su pohodlne sedia uz 3rok na tom istom mieste, tie co sa vzdelavaju idu inde za insi plat.
... venujem maximum a citim sa podhodnotena, tak to treba riesit... ale tu si si odpovedala. Kazdy kto nastupuje do skoly VIE ake su tabulky, tabulky sa daju krasne navysit vid moj vyssi prispevok ale to musi byt VAS SEF manazer nie zahrievac stolicky. Existuju osobne ohodnotenia a fondy na ne ( aj u mojho muza, moj iny prispevok) a mam cca predstavu ako sa prerozdeluju. Co poriesite strajkom? celoplosne zvysenie platu? moja otazka je NACO? vyhodit starych, nadbytocnych a zacat skoly manazovat...
Dalsi priklad od nas: ide 2.skolsky tyzden, a nemame rozvrh, lebo to viete to sa musime dopasovat este ucitelia , kazdi uci iny predmet, ja som asi sprosta lebo neviem kde je chyba ale normalne som sa opytala ze a to ste nevedeli v auguste kto bude ucit? to ste nevedeli spravit rozvrh v auguste ked ste na to mali klud? odpovedou mi bolo trapne ticho.

cecil36
8. sep 2012

@zuzana76 a preco si potom v skolstve? Preco nepodnikas? Mala by si peniaze na lepsie auto.... 🙂 Poznamu ucitelku matematiky, ktora zacala podnika, doucuje ziakov matematiku, pripravuje na monitor, na VS, doucuje aj vysokoskolakov. Proste maka. Maka aj cez prazdniny (mala len tyzden dovolenku) a zarobi si na seba- lebo je sikovna a nespolieha sa co da stat.

adka22
8. sep 2012

@eeffka pretoze je dany pocet ziakov, ktory moze byt v triede.A to si nevymysleli ucitelia.

eeffka
8. sep 2012

@adka22
google 5sec
Najvyšší počet žiakov v triede základnej školy je a) 16 žiakov v triede nultého ročníka, b) 22 žiakov v triede prvého ročníka, c) 24 žiakov v triede, v ktorej sú žiaci viacerých ročníkov prvého stupňa základnej školy, d) 25 žiakov v triede druhého až štvrtého ročníka, e) 28 žiakov v triede piateho až deviateho ročníka.

Preco neskresaju 5-9 rocnik?

cecil36
8. sep 2012

@zuzana76 Zuzi, ale to je tak v kazdej profesii, ze bud makas a chodis domov pomaly v noci alebo skoncis o 16.00 a zas zarobis menej. A potom je tu ta najhorsia kategoria, ze robis ako blazon a na vyplatnej paske vodis 350 Eur. Ja v mojej profesii si tiez budem miúsiet rozmysliet ci si k dietatu niekoho najdem a zarobim viac alebo robim menej a nie to co by som az tak chcela, ale mam viac volna pre rodinu a menej penazi. A to si vela ludi mysli, aky lukrativny job mam 😀 😀 😀 A vzdelavat sa musim tiez stale.

sticker
8. sep 2012

@zuzana76 Zuzi ak sa dá skús vydržať..... Viem, že väčšina mladých učiteľov uvažuje, či sa im to vôbec oplatí a odpovedia si nie a idú robiť inde za vyšší plat... Ale kto bude potom učiť naše deti a ich deti.... ☹ Uč. ktorí učili mňa už pomaly odchádzajú do dôchodku, príp. ostávajú ešte rok-dva lebo aj tak nemá kto ísť učiť. 😔

emilii
8. sep 2012

@lienockaa krásne napísané , kiežby tak všetci rodičia premýšlali ...

mima4
8. sep 2012

@sticker ked to tak trapi rodicov, ze kto bude ucit ich deti, ked mladi odidu, tak nech si zaplatia tych ucitelov...

cecil36
8. sep 2012

@eeffka absolutny suhlas 🙂 Ide o to dobre manazovat skolu. Poznam jednu riaditelku, ktora dokazala z obycajnej skoly spravit TOP skolu na urovni (vynikajuce vysledky vo vyucbe), dokazala zabazpecit rekonstrukcie veciek, okien, strechy, palubovky v telocvicni.....Zohnala sponzorov ak nieco potrebovala atd. Boli knihy, zosity, pracaky a ak rodic nieco doplacal bolo to naozaj minimum oproti inym skolam. Skoda, ze uz je na dochodku, ale snad nova riaditelka pri nej k niecomu pricuchla a budu pokracovat v tejto tradicii 🙂 Naopak poznam riaditela, kde chodila dcera. Nikdy v zivote (a to som tam chodila ako na hodiny klavira) nebol v skole, vzdy ho zastupoval zastupca. Skola ako ju postavili tak je v povodnom stave dodnes. Skola prijma podradnych ucitelov, ktorych odkialsi vyhodili (pripad nasej byvalej triednej) ci alkoholikov. Ked sme chceli dceru preradit, musela dom jej (jednotkarke) zaplatit doucovanie, co na novej skole boli o taky kus popredu s latkou v matike, slovine, jazykoch aj chemii. Podotykam chemiu prebrali cca 3 latky a riaditela, ktory ju vyucoval videli deti 1krat! Takze, ano suhlasim zalezi od riaditela 🙂

minewka
8. sep 2012

@zuzana76 závisí na vedení školy, ako sa snaží kde tu naškrabať peniaze a dávať aspoň nejaké odmeny.

Radšej zo štrajkom získaných peňazí platiť tých, čo si to skutočne zaslúžia a nie do bodky všetkých.

A konečne už by mohol prísť aj tlak na štátnych zamestnancov a motivovať ich k lepších výkonom - napríklad formou skutočne zaujímavých odmien. Nemôžu sa učitelia do nekonečna vyhovárať na zlé deti a sprostých rodičov (a nerobím si ilúzie, viem, že sú sprostí rodičia - deti sú bohužiaľ ich obrazom)...

Včera som mala rozhovor s jedným známym - jeho žena učí na VŠ v BA, robí práve projekt a ponúka učiteľom 5 eur /hod v projekte... zvláštne, ale málokto sa tam hrnul 😀

Osobná skúsenosť z rodiny - riaditeľ školy musí doslova dokopávať ľudí, aby robili na projektoch, aby robili aj čosi naviac, aby sa vzdelávali, dokopať staršie ročníky učiť sa práci s počítačom...atď.. aby škola získala čo najviac detí na zápise, aby nebola medzi zavretými školami...

Zase osobná skúsenosť - často nie sú učitelia schopní elementárnej snahy pochopiť to "zlé" dieťa, o ktorom vedia, že žije v otrasných pomeroch, poprípade sa práve jeho rodičia rozvádzajú, či sú aj s matkou v krízovom centre, lebo ich otec trepal!

A to nehovoriac o tom, ako je ťažko vyhodiť neschopného učiteľa!

mimochodom k tomu alkoholu - ja som na VŠ mala prednášku čo prednášku o 8:00 totálne opitého DOCENTA - bol tak opitý, že nevedel otvoriť ani hárok na prezenčku!
Učí dodnes 🙂 aj keď s odstupom 3 rokov, kedy som sa s ním opäť stretla na prednáške bol triezvy. Možno bol na liečení, ktovie.

tortelinka
8. sep 2012

@eeffka fakt neviem odkial mas info, ze ucitel ma pracovny cas do 16.00, je iba stanovene, ze ucitel pracuje 8 hod, a je jedno ci si tu robotu robi v skole alebo doma..ja som robila v skole
mozno male decka maju pracovne zosity na vsetko, ja ti za seba poviem, ze som ucila posledny rok polovicu mojho uvazku (mala som 26 hod) konverzacie z FJ, a poviem ti, ze ziadne pracaky a ani knihy neexistuju, takze naozaj kazda jedna hodina bola mnou pripravena, vymyslena kompletne...este nejaky argument? 😠

libka1
8. sep 2012

ja len k tym co tu stale pisu ze prispevky su dobrovolne, skuste ich nezaplatit vy 😉 a uz budete socialne slabsi, neprisposobivy a neviem co vsetko.. tak ja by som to teda svojmu dietatu neurobila... 😅

sticker
8. sep 2012

@mima4 A podľa teba kto ich bude učiť, keď všetci mladí pôjdu radšej za peniazmi a budú doma napr. prekladať. Nie mojou povinnosťou je platiť učiteľov..... ani povinnosťou iného rodiča. To je dúfam jasné každému....

tortelinka
8. sep 2012

@danculik nemam slov nad (ne)myslenim niektorych ludi. o prazdninach radsej pomlcim, uz bolo vysvetlene, ale co ma dojalo, boli keci o darcekoch 😀 😀 a uplny top ludskej hluposti bola veta o zaplatenych vyletoch: poviem iba tolko, ze ak si neskusila byt 10 dni z deckami od 10-18 rokov v zahranici a kazdy den trpla strachom ci sa nieco nestane a nikto sa ti nestrati, tak prosim nechaj si svoj inteligentny nazor pre seba, lebo urcite nie som jedina, komu to dviha tlak 😠

mima4
8. sep 2012

@sticker chces kvalitnych ucitelov pre svoje deti? chces im dat dobre vzdelanie? tak si ich zaplat 🙂
Preco by mali vysokoskolsky ludia robit za mzdu cloveka bez maturity?

usiko
8. sep 2012

no, jejda, ja som ucitelka a moj nazor je, ze skolstvo ako statny organ nikdy nebude mat peniaze, pretoze ho neriadia manazeri, ktori vedia ako rozdelit, kde usetrit a kde pridat...ale sorry., na cele skol su riaditelky, tiez len ucitelky, vsakano, ktore maju o manazovani a ekonomike vedomosti asi ako ja, na cele ministerstva skolstva tie znie su odbornici, ale pakovia, ktori vedia ze o 4 roky odchadzaju, takze ciel je iba sa za 4 roky nabalit.........mate to take iste ako so zdravotnictvom, len sa tam laduju prachy a akosi sa niekde stracaju....statom riadene organizacie budu vzdy a vzdy stratove, v katatrofalnom stave, myslim ze strajk nevyriesi nic, mozno nam pridaju na platoch ale inak nic: na skoly nebudu pribudat pocitace zavratnym tempom, ucebnice sa tiez same nevytlacia, o rekonstrukciach a modernizacii ani nesnivajme...a coraz viac ciganov.....to bude.......ja nie som pesimista, iba realista......keby som nebola na PN, tak sa zucastnim aj ja, pretoze v takych podmienkach pracovat, a tolko penazi len dostavat, to je smiesne......beruc do uvahy, ze to, co vychovame, potom vdaka nam dalej pokracuje na VS a pracuje pre spolocnost.....no ale co narobime, aku vladu si stale zvolime, do takej sr..ky sa dostaneme........ja viem, ze ma mnohe asi ukamenujete, ale taka je realita.....netreba ocakavat zazraky.......

tortelinka
8. sep 2012

@dahra tak toto je pre mna sok, aj ja som jazykar, ale teda aby som si sama kupovala knihy a pod...nemam slov 😕