Syn skoro pichol doktorke do oka a tá mu dala facku
Mamičky chcem sa spýtat ako by ste reagovali keby sa stalo to že doktorka vášho dietata by pri vyšetrení neprimerane reagovala.Stala sa taká vec moj 9ročný syn išiel na odobratie krvi nakolko sa velmi boji a myslím že nie je jediný...tak sa pri odobratí krvi dost bránil a doktorke ako mu išla tu injekčnu striekačku dat do žily tak jej ju vytrhol z ruky a skoro ju pichol do oka a ona mu zato dala facku začo sa aj ospravedlnila že nechcela ale mna to dost trapi viem že sa mohla stat nehoda ale nemože mi predsa moje dieta bit lebo myslim že takto by doktorka nemala reagovat už dlhšie nie som spokojná z doktorkou mojich detí ale nemám odvahu zobrat od nej karty a íst inej doktorke...poradte
@mummy01 presne tak, keď má dieťa strach, má. nedá sa to veľmi ovplyvniť, veď niektorí sa boji aj v dospelosti, akurát, že sa s tým vieme akosi ináč vysporiadať, keď nemusíme, nejdeme, až keď je naozaj najhoršie, že nie je iné východisko. ale čo to dieťa, povieme, ideš a ideš a musíš, nemá na výber, tak ako my...a z vlastnej skusenosti viem, že niekedy nepomôže ani hovoriť a vysvetlovať, lebo práve preto sa bojí ešte viac..zvlášť z toho nepoznaného. dcéra 6 rokov, išla brať krv, no stres mala obrovský, aj keď sme jej vysvetlovali čo a ako. a veru mali čo snou robiť traja ľudia aby ju udržali a "operácia" sa podarila..a potom som sa jej pýtala že či to bolelo, že veru nie...keď som išla neskôr ja brať krv, tak som sa snažila odľahčiť nejakú situáciu, tak som jej toto spomenula, čo ma dnes čaká, a ona taká hrdinka, "ale maminkaa, veď to nič nie jeee".. 🙂 , no čo sa týka zubára, toto stále nemáme zvládnuté ☹
Ja len jedno ,asi si to sem nemala ani davat. Sprav to,co ti sepka sedliacky rozum ,ber kartu a chod inam.
@verini prepac, ale napisat, ze dospely k zubarovi zo strachu teda nepojde, pricom dieta je rodicom nutene je teda paradny priklad pre deti.
Ved o zdravie treba dbat, potom to tak vyzera, ze decka s prehnitymi mliecnymi zubami, lebo ved nebudeme sa so zubarom stresovat. A na bolest zubu potom co? To bude menej stresujuce? Toto je o vychove
S odberom detto, nerobi sa to pre srandu, ale asi nieco trebalo vysetrit. Nie riesit potom akutne ochorenie v nemocnici nedajboze, to uz len bude pohoda. Ved treba to aj z tohto pohladu dietatu vysvetlit, preco je to potrebne urobit a pokial by to nevydrzal, tak hrozia aj horsie veci.
@dai lekarka zautocila telesnym nasilim na pacienta.a to maloleteho.ona sa nemoze branit utokom na pacientov. spytaj sa svojho manzela pravnika,co ti odpovie.
😉
momochodom,ja neviem nic o nasilnych detoch v de vseobecne.... ak opomenies arabov a ine podobne mentality. ale fobie deti su zname. to ano.a aj deti,ktore sa vymykaju z radu co sa tyka respektu .ale to je o inom. to je o tom,ze dieta od narodenia ma ma rezim.
a le tu islo o inu zalezitost. my nevieme,z coho prmeni ten strach toho dietata.a keby co bolo,to nezmensuje vinu tej lekarky .
v de sa dava doraz na pohodlie aprava pacienta. mna ked mi davali injekciu /bstrek ,tak mi najskor sprejmi zemedzili cititt bolest/.a to nie som dieta.
a uz vobec by bolo nepripustne,aby lekarka napadla pacienta. a dala mu facku.ci uz maloleteho,ci dospeleho. ty si ete nebola nikdy osetrovana v zapodnej eu ? ak by ano,videla by si ten rozdiel v spravani sa . ale aj na sk ja nemam skusnost,zeby lekari takto konali.asi8 vedeli,ze ku komu si to dovolit mozu. ked sa ospravedlnila neboj vedela,kolka bije.... aj tak.. citala som,ze tvoj otec ti dal facku zo strachu.takze podla teba je nasilie normalny jav? aj zo strachu? neverim,ze si to myslis.takto sa spravaju ludia,co sa nevedia ovladat. neber to vzlom.ja len vysvetlujem,ze nasilie ako take nema co hladat vo vztahoch.a uz vobec niei v profesionalnych.
ak na personal v de v statnej nemocnici zautocia /väcinou ti prstahovalci/ tak ti lekari nemaju moznost na ich utocit.ak bynejakemu dali facku,tak maju pravny prblem.mozu len zavolat policiu a ochrnku a ufat,ze ti zasiahnu. a ver ,ze taky je postup aj na sk.
tak ze lekar ka ci na sk ci v de vie,ako postupovat,ak dieta ma strach.ak videla ,ze dieta je rozhodene,tak nemala tu krv brat.ale volit iny postup.
matka je zodpovedna za dieta/ale len co sa tyka nahrady skod/. nenesie trestopravnu zodpovednost namiesto dietata
ta matlka nemala brat ine svoje decko so sebou ,ked vedela,ze ma problematickeho syna. mala sa venovat plne jemu.aj keby nemal prblematickeho.mala sa venovat tomu jedneu ,co potreboval ju teraz .
suhlasim,ze aj ona je zodpovedna za chovanie syna.lebo to mala vediet/ako pisala v uvode ze on sa boji/ a mala spolupracovat slekarkou tak,aby krv bola vzata bez prblemov.
a ak videla,ze dieta ma problemy,tak to mala riesit priebezne.
ale to nezmensuje zodpovednost lekarky. ta lekarka pochybila porofesne/postup pr zakroku zrejme/uz som na sude taky pripad videla/ aj moralne at retopravne.
no ,uspech na sude zalezi na tom,ci by mala dokaz o tom. a k by zavolala policiu,mala by dokaz.dalo by sa to vyhrat.zalezi napravnikovi a okolnostiach. 😉
a to,zeby bola podana na nu zaloba/nv de by sa radsej snazila so mnou dohodnut na nahrade skody mimosudne ,ver mi/ by ju velmi poskodila. takze by si na zvysok zivota zapamätala,ze sa ma chovat profesne.ak ma vybusnu povahu,tak je na nej,aby to dala do mormalnych kolaji.
a ver,ze mne by toto lekarka s dietatom neurobila.poznala by ma a vedela,ze by jej to nepreslo.
nechcela som do tejto temy reagovat, ale jeden prispevok mi dvihol tlak...."jedina,ktora je zodpovedna je lekarka. malolety,ak by jej ublizil na zdravi,tak vzhadom na jeho vek by tretne stihanie bolo zastavene.rodic by mal len obciansko-pravnu zodpovednost"...takze podla tohto si ta lekarka mala radsej nechat vypichnut oko, aby nebola "zodpovedna"? 9-rocny chalan uz je dost stary na to, aby vedel, ako sa ma u lekara spravat, keby mal 2-3 roky, nepoviem ani pol slova, ze je to este hlupucke...ale lekarka je tiez len clovek,jednoducho sa branila, ako ju prave napadlo, mozno to nebolo najstastnejsie riesenie, ale myslim si, ze tiez by ste tam iba nesedeli a nechali si vypichnut oko... jedna vec je, ak dieta doktorku udrie, uhryzne, kopne, ale toto bolo myslim ze dost vazne ohrozenie zdravia...a ak to mam zobrat zo svojho pohladu, ja som na oci extremne citliva a keby mne niekto utocil v ich oblasti, tak mu taku strelim, ze mu stena da druhu, aj keby to bol 9-rocny chalan...nech sa na mna nikto nehneva, dieta-nedieta, predsa sa nenecham pripravit o oko, nie? a velmi dobre si pamatam na odbery krvi v mojom detstve, nenavidela som ich, co si pamatam, nenavidim ich doteraz, mam z nich hrozu, ale aj ako maly fafrnek som sedela a drzala, aj ked som mala smrt v ociach a rozhodne som bola mladsia ako 9-rocna,proste sa to muselo urobit kvoli mojmu zdraviu a basta fidli.
a mila zakladatelka, ked sa tak rozculujes kvoli jednej facke, ako by si reagovala, keby tvoj syn naozaj oko doktorke vypichol? keby vas brala na zodpovednost, bola by si ochotna platit jej odskodne? ci aj vtedy by bol tvoj syn neviniatko bez akejkolvek zodpovednosti?
Ako som uz pisala, nechcem to omielat stale dokola, ale clovek reaguje skratovo. Dietatu by som rozhodne vsak facku nedavala. Je to podla mna neprofesionalne.
@dominika1988 konecne tu niekto napisal to co si myslim od zaciatku. 9 rocny chlapec neni male dieta a to ze ho uz len napadne ist utocit na lekarku ihlou je podla mna cele zle. Ale taka je dnesna doba, kazdy rodic si brani svoje dieta ako najväcsie neviniatko, vykrikuje a ohradza sa pravami a sudami. ale aby si svoje dieta slusne vychoval to uz nie
@dominika1988 no ak by jej vypichol oko pokojne mohol skoncit v diagnostaku a nasledne v reedukacnom. to tu ale nik neuzna lebo Ved je to dieta...
@dominika1988 ta lekarka ak by postupovala ako mala,tak by sa vyhla situacii ako bolo tato. takze ak videla,ze dieta je traumatizovane ci agresivne,nemala ukon robit.odmietnut s tym,ze treba volit iny postup.mala o tom informovat matku.
cize nemala ani sa priblizovat k takemu dietatu z ihlou. co nevedla,ze je to nebezpecne pre oboch? ver mi,ak by matka dala preverit postup lekarky ,tak by sa zistilo,ze aj okrem tej nepripustnej facky uz predtym nekonala profesionalne,ak sa snazila vzdorujucemu dietatu nasilu vziat krv stave a,v akom bolo.
neznalost problematiky a nespravne zavery ti asi zvyskuju tlak. musis na vec pozerat z realistickeho uhla pohladu.
@zuzka421 prosím ťa, fakt som dnes tuho premýšľala, ako mohla celá situácia vyzerať
a nech som si to predstavovala akokoľvek, stále som končila len pri jednom možnom závere
ak niekto bude útočiť na moje oko, prvé, čo reflexne a na nevedomej úrovni spravím je, že trhnem hlavou opačným smerom, ako je útočiaca ruka. to je vcelku pochopiteľné. nebudem sa ešte nahýbať smerom k útočníkovi
takže z toho mi vychádza, že facka bola krok č. 2...to je už jedno, či v šoku, afekte,....lebo to bolo už priblíženie sa...
takže mne z tohto vychádza, že bola už tá facka možno zbytočná....
ako to bolo?
zaujíma ma to len preto, že nesúhlasím s tým, že máš nevychované dieťa, resp. tu z neho robia už prípad na diagnostiku ťažkého osobnostného postihnutia 😝
@cawes chlapec neutocil. To je prisilne slovo. Treba rozlisovat. Tak ako neutocila lekarka ako to tvrdi neustale alice107. Dieta vsak svojim pocinom ohrozilo lekarku. Tym, ze vytrhlo lekarke injekciu z ruky a metajuc sa nou ohanal. Rovnako lekarka neutocila na dieta, ale reagovala podvedome, chraniac si oko.
@jabadaba ok a co si tym chcela povedat?
sorry ale jednoducho deti by mali vediet ako sa maju spravat. ked som bola tehotna skocil na mna kamoskyn maly (4 rocny) ja som ho zato zhodila, resp sotila, co mala som ho nechat mi skocit na brusko len preto lebo je to dieta?
ako sorry branila som sa
@macamac ja v podstate suhlasim, ale suhlasim aj s tym,ze dieta lekarku ohrozilo, nastastie sa nic nestalo, podla mna najvacsiu vinu nesie matka, ktora sa nestarala o dieta, druhe dieta mala dat bud do kocika, alebo niekam posadit
ked idem na odber krvi ja so synom, tak si sadne na moje kolena, jeho nohy zakvacim medzi moje nohy, aby nemohol lekarku ani kopnut, a ruky pevne drzim, teda tu jednu, s ktorou nic nerobia, tu , z ktorej beru krv drzi sestricka a lekarka jedine manipuluje s ihlou
@alice107 da sa predpokladat, ze slo o zlomok sekundy a nie o cas kedy sa da triezvo ustupit a konat. Vytrhnutie injekcie s ihlou mohol byt doslova necakany a prekvapivy moment. Ako aj nasledne ohrozenie oka lekarky. Ano, asi mali zastavit celu akciu skor ako sa dieta dostalo do takej vyvrtky, ze jednalo ako to nik necakal. Stalo sa. Kolko tam bolo casoveho priestoru nez sa udialo to co sa udialo vie len zakladatelka. Lekarka si zrejme uvedomila cely rozsah ohrozenia a hups, ano, jednala neakceptovatelne ale cisto podvedome, zo soku a ako reflex. A OSPRAVEDLNILA SA. OSPRAVEDLNILA SA. Ona. Nie matka dietata. Takze dokedy sa bude este konat hon na carodejnicu? Myslim, ze prijat ospravedlnenie je zalezitostou velkosti osobnosti. Ako aj ospravedlnenie samotne. Mohla sa na to vytoto a matku s dietatom vyrazit za dvere. Ludia su rozni, v zdravotnictve je hrubianov dost.
ja si tiez myslim, ze ta facka bola az druhotna reakcia, teda ako dôsledok opadnutia stresu, podla mna ju to vylakalo, nakolko postupovala, ci nepostupovala profesionalne nebudem posudzovat, kedze som v ordinacii nebola, dolezite ale bolo podla mna, ze sa ospravedlnila
@dominika1988 v ramci tohto pripadu mna nezaujima jej reakcia v ´´soku´´´. v akom soku mohla byt,ked videla,ako chlapec reaguje? mohla dobre vediet,ze je to nebezpecne,nasilu mu takto robit ten ukon. bodka. konala neprofesne a ja byt matkou tak jej to dam pocitit.
@perinkamoja Prapc..ty by si jej strelila???Nechcela som reagovat, ale neda mi to...obcas sa zle cita, co tu niektori ludia pisu..a keby si jej syn pichol tu injekciu sebe do oka???Alebo jej???Facka v takomto omente je uplne normalna reakcia a casto velmi ucinna, dieta sa zlakne a ostane v klude.Doktorka mu urcite nedala pastou, jednoducho zareagovala automaticky, ako kazdy clovek.Mozno ma doma doktorka 3 male deti a pri predstave ihly v oku.no neviem, ako by zareagoval ktokolvek..Sa spamatajte mamicky niektore..Potom sa Vam moze stat, ze v skole Vase dieta, ktore moze vsetko, streli ucitelovi, ved to je normalne, nie??Ved deti maju prava a dospeli aby sa ich zacali bat.To kde zijeme???Ako sa stalo priatelke, super zena, dala 13 rocnemu 3 z anglictiny, lebo bol tupy, ta trojka bola vysoko nadhodnotena, na druhy den prisiel jej tatko a dal jej pred celou triedou facku.Toto vychovava anarchia, nie demokracia z deti, ktorte mozu vsetko a myslia si, ich rodicia, ze ich deti su najgenialnejsie..Apropo, vyborna ucitelka sekla s ucenim, lebo ako povedala, nebude ohrozovat svoj zivot a svoju rodinu..Ta facka bola este v pohode s tym, co sa na skolach deje..Takze mamicky, podporujte svoje deti k agresivit, neucte, neovladaniu samych seba, k nulovej autorite k doktorom, ucitelo, starsm..Aby ste raz tu facku nedostali od vlastnych ratolesti....
@cawes tym som chcela povedat to co som povedala - ze treba pouzivat spravne slova. Je totiz riadny rozdiel utok a neprimerana reakcia. Utok byva zvacsa umyselny. Tu ja umysel nevidim. Len nevhodnu reakciu maleho s naslednym ohrozenim lekarky. Ja s tebou suhlasim, ze dieta sa ma vediet spravat ma byt patricne rodicom vedene a usmernovane. Ale pouzivajme vazne pomenovania adekvatne situacii.
Som rada, že sú tu aj ,,zdravé matky" aj moje deti sa strašne báli, plakali v čakárni, ale vedeli, že ich to neminie , a tak to je a basta fidli... A taká úsmevná príhoda : syn sedel na stoličke sám, bol už školák, tak ho predsa nebude držať mamka a keďže sa naozaj bál ihly, tak sa bál aj možnosti, že sa môže stáť aj čosi horšie s tou ihlou tak držal jak hluchý dvere. Ihla v žile, on bledý ako stena a krv neide 😨 Tak sme mu dohovárali, že nech sa uvolní, už sa nemá čoho báť., no nepomohlo. tak som zvolila opačný prístup : už prestaň, lebo ťa budú pichať ešte raz! keď neprestaneš, takú ti vylepím, že ti potečie krv z nosa... nato sme sa všetci rozosmiali, aj on sám a krv sa roztiekla 😵 . Bolo to asi pred 10 rokmi a doteraz sa na tom smejeme. Tí čo ma poznajú aj moje deti, vedia , že som kopa srandy a žiadna despota... to aby si niekto nevysvetľoval opačne... týranie a násilie je úplne na inej úrovni! Výchova znamená byť žandárom, spravodlivým sudcom a láskyplným rodičom. (prílišná drezúra = strach, zanovitosť a v dospelosti môže robiť to isté; prílišná voľnosť= rozkošné, rozpustilé, skrátka navychované...) Aj ja mám stále strach!!! Čí som vychovala dobre svoje deti - Bohu na slávu, nám na radosť a svetu na osoh - to sa hovorí pri krste. Stále sa utešujem tým, že aj teraz už v dospelosti sa mi vedia zdôveriť, že ma chcú pri každej akcii, výlete, že som im kamarátkou a nosia ma na rukách (niekedy aj doslovne 🙂 ) Deti sú jednoznačna mojou vizitkou. A mojou teóriou je, že RUKA MATKY HÝBE KOLÍSKOU, TO, ČO MY MATKY VYCHOVÁME, TO BUDE VLÁDNUŤ SVETOM...nehovorím, nie vždy sa to podarí, veď každá matka si myslí, že práve tá jej výchova je TÁ správna... je to veľmi ťažké...
@zuzka421 priznam sa, ze som necitala celu diskusiu, pretoze maly ma siestu chorobu a tak tu sedavam len ukosom. Nebudem hodnotit, ci mas alebo nemas vychovane dieta ako mnohe ine mamicky. Moj syn ma styri mesiace a netusim, ako sa u lekarov bude spravat on. Viem vsak, co je to panicky strach z lekara a injekcie. Po tom, co mi skolska zubarka umrtvila inu cast ust ako mala, lebo zle trafila, a tahala mi stolicku de facto "zaziva", ostal vo mne taky panicky strach z injekcii, ze trvalo 22 rokov, kym som si znova nejaku dala do ust pichnut. Radsej som si uzivala vrtanie akokolvek zleho kazu naplno bez injekcii. Az vlani, ked mi isli zo zubu tahat nerv, som ten strach jednoducho prekonat musela. Holt, mala som desat a nikto mi neveril, ze nemam umrtvene to, co mat mam.
Pytas sa na pocin doktorky. Ja to vztiahnem na to, s cim mam roky skusenosti, a sice s veterinarmi. Dieta reaguje/moze reagovat rovnako necakane ako zvieratko (v ziadnom pripade to vsak prosim Ta neber tak, ze by som Tvojho syna zrovnavala so zvieratkami!). Jedna cisto zo strachu a v pude sebazachovy, nepremysla nad tym, ci to, co ide spravit je v poriadku alebo nie - a teda v ociach nas dospelych jedna skratovo ci "nevychovane". Lekar je ten, kto ma byt na krizove situacie pripraveny a ma ich zvladat. Kolko razy sa stalo, ze nasi chlapci veterinarku pokusali, poskriabali, krutili sa tak, ze si tu injekciu s antibiotikami skoro pichla sama a podobne. A kolko razy sa smiala na tom, ako ju pokusal nieci pes ci doskriabala niecia macka. Ale nikdy, naozaj nikdy nereagovala utocne voci zvieratu a neobvinovala majitelov z toho, ze si zviera nedokazu "usmernit".
Takze si myslim, ze pediatricka nemala jedine pravo strelit Tvojmu synovi facku. Tvoj syn jednal z absolutneho strachu a v pude sebazachovy - jednal skratovo, ale to sa u maleho dietata predsa da pochopit. Skratovo nemala jednat pediatricka. Je fajn, ze sa ospravedlnila, osobne by som to dalej neriesila. Ak, tak len tym, ze by som si nasla inu pediatricku a podpisala s nou zmluvu o zdravotnej starostlivosti. U tejto pediatricky sa uz nemusis ani ukazat, zdravotnu dokumentaciu si vyziada nova lekarka. Su totiz aj detske lekarky, ktore dokazu zvladnut akekolvek dieta a pichnut mu injekciu aj bez toho, aby sa okolo toho robil cirkus.
@cawes ale ved tou ihlou to dieta neslo na lekarku zamerne ako s mecom. Situacia sa proste vymkla z pod kontroly a nasledky mohli byt fatalne. Ale nikto tu preboha neutocil. Ani decko a ani lekarka. Decko nestastne machalo ihlou a lekarka nestastne reagovala, vyhecovana situaciou. Rozrusenie na oboch stranach. Chapeme sa uz? Bebavne sa o utoku. Zbytocne silne slovo, aj na jednu aj na druhu stranu. Len tolko som chcela. Proste sa bavme o tom co sa udialo realne a nenafukujme.
Jednoznacne dieta musi byt poucene, ze toto robit nesmie. Strach, nestrach. Musi sa naucit zvladat urcite situacie. K tomu ho musia viest rodicia. A nie v nom pestovat hysteriu. Najlepsia kombinacia je hystericke decko a hystericka matka. Ziaden extrem skratka nie je dobry. A slovko utok mi uz extremne v tejto suvislosti pripada. To vsak nezmanena, ze som dala za pravdu mame. Skor chapem pocin lekarky. Aj ked je to neprofesionalne. Oko je oko, no.
@alice107 nuz ale tak mi to uz pripada ked sa vobec neberie do uvahy fakt, ze lekarka sa ospravedlnila. mala snad okamzite podat vypoved? No nezvladla to. Caka snad niekto, ze mu pojde o zrak? Nakolko ona poznala maleho pacienta a jeho fobiu netusim. Ale mama ho snad pozna a mozno mohla prispiet viac k jeho pohode. Aspon tak, ze sa nebude metat a kmasat ihlu z ruky. Ja neustale prizvukujem starsiemu, lebo je to poserko, ze sa v momente odberu nesmie mykat pretoze najma sebe ublizi. Uz sme mali situaciu prehovarania, kedze vinco sa zatal, ako sa hovori. Predtym v poho zrazu blok. Ale potom sa skludnil, a nasledne trubka jedna, skonstatoval, ze to nic nebolo a ako rychlo to bolo. Jednoducho, chlapcovi musi mama ci tato,alebo obaja, dorazne dohovorit, ze takto to nepojde. Nielen ohladom na inych ale aj na neho samotneho. Uistovat ho v jeho strachu nema zmysel.

@alice107 na toto mam iny nazor ako ty - myslim ze dovodov som tu uz napisala viac. Ja uznavam to ze aj profesional je len clovek - keby na teba taketo dietatko zautocilo v sudnej sieni tak sa tiez podla mna branis, a ak by si mala obmedzeny alebo nemozny priestor na unik tak sa branis reflexivne fyzicky...
prepac ale hlavne ty by si mala vediet ake deti dokazu byt agresivne - v de je takych pripadov kopu... Takze mozno v de prave je to ako pises, mozno dokonca aj v nasom ( nie som si tym ista ci mame v tomto rovnaku legislativu - cize ci u nas nie je matka zodpovedna - nepisala som v akom konani, pisala som len ze je zodpovedna za dieta a jeho ciny az do plnoletosti ) ale osobne si myslim ze deti maju mat mantinely, maju sa vediet spravat a ked sa nevedia tak je na rodicoch aby ich kontrolovali a opaet, ak to nespravia, tak je zato v prvom rade zodpovedny rodic...
nikde som nenapisala ze lekarka sa zachovala profesionalne ci spravne - zachovala sa zial ludsky a reflexivne - toto bolo ohrozenie zivota a ona to tak kludne mohla vnimat - branila sa... Osobne neverim ze by sud mamicka v tomto pripade vyhrala - fakt neverim - lebo v prvom rade zlyhala ona na vela miestach a v druhom sa lekarka branila - ci sa to tebe zda ako korektna obrana alebo nie je irelevantne, to by bolo na posudeni sudu a vyplynulo zo znaleckych posudkov...