Synov absolútny nezáujem o školu
Ahojte. Prichádzam k vám po radu, lebo ja som už zúfalá. Mám 2 synov, dvojčatá. Majú 10 rokov, ale s jedným z nich je práce ako s prváčikom. Odmieta si písať domáce úlohy, odmieta sa učiť, nechce si pripravovať tašku, v škole často vyrušuje. Ak ho aj donútim, všetko len odflákne. Keď ho nútim učiť sa, sedí na knihou aj 3 hodiny a reve. Tak isto, keď mu dám napr. prepísať domácu. Neprepíše. Sedí a ručí ako tur. Lebo to sa nedá nazvať plačom. Počuť ho na celú ulicu. Vyskúšali sme už všetko - odmeny, výlety, spoločné hranie sa, ale aj tresty, zákazy, a už bohužiaľ aj dostal. Boli sme niekoľkokrát aj u psychologičky. Syn je nadané dieťa, má nadpriemerné IQ, ale aj poruchy dis... Odporučila nám zmenu školy, čo sme aj spravili. K zlepšeniu nedošlo. Dnes ráno som mu nestihla skontrolovať tašku, zas donesie 2 poznámky. Pred učiteľkou sa už strašne hanbím, ale ja už fakt neviem, čo mám robiť. Už len ranné budenie do školy je strašné. Trvá mu aj 20 minút, kým vylezie z postele a celé ráno zdržiava. Šikanovaný nie je. Inak (mimo školy) je pritom strašne zlaté dieťa. Vo všetkom nápomocný, slušný k ľuďom, citlivý. Podľa psychologičky a špeciálnej pedagogičky nenastal žiadny výchovný problém, vraj nám nemajú vôbec čo vytknúť. Ale veď musím robiť niečo zle, keď je taký. Poraďte. Inak jeho brat - dvojča, je zase v škole ukážkový, ale doma v praxi nepoužiteľný. Bez pomoci nevie ani kúpiť chlieb či vyniesť smetie. Všade potrebuje brata. Ale toto lahšie natrénujeme, ako to učenie. Ďakujem za rady.
Ahoj, mám úplne rovnakého syna. Teraz, po polročnom vysvedčení sme sa dohodli, že sa budeme spolu učiť (predtým to odmietal úplne, učil sa s ním muž) a ako motiváciu si sám vybral, že ho budem učiť nemčinu. (V škole má angličtinu). Ja teda tomuto moc neverím, že to pôjde, je tvrdohlavý a presne ako píšeš sa dopredu bojí že to nezvládne a ja teda nie som svätá, aj keď to budem brať ako tréning sebaovládania 😀 No každopádne od nového školského roka pôjde na DV. Konečne už aj muž a bývalý! po dvoch rokoch týrania (ináč sa to nedá nazvať) uznali že bežná štátna škola nie je pre neho. Dva krát do týždňa bude s takou skupinkou domškolákov, aj aby mal sociálny kontakt, aj preto že musím aj pracovať. Bude to ťažké, ja sa toho už teraz desím, hlavne preto že si poznám syna a bohužiaľ si navzájom lezieme hodne na nervy ☹ Na rozdieľ od teba však na známky netlačím, ani čo si pomyslí učiteľka. Ona sama nemá deti, takže naozaj si nevie predstaviť aké to je. A syn u nás doma vidí, že škola ešte nikoho k bohatstvu nedoviedla, môj muž má učňovku a zarába viac ako bežný VŠ človek a ja mám nedokončenú výšku a zarábam tiež celkom fajn, čím sa tu nechcem chváliť, len teda syn je až moc vnímavý a vie že dnes už o to, čo sa kto naučí v škole nemá žiaden zamestnávateľ záujem. Som vďačná za túto tému, pretože sama mám stresy z toho odhodlať sa k tomuto kroku :-/ a aspoň si utriedim takto myšlienky...
@kittykat22 to by som Ti oponovala mojmu to vobec nevadi, ked by som mu tasku spravila a skakala okolo neho🤣
@jankita Mam pre teba taku radu: Spoznaj svojho nepriatela. Kto je tym nepriatelom? Synove dys- a pripadne jeho nadanie. A teda skus si co najviac nacitat o tychto dys- a o pristupe k nadanym detom. Neviem, ci staci navsteva psychologicky v cpppap, podla toho, kolko vela ti vysvetli, kolko vam da navodov na cvicenia atd. Ak sa ti to zda nedostatocne, kup si knizky, hladaj clanky, tu na konovi skupiny (napr. https://www.modrykonik.sk/group/9549/) , na FB skupiny (napr. https://www.facebook.com/groups/134770523530600/ alebo https://www.facebook.com/CentrumDys/ ...) Najdes mozno navody ako pracovat s dys- ako odhadnut ich moznosti, schopnosti... ako ignorovat a nebrat za svoju zodpovednost bububu od pani uciteliek. A potom este, pozri si toto video - je to trosku iny pohlad na to, co je dolezite: https://www.deti.sk/osobnosti/video/ako-odomknu.... A mozno si zacnes syna za to vsetko krasne, co si o nom napisala vazit - ako vie vselico okolo domacnosti spravit a nema s tym problem. Mnohe deti su lenive a odmietave na toto, a on ak robi tieto veci rad a idu mu, zver mu co najviac zodpovednosti, aby sa posilnilo jeho sebavedomie a skludnil sa trosku tymi inymi cinnostami. A este k nadanym detom - casto im pomahaju vzory - nie v mame a otcovi, ale v niekom, koho obdivuju . sportovci, herci a pod. Skusit vyuzit nejaky jeho vzor a cez neho mu vysvetlotat, ze co by v danej chvili robil ten jeho vzor...
@jankita Sama som učiteľka a tak ma akosi prekvapuje, čo píšeš, ako sa k synovi stavia jeho učiteľka. Ona trvá na tom, aby ste mu vy doma obmedzovali počítač? Ona trvá na domácom prepisovaní a dorábaní úloh od vás/teba? A to je špeciálna pedagogička? Keď riešim s rodičmi podobné problémy žiakov, vždy im hovorím, že domáca príprava má byť žiakova starosť. Áno, v nižších ročníkoch nech rodič dozerá, ale od 2. stupňa už musí sám si vedieť skontrolovať, či má všetky úlohy a všetko pripravené a ak nie, on sám musí niesť následky. Napr. tie poznámky, jasné, ty ako mama o nich musíš byť oboznámená, ale je to jeho boj. A čo mu doma zakážete, je vaša vec, nie triednej. Jednoducho sú deti, ktoré nebudú nikdy v školských normách a napriek tomu budú v živote úspešné. Spomínaný neurofeedback by mu pomohol v sústredení pomôcť.
@jankita Určite mu nezakazuj, čo má rád a čo ho baví. On potrebuje mať pocit, že je v niečo dobrý a ide mu to ľahko. Skúste ho práve podporovať a chváliť , čo mu ide i v škole. Možno cestou i uznania sa pomaličky zlepšili to horšie.Naozaj je dobrá cesta prijať ho takého, aký je a hlavne nebojovat. Podporovať, dávať podnety a nenásilne ho doviesť i k neobľubenym predmetom.
Hlavne s kľudom.
Ja som už jednej pani sľúbila info. a nejak som sa k tomu nedopracovala, no pohľadám tie brožúrky a dám to sem..
Takže keď si dáš do vyhľadávača Neurofeedback, hneď ti to ukáže- Neurofeedback- získajte kontrolu nad svojim mozgom.. Syn sa skľudnil, zapája sa v škôlke oveľa viac do aktivít a pracuje lepšie, hoci je tam ešte veľa práce..🙂 A za seba- lebo ja som bola na nej tiež a chystám sa znovu teraz..funguje.to, hoci sa to zdá nereálne- mysľou ovplyvňovať hru na pc? Ja som- už dávnejšie, keď som ju podstúpila- skladala puzzle..a ako som sa sústredila, tak mi to šlo.. Syn mal pretekársku dráhu s formulou, potom autom a potom ovládal robota.. A hral tiež také super hry na pozornosť na tablete, dá sa to stiahnuť z Google play vraj.. Napr. v hornej časti tbl vo štvorčeku mal banán.. Po monitore mu behalo 12 rôznych ovocí vo štvorčekoch a on musel nájsť rýchlo na body ten banán medzi nimi a ťuknúť naň. Super hra na sústredenie..
https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/4734... - možno aj tu tkvie problém - odporúčam si prečítať článok - za všetkým je mozog
@jankita A este ma napadlo, skus si pozriet tieto knizky o tigrovi.. su uz aj v slovencine, v knihkupectvach najdes https://www.zivotnimapy.cz/vydane-knihy/ ... mali by byt pesne o pristupe k adhd detom - revucim tigrikom 🙂 Nemala som ich v rukach, iba tu knihu kuziel, nazvala by som to koucovacia kniha pre dete, uplne mi nesadla, ale pre dcerku bola zaujimava, proti strachu pomohla...
Možno pomôže sa s ním porozprávať. Možno sa niečoho bojí, možno ho tam nudí učivo, nemá kamarátov. Muselo sa niečo stať. Inak k bystré dieťa nemalo mať odpor k škole.
@eliska13 tak moj ma 34 a tiez by najradsej aby mu niekto skakal okolo zadku 😀 Ale on to ma z rodiny - maminka im dodnes vysava izby 😕 ak ked tam pomaly 20 rokov neziju
@jankita skus si pozriet este toto https://www.asperger.sk/základné-informácie/asp...
ci tam nenajdes nieco, co by nanho sedelo
http://www.ambulanciajanosikova.sk/posudzovacia...
Ahoj, necitala som uplne vsetky prispevky, ale presne toto iste mam doma aj ja. Uz som to tu riesila v jednej diskusii. Tiez mam dvojicky, ale parik, uplne v tom istom veku, su piataci. Syncek je rovnaky ako tento Tvoj "problemovy". Zatial ale ma nastastie jednotky. Tiez je to proste o tom, ze jemu to neskutocne pali, je prirodzene inteligentny, je zvyknuty, ze nemusi vynakladat extra namahu, a veci idu samy. Ak uz vsak zisti, ze sa treba aj posnazit, automaticky sa vzdava, resp. sa mu do toho nechce. Inak je to neprakticky snilek, hlavne co sa tyka samoobsluznych cinnosti 😀 , Ale napr. rad mi pomoze pri priprave vecere a podobne. Naproti tomu dcerka je samostatna, prakticka, ale veci v skole si musi skor oddriet, nejde to samo. Beriem to ako ich povahy, nejake veci sa daju meirne korigovat, ale podstatu cloveka neprerobis. Aha, a ano, aj mojmu synovi vsetko ruky podava, bude do nemoty obhryzat pero, stukat nim, hrat sa so struhadlom, pravitkom.... pise uplne oootrasne, mam chut mu kopec krat vytrhat kompletne stranky zo zosita .... ale zatial sa mi ziadny ucitel na neho nestazoval, je empaticky, citlivy, slusny, mozno aj preto je oblubeny. A mame stastie na ucitelov. Klop klop 🙂
@kittykat22 no keď niekto niekde nežije, to neznamená, že izby netreba povysávať. Tebe keď deti odídu z domu, nepovysávaš voľnú izbu aj keď tam nikto nebude bývať? Či mal by si tvoj muž chodiť do bývalej detskej izby si chodiť vysávať aj keď tam nebýva? Či ako si to myslela?🤒
Inak teraz citam, kolko sa nas tu zislo maminiek podobne smrncnutych piatakov ... 😉 😀
@elenita Súhlasím, aj ja som sa tu našla v niekoľkých príspevkoch...mám Jakubka, 10 ročného štvrtáka...nemá potvrdené žiadne diagnózy, za to ja, ako matka, by som už na nejakú diagnózu bola 😉 na vysvedčku mal samé 1, čo som už ani nečakala s jeho nezáujmom pre školu, ale je šikulka len to správanie....občas už nadáva aj na Máriu Teréziu, že to kvôli nej musí chodiť do školy!!!! 😅
@andula77 moj na Mariu Tereziu nadava kazdy den. a teda ma znaky asperg,synd.,
@jankita asi dava pozor, on nema poruchu pozornosti a vzdy mu hovorim, ze o co vacsi pozor bude davat v skole, o to menej sa musi pripravovat na vyucko, asi si to zobral k srdcu, kedze sa neuci fakt skoro nic, ak nepocitam ulohy, a este asi nemal v ziackej 2, od kedy chodi do skoly.
ale len tie ulohy, aby si spravil, to je nekonecny boj, neznasa ulohy, neznasa opakovania...
inak odpor k skole- neviem, ci priamo to nazvat odporom, lebo ma kamaratov, je oblubeny, chodi na kruzky, ale z principu akokeby povie, ze skolu neznasa. jeho keby ucil aj jan amosk komensky, tak z trucu by povedal, ze neznasa skolu😕
@eliska13 to si trafila s tým drábom, to som zial aj ja.. siedmak a denne sa s nim ucim, sam sa neni schopný, kludne sa nato vybodne. Ulohy si spravi, aj kabelu zbali, ale az ked mu poviem,ze haloo ulohy mas? Do ucebnic moze pozerat aj x hodin, nenauci sa, ze to nejde, ze sa to nedaaa. Stojim nad nim denne ako policajt, dirigujem co a kedy. Na zákazy nereagoval nikdy. Raz som ho poslala uz aj hovna vonku zbierat a listy zametat,ze ci sa mu bude pacit toto robit cely zivot.. dobry je len v matike,lebo tam sa netreba biflit texty.
@kofa77 bola som som synom pár krát u tej istej psychologičky, ale z vlastnej iniciatívy...po pátraní na nete som našla podobnosti u neho aj s Aspergerom, dokonca som sa v popise Aspergeru našla aj ja sama....nikdy ma ku psychológovi nikto neposielal, sama psychologička povedala, že mu nechce dávať žiadne nálepky, ktoré sa s ním budú niesť celý život.
@jankita viem, ze to nie je ziadna rada, ale v Tvojej situacii musim napisat: NEUROBILA SI ZIADNU CHYBU! Opakuj si to denne! Proste su to ine deti, s tym zial nic neurobis. Niektore veci idu mimo nas. Co pises, je do bodky ja a moj brat, aj ked nie sme dvojicky. A tu sme, dospeli, mame svoje rodiny... Ako matka Ta chapem, ale zaroven viem, ze to nie je o tom, ze by si nieco spravila zle.
@0silvia0 ona vysavala ked tam zili, ked boli na intraku, ked su teraz prec. Chalani su totalne neporiadni, bordelari, lenivci. Ona vsetko robila otrocky za nich. Jedna vec je nechat spinavu ponozku na zemi, a druha nechat splesniviet riad na linke - to je level ktori chlapci maju.
@cat no veď toto....dokedy ešte?minule som o tom hovorila so susedou a tá sa zasmiala, že ona so synom tak sedela ešte aj nad diplomovku a často aj na strednej škole😂
On sa ani veľa neučí pamätá si zo školy to je jeho a moja obrovská výhoda Dej, Bio si doma len prečíta dám pár otázok kontrolných, ale nad matematikou , keď ma úlohu musím sedieť s ním a hodinu predtým okrikovat nech si to ide robiť.Jemu ide matika horšie bavia ho jazyky, prirodne predmety.nema logiku slovne úlohy vôbec
nerozumie
Triedna ma presviedčala nech ho dám na 8 r gymnázium, že je múdry, šikovný ja som nemala odvahu veď tam sa oveľa viac učia, čo som sa pýtala deti sa doma veľa učia .....ani neviem či je nesamostatny, lenivý, nezodpovedny
Minulý rok som polavila mal samé jednotky a zrazu 4 dvojky , keď som ho začala kontrolovať zase jednotky a to nie, že by sa biflil doma iba sa aspoň do toho pozrel.Len vieš podľa mňa to nie je dobré tá snaha by mala prísť z ich strany ja chcem.....mne na tom záleží a nie, že spravím to, lebo mama na tom trva
@eliska13 ja už niekedy strácam nádej,či príde to že ja chcem, nie mama. Mám ešte 10r. dievčatko, ani neviem, že chodí do školy, vždy samé 1, nikdy sme sa s ňou neučili, nikdy jej nič nemusíme kázať. Zato chlapčisko lenivý, neni dňa kedy ma nevytočí tým svojim postojom ku škole a povinnostiam. Neviem kde je chyba, prečo je jedno decko také a druhé také..

@jankita tak doma treba obmedzit,alebo ist takov metodov,ze ukaz mi co sa ucite na kruzku,je to zaujimave,nedalo by sa to vyuzit aj niekde inde,nakopnut ho,urcite sa to zlepsi,len oni to uz maju v sebe-geneticky kod sa nezaprie,byvaju aj rozne jazykovo-edukacne hry na Pc,traba len nieco vymysliet,knihy na tuto temu,aspon takto,ved genius nemusi byt,ked bude citit,podporu,ze sa mu dari tak ho bude motivovat a skusat nove mozno aj take veci,co predtim ignoroval.