icon

Tretiak nezvláda školu

uctovnik
4. máj 2017

Dieťa sa nám v 1. a 2. ročníku mimoriadne snažilo. 3. ročník je pre ňu už ťažký. Diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, ale ani psychologička mi nevie poradiť, čo mám robiť. Známky v škole má dobré. Potrebovala by úľavu na matematiku, ale nedá sa to vybaviť. Poruchu učenia uznajú len vtedy, keď dieťa dosiahne v diagnostike určitý počet bodov. V špeciálne škole by bola nadpriemerná, v normálne škole je to pre ňu ťažké, porucha učenia sa nedá vybaviť. Chcem sa spýtať, či niektorá z nás nemá podobný problém. Za všetky rady vopred ďakujem.

anjelicek26
4. máj 2017

@0silvia0 a na slovensku je kazdy rocnik lahsi, ako ten pred tym?

deti95060810
4. máj 2017

nie, ale porovnávať školstvo v nemecku a na sk je asi veĺký rozdiel. minimálne ako v ekonomike....

anjelicek26
4. máj 2017

@deti95060810 pointa bola inde. Dietatko asi nezvlada vzhladom na schopnosti ani prvu a druhu triedu bez nadmerneho usilia a prognoza, ze postupovat bude rychlejsie a ten skok, ktory sa deje do tretej, stvrtej triedy (tempo) spravi dostatocne rychlo... ved im to dvaja psychologovia nezavisle potvrdili... Nasilu dieta drzat v normalnej skole a trapit ho nie je vzdy stastne riesenie. Tolko len odo mna.

deti95060810
4. máj 2017

@anjelicek26 pointa bola v niečom úpne inom...

0silvia0
4. máj 2017

@anjelicek26 Určite nie je každý ročník ľahší, to je zbytočná otázka z tvojej strany. Napísala si, že štvrtá trieda je fakt záťah a až potom si dodala, že v nemeckom školstve sa štvrtou triedou končí primárne vzdelávanie. My sa nebavíme o nemeckom školstve, v slovenskom školstve to neplatí a tu trvá základná škola 9 rokov. A tu záťah práve vo štvrtom ročníku som u oboch detí vôbec nebadala, skôr je to zlom v piatom ročníku, keď sa nastupuje na druhý stupeň zš a tým pádom na trošku iný systém vyučovania.

anjelicek26
4. máj 2017

@0silvia0 tak ale dietatko predpokladam chce pokracovat az po tu piatu (a dalsiu triedu) tak ten zlom prijde skor-neskor asi vsade, kde to bude obsahovo kritickejsie a bude mozno potrebovat nie rok, ale dva na zvladnutie toho isteho objemu uciva.

0silvia0
4. máj 2017

@anjelicek26 ale veď to je samozrejmé že deti chcú pokračovať minimálne do skončenia povinnej školskej dochádzky! Nie chcú, ale musia! Pointa v tomto celom je, že radíš podľa nemeckého školstva, ktoré nekorešponduje so slovenským. To je celé. Ostatné omáčky sú v našej debate bezpredmetné o dieťaťku, ktoré chce pokračovať a a či je na slovensku každý ročník ľahší 😖

anjelicek26
4. máj 2017

@0silvia0 vobec nechapem, preco musis rozpitavavat koment, ze od stvrteho rocnika je to tazsie 😂 Dcerka autorky problem mat bude, kazdym rocnikom je to samozrejme tazsie, a ked podla lekarov (dvoch nezavislych) tam nie je potencial zvladnut klasicku zakladnu skolu, asi to tak aj bude nie? Je len otazkou, ako dlho sa to da tahat na normalnej a kedy v konecnom dosledku povolit a ist na osobitnu... ci to ma/nema zmysel trapit a kolko rokov...lebo vlastne ide o to ukoncit klasicku zakladnu skolu - ist na normalnu strednu skolu... alebo ukoncit osobitnu skolu - mat zavrete vela dveri na urcite stredne skoly... myslim, ze toto je zakladna otazka, ze ci to pojde alebo nepojde az po tu deviatu triedu v normalnom tempe (aj ked s pomocou asistenta, doucovanim a podobne), alebo ci to nepojde vobec.

uctovnik
autor
4. máj 2017

Problém je v tom, že dieťa máme z detského domova. Prišla s obrovský zaostávaním vo vývoji - 5 rokov. Slovenská legislatíva nerieši, čo s tými deťmi. Diagnostiky musí robiť ako ostatné deti aj v škole je hodnotená ako ostatné deti. Nedá sa dosiahnúť, že zaostávanie vo vývoji by sa mohlo riešiť integráciou na normálnej škole. 1. a 2. tiedu zvládla na dvojky. V tretej triede zvláda všetky predmety okrem matematiky. Jednoducho neochota pomôcť dieťaťu, ktoré má ťažšie podmienky ako ostatné.

0silvia0
4. máj 2017

@anjelicek26 ja sa nemienim točiť dokola v tejto debate. Ty absolútne nechápeš, čo ti chcem povedať a ideš si svoje. Vôbec nevidíš, čo som ti jasne napísala a z konkrétnosti ideš do všeobecnosti. Toto nemá fakt význam, som rada, že @deti95060810 to vidí rovnako. Nevládzem reagovať na tvoje rozvláčne neurčité komenty keď som podotkla jednu jedinú konkrétnu vec.

anjelicek26
4. máj 2017

@0silvia0 ale ja to chapem, len uplne zbytocna debata tymto smerom 😂

@uctovnik mozno bude stacit zopakovat nejaky rocnik, pojde svojim tempom, ale bude postupovat. Drzim palce nech rozviniete potencial dietata na maximum. Osobitna skola znie ako strasny strasiak, ale hlavne je, aby aj dieta bolo v mentalnej pohode a nemalo stale okolo seba tlak spoluziakov, ze je "najhorsie, najslabsie, najblbsie"... to si totiz nezasluzi citit ziadne dieta, ktore sa uci, snazi, chce byt dobre a nejde to.

janinah
4. máj 2017

Ak dieťa plače,že nezvláda,hlávka ho bolí,je nešťastné.,lebo sa snaží enormne a furt je medz poslednými ,ak nie posledné...a aj bude...a možno cíti snahu rodičov,aby vydržalo za každú cenu...ozaj za každú?......tak nechápem prečo je problém ho dať na špec. školu,k de by mohla byť medzi najlepšími....uvedom si,že každý ďalší ročník je ťažší a ťažší.....mám piataka teraz,to už je iné kafé ako v treťom r.

marlenka222
4. máj 2017

Drzat dieta v beznej zakladnej skole nezavisi od psychologov ale od velkosti IQ dietata. Ak sa bude trapit cely cas a ma dostatocne vysoke IQ aby to zvladlo, nikoho nebude zaujimat,ze sa trapi. Skor existuju v zs programy, ktore rataju s poruchami deti (hyper,hypo...dis...). Dalsia vec je,ze na 1.stupni zs sa malokedy da riesit situacia so zaostavanim,nakolko deti z detskeho domova castokrat nemaju centralnu nervovu sustavu vobec vyvinutu. Jednoducho nie neochota konat ale vyckava sa. So zaradenim do integracie sa vo velkom prechadza az na 2.stupni zs. Dovtedy jedine pomoc cppp. Kde sa budu s dietatom doucovat, zistia co.mu robi problem. Prosim pani,ktora riesi nemecke skolstvo nech ho riesi v nemecku nie na sr. Situacia je odlisna pre niekoho kto tu nezije a kto pracuje s takymi detmi. A spravny nazov osobitnej skoly ktora sa velmi vyuzivala v 90,rokoch 20.storocia zanikol vramci integracie. Momentalne su na uzemi sr specialne skoly pre deti s poruchami a nizsim IQ. Osovitne sa riesi akurat kazdy jeden klient nakolko poruchy a klienti su individualni.

marlenka222
4. máj 2017

A aj opakovanie urcitych rocnikov v zs sa da iba 3x. Nie celu zs.

janickacrazy
4. máj 2017

@uctovnik A dávali ste jej odklad, ked mala ísť do prvého ročníka, ked zaostávala či išla normálne, ked mala 6 rokov?

eeffka
4. máj 2017

@janinah odpoved z Kosic je : chces mat diet ana specke so samymi neprisposobivymi deckami co sa ucia jest priborom a 3x do mesiaca dovlecu vsi?

viem ze existuju specialne skoly ktore poskytuju naozaj "specialny" pristup k ziakom, citala som o skole na srncej ul v BA ( al tak nejak) a znelo mi to ako rajska hudba, bohuzial u nas v KE je realita ako pisem ( robim hned vedla a to je ina kava tie decka)

co sa tyka ZS, 1rocnik sa dieta uci , 2 v podstate upevnuje ucivo ( moj subj dojem ako matky ze len opakovali) v 3tom zacinaju vaznejsie uciva a v 5tom deti zomelie
ak ma dieta v 3.triede vydrete 3/4??? co tam chcete driet? naozaj ma vazny problem a to co su za reci ze nevedia pomoct na skole, mozu len nechcu ( su rozne metody ucenia, asistenti...)

libka1
4. máj 2017

@uctovnik ja myslim ze tu to nevyriesis. Neda sa dohodnut priamo s pani ucitelkou? Ja viem ze nie kazda je ochotna, ale urcite by som skusila, popripade by som skusila dieta nasledne prelozit inde kde budu ustretovejsi. Len kvoli matike by som nad dietatom palicu nelamala, kaslat na matiku, ked ostatne jej ide v norme.

marlenka222
4. máj 2017

@uctovnik tieto deti sme mali v skole denne pred sebou. Castokrat to.nie je sposobene ucenim, ucivom, znamkami,prostredim. Mnohokrat problem plynie zvnutra dietata. Z toho co ono samo prezilo. Aj ked sa mu niekolko rokov dari,nakoniec vzdy sa nieco zlomi v nich a proste skoncia so zlymi znamkami,nechutou, nadavkami. Zo 100 deti 2 spravia vysoku skolu a nie viac ako 10 strednu s maturitou. Clovek ktory nepresiel ich zivotom od narodenia nedokaze pochopit cim presli,ako zili a co ich poznamenalo. Kazde dieta aj ked je len mesiac-dva pri matke, si iste veci odnasa po cely zivot. Nepozerajuc na to,ako matka zila ako riesila tehotenstvo a podobne. Praca s tymito detmi je narocna,vychova musi byt este narocnejsia -pracovat som s nimi pracovala, vuchovat ako rodic som zatial nemala prilezitost. Ked je sikovne dieta v inych predmetoch,treba chvalit tam a matematiku brat ako nutne zlo. Vsetci nemozu.byt Einsteini ;)

jankali
4. máj 2017

Zjednodušene to vidím takto: možno môže dieťa "v pohode" prepadnúť. Tento alebo budúci rok. Ak teda zvládne ešte tie 2 mesiace, nech oddýchnuté nastúpi do 4. ročníka -- a potom uvidíte. Prestúpiť môže hocikedy. Nenechávala by som (pre neho) otáznik, naopak - istotu, že ostane v jeho triede -- ak teda tam vychádza s deťmi a je to istota.
A riešila by som konkrétne školu až v novom šk. roku. Psychologickú pomoc, rôzne hry na "matiku" atď. v rámci tejto situácie (zostávaš, posnažíme sa, aby ti tam bolo dobre) aj teraz.

deti95060810
4. máj 2017

@janinah MAMINKA NESTRAš. ja mám aj v 3roč. aj v 5 roč. die´ta aj dieťa čo už vyštudovalo a doštudovalo.....ono to nie je medzi ročníkmi až taký skok, ale ak dieťatko má teraz problémy, tak mu to nejak treba uľahčiť....aj taký prípad máme v rodine. Hanba sem - hanba tam nech si ľudia hovoria čo chcú...

janickacrazy
4. máj 2017

@uctovnik Ešte ma napadlo, žeby ste mohli skúsiť súkromnú ZŠ, tam by mohli mať hádam lepší prístup. Niekedy pomože aj zmena školy, iná učiteľka, iný prístup, možno viac pochopenia a výsledky sa dostavia. Každopádne treba skúsiť všetky možnosti.

evabb35
4. máj 2017

@uctovnik čo potom bude na 2.stupni? Bude prepadat? Treba myslieť na nasledujúce roky. Čo z toho všetkého vznikne a aké to prinesie dôsledky? Začne nenávidieť výborných žiakov? Bude chcieť byť tiež stredobodom pozornosti... Takže ako asi začne na seba upozorňovať.... Aké prostriedky na to použije? Čo budete robiť potom keď sa problémy nakopia, bude mať dvojku zo správania, známky na prepadnutie, bude chodit poza školu....
Ako to budete riešiť? Nebolo by lepšie sa tomuto všetkému oblúkom vyhnúť?

vivianaba
4. máj 2017

@uctovnik a nerozmyslali ste dat dieta na inu normalnu ZS? Kde su mozno pristupnejsi integracii a individualnemu pristupu? Sla by som za riaditelom a rovno sa na to spytala. V BA poznam viac pripadov co si vybavili poruchy ucenia a chodia pritom do beznej skoly. Poznam aj 2 ZS kde vyslovene integruju "pomalsie" deticky a pracuju s nimi psychologovia a spec.pedagogovia, je to ale normalna bezna ZS. Mimo BA poradit neviem...

jm1988
4. máj 2017

@uctovnik ak nezvlada len matematiku ako pises, urcite by som neriesila specialnu skolu. Tie su urovnou uplne inde...skoncenim špecialnej školy je žiak na urovni štvrtaka zakladnej školy! Pises ze doteraz to zvladala na dvojky,ved to je uzastne.ak ide len o matematiku zamerajte sa na to,doucovanie atd,a mozno aj tak jej to nepojde. Ale radsej prechadzat so znamkou 4 z matematiky ako dat dieta do špecialnej skoly. Ved si zisti co po skonceni skoly...velmi malo moznosti vyberu dalsej skoly a o zamestnani ani nehovorim. Tiez som sprostredkovane pocula aj o detoch z detskeho domova, uz tam sa dostanu v zaostalom stave ale pomaly sa to da ako tak dobehnut...ked aj s horsimi znamkami. V dospelosti sa nik na znamky nepozera... Ja by tebou by som to urcite skusila aspon do 5. Rocnika a tam sa uvidi ci sa bude vediet ostatne predmety ucit. Deti su rozne,jedno je od prveho rocnika uplne samostatne, a poznam kadernicku co sa uci aj s deviatakom matiku a sama mi povedala ze ona si s nim zakladnu oddrela,ze sa uci aj ona prakticky stale s nim... 🙂

uctovnik
autor
4. máj 2017

@vivianaba Bola som sa spýtať aj na iných školách. Všade je to isté. Keď jej napíšu do papierov, že diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, nebudú ju integrovať nikde.

uctovnik
autor
4. máj 2017

@jm1988 Máme aj doučovanie, ale nestačí to. Chodili sme aj k špeciálnej pedagogičke, ale dieťatu nevyhovoval jej prístup. Najväčší problém je, že sa odmieta učiť. Doteraz sa učila rada, ale keď vidí, že sa snaží a aj tak dobré známky nedostane, tak ju to už nebaví.

janickacrazy
4. máj 2017

@uctovnik V súkromnej ZŠ si sa neskúšala pýtať? Alebo domáce vzdelávanie? Prípadne nejaká tá alternatívna škola montessori alebo niečo také?

llulla
4. máj 2017

@uctovnik ak uz teraz vnima neuspech,mozno aj posmesky spoluziakov a ona sa naozaj snazi,tak si moze uplne znechutit ucenie a velmi tazko sa to bude napravat...Skoly vacsinou nie su ochotne vzdelavat dieta podla variantu A,ale ak to bolo len v tom jedinom predmete (zatial),nenasla by sa ziadna?Ani v okolitych dedinach?
Na druhej strane-co je pre malu lepsie?Ak by v skole isli pomalsim tempom a ona stihla vsetkemu porozumiet,vsetko pochopit,citila by sa uspesna....alebo standardne vzdelavanie,kde musi naozaj makat,nestiha tempo a citi sa frustrovana?
Nebola si sa pozriet v specialnej skole?Ake tam maju deti?Lebo jedna moja znama ma syna v specialnej skole a idu presne takym tempom,akym stiha.Ma aj ucebnice urcene pre klasicke ZS,ma aj ucebnice pre specialne skoly-ucitelka mu vsetko sije na mieru a krasne napreduje.
Ja sa ti ako mame necudujem,ze v nej vidis potencial a snazis sa najst pristupnejsiu skolu,ktora by ju integrovala.Drzim palce,nech sa to podari...

zuzana76
4. máj 2017

@uctovnik vo vasom pripade, az si to mozete dovolit, by som naozaj zvazila domace vzdelavanie

evabb35
4. máj 2017

S takýmto dieťaťom by som do domáceho vzdelávania nešla bez vyštudovanej špeciálnej pedagogiky....Však začne vám z domu utekať, začne byť agresívne... Preto aj to doučovanie nepomáha,lebo potrebuje špeciálneho pedagóga so skúsenosťami s takýmito deťmi.