Tretiak nezvláda školu
Dieťa sa nám v 1. a 2. ročníku mimoriadne snažilo. 3. ročník je pre ňu už ťažký. Diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, ale ani psychologička mi nevie poradiť, čo mám robiť. Známky v škole má dobré. Potrebovala by úľavu na matematiku, ale nedá sa to vybaviť. Poruchu učenia uznajú len vtedy, keď dieťa dosiahne v diagnostike určitý počet bodov. V špeciálne škole by bola nadpriemerná, v normálne škole je to pre ňu ťažké, porucha učenia sa nedá vybaviť. Chcem sa spýtať, či niektorá z nás nemá podobný problém. Za všetky rady vopred ďakujem.
@uctovnik Este mi napadlo, ked hodoris, ze v 6 rokoch nevedela poriadne rozpravat, ci tie testy IQ nemohli byt skreslene aj recou- porozumenim resp. narusenou komunikacnou schopnostou a teda by mohla mat intelekt v norme...Neboli ste na opakovanych testoch ked uz rec bola lepsia? Ako je s recou teraz?
@uctovnik A nedá sa vybaviť, žeby si zopakovala tento 3.ročník ešte raz? Nebolo by to pre nu také náročné a možno by medzičasom dobehla niektoré veci a možno by mala aj lepšie známky a viac chuti do učenia.
@anjelicek26 tak, poviem to takto poznam prvaka co dostaava motivacne trojky... a otvorene nieje to o diplome co som mala na mysli
Išlo to veľmi rýchlo. Rýchlo sa naučila rozprávať, teraz už číta plynule. Aj v škôlke sa čudovali, ako rýchlo napreduje. Diagnostika je stále na rovnakej úrovni. Chceli od nej vedieť, kto je Krištof Kolumbus a podobne. K tomu sme sa naozaj ešte nedostali.
@janickacrazy len ak dobre ratam dievcatko ma 10 rokov t (dostali ju 5 rocnu a 5 rokov s nou pracuje) o bude potom buduci rok 11 rocna s 8 rocnymi detmi v triede. Ci sa tam bude dobre citit?
@uctovnik tak to by v 3. ročníku nevedela hádam ani moja dcéra😀
skús pozrieť tie školy pre deti s poruchami učenia.
5 rokov sa jej v podstate nikto nevenoval a ten čas sa nedá len tak rýchlo dohnať, chce to čas a oni Vám ho teraz neposkytujú. Vydržte ona dospeje a bude lepšie. V tej špeciálnej by nenapredovala a bola by to škoda. Zmariť jej šance na lepší život len preto že má toho veľa zameškaného - hlavne za tých 5 rokov.
Bude 11 ročná s 10 ročnými deťmi. Ten rozdiel ani nezdala. Mala odklad len jednej rok. Prepadnutie jej nehrozí. Učí sa celkom dobre. Len by potrebovala úľavy, aké majú deti s poruchami učenia a to sa nedá vybaviť.
@uctovnik Ahoj, len šťastné a spokojné dieťa môže dosahovať výsledky - či už v štúdiu či v inej oblasti života....nová koncepcia školstva na Slovensku by mala práve zohľadňovať individualitu dieťaťa, to, že niekto je perfektný v matike, ale trebárs na jazyky je antitalent alebo naopak, tých kombinácií je nekonečné množstvo. Jednoducho sa má vychádzať z princípu, že každý je v niečom inom dobrý a robí ho to šťastným a to treba rozvíjať, nie zameriavať sa na to, čo dieťaťu nejde. A tiež hodnotenie už nebude formou známok, ale do určitého veku skôr osobným písomným hodnotením učiteľky. Je zaujímavé, že v x krajinách, to takto dávno funguje a na Slovensku sa tvárime ako keby sme objavili Ameriku 😀 ... Taká je vízia do budúcnosti, ale ako sa to napokon prejaví v praxi a najmä kedy je veľká neznáma, takže teraz by som skôr riešila dobrého neurológa a klinického psychológa - vyhľadaj vo vašom okolí toho najlepšieho, myslím, že s ich pomocou by si sa mohla dopracovať k príčine dcérkiných problémov. Tiež by som zvážila domáce vyučovanie (momentálne tak na SK študuje cca 140 detí a ohlasy sú viac než dobré, priam výborné, len to si musíte zvážiť vy v rodine, či by sa to u vás dalo realizovať - tu je link na celú komunitu doma vyučujúcich rodičov http://www.domacaskola.sk/ ). Slovenské deti využívajú domáce vyučovanie aj na 2.stupni ZŠ, len musia byť nahlásené v istej českej škole, je to hneď pri hraniciach s ČR a myjavskými kopaniciami , cez kontakt na domacaskola.sk sa dá zistiť absolútne všetko. Btw pred nejakým mesiacom aj náš minister školstva povedal, že domáce vyučovanie na SK bude možné aj na druhom stupni ZŠ (5.-9. ročník), len ešte nezverejnil kedy....
Tu je pár článkov o tom ako by škola mala fungovať a najmä prečo ....... https://www.aktuality.sk/clanok/422185/skolu-si...
http://ciernalabut.sk/1652/waldorf-nechceme-aby...
https://www.aktuality.sk/clanok/408484/preco-de...
Takých článkov je na nete kvantum, slúžia ako zdroj inšpirácie, taktiež je množstvo dobrých dokumentov na túto tému a myslím, že drvivá väčšina z nás má kamarátov, rodinu, bývalých spolužiakov, kolegov kade tade v zahraničí a je zjavné, že škola (a napokon aj iné systémy v tomto štáte - od sociálneho, cez zdravotníctvo až po vzťah k životnému prostrediu) môžu fungovať oveľa oveľa lepšie.
Tu je aj článok o p. profesorovi, ktorý má skvelú metódu ako naučiť matematiku aj deti, ktoré z matiky prepadajú a najmä ako mať z počítania radosť 😉 .... lebo o to ide, aby deti mali radosť z toho, že sa niečo nové učia, škola pre nich nemá byť permanentný stres a porovnávanie výkonnosti. Hejného metóda sa dá uplatniť nielen v matematike, ale aj v iných predmetoch a jeho knižky sa dajú kúpiť v každom dobrom kníhkupectve https://www.aktuality.sk/clanok/457724/pedagogi...
Ja mám s deťmi opačný problém 😀 , sú až príliš šikovné a v bežnej škole sa doslova nudili, nemuseli sa učiť, len prehodili knižky v taške a bolo .... dvaja starší sú na 8.ročnom gympli, najstaršie tam čochvíľa maturuje a dcérka je v prime - na prijímačky sa neučili, žiadna príprava, napriek tomu skončili v prvej desiatke prijatých z vyše 110 uchádzačov - kvázi jednotkárov. Ani ten 8.r. gympel nie je pre nich záťaž (zatiaľ jednotkári), sem tam píšu projekty, učia sa len príležitostne, profesori ich prihlasujú na všetky možné olympiády a ani pred nimi sa nepripravujú, napriek tomu vždy postúpia do ďalších kôl 🙄 ...... sú jednoducho študijné typy a ja s tým nič nenarobím. Najmladšia dcérka je teraz tretiačka, má síce jednotky, ale vidím, že nie je na tom tak ako jej starší súrodenci, ani ju to nebaví učiť sa takýmto spôsobom ako je to momentálne nastavené v slovenskom školstve, musím jej to 2-3 x pripomínať, že treba sa nachystať do školy, čo som pri starších predtým nezažila, oni jednoducho odmalička fungovali maximálne samostatne, súťaživo a zodpovedne. Až toto naše najmladšie ma naučilo, že učiť sa dá aj inak a preto zvažujem domáce vyučovanie (mám tú možnosť - som SZČO, mám VŠ, aj pedagogický smer v mojom odbore) pretože vonkoncom sa mi nepáči ako deti trávia v škole čas (sedenie, memorovanie, testovanie,...), nevraviac o tom aké bludy sa tam niekedy učia a najmä často zbytočnosti, ktoré po písomke/vyskúšaní hneď zabudnú, resp. nevedia ich aplikovať v praxi alebo si ich nevedia dať do súvislostí. A čo potom tie deti, ktoré nemajú intelekt na takej úrovni, aby aspoň ten prvý stupeň prešli v pohode s čistými jednotkami....ani sa nečudujem, že majú odpor v škole, ktorý sa prejavuje plačom a bolesťou hlavy 😔 . Včera sme boli napríklad na strašidlách v Bojniciach, keď sme sa večer vrátili z výletu, tak si najmladšia dcérka zháňala úlohy - všetko nakomplet, čo sa v ten deň učili sme stihli za slabú polhodinku, prečo by teda mala sedieť v škole 5 hodín, keď doma sa to dokáže naučiť za 30 minút a hravou formou + celý deň strávila v pohybe, na vzduchu, s kopou ľudí, s ešte viac zážitkami a naučila sa veľa nových vecí z histórie aj biológie (ZOO) ??? Nech si každý odpovie sám 🙂.
@uctovnik poslala som ti IP neprišla? Aj jednu školu, pozri sa na to či by niečo také neprichádzalo do úvahy
@uctovnik inak nechapem, ako mozu robit taku dramu prave kvoli 1 predmetu a ani neni na prepadnutie 😨 Och joj, mozno to fakt chce specialneho pedagoga - zaplatit si ho ako doucovatela - co by s nou robil prave tu matiku.. Mne Saska tiez opakovala jeden rocnik, o tom potom 😂 Nie je to ziadna katastrofa, teraz vsetko dohnala, je druha najlepsia v triede.. vonkajsie okolnosti su casto potvora... treba detom dat cas... len napriek tomu pocuvat aj psychologov, ci nedojde fakt coskoro ten bod, kedy to fakt bude privela. Mat pripraveny aj plan B, aj o nom otvorene s dietatom hovorit, ze sa nebude trapit do umoru, len pokial to pojde.
@kvetinka75 Nad touto školou uvažujem. Len neviem, či to bude dobré zmeniť jej kolektív, na ktorý je veľmi naviazaná. Ona sa musí učiť aj vzťahy s deťmi. Pre ňu sú to nové veci, na ktoré do 5 rokov nemala vôbec príležitosť.
@uctovnik lenže aj na základnej škole učitelia len testujú a rátajú body a tým to celé pre nich končí. A na 2.stupni sa to ešte len začne - testovanie 5,Komparo,na každom predmete okrem výchovnych píšu stále testy a učitelia len rátajú body a pre slabších žiakov je to strašný stres. Navyše keď vidia dobre výsledky u spolužiakov tak ich to strašne štve... A na špeciálnych školách používajú špeciálne učebnice, sú tam špeciálne vyškolení pedagógovia, ktorí vedia naučiť takéto deti a je to tam proste o inom ako na normálnych základných školách.
@uctovnik no to už sa musíš rozhodnúť ty, či uprednostníš kolektív alebo jej možno zjednodušíš školu. Kolektív sa môže meniť. Do 9. ročníka sa môže všeličo zmeniť aj v kolektíve ale škola sa nezmení. Učenie bude to isté, pribúnať - náročnejšie. A na druhom stupni čo predmet, to iný učiteľ a nie každý berie ohľad na deti, kto na tom ako je, kto čo potrebuje, komu čo vyhovuje. Čo ak sa časom vyskytnú problémy aj v iných predmetoch?
Možno by bolo dobré pozisťovať aj kto chodí do tej novej školy, príp. sa stretávať aj s tými deťmi ak to pôjde, nájde si kamarátov a bude to jednoduchšie. Do deviny by si aj tam vypestovala vzťahy.
Viem že sa ťažko rozhoduje ale ja by som sa snažila nasmerovať to tým smerom. Možno sa mýlim ale takto by som bola v neustálom strese ako bude prebiehať ďalší ročník, čo bude ďalej. Má aj kamarátky mimo školy? Aby nebola viazaná iba na niektoré ktoré sú iba v triede. Možno by potom ten prestup bol jednoduchší.
Snažila by som sa jej vysvetliť, že tam by to bolo pre ňu jednoduchšie - teda verila by som tomu. A nekládli by učitelia až taký dôraz na výslekdy. Predsa len na bežnej zš sa snažia deti nahnať aj do súťaží, mať výsledky. A ako znáša že je na tom v matike tak zle? Aby to potom neprerástlo do zdr. problémov. A to potom ešte len budú problémy. Podľa mňa na tej druhej škole neberú dôraz na to aby mali super dobré výsledky a nesúperia s bežnými zš ale sa snažia aby deti čo najviac toho vedeli v rámci svojich možností, nech sa dostanú na stredné školy. Keď si predstavím koľkozbytočností sa dcéra učila na niektorých predmetoch. Zaobišla by sa aj bez toho. Tu možno nebudú na nich klásť také nároky , aby vedeli od slova do slova všetko.
@uctovnik a kto ti odporucil dat vysetrit intelekt? co sa tyka tej matiky, ak je len toto problem a ostatne predmety su v pohode, nejak by som to neriesila nie kazdy je matematicky genius, mozno jej to ucitelka nevie vysvetlit, mozno sa nevie presne opytat comu nerozumie, kazdopadne smer spec. ped. nech spravi podrobne vysetrenie ze mas podozrenie na diskalkuliu teda poruchu ucenia, kedy dieta ma problemy s matematikou, co zisti dopredu neviem...
@ewisam a na toto sú tie školy pre deti s poruchou učenia. S rôznymi dis- diagnózami.
@uctovnik To sa vazne tretiacky pytali kto je Kristof Kolumbus,dam krk na to ze ani v nasom parlamente by na tu to otazku nevedeli vsetci odpovedat a to su ine ,,kapacity,, .Mne ked robili IQ testy kvôli ID ta som tam mala dost matematicky ladenych otazok ja som rovno psychologicke povedala ze je to moja velka slabina a ze nemam pocit ze matematika robi cloveka viac inteligentného ako ostatne veci ako scitanost ,vseobecny prehlad,pamat, tak sa len drzo uskrnala,lebo videla ze v tom mam prave slabiny. No aj cez to vsetko mi napocitala 108 bodov co je norma.Klobuk dole urobila si s dcérou obrovsky kusisko prace a to ze vie plynule citat sak to je aky uspech u dietata ktore nevedelo tak dlho vôbec rozpravat,ja nechapem ako jej namerali tak malo bodov ja neviem ci tie testy co robila boli vôbec primerane jej veku a skolskemu rocniku pokial si dobre pamatam tak sme sa o Kolumbusovi ucili niekedy v piatej alebo siestej triede za socika.
@ostorha absurdne s Kolumbusom...je to obsah 5.teho rocnika ( strana 4)
http://www.archiv.sskp.sk/zs/skvp_11_12/GEO_5.pdf
@kvetinka75 ano aj 🙂 len tych je stasne malo, myslim skol pre deti s poruchami ucenia, podla mna kvalitna diagnostika by to spravila a dievcatko by mohlo veselo chodit do skoly tam kde doteraz
Nechapem s tym Kolombusom, tato otazka predsa nespada do IQ testov...Do vedomostnych ok, do vseobecneho prehladu ok, ale IQ test?
@uctovnik namiesto vysedavania zbytočného nad učebnicami by som ju viedla ku manuálnej práci, ku upratovaniu,vareniu, ku práci na záhradke... Aby sa nepoflakovala... A naučila sa manuálne pracovať a potom z nej vyrastie spoľahlivá chyžná, pomocnica v kuchyni... A budú ju mať radi, bude šťastná...
@uctovnik Este ma napadlo, ze vo vasom pripade, je asi najdolezitejsie, aby dcerka niprisla o sbevadomie. Nie ta matika.
V nasej skole ucitelia dieta chvalia, ci povzbudzuju podla toho, ci sa zlepsilo alebo zhorsilo vzhladom k sebe, nie ku triede, ci inym. Znamky ale davaju objektivne. Co v praxi znamena, ze tvoju dceru by pochvalili za pisomku, v ktorej by mala spravne mechanicke priklady, ktore testuju ci vie naspamat nasobilku a pokusila sa vyriesit aj slovne ulohy - hoci nespravne, aj keby jej s tej pisomky vysla stvorka. Napisali by jej: " Alzbetka, ovladas vyborne nasobilku, snazila si sa so slovnymi ulohami, hoci to nevyslo, velmi si cenim tvoju snahu a odvahu pustat sa do veci, ktore ti idu tazko." a mojej lajdavej dcere by k tesnej jednicke napisali: "Dorka, ucivo ovlads vyborne, skoda tych chyb z nepozornosti. Skus pisat krajsie, ked si pomylis cislice 6 a 0, lebo su necitatelne, nemozes dostat dobry vysledok..." Neviem, ci si to uz skusala ale mozno zajdi za ucitelkou matematiky, vysvetli jej to, co si napisala nam. Povedz jej, ze akceptujes horsie znamky, ale ze malej velmi pomoze povzbudenie a pochvala. Vasa dcera mala obrovske stastie. Vdaka vam ma sancu na normalny, plnohodnotny zivot. Stvorky s matiky na tom nic nezmenia, len vy nesmiete dopustit, aby ju zdeptali.
ak jej idú jazyky, môže robiť aj sprievodkyňu, aj bez matiky sa dá dobre a šťastne žiť. Každý má bunky na iné.
@rutie aká je to škola, ak sa možem opýtať?
@uctovnik úprimne ťa obdivujem ale aj ľutujem. škoda, že sa tu nevyjadrila žiadna odborníčka a laici,hoci sú dobromyseľní,sú len laici ale sú aj matky,kt.ti snažia aspon s dobrými radami pomôct.poprvé,ked tvoja dcerka za päť rokov dohonila toľko,nemôže mať až také slabé IQ,hoci vývoj je na začiatku rapidný.dosiahla určitý počet bodov,a nikto neskúmal,že nemala len čas ešte na vývoj alebo ozaj nemá na to. veľmi dobrá rada,že v živote dieťaťa je najdôležitejšia láska,aby boli s nou rodičia spokojní,aby mala pocit úspešnosti, aby mala šťastné detstvo. ak dovolíš,z mojich osobných skúseností.hoci moja dcerka mala v prvých dvoch ročníkoch na ZS jednotku,všimla som si,že jej to jednoducho neide.narodila sa s popôrodnou asfixiou,logické myslenie jej jednoducho odišlo. kúpila som v zahraničí pracovné zošity a začala som ju doučovať, aj cez víkendy, aj cez prázdniny. výsledok? tažko vydreté dvojky na ZS, ale doma napätá atmosfére,krik, sem tam facka už zo zúfalstva,lebo jedenoducho nie je možné, že to nechápeš,ty jednoducho nedávaš pozor...zobudila som sa,prestali sme s podomáckym doučovaním.išla na umeleckú strednú,matiku nikto neriešil, všetci boli tupí. Na VS vyštudovala aj učiteľstvo, na skušky sama našla doučovateľov z prirodovedeckej fakulty, no,prešla.dnes je uspešná trenerka,športovkyna,obľúbená učiteľka. takže,nevzdaj sa,tí,kt.ti radili,že najdi,v čom má malá talent a to rozvíjajte,aby mala úspechy,radosť zo života a ostatné neber tragicky, nech opakuje ročník,ak treba,podľa mna radili dobre

@uctovnik možno by pomohla škola pre deti s poruchami učenia, pozri či nie je vo vašom okolí a pozisťuj si informácie ako to tam prebieha. Viem že také sú. S deťmi pracujú špec. pedagógovia a učia sa učivo ako na bežnej zš.