Trojka z telesnej. Ako by ste to riešili?
No tak môj syn má na vysvečku jednu dvojku , inak samé jednotky a trojku !!!!!!! z telesnej. Dnes som sa to dozvedela z internetu , skoro som odpadla, v internetovej žiacke žiadna známka, v normálnej žiackej žiadna známka chlapec je síce silnejšej postavy ale hrá brankára za prvu ligu vo florbale chodí po zápasoch a aktívne športuje.
Za celý polrok mi nikto neavizoval problémy v telesnej , ani žiadna známka a ani poznámka že by sa mal zlepšiť. Som taká vytočená, zajtra sa chystám za riaditeľkou školy ako uvažujem o prestupe na inu školu . Ako by ste to riešili vy ?
@titkovamiriam syn je na druhom stupni a daná skutočnosť zaráža aj mňa.
Na hodnotenie telesnej prikladám nasledovný link:
http://ozene.zoznam.sk/cl/100295/250826/Jednotk...
maminuska tak to potom je to ,,naschval,, 😠 si predstav že ja som sice na zakladnej koly zdr.problemom bola oslobodena,nona strednej som nechcela byt iná a dostavala som na vysvečku 1-2,a to behy som nerobila ,navysplham ani centimeter.Nechápem taketo hodnotenie,ak ta to poteši tak ak syn nepojde na niaku vyberovku tak mu vadit nebude len asi pre neho to bude sklamanie 😠 .
Ja som mala s najstarsim konflikt z jeho matikarkou ked mu ako jednotkarovi v 7 tr. chcela dať solo trojku-priemer mal zo znamok 2,1- a dôvod-siedmaci su problematický pubertaci a na 1-2 nemaju-na pol roku ju aj solo dostal no potom uz prechadzal s dvojkami ,no jednotku uz nikdy nemal na strednej je najlepsi matikar 😀 😀 😀 a strednemu nesla na zakladnej chemia a na strednej doucuje spoluziakov 😀 😀
@maminuska nemas sa ma ako dotkut, to ze mam male deti s tym nema nic spolocne, riesila som to aj ja sama zo sebou, ked sa nasa zakladka zmenila na sportovu a zrazu na telesnu nezmyselne tlacili. okrem toho si to doteraz formulovala tak ze problem je iba v telesnej a v nicom inom.... a posledna vec, ak aj znamky boli v ziackej, to nie je dobre, ale syn predsa o nich vedel a mal ti to povedat. ved predsa ucitel ich minimalne na hodine hovoril nahlas, nie??
@xlucia , v metodickom pokyne o hodnotení žiakov má učiteľ povinnosť informovať zákonného zástupcu o známkach .
Bez ohľadu na to či to môj syn vedel alebo nie. Ak to aj vedel, ale známku nemal zapísanú , ver tomu že takýto chlapci to považujú " že to bolo len akože ", pretože sú to chlapci bud v pubertálnom alebo predpubertálnom veku. Takže pokiaľ to nie je zapísané tak to neexistuje.
Tými ostatnými problémami som nemyslela že by mal problémy v učení , skôr že celkovo sa tá trieda akosi nevydarila v chovaní.
@maminuska maminuska rob ako myslis, z tvojich odpovedi vidim, ze nemas odstup, v kuse obhajujes iba syna. pochybil aj ucitel, to treba riesit, ale nemyslim si ze ti syn nemohol povedat ze dostal znamku na telesenej. v jeho veku si mysli ze to nie je relane, ked to nie je v ziackej? pochybujem. skor to nepovedat z inych dovodov. a celkokovo tam nie je nieco v poriadku, ak tam maju vsetci napomenutia a podobne
@maminuska ja si myslim,že si dobre spravila s tou zmenou skoly-ak to maly chcel.Moj syn chodil 5 rokov na ZS a tam bola telesna o zabave a pohybe.Zle znamky nedostalo ani uplne drevo.Hlavne že sa snažli,behali,skakali.Ak sa niekto spraval nevhodne,neriešilo sa to znamkou z telesnej ale poznamkou,popripade navrhom na zhoršenu znamku zo SPRAVANIA a nie telesnej.Teraz je prvak na 8r gymnaziu a ich triedny je telocvikar.Hned na uvodnom rodičku nam povedal,že on 2 ani horšie znamky nedava-to by už dieta muselo byt riadny ignorant.Vždy hraju dake kolektivne hry,behaju a všetky deti, čo som sa s nim bavila, učitela zbožnuju a maju radi telesnu-a o to by predsa malo ist-vytvorit k nej VZTAH.A ked učitel chce dat zlu znamku,hlavne z telesnej tak da-ved tak ako dal 3 znamky zo splhu,mohol dat 3 znamky z toho čo dieta super ovlada-ved tam ma aj jednotku-tak mu mohol dat tych jednotiek za to iste predsa viac,tak ako dal za to iste zle znamky-opakovane.To je pre mna vyslovene zakerne,A je jedno či sa to rata do priemeru,či to niekoho raz v buducnosti bude zaujimat.Iba rodič ,čo vidi doma neštastne dieta vie pochopit ,čo to s jeho dušičkou narobi.A na ten pocit dieta nezabudne,ani na tu nespravodlivost-a to je pre mna ako rodiča podstatne.Nie priemer znamok,alebo či o tom raz niekto cudzi bude vediet.Zaujima ma pocit mojho dietataA to že nezapisana znamka nie je znamka pre mnohe deti-je fakt.To zisti až rodič čo ma skolopovinne deti.
@xlucia jasné že nie je, ved to ani netvrdím že je to trieda kde je všetko OK, ale napriek tomu je to trieda intelektuálne zdatná a to dosť, správanie je ale mizerné a ako som napísala aj môj syn má pokarhanie triedneho učiteľa.
Neviem teda kde on pochybil, nemá čo on plniť povinnosti za niekoho druhého. Sám bol velmi prekvapený a aj je z tej známky, včera si dobre poplakal.
A koho mám obhajovať , učiteľa ? A za čo ? Že dal synovi 3 štvorky z šplhu v priebehu jednoho mesiaca, že zrazu si zmyslel známkovať iba posledný mesiac ?
Vôbec si nemyslím, že "telesná by mala byť zábava pre deti a deti sa nemajú nútiť do niečoho, čo ich nebaví", ako sa vyjadrila @ bambi2. Podľa môjho názoru je telesná rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia ako matematika, chémia.....
Keď pre nič iné, tak zo zdravotného hľadiska.
A tiež nerozumiem, prečo by nemala byť známkovaná. Prečo sa jednotkár nedokáže zmieriť s trojkou s telesnej (lebo nemá na ňu nadanie), ale žiak, čo nemá nadanie na chémiu, matematiku, jazyky..... sa so zlou známkou zmieriť musí.
Týmto neobhajujem učiteľku, ktorá dala tri štvorky za šplh, len sa na známkovanie telesnej pozerám inými očami. Jednotkár zažíva pocit úspechu skoro denne a niektoré dieťa ho zažije aspoň na tej telesnej. Som jednoznačne za známku s telesnej, ktorá by mala byť nejakým priemerom výsledku a snahy dieťaťa.
@renab ...dovolím si s tebou nesúhlasiť...
...výchovy by podľa mňa nemali byť vôbec známkované...
...na telesnú, výtvarnú, či hudobnú musí mať dieťa nadanie...
...ostatné predmety nie sú o nadaní, ale o schopnosti sa učiť...
...vidím výrazný rozdiel medzi učením sa niečoho a nadaním na niečo...
...škola by mala byť predovšetkým o rozvíjaní mentálnych schopností, nie o rozvíjaní zručností...
...na to máme záujmové krúžky, ak sa niekto chce dalej venovať svojmu talentu (výtvarná, hudobná, telesná)...
...škola má poskytovať všeobecné vzdelanie a tam patria predovšetkým klasické predmety...
...nechcem podceňovať výchovy a ich miesto v školskom systéme, ale z hľadiska rozumového vzdelania nemôžeš porovnávať výchovy s ostatnými predmetmi...
@maminuska ...myslím, že si urobila dobre...3 z TV je prinajmenšom "zvláštna", ale to nechcem hodnotiť...skôr ma zaujal postoj učiteľa, ktorý známky "nahádzal" v januári a neobťažoval sa s ich písaním priebežne, ani s komunikáciou s rodičmi...
...pokiaľ syn sám prejavil záujem o odchod z danej školy, urobila si len dobre...
...absolútne nesúhlasím s názormi, ktoré prezentujú, že robiť "caviky" kvôli jednej 3, ked všetko ostatné je v poriadku...
...stačí jeden jediný predmet, jeden jediný učiteľ a dieťa bude do školy chodiť s nevôľou a odporom, čo sa môže preniesť aj na iné predmety, alebo celkový vzťah k škole...
@maminuska ahoj, tak myslim, ze ten ucitel bol cvok, ja mam v rodine vela ucitelov, ale naozaj bol cvok, ved polrocne hodnotenie z jedneho mesiaca? to kde sme.....
Dobre ste to vyriesili s tym prestupom na skolu kde sa to neznamkuje, no nanestastie,na kazdej strednej sa vychovy znamkuju, takze ma od toho pokoj len na chvilocku....
@renab, na zasmiatie dobre, vazne to dufam nemyslis. Suhlasim, ze je dolezite, aby sa deti hybali. A ze je dolezite, aby bola aj telesna vychova sucastou vyucovania. Ale snad si v mene troch opic vazne nemyslis, ze je dolezitejsie vediet splhat na lane a tyci nez si zratat vyplatu???!!!! Deti sa budu hybat (velmi zjednodusene povedane) len vtedy, ked ich to bude bavit. Takze nutit ich do aktivit, na ktore nemaju (fyzicky) v nich ziadne pozitivne emocie smerom k pohybu nevzbudi. Davat zle znamky za beh, splh ci skakanie cez kozu vzbudi u deti akurat tak odpor, co je silno kontraproduktivne. Ked presvedcim sedavu buchticku, aby si zahrala vybijanu, urobila som pre jej zdravie viac nez keby som jej dala desat patiek zo splhania. A deti fyzicky zdatne viem motivovat aj pochvalou, sutazou, diplomom atd. Nemusim im davat len znamky. Talent dieta ma alebo nema. Nie je ulohou skoly znamkovat kvalitu genofondu ale vedomosti deti.
@maminuska, tiez si myslim, ze ste to vyriesili dobre.
@renab je ucitelkou telocviku, ktora potrebuje dat tomuto predmetu neumernu dolezitost? - prepac, nemyslela som to ako urazku, ale nahnevalo ma to...
Ja som na ZS vzdy preskocila kozu, kotrmelce a ostatne "kraviny", ale bohuzial hadzat loptickou do dialky, skakat do vysky mi nikdy neslo - za to som bohuzial mala vzdy z tv 2...Nemalo by to byt tak, ze TV ma byt pre dieta ako oddychovy sport - nieco ako pre dospelych aerobic, zumba atd ? A tam sa tiez chodi len s radostou, ze sa budes hybat, naberies dobru naladu a prevetras si hlavu...
Myslim si, ze p. ucitelka telesnej, ktora da ziakovi horsiu znamku ako 1-tku (ked tak teda velmi chcu, aby bola znamkovana) trpi komplexami, a mysli si, ze ANJ, NJ, M, SJ su dolezitejsie predmety, cim sa asi nevie vyrovnat...V postate by mala dosiahnut, aby tie deti "odstresovala" zo skoly - z hodin a nie aby ten stres tym detom vyrabala este aj telesnou...
@vroni Ja som nepovedala, že súhlasím so systémom známkovania uvedenej pani učiteľky. A ďalej si myslím, že v šiestom ročníku je už matematika na inej úrovni, ako "zrátanie výplaty". A darmo budeš vedieť rátať výplatu, keď nebudeš mať akú, lebo budeš na invalidnom alebo ....
@olivova Som ekonómka a učiteľkou telocviku by som ani byť nechcela.
@renab ciastočne s tebou suhlasim,ved v dospelosti využivame len zlomok toho, čo sme sa v škole učili a ked sa nehybeme,tak sme stale bližšie k chorobam-takže chapem tvoj postoj.ALE - ak chcem ,aby sa dieta v dospelosti hybalo a aj v detstve,tak mu v prvom rade ten pohyb nesmiem zhnusit a to je prave to, čo sa na niektorych hodinach telesnej deje.Nie je predsa podstatne v dospelosti,či som v detsve vedela splhat,alebo preskočit kozu,ale je doležite, že mam rada pohyb.Vyberiem si taku pohybovu aktivit, ktora mi sadla a ako tak mi ide a hybem sa pravidelne s radostou .To ma byt ciel TV,nie prekonavanie limitov.A kto ma talent, vie predsa najst uplatnenie v zaujmovom kružku a tam aj može preživat svoj pocit uspechu.TV ma byt aj pre deti menej fyzicky zdatne a prave im ma pomoct si vytvorit spravne pohybove navyky.Ked nenavidim matiku,chemiu ,biologiu,tak to moje zdravie neovplyvni,ale ked nenavidim pohyb,vdaka zakomplexovanemu učitelovi,tak to je už aj o zdravi.Preto si myslim,že TV ma mat uplne odlišne postavenie v skole ako maju ostatne predmety.A ma prinašat v prvom rade RADOST-vsetkym.A viem že taki učitelia su-čo takto zmyslaju,moj syn mal zatial na nich stasie.A som za to vdačna.
@kaja73 Ja s tebou úplne súhlasím. Telesná výchova nie je a nemá byť vrcholový šport. A na 99% škôl to aj tak je. Nikto nevyžaduje od dieťaťa nadľudský výkon. A som za to, aby sa prihliadalo aj na snahu dieťaťa. Ja som len nesúhlasila s názorom, že dieťa netreba nútiť do niečoho, čo ho nebaví. Akože do cvičenia. Tak prečo nútia deti učiť sa, keď ich to nebaví? Aký je v tom rozdiel? Nie som za päťky. Ale jednoducho som za známky. Deti sedia celé dni za počítačom, v laviciach? Ich mamičky by mali byť rady, že aspoň 2-3 hodinky v týždni musia pohnúť zadkom.
@renab, myslim, ze sme sa pochopili 😉 Taky Hawking by ti nepodakoval, bez matematiky by bol pekne nahraty 😀 😀 😀 A na invalidnom mozes skoncit aj preto, lebo sa kdesi pri sporte dolames. Ked k tomu nebudes vediet ani zakladnu matematiku (tu siestacku napriklad), tak to budes mat v zivote tazke. Proste pocitacovotelevizne knedle zo stolicky patkami (ani stvorkami ci trojkami) nedvihnes a ani vacsina beznych deti nie je nadana na kazdy druh sportu (ja som roky zavodne plavala a pri vytrvalostnom behu som bola na mrtvicu a odpadavala. Tak co teraz?) Prosto je to jeden z predmetov, ktory sluzi na psychohygienu a ako taky by nemal byt hodnoteny. Ak sa o to ucitel zlymi znamkami pokusa, tak ma alebo nejaky konkretny problem s dietatom alebo sam so sebou. Ani jedno z toho sa mi ako rodicovi neprihovara.
@renab Ja som za cvičenie,ale je rozdiel ako učitel vedie hodinu,či je cela v duchu- lameme rekordy vyzdvihujeme sikovnych,alebo hrame vybijanu,futbal,hokej,hadzanu a do toho zaradim primerane aj neoblubene aktivity-splh,skok cez kozu a podobne.Na TV u mojho syna sa vždy učitel opyta čo chcu robit,ked splnia tie povinne aktivity a decka su cele nedočkave, aby už mohli hrat to čo chcu a všetko ide ako po masle.Odsplhaju,odbehaju,odskaču a už sa vytešuju.V triede namaju dieta čo nema rado TV.A to su tam aj dreva.Uč.nikdy nezosmiešnuje,ani neznamkuje-da len jednotky a na vysvečku mal každy kto sa snažil jednotku- a to boli všetci 😉
@kaja73 A o to ide. Ja si nemyslím, že by nejaký učiteľ sám sebe robil problémy kvôli telesnej. Nemôžem posúdiť situáciu, v akej sa nachádzal syn @maminuska, len si myslím, že učiteľ telesnej bude musieť vysvetliť svojmu nadriadenému, prečo zo školy odišiel (alebo mieni odísť) talentovaný žiak (má prakticky samé jednotky) a s ním aj prídel peňazí. Takže dať trojku z telesnej žiakovi s jednotkami, na to musí mať dôvod.
Vysvetlím na našom príklade. Mám syna, ktorý študuje na gymnáziu a je vysoko nadpriemerne inteligentný. Presne pred rokom mu hrozila trojka z predmetu, z ktorého priam exceluje. Keďže sa so synom rozprávam a viem, že pred rokom mal pubertálnu krízu, hneď som vedela, že trojka bude postih učiteľa za jeho správanie. Triedna aj riaditeľ mi odporučili, aby som šla za učiteľkou a porozprávala sa s ňou, že mu známku opraví. Neurobila som to. Hoci som si bola vedomá, že učiteľ má hodnotiť známkou z predmetu vedomosti žiaka a nie správanie (a myslím si, že si toho bola vedomá aj učiteľka), nechala som to tak. napriek tomu, že to mohlo prekaziť prijatie môjho syna na VŠ bez skúšok. Ani ja mu doma takéto správanie netrpím, prečo by mala učiteľka.Trojku na vysvedčení dostal a synáčik si uvedomil, že tadiaľto cesta nevedie a že drzosťou nič nedosiahne. Aj tento polrok má,ako okrem toho osudného, na vysvedčení jednotku. Myslím si, že som urobila dobre. Keby som vtedy išla orodovať alebo meniť mu školu, čo by som tým dosiahla. Hoci vie viac ako učiteľ, v budúcnosti sa mu postavia do cesty kadejakí ľudia
@renab Mas pravdu,len je rozdiel 10r dieta a 17-18r mlady clovek -tam už fakt treba zvažit,či sa do toho bude rodič miesat.Ale tak maly chlapec,to je ine a preto ja suhlasim s tym, že sa išla informovat a po zvaženi so synom, to riešili ako to riešili.Ani v pracovnom kolektive človek nezotrva rad ak ma problemy so sefom.A to dospelak by už mal byt na vecou.Dieta to nevie a všetko velmi emocionalne preživa.
Ozaj je smutné,čo si mnoho krát necháme robiť so sebou a bohužiaľ často krát i so svojimi deťmi.Mňa nikto nikdy nepresvedčí,že výchovy je treba klasifikovať.učiteľ si predsa musí svoju autoritu u žiakov zaistiť i inak ako zlými známkami alebo trestami.Ak to inak nevie,tak asi školstvo nie je to pravé miesto pre jeho pôsobenie.Sú učitelia,ktorí si zaslúžia zo srdca hlbokú poklonu,ale netvárme sa,že nie sú i v tejto profesii ľudia,ktorí majú pocit,že pri deťoch si veľmi ľahko dokážu svoju nadradenosť,alebo pocit nedocenenia.Ak má učiteľ problém so žiakom,má predsa možnosť s rodičom danú vec riešiť,a hlavne správanie sa nemá miešať so známkami.Sú rodičia,kde komunikácia možná nie je,ale ak sa ja ako rodič dozviem o probléme až na vysvedčení,niekde problém je a jednoznačne i na strane školy.A naozaj by sa mali diferencovať dôležité predmety od predmetov,ktoré majú u detí vzbudiť záujem a nie byť ich strašiakom.Neviem skočiť cez kozu?No a čo,ale ak sa snažím,mal by to učiteľ oceniť a nie sa držať zastaralých tabuliek.
@abbey1 oni ani tie zastaralé tabulky neexistujú , vložila som link kde sa odporúča hodnotiť u žiaka predovšetkým snahu a záujem sa hýbat, preto aj žiak s nadváhou može mať z telocviku jednotku, len to chce trocha empatie a porozumenia.
@renab na správanie žiaka existuje na vysvedčení iná kolonka, a to je hodnotenie správania, tam malo byt premietnuté neadekvátne správanie tvojho syna, nie do predmetu. Prístup tejto učiteľky bol neadekvátny.
Napriek tomu že syn je veľmi dobrý žiak , mal dvojku z slovenčiny ale ani vo sne mi nenapadlo íst orodovať za jednotku. Vedela som aké má známky má v priebehu roka, vedela som že nečíta a preto má problémy s diktátmi. Lenže tu to bolo o komunikácii so slovenčinárkou , mala som spätnú vazbu od nej cez známky a z rodičovského .
@maminuska no ja by som to len tak nenechala... nemam cas citat celu diskusiu.... ale ja by som uz davno bola naklusana v riaditelni.... a nech mi to vysvetlia na zaklade coho mu dali trojku.... to ze ma nadvahu to neznamena nic... na telesnej sa ma hlavne ohodnotit to ako sa dieta snazi... pokial da zo seba vsetko cvici, neulieva sa tak nechapem ako moze mat trojku....
ja by som ihned toto riesila... a co by som povedala by si za klobuk nedali a ucitelka nech pekne opravi vysvedcenie... a stazovala by som sa aj na triednu... sak musela vidiet ze ma solovku 3 z TV.... ja som robila ucitelku aj triednu a toto by som veru nenechala tak.... to je svinstvo voci dietatu.... a najma ak hovoris ze aj floorbal hrava a tak....
teraz som si precitala ze ste sa nakoniec rozhodli zmenit skolu... no uprimne to nie je v poriadku ze vsetky znamky boli z januara.... a potom na co dokelu hodnoti tolkokrat splh... ked je jasne ze dieta z objektivnych zdravotnych dovodov /nadmerna hmotnost/ to prosto neurobi... to je nejaka totalna krava ta ucitelka...
MOhla by si prosim zverejnit aka to bola skola a kde.... ?

ako mama už sice väčších deti by ma trojka z telesnej netrapila,aspon nie v tak malom veku.Na druhom stupni to už budu brať inak.A aj synovi by som povedala nech sa pre telesnú netrapi teda ak nechce byť vrcholový športovec.A inak zaraža ma jedna vec že ti nedali skôr vedieť že bude mať horšiu známku.