Trojka z telesnej. Ako by ste to riešili?
No tak môj syn má na vysvečku jednu dvojku , inak samé jednotky a trojku !!!!!!! z telesnej. Dnes som sa to dozvedela z internetu , skoro som odpadla, v internetovej žiacke žiadna známka, v normálnej žiackej žiadna známka chlapec je síce silnejšej postavy ale hrá brankára za prvu ligu vo florbale chodí po zápasoch a aktívne športuje.
Za celý polrok mi nikto neavizoval problémy v telesnej , ani žiadna známka a ani poznámka že by sa mal zlepšiť. Som taká vytočená, zajtra sa chystám za riaditeľkou školy ako uvažujem o prestupe na inu školu . Ako by ste to riešili vy ?
@maznacik007 zverejnit to nechcem ale hodím ti to do emailu. A bol to učitel.
@maminuska čítam, že ťa to riadne vytočilo, že ste aj školu zmenili.
Ja mám zas problém taký, že syn je veľmi vysoký, síce chudý, ale ako sám hovorí, že je drevo. Tiež teraz v jan. mali šplhať a vraj je poleno, nevie to. Je proste samá ruka samá noha.....
A včera tiež smutný mi povedal, že sa prihlasovali na lyžiarák a aj on sa prihlásil, že chce ísť, a učiteľ mu vraj povedal pred všetkými deťmi nech on radšej nejde.... tak sa aj rozplakal, že on nepôjde.
Muž sa hneď rozčúlil, že veď je to lyžiarsky výcvik, kde sa má naučiť lyžovať, nie ísť si tam zalyžovať tí, čo sa už lyžovať vedia, ale aj sa naučiť.... a vraj učiteľ by sa mu musel venovať a on sa chce len s deťmi čo lyžovať vedia preháňať na svahu.
Tak ja som bola z toho tiež smutná a asi sa pôjdem v utorok s učiteľom porozprávať, nechcem moc tlačiť, aby na lyžiarsky išiel, aby sa tam ozaj nedolámal, ale zas sa mi nezdá vhodné ho vylúčiť, a povedať mu to takým spôsobom.
Vám držím palce, aby ste v novej škole boli spokojní.
@renab asi budem jedina na tomto fore, kto s tebou suhlasi. 🙂
inak baby , neverili by ste, keby sa mal dat detom vyber ci chodit na telesnu alebo nie, stavim sa, ze 90percent by povedalo NIE. takze tie co pisete, ze TV by mala byt nepovinna hodina, tak si predstavte, ze v tom pripade by na hodiny chodili 2-3 deti, pripadne ziadne. pisala som aj diplomovku na podobnu temu, takze viem o com hovorim. dnes je ina doba, detom sa nechce cvicit, radsej sedia pred telkou a pocitacmi...ved to poznate. a to sme na hodinach robili fakt zaujimave veci, casto to co deti chceli, aj tak bola vacsina deti oslobodena od cvicenia /rodicia im vybavili papiere od lekarov....co je teda uplne nepochopitelne, ved by ich mali prave podporit v telesnych aktivitach 😕 /,alebo potom sa deti vyhovarali na zabudnuty ubor a pod., to som uz raz pisala...
ja som bola tiez aspirant na trojku z telesnej 😉 ked si spomeniem na nasu telocvikarku, este teraz mi vrie krv v zilach, tiez sme museli hrat furt vybijanu-nechapem zmysel tej hry, nechat sa otlkat loptou od kapitanky, ktora bola o mna o 50kg tazsia-som to citilla vzdy ako velku diskriminaciu oproti chalanom, ktory hrali pre mna sofistikovanejsi futbal 🙂 v podstate by mi telocvikarka moj vztah k sportu nadobro zhnusila, kedze sme neboli sportova rodina a az moj muz ma naucil turistikovat, lyzovat, behat, hrat tenis....co si skor myslim, ze prave u takych deti, ktorych rodicia nevedu moc sportovy styl zivota by prave ten telocvikar mal vybudovat vztah a lasku ku sportovaniu, alebo aspon pohybovaniu. ale nezmyselne hry typu vybijanu, behanie 12minutoviek a skok do dialky a podobne sprevadzane pistokom telocvikara akykolvek naznak naklonnosti k sportovaniu ako takemu skor zabiju.
a vyhovrky ucitelov, ze ked sa neznamkuje, deti sa nesnazia svedcia podla mna len o tom, ze ucitel ich nevie dostatocnym sposobom motivovat a zaujat.
neviem, do akej miery sa musia telocvikari pridrzat nejakych tabuliek co robit na hodinach, ale urcite sa da najst pre kazde dieta zaujimava cinnost, ktora ho bude bavit
@trpezliva Položila si si aj otázku prečo deti tak často odmietajú telesnú a prečo rodičia vybavujú papiere?ja osobne poznám mnoho takých rodičov a detí a nečudujem sa im.Čo má robiť matka dcéry,ktorá príde z 1.hod. telocviku so slzami,že jej učiteľ hneď po vzhliadnutí oznámil,že to bude jasná 2,lebo je tučná?A milujem telocvikárov,ktorí nútia deti behať v hroznom počasí do strhania tela a oni sa vezú na bicykli.Ano,deti potrebujú pohyb,ale kde je chyba,keď sa na prvom stupni tešia na telocvik a po prechode na 2.stupeň sa stáva pre ne strašiakom?ja osobne nemyslím,že má byť dobrovoľný,ale neznámkovať a deti motivovať k pohybu a nie trápiť ako sa to mnoho krát deje.Pre mňa bol telocvik tiež zážitok.Reprezentovala som školu v plávaní i šplhu,ale hodiť medicimbalom,ktorý vážil toľko ako ja?Učiteľ má mnoho spôsobov ako motivovať deti a naučiť ich láske k danému predmetu.A na to nepotrebuje hrozbu známok.
@klementina mam rovnaky nazor, japodobne ako vybijanu neznasam ani volejbal ci basketbal...taketo hry predsa nemusia bavit kazdeho, ja mam skor zalubu v posilovani, vo fitnes, airobiku...ale urcite nie v 12-minutovkach, v skakani cez kozu, atd...a este ked sa ti nieco nedari ten smiech vsetkych spoluziakov tiez nie je motivujuci a ze ucitel ti da trojku, ked sa snazis, len ti to proste nejde...nechapem to, ved aj snaha sa ma cenit, nie? niekto sa moze postavit aj na mihalnicu a nikdy nebude picasso, alebo spevak ci super sportovec, kazde dieta sa najde v onej vychove, mne islo vzdy ucenie lepsie ako vychovy....no a nie som vobec tlsta, mam 170 cm a 58 kg...pred tehu som mala 50 kg na konci tehu 72 kg 🙂 a nezdam sa byt sama sebe tucna...
@trpezliva nie je pravda, ze vsetky decka sedia pred PC, ci TV, to je chyba vychovy rodicov...nemaju dost casu aby sa im venovali a preto decka zacnu lozit dennodenne non-stop na net, alebo hrat Pc hry...tie ubory...myslim, ze keby ucitelia boli mili, a motivovali by deti k lepsiemu vykonu inak, ako vyhrazkou, ze daju horsiu znamky z TV, tak by si tie ubory urcite nosili...hodiny telesnej uz nie su ako kedysi, na zakladnej bola sranda, cvicila som rada, na stredne sme mali zakomplexovanu staru zensku, ktora furt len vrestala ako nepricetna, menstruacia bola pre nu najlepsiim obdobim na cicenie, dokonca aj ked dakej spoluziacke bolo zle, vracala alebo ju bolelo brucho, aj to vravela, ze to treba rozcvicit...ja som externe a telesnu nemam, ale bola za mnou telocviarka ci nechcem mat skusku aj z TV, akoze 3 mesiace po porode? mala som kliestovy porod, a skakat cez kozu si este ani neviem predstavit, nieto este behat 12 minutovku ci skakat do dialky, alebo bezat za loptou, a viete co mi na to povedala: ja som mala dve deti a cvicila som ako atletka....no to sa jej tak da verit, ked sa tak kukame na ten jej kufor 😉
a este k tomu potvrdeniu od lekarov, ja mam skoliozu, no nikdy som si to potvrdenie nedala, poznam vela bab, co ho ma a nic im nie je, no zsa poznam spoluziakov, ktory maju choroby o ktorych sa rozpravat nechcu, a cvicit naozaj nemozu...a nie je to len chyb rodicov ze tieto potvrdenia deti maju, v prvom rade je to chyba lekarov a v tom druhom chyba ucitelov, nasej profacke nerobilo problem dat babam aj 4 z telesnej...a to uz kde sme? preto sa ani nedivim, ze si tieto potvrdenia vybavuju. Niektori ucitelia, samozrejme nie vsetci maju prehnane naroky na ziakov, nestaci im snaha, proste ak neskocis tolko metrov kolko mas mas hned horsiu znamku, a mozes mat aj ubor, aj sa snazit... 😒
@abbey1 my sme mali v 2.rocniku na TV skocit do dialky svoju vysku, do vtedy sme museli skakat kym sme to neskocili, skakali sme vsak nie na trave, alebo tak, ale na betone pred skolou...skocila som 170 cm na 3-krat a tym tvrdym narazom o beton mi dako ruplo v krizoch, dokonca som na tom bola tak, ze som chodila po byte po styroch, nebolo mi do smiechu a ucka mi aj tak dala na polrocku vtedy 2- jedinu dvojku som mala od nej 😒
Znamkovat TV je totalna blbost. Na strednej nas ucitelka znamkovala napr. hod na kos, 5 pokusov, trafila som len 1 tak som dostala 4 aj ked v basketbale som bola jednou z najlepsich z triedy a v zapasoch som bola v hodoch uspesna. Alebo nas rozdelila na 3 druzstva podla vykonnosti a hrali sme basket proti sebe. Jasne ze to najslabsie druzstvo dostalo 3, aj ked isli "dusu vyplut" ako sa snazili. Aj ked som bola sportovo nadana a z TV som mala 1, okrem pripadu ked mi vyslednu znamku pokazila ta 4, TV som neznasala. Zmyslom TV na skole nie je znamkovanie, ale ide o to aby sa deti hybali a je to na ucitelovi aby deti dokazal zaujat a vymysliet hry na pohyb. Na zakladnej sme mali v triede chalana, cisteho jednotkara, ktory bol sportove drevo aj ked sa velmi snazil, splhat sa jednoducho nevedel naucit a ani nezabehol tabulkove limity. Vzdy mu hrozila 2 z TV. Jednoducho nemal na to geny a kazilo mu to prospech. Moj nazor je ze vychovy sa znamkovat nemaju.
@sirell ono zial, vacsina sucasnych deti funguje na principe odmena trest, cize kazdy neznamkovany predmet akoby pre ne ani neexistoval. Napriklad ja som vzdy zacala makat az vtedy ked mi hrozila zla znamka. A myslim si, ze taka je vacsina nasich deti. Prave preto nie som zastancom napriklad alternativnych skol. Len male percento deti je natolko uvedomelych, aby si uvedomovali, ze to, co robia, robia pre seba a nie pre znamky...
cize ja sa priklanam k tomu, aby vychovy znamkovane boli. Podla sucasneho skolskeho zakona sa vychovy znamkovat nemusia, je to na riaditelovi a predmetovej komisii daneho predmetu. Vacsina ucitelov ale svoj predmet znamkovat chce.. ja si skor myslim, ze system daneho ucitela je zly. Ja neucim vychovy, som jazykar, ale tak isto musim brat do uvahy osobitosti deti, to, ze jedno je pomalsie a potrebuje viac casu a pomoci ako to druhe. keby som mala davat jednotky naozaj iba tym, co su dobri vo vsetkom, tak ma jednotku malo kto... Ja som napriklad nikdy nevedela malovat a kreslit a vzdy som mala zle znamky a prislo mi to uplne divne. na skolach sa ucime, ako je kazdy ziak iny, ako mame respektovat individualitu svojich studentov a prax ukazuje nieco ine... Cize nie to, ze je vychova znamkovana je zle, ale poziadavky daneho ucitela su podla mna zle. Vo vychove treba, podla mojho nazoru, hodnotit najma snahu..
@abbey1 kazda minca ma dve strany... a zial dnesne deti su ine. Ked som ja chodila do skoly, telesna nas bavila, bol to oblubeny predmet. Dnesne deti telesnu nenavidia. Lebo sa musia hybat. Ano, je to problem vychovy. To, ze rodicia na deti nemaju cas je zas problem statu a systemu, lebo sa len zenieme za peniazmi. Je to zacarovany kruh, ale treba byt ferovy a priznat aj to, ze dnesne deti su ine ako sme boli my... Su lenivsie, maju viac vyhovoriek a keby nebol telocvikar prisnejsi, ma smolu..
Ja som raz suplovala v kvarte na osemrocnom gymnaziu telesnu a povedala som deckam, ze podme von, zahrate si futbal. Oni ma zacali prosit, ze nech mame radsej anglictinu, ze im sa nechce prezliekat, kocky mali problem s tym, ze sa spotia, ze sa im rozmaze makeup a podobne.... Cize asi tak funguje vacsina deciek na telesnej. Samozrejme su aj decka, ktore telesna bavi, ale vacsine sa velmi cvicit nechce....
@sirell ...15 minút času ??? ...my sme mali len 10 minút prestávku...
...jeden deň si pamätám detailne dodnes, ale to už bolo na strednej - telocvikár bol pre niečo nahnevaný a odniesli sme si to na TV...makali sme ako o život...z telocvične nás pustil až po zvonení, rýchle sme sa prezliekli (bez sprchy, tuším ani nefungovali) a na ďalšiu hodinu sme dobehli až po zvonení...
...tam nás už čakal ďalší profesor s výčitkou, že kde sme, rozdal papiere a písali sme celohodinovú písomku...
...kým som si ukľudnila organizmus a sústredila sa, trvalo mi to nejaký čas...
...a bola som strašne unavená...
...majú takéto hodiny zmysel ??? 😒
@kvetinqa ďakujem, volala som triednej, ona sa ho pýtala, a povedala mi, že to toho učiteľa mrzí, že to syn tak pochopil, ale on to myslel tak, že aby si tam neublížil, ale ak chce nech kľudne ide, a syn povedal,že pôjde na ten lyžiarak, že to vyskúša, tak prečo by som ho mala je odrádzať, keď on chce. Len sa trošku bojím, aby sa mu niečo nestalo.
@bambi2 tak toto si myslim aj ja, ja som od malicka sportove drevo, a z telesnej som mala dokonca 4.......nikoho nezaujimalo, ze nevladzem bezat, ci vyplhat sa, alebo ze mi po dlhom behu zostalo na odpadnutie, dokonca raz som aj odpadla.....samozrejme ako pubertacka som nasla sposob ako sa vyhnut vseobecnemu posmechu.......jednoducho som nase nulte hodiny telesnej odignorovala a telesnej som sa zucastnila ozaj len malokedy, ale zase suhlasim, ze so mnou blicovali aj ziaci, ktorim cvicenie problem nerobilo, len sa im nechcelo....az pocas dospelosti mi pred planovanou sekciou zistili vrodenu srdcovu vadu, a vsetci sa divili, ako to, ze este zijem....vraj, hned ako porodim, pojdem pod noz.........no ziadne take, reku ked som neumrela, ked ma telocvikarka nahanala okolo skoly, uz prezijem vsetko
@maminuska necitala som vsetko, ale napisem len par postrehov. Predpokladam, ze syn je na ZS. Co mal tvoj syn min. rok z TV? Ak 1, tak nemoze mat na vysvedceni znamku o 2 stupne horsiu bez toho, ze rodic o tom nie je vopred informovany. A hodnotenie v januari by mi nestacilo, ved to je nic, kde su ostatne priebezne hodnotenia? A aj tie oblasti, preco su tam 3 znamky za splh, kt. mu evidentne nejde? Ukazali ti osnovy na ten polrok? Bola tam polovica hodin venovana splhu, ked ma z neho tolko znamok? Vsak TV ma aj ine oblasti atletika, gymnastika, kolektivne hry,......A urcite treba v tomto predmete hodnotit ziaka ako jednotlivca, nielen podla tabuliek. Vsak ak aj je pri sebe, asi je aj tak dobry, ked sportuje aj vo volnom case, nie? Vela veci mi tu nesedi, ja by som to dala na presetrenie, lebo toto nie je bezny postup klasifikacie, sama som ucitelka, ale toto sa mi nepaci. Nemal tvoj syn s danym vyucujucim nejaky konflikt? Lebo inak tomu nechapem a viem, ze ti tu pisali, ze je to len TV, co je pravda, lenze tvojmu synovi to ublizilo, mozno kvoli tomu zanevrie na sport, co by bolo zle...Ja velmi neuznavam znamkovanie vychov a ked, tak uz hladat v ziakovi to dobre a nie znamkovat, to co mu nejde. Ja by som to urcite riesila, aj ked je uz syn na inej skole.
@erika12345 ahoj erika, dakujem za odpoveď a nesmierne si ju cením. Podala som stažnost na inšpekciu, lebo v ročníku mal jednotku z telesnej, tak uvidíme ako sa to vyrieši.Syn je momentálne na druhej škole spokojný, učiteľ ho osobitne chváli, teda všetkých plnších chlapcov, syn sa snaží a ked jednoducho nejde šplh, tak idú sklapačky a beh , ide mu basketbal a aj loptové hry, nadalej chodí na tréningy vo florbale a je fakt dobrý samotný tréner, povedal že tak dobrého brankára dlho nemal.
ja som predovšetkým rada že syn na Tv nezanevrel, že sa snaží a na telesnu sa znova teší .
skúšala si sa so synom porozprávať? Ja by som to nechala tak veď däležitejšie sú matematika sj ... Ale ak naozaj aktívne športuje tak íjsť za riaditeľkou...
moj syn aktivne sportuje, sutazne plava, vie velmi dobre lyzovat, rekreacne hra futbal a vlastne vsetky sporty. Ma 9 rokov, atleticku skor stihlu postavu - taky typ, ze je vsade a minuly rok mal na vysvecku ciste jednotky a 2 z telesnej 😀 nebola to priamo dvojka, pretoze u nas sa vychovy neznamkuju, ale bolo tam slovne zhodnotenie a to bolo za dva. Zobrali sme to ako srandu - je mi to suma fuk, aj ked je to na hlavu. Syn hovori, ze to kvoli kotrmelcom - ze mal vyskocit na nohy a predpazit ruky a on sa len prevalil ci co a nevyskocil rovno - no ulet 😝
@bambi2 teslena je o osvojeni si zakladnych pravidiel sportovych hier a hlavne o tom, aby si deti navykli na sportovanie..tiez je to dobre k vyucovaniu..fakt je ze telesna by mala byt kazdy den..
a o sa tyka k otazke :D..ja by som sa mozno zo zaujmu oyptala, preco si o tom nebola informovana, teda najsko by som isla za synom a spytala sa jeho...ale urcite by som z toho nerobila tragediu :D kolkatak je? A ten priemer..pre koho vlastne je? 🙂 CO sa tyka vysky a telovyvhovy keby nahdoou..tak aj tak ich nebude zaujimat znamky zo zakladnej skoly z telesnej..
@katren to viem na 100 percent ;)
zaujimave ako su dnes vsetci naladeni voci ucitelom..hned si myslia ze je chyba v telocvikarovi..pochybujem ze chlapec ma trojku pre srandu kralikov..ok sikana existuje tiez, ale vacsinou horsie znamky maju svoje opodstatnenie ;) hudaci ucitelia..
@mahalo ja som dlho branila ucitelov, mame ich aj v rodine, takze viem, co tato praca obnasa, Vlastne aj ja mam pedagogiku vystudovanu 😀 Ale cim je moj skolak starsi, tym som skeptickejsia a viac nastvata 😎 napriklad teraz situacia -chybal 10 dni, boli sme po ulohy v skole s tym nech nam da ulohy na 2 tyzdne, aby sme sa doma ucili a nemal potom s niecim problem.Prvy den siel do skoly v piatok, v rozvrhu nemali matematiku - ibaze ucitelka im este v stredu hovorila, ze si zamenia citanie s matikou a budu pisat pisomku z noveho uciva, ale z geometrie (tu nebrali vyse mesiaca). Lenze v ulohach,ktore nam kazala ucitelka prebrat geometria vobec nebola. Tak pekne pisal pisomku a ked sa ohradil, ze vobec nevedel, ze toto sa ma ucit - ucitelka povedala, ze to je jeho problem, mal si to zistit. A to je prvy stupen 😖 Bolo tam viac uloh - aj tie, ktore nam kazala prebrat a tak to nejak zachranil a vytiahol na 2.Ale - toto su situacie, ktore zo mna ako nadseneho rodica robia rodica nasrateho 😒 no pred nim to samozrejme povedat nemozem a nechcem, ale vnutorne ma to dava dole. A takychto situacii je vela
@mahalo ja som zakladatelka témy, a som za učiteĺov a nie som proti nim ale som za p. učiteľov , nie za učiteľa ktorého potom inšpekcia disciplinárne potrestala, odišiel na inú školu a tam znova nazýva nešikovnejších chlapcov nemehlami , nemožnými a tak. V tomto konkrétnom by som povedala skôr chudáci žiaci.
@maminuska ahoj, chápem ta aj by som to riešila ale určite by som neuvažovala o prestupe! môj syn ked bol menší (na 1. stupni) maly také známkovanie telesnej že mu nikdy nevychádzala 1 a to tiež pritom hral aj fudball aj florball a pin-pomg (to všetko na škole) a na vysvečení mu učitelka dala 2 (a k tomu získal aj 2 ceny [1 zlatú a 1 brondzovú] aj ja som bola nahnevaná, išla som sa sťažovať ale učitelka len že: taká je stupninca, nemôžem s tím nič urobiť. ☹
Nechala by som ho oslobodit z telesnej. Ja som tiez tak bola kedze znamkovanie vobec nie je objektivne
Poradte prosim aj mne dnes som sa dozvedela ze moja piatacka bude mat dve dvojky jednu z matiky (napisala polrocku na dvojku inak mala jednotky, postupila na MO, a tak) ale teda ok to beriem ... a druhu ma z telesnej ....
je vysoka chuda, sportuje vela bicykluje, hra volejbal to chodi aj za skolu sutazit, trenuje na koni western, nema problem so spravanim, ubor ma vzdy ... znamky z telesnej ma viacero jednotiek par dvojok a jednu stvorku .. zle hodila kriketkou a on ich hodnoti podla noriem nejakych ... gymnastku ma na jednotky .. tie dvojky neviem kedy chytila ... asi z atletiky ... ona ma problem so stitkou berie hormony skola je infomovana a preto niekedy jej moze byt zle ... ma problem s hypoglykemiami takze z toho aj boli tie dvojky pri behu ...
dalsia spoluziacka ktora ma z TV horsie znamky bude mat ale jednotku lebo inak ma same jednotky ...
mam to ist riesit ... alebo nie ... dcera nechce aby sme to sli s muzom riesit aby z toho nemala problemy s tym ucitelom ale zaroven vidim aka ide vystresovana do skoly ked ma byt telesna ... my sa neucime doma matiku a pod to zvlada sama ale cvici si kotule behy a hody meriame a porovnavame s tabulkami ... proste ma z toho stres ... a to pri jej diagnozach neni moc vhodne ...
alebo jej mam vybavit oslobodenie od telesnej ... pohybu ma dost kedze trenuje jazdu na koni, korculuje, lyzuje, plava ... a ma aj ten volejbal...
@maminuska pozri vyssie teraz si idem po radu ja ..

@maznacik007 no ved som to tak nenechala, triedna sa mi hned ospravedlnila že si to vôbec nevšimla inak by zasiahla, lenže žial vraj sa tu už nedá opraviť. Dnes mi aj doniesol vysvedčenie s trojkou z telesnej, poplakal si znova dali sme si picu a v nedelu ide do Viedne na majstrovstvá nejakého rakuskeho pohára vo florbale . Paradox že ?