icon

Učiteľka dala synovi facku: Ako reagovať?

26. okt 2024

Syn ma adhd, je zivy, a pani ucitelka ho nezvladla, dala mu facku a odvtedy plakal, az kym som pre neho nesla.
Bohuzial moznost na inu skolku nemame. Neviem, ako to riesit, ako synovi pomoct.

zmrzlinka2021
26. okt 2024

@belllinka nemôžeš separovať deti s problémami, hlavne ak pomaly každé druhé dieťa si niečo nesie. Áno, 25 deti je pri Ela. Ideál by bolo max 12 deti na učiteľku

unicornlady
26. okt 2024

Neviem, ako to presne je. Ale tvoj syn nemá možnosť mať pedagogickú asistentku v škôlke?

oceanahory
26. okt 2024

Tak sa bud teda porozpravas s danou ucitelkou/riaditelkou a najdete rozumne riesenie alebo sa zmieris s tym, ze tvoje problemove dieta s diagnozou bude pravdepodobne mlatit ucitelka, ktora to s nim nezvlada. Ine riesenie neexistuje...

simca06022011
26. okt 2024

@mariska1989 ano, ja som sa na to pytala tu v nejakej diskusii, my sme to mali v jaslickach sukromnych (teda nie ja, ale jaslicky kde dcera chodila) a super to fungovalo. A bolo mi napisane, ze je to totalne nepripustne.. ked to uz deti prehnali s niecim, isli sa tam ukludnit pekne po tichu. O chvilu prisli naspat...
Asi sa v tej skolke nikto nestazoval a neprezival to:DD u nas mi to praveze tiez prislo take zabavne.. napr dcera vyvadzala moja s chalanmi, tak sedeli pekne po tichu pri stene v rade na stolickach (brali si svoje stolicky, ziadna specialna nebola...), kym sa neskludnili plus ano, nejaky cas navyse tam bol, kym ich "neprepustila" ucitelka. Za mna je to dobre, deti sa skludnia, uvedomia co sa dialo, ucitelka im vzdy povedala, za co si maju ist sadnut.

zmrzlinka2021
26. okt 2024

@kabinka11 Veď práve na škole by mali budúcich učiteľov na to pripraviť, ako pristupovať k takýmto deťom. Ucitel má byť v tomto smere odborník. Toto povolanie je veľmi náročné a žiaľ nedocenené.

mariska1989
26. okt 2024

@simca06022011 u nás v škôlke si tiež každý berie svoju stoličku a idú na bok . Za mňa je to dobré ,dieťa si uvedomí že ak sa chce hrať s deťmi musí byť dobrý. Tak mne to v tej škôlke prišlo smiešne vtedy nevedela som že je niečo také . Asi to rodičom neprekáža

30majka71
26. okt 2024

Otras, takže ho zbila už vlastne druhýkrát. No ja by som to nenechala tak ani v tom júni. To by tu ako vyzeral svet keby sme sa všetci išli biť, keď nám rupnu nervy. Za mňa by tento človek už nemal byť medzi deťmi. Keď nezvláda svoje správanie, tak nech ide robiť inú prácu. Ja by som to teda určite pohnala ďalej, aby takýto človek už nemohol existovať v blízkosti môjho dieťaťa.

simca06022011
26. okt 2024

Autorka porozpravaj sa s nou, normalne, ze chces aj jej ulahcit, najst nieco co bude na neho fungovat. Len ja mam obavy, ze ked on vobec nepocuva ju, vobec, tak ju ani neposluchne ani v tom, ze si ma ist kludne sadnut niekde a ukludnit sa alebo nieco... cize neviem co by si ty robila na jej mieste, ked mas na starosti xy deti, robis s nimi nejake aktivity a jedno tam vyvadza... a neda si povedat. Nemas sa predsa coho bat.. uz teraz mu sem tam supne na zadok, da facku.. co HORSIE moze byt a ako si moze zasadnut na neho???

simca06022011
26. okt 2024

@mariska1989 ano prekaza, vsetko im prekaza a pedagog ma vydrzat nevychovane deti ... a to je jedna strana,kopec deti ublizuje inym, to tiez maju tie deti, pedagogovia a dalsi rodicia vydrzat. Dohovarat a vysvetlovat. Ze Katka ma monokel, a Ferko obity chrbat, hryzanec a hocico... nevadi.

candii
26. okt 2024

Fyzicky útok nie je v poriadku, je úplne jedno či jej rupli nervy alebo nie, keď ho nevedela zvládnuť mala na pomoc zavolať inú učiteľku a keď ani tak, mala zavolať rodičom, nech si pre neho prídu. Akoze fackovať 5 ročné dieťa v MŠ učiteľkou nie je v poriadku. Práveže pedagóg si to v žiadnom prípade nemoze dovoliť a vyvodila by som z toho dôsledky. Dala oficiálnu sťažnosť zriadovatelovi škôlky

silvike
26. okt 2024

Booze, ja tak lutujem ucitelky, ked im tam do skolky podavaju deti s kadejakymi poruchami. A ona sa ma venovat normodetom ale nemoze, lebo v kuse riesi nejakeho napr. "Sebika" s poruchou. :/ A deti s normovyvinom tym padom tiez riesia "Sebika" a vsetko, kazda cinnost sa toci okolo "Sebika". Samozrejme, chapem matky detí s nejakymi porucgami, ze tiez ich chcu niekde umiestnit. Ale nerobi to dobrotu. Zazila som u vsetkych svojich detí takychto spoluziakov a teda, ziadna slava. Len plno "zazitkov" co zas vyviedlo, co zas urobilo to dotycne dieta a 50% recí bolo o danom dietati.

simca06022011
26. okt 2024

@candii hej aj narodnu gardu, socialku, psychologa a psychiatra.. mozno aj vyjednavaca... a ostatne deti nech si pockaju.

candii
26. okt 2024

@simca06022011 akoze ty tu obhajuješ fyzické útoky pedagógom na 5 ročnom dieťati? Snáď zle čítam .. čiže nabudúce keď tvoje dieťa bude vyrušovať ostatné deti keď budú chcieť spat a učiteľke rupnu nervy a vylepí jej facku bude to vlastne OK lebo ostatné deti nemohli spat .. 🫣 pane boze

pribinak
26. okt 2024

@zmrzlinka2021 ach ako ľahko sa mudruje za klávesnicou, že?

Ja si viem predstaviť 1 učiteľku a možno 20 deti, ona musí s nimi niečo robiť lebo sú to asi predskolaci a 1 dieťa jej tam robí cirkus

Chlapček už v minulosti dostal od inej učiteľky, asi take jednoduché to s ním nebude

A nech sa k nemu pridajú 1-2 výmyselníci a ucitelka má rozbitú celu koncepciu

egonsk
26. okt 2024

@silvike to mas tak ... na vychode pre take deti maju specialne skoly (u nas kedysi tiez boli) a na zapade maju inkluziu. Na vychode hraju sachove partie a na zapade sa obcas v skole postrielaju. 😉 No veru neviem ci vsetko zapadne je vzdy lepsie....

emma2782
26. okt 2024

Bola by som zvedavá ako dieťa s ADHD nebodaj kombinované hyperaktivitou posadíte na stoličku v kúte.

pribinak
26. okt 2024

@emma2782 toto je hyperaktivne dieťa, má dgn ADHD

moninah
26. okt 2024

som zhrozena z reakcii, ze "ved je normalne, ze jej rupli nervy". Nie je to normalne. Je to ucitelka, ma hadam nejake vzdelanie a prax. To, ze mu dala facku je len a len jej zlyhanie. Mala by niest nasledky. Potom si uz rozmysli, ci ho bude otlkat.

gab1sol
26. okt 2024

Takéto deti majú byť integrované medzi bežné deti. Na našej škole (kde chodia deti) sme tiež mali do minulého roka viacerých. A jedného špeciálneho (ten už nie je študentom). Všetci pracovali s jeho diagnostikou, mal prideleného asistenta. Pracovala s ním aj školská psychologička. Dokonca, vraj jeho mamina je jedna z učiteliek. A jedného dňa, ohrozoval deti na škole. Proste mu prekážal jeden prváčik, fyzicky na neho zaútočil, chytil pod krk a škrtil ho. Ohrozoval aj jeho triednu učiteľku. Boli privolané všetky záchranné zložky, nakoniec začal ohrozovať seba a ušiel (pred príchodom ZZ) - väčšina zamestnancov školy ho vraj išla hľadať, kým ostatné deti ostali samé v triedach. Triedu prvákov musel neskôr riešiť psychológ. Chalana našli, našťastie, sa mu nič nestalo, ale teda vedenie školy sa rozhodlo pre vylúčenie.
Autorka, pevne verím, že toto nie je váš prípad a všetko sa k dobru vyrieši, ale nie je to len v zodpovednosti toho jedného učiteľa, s takými deťmi musia pracovať viacerí a aj rodičia. A podľa mňa, po prvom ataku nebolo správne dieťa nedať do škôlky pre urazené ego, ale riešiť to, hľadať cestu, odpovedať si, či je vhodné pre syna, aby bol integrovaný, alebo mu nájsť inú škôlku (aj na úkor cestovania).
V BA som navštívila jedno centrum, kde s takými deťmi pracujú. V podstate internátna škola pre chlapcov. Takmer všetci tam boli z titulu, že rodičia to celé podcenili a s pribúdajúcimi rokmi boli chlapci neovládateľní. Vyžadovali špeciálny prístup od ľudí, ktorí sa tomu roky venujú (nie učitelia, ale psychológovia).

pe_mi
26. okt 2024

Po Tom prvom incidente ,kde na neho už siahla , ste mali spolu k tomu rozhovor?
Druhá vec, zobrala dieťa , čiže ho integrovala , tým pádom vedela,že má takú a takú diagnózu.
Po tejto facke sa k tomu vyjadrila nejak?
Lebo mi je zvláštne,že ty ako mama to nejako zistíš a neprebehne rozhovor..že nedostaneš informáciu od nej?ak sa teda nemýlim.
Príde mi ,že to ani nechce riešiť ta p.ucitelka, že proste to berie tak, že áno zobrala som ho a keď nebude poslúchať , budem ho plieskať..
Veď keď vidí ,že jej to naruša v triede celý program, tak by mala sama k tomu pristúpiť,keďže je zároveň aj riaditeľka zároveň, debata s rodičom a hľadanie riešenia, možno teda aj prípadné vylúčenie.
Čož chápem mamička,že sa toho hroziš.
Ale takto je to celé zvláštne, že sa to vlastne ani z tvojej ,ani ucitelkinej strany nerieši

betulinka1
26. okt 2024

Kedze to nie je prvy incident (capnutie pravítkom po zadku je tiez fyzicke nasilie ako facka) a neverim, ze pouziva fyzicke nasilie iba na tvojho syna, napisala by som staznost na riaditeľku a na zriaďovateľa. Ta ucitelka tam nepatri. Je uplne jedno ake ma diagnozy. Metódy ako upratat dieta je viac a ucitelka si nema co dovolit ani vrieskat ani bit deti.

januska12323
26. okt 2024

Syn potrebuje asistenta to je celé a čudujem sa, že ti to ešte nenavrhli.

pribinak
26. okt 2024

Velka škoda že si až niekde v polovici diskusie napísala že syn má okrem ADHD aj iné problemy

simca06022011
26. okt 2024

@candii nie neobhajujem, ja sa tu smejem na tych akoze rieseniach a kedy to akoze maju tie ucitelky robit? nie nemala mu strelit, ani nemal uz dostat v minulosti, len nerobim dramy a necudujem sa
Moje dieta (dokonca predčasňa) sa vie spravat a nikoho nevyrusovala nikde, nikdy, ale podobneho chalana sme riesili napr. cely 1-2 rocnik ZS, ktory moju dceru terorizoval, cele hodiny vyrusoval... (a rovnkao mame bohate skusenosti napr zo skolky, ale to uz nie na vlastnej kozi, moje dieta ma splachovaciu povahu na "takychto" spoluziakov, vacsinou, kde nepomohlo ani ucitelkam nic, a kvoli takymto "babatkam" dokonca jedna ucitelka skoncila na pn, a dalsia radsej odisla... ale to je dlha tema s milionov prikladov, ako proste sa niektore deti zvladnut nedaju a rodicia nepomahaju vobec tomu).

Kazdy sem tam nieco vyvedie, ale ak je to opakujuce sa a neda sa s tym fungovat v kolektive, tak bohuzial, treba na to dozriet = vela krat proste to dieta vychovat. A nie pomaly predskolaka tutkat, po treste za nieco, co naozaj nemal robit, ho polutovat a nedat do skolky. Efekt vychovny nula bodov. Presne dvojita vychova, ani doma to nerobi nic dobre, ked mama da trest, otec povoli atd... Tak neoplati sa teraz skryvat a neriesit, lebo sa boji, z ebude zle = treba ist do skoly a najst spolocny postup na syna. Pripadne treba najst riesenie s ucitelkou co robit A necudovat sa, ze chlapec si poplace aj xykrat, lebo viditelne ma problem splnit nejake pokyny od ucitela/rodica bez papagajovania. Reval by ako tur, mozno aj keby isiel "do kuta" alebo vedla do miestnosti sa skludnit, aj keby ho chcela odviezt inam = videla som xy krat, staci sa dotknut, ze pod Petko ideme nabok, deti budu nieco robit a chalani kopu, pluju, vykrutia ucitelke ruky, rucia ako tury...
NIekedy pomoze zmena skolky vyrazne, proste ina ucitelka, ine sympatie... kadeco je vo veci. Ale to sa im "neda". A ano, ak by som videla, ze ucitelka sa nema k tomu, aby riesila, pomohla.. tak by som podala aj staznosti u zriadovatela. V prvom rade uz po prvom incidente, by som bola v skole a dieta by som doma nenechavlaa, ale tu vec si riadne vydiskutovala, kym je horuca... TEnto chlapcek ako sa ukazalo teraz, ma o vela vaic problemov a proste potrebuje specialny pristup. Ale to neznamena, ze by mal byt lutovany, ak naozaj vyvadza a xy krat nevie posluchnut nieco... nieco na neho vymysliet musia.

Inak tu by fakt bodli tie kamery v skolkach, samozrejme nie online, ale dozadu by sa dal pozriet zaznam napr za 2tyzdne, ak by bol incident nejaky... lebo to je casto slovo proti slovu, aj pri urazoch deti, aj ked sa medzi sebou deti klbcia, a aj taketo ucitelske veci...

mamina7070
26. okt 2024

treba sa s nou dohodnut ze ked bude mat syn takyto zly den tak ti zavola a prides si pre neho a samozrejme ak uz ma zle rano tak ho nedas v ten den vobec

pri tychto diagnozach mas iste plateny predlzeny RD tak to treba vyuzit

nikaeli
26. okt 2024

Mne sa veľmi páčia reakcie typu 'ak to učitelka nezvláda, nech to nerobí'. Takto nám zo školstva odíde kopa ľudí, lebo rodičia hejtujú učiteľky na každom kroku a všetko vedia lepšie, len zvládnuť vlastné dieťa sa im veľmi nedarí...

Budúci rok bude predškolák? ak už teraz chodíte do CVI, objednaj sa na vyšetrenie v poradni a žiadaj odporúčanie pre asistenta, aby ste oň v máji mohli požiadať.

yosi
26. okt 2024

U nás v škôlke kde chodí môj najmladší je v každej triede nejaký škôlkar s hendikepom. Okrem dvoch učiteliek na triedu majú ešte jednu asistentku ktorá sa primárne venuje tomu dieťaťu. A takto to funguje vo všetkých šiestich triedach. Mám pocit, že to funguje. V triede môjho syna je chlapec, asi autista. Keď prišiel do škôlky, ani nevedel rozprávať. Teraz sa pekne zapája a snáď mu umožnia ísť aj do bežnej školy. Určite sú na to nejaké fondy

simca06022011
26. okt 2024

@nikaeli presne, kazdemu raz prasknu nervy, a hadam v kazdej profesii

pe_mi
26. okt 2024

U nás je chlapec v triede /predškoláci/tiež ma na tento posledný rok asistentku pridelenu.nejedol, nerozprával, nezapájali sa.neviem,akú má dg.
Moja dcéra je integrovaná kvôli hendikepu, ale asistentku nemá 95perc samoobslužných veci zvládne sama.
Syn školák majú tiež integrované deti dawnikov, deti s načuvacimi zariadeniami , majú dokonca schodolez.
Je dobré ,že vidia rôznorodosť a že iné deti sú zapájame a nemusia sedieť v kúte

pe_mi
26. okt 2024

Pani riaditeľke by som navrhla,či je možné získať asistenta.a ak nie , ty hľadaj inú škôlku.co dáva viac možností.dnes je to na každom kroku, deti sú integrované , či s hendikepom , poruchami učenia,správania, autisti,NKS ...
Príde mi slabá tvoja škôlka ,riaditeľka