icon

Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna

modrykonik
Moderátor
19. dec 2025

Oficiálne budú mať deti počas vianočných prázdnin 19 dní voľna – od 20. decembra do 8. januára. Viaceré školy však už teraz oznamujú riaditeľské voľno, čím sa prázdniny niektorým deťom predĺžia aj na viac než 22 dní.

Riaditeľské voľno hlásia nielen stredné, ale aj základné školy – a to pred Vianocami aj po ich skončení. Dôvodom sú najmä organizačné a prevádzkové dôvody alebo snaha umožniť rodinám pohodlnejšie cestovanie. Niektoré školy tak dávajú deťom voľno už od 17. či 18. decembra, iné zase posúvajú návrat do školy až na pondelok 12. januára.

Udelenie riaditeľského voľna je plne v kompetencii vedenia školy. Rodičia by si preto mali včas skontrolovať Edupage, web školy alebo oznamy, aby ich dlhšie prázdniny neprekvapili – najmä ak si plánujú dovolenku či návrat do práce.

👉 Ako je to u vás?
Má vaša škola riaditeľské voľno navyše pred alebo po Vianociach?

Ste ok s tým, že majú deti toľko voľna?

Ako si to ako rodičia zariaďujete v rámci stráženia alebo starostlivosti o deti?

Dajte nám vedieť v diskusii👇

Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna
Strana
z2
anonym_d4d4de
19. dec 2025

@modrykonik jupiiii
nezariaďujem nijak, deti sú doma, prváčka a šiestak a ja v práci, doma cca 15:40, z domu idem 06:40
To nie je mysliteľné,s tými všetkými voľnami počas školského roka.

klarissa25
Autor odpoveď zmazal
nelca84
19. dec 2025

Syn az 12.1.

anonym_24cb48
19. dec 2025

Nijako, ja budem v práci aj medzi sviatkami,. manžel pracuje aj na Vianoce a deti budú doma. O žiadnom voľné naviac neviem

valria
19. dec 2025
@klarissa25
Odpoveď bola zmazaná

@klarissa25 a to je kde?

klarissa25
19. dec 2025
@valria

@klarissa25 a to je kde?

@valria este ze si ma ocnacila… neviem preco som napisala 7… oprava nastupuju u nas 8.1. Prvy komentar mazem

anonym_23b59c
19. dec 2025

Nasi idu do skoly 5.1. (nie na Slovensku). Keby bolo volno dlhsie, uvitala by som ho. Som aktualne doma s najmladsim dietatom a takto by sme aspon nemuseli skoro rano vstavat a chystat sa.

slavomira236
19. dec 2025

@modrykonik maju tolko volna kolko vychadza nic pred ani po

anonym_893756
19. dec 2025

Naše dieťa ide do školy až 8.1.2026.

anonym_26c485
19. dec 2025

@modrykonik neviem zatiaľ o tom, že by boli prázdniny predĺžené, ale nevadilo by mi to. Na menšie deti sa dá čerpať OČR, staršie už dokážu byť samé.

doriiis
19. dec 2025

Moje deti idú do školy 12.1.Syn fyzicky až 19.1
Vôbec mi to neprekáža

anonym_26c485
19. dec 2025
@slavomira236

@modrykonik maju tolko volna kolko vychadza nic pred ani po

@slavomira236 neviem, prečo sa z toho robí dráma, keby sviatky vychádzali na víkendy, tak by to bolo viac dní dovolenky pre rodičov

anonym_abeffb
20. dec 2025

@modrykonik vôbec nie. Ani jedna dcéra nemá dlhšie voľno. Ja pracujem tiež v školstve a nič. Ani som doposiaľ nepočula o dlhšom voľne.

terezka1947
20. dec 2025

Jupiii...... normálne každý rodič jasá.
Deti sa učiť nebudú,potom odrazu všetko naraz budú musieť písať,stíhať, dobiehať,lebo učiteľom chýbajú dní.
A najlepšie je,kde obyčajný rodič naberie toľko dovolenky,aby dokázal zvládnuť s deťmi toľko dní prázdnin.

marsmykkok
20. dec 2025

Ja som z generácie kedy sme prvé ročníky chodili do školy 2.1 a bolo to v pohode, oddýchli sme si cez sviatky a stačilo. Nezmysel bol už len začínať 8.1 až a hlavne ak je to pred koncom polroka... Ak už silou-mocou majú mať deti toľko prázdnin, radšej by sa mohli predlžiť veľkonočné napríklad na týždeň.

risolino
20. dec 2025

Ja sa vzdy tesim, ked maju deti prazdniny... mame, ako je stanovene... potom maju riaditelske este 23.1. ... nase naplno makaju v skole, tak som rada, ze mozu vypnut a oddychnut. Odvtedy co pracujem s manzelom musime to riesit a brat dovolenku, ale sme radi ze sme s nimi. Velakrat je to tazke, hlavne ked boli mensie, ale vzdy sme to nejako zvladli. Takze od stredy sme sa tesili ze hura prazdniny, bez ucenia, lebo vo stvrtok a v piatok sa neucili, ale aj tak prisli unaveni a zaspali skor ako inokedy ;)

maciatkolulu
20. dec 2025

Ja nerozumiem,sú prázdniny zle,nie sú ešte horšie a detičky musia vynechávať mimo prázdnin,lebo si chudata potrebujú oddýchnuť. Tak si to v hlavickach utraste. To je ako s počasím ,je leto,skuci sa,že potrebujem sychravo,na sviečky ,romantiku,zimu,chlad,keď to je,babyyyy,kde je slnko a záver,toto sa deje, to zlo,iba na SK. Nikde inde a môže za to Fico🤣,učiteľky, EÚ,proste vsetciiiii.

anonym_1d46cd
20. dec 2025
@anonym_893756

@anonym_893756 vsak normalne ide ako sa ma ist

gerrwie_girl
20. dec 2025
@anonym_893756

@anonym_893756 aj nase. Ja naozaj nechápem, preco. Preboha maju toľko voľna a ja si budem musieť hned na začiatku januára brat dovolenku. Ja mam pocit, ze tu sa vobec, ale ze vobec nemysli na pracujúcich rodičov.

anonym_fbb0bc
20. dec 2025

Pre jednorodičov bez pomoci je to “nádhera a radosť žiť”. Udržať si prácu v tomto štáte a uživiť rodinu je čistá ilúzia.

terezka1947
20. dec 2025

....a ešte sa umožní počas sviatkov predaj,čo opäť len ale z dni voľna nazenie rodičov do práce a deti sú samé.
Potom nám na EP príde zoznam link detskej pomoci,kdeozu napísať,keď ich niečo trápi,cítia sa sami,atď.
Čiže o čom to vlastne všetko je?
Kde sa ženieme ako spoločnosť?

anonym_fbb0bc
20. dec 2025

Vôbec nemyslia na pracujúcich rodičov. Nie všetci majú mladých starých rodičov a ešte nepracujúcich a po ruke. Nejaké úľavy pre osamotené matky bez pomoci, nič. Kde mám dať tie deti, či prídem o prácu a deti šup do detského domova?

anonym_eba6b8
20. dec 2025
@gerrwie_girl

@anonym_893756 aj nase. Ja naozaj nechápem, preco. Preboha maju toľko voľna a ja si budem musieť hned na začiatku januára brat dovolenku. Ja mam pocit, ze tu sa vobec, ale ze vobec nemysli na pracujúcich rodičov.

@gerrwie_girl vždy boli prázdniny takto. Na Troch kráľov sú podľa juliánskeho kalendára pravoslávne a gréckokatolícke 'Vianoce', mnohí cestujú za rodinami. Zimné prázdniny vždy končili 7.1. Obe moje deti (ZŠ, SŠ) majú prázdniny od pondelka 22.12. do stredy 7.1.

chillibubble
20. dec 2025

moja mala riaditelske 18. a 19.12. a dufam, ze na 8. a 9.1. im to uz nepredlzia... fakt je super zabavne rozmyslat, kde dieta tak narychlo upracem. s prazdninami rodic rata, ale s chrypkovymi ci riaditelskym nie. hlavne pre rodicov deti, co este nemozu/nevedia zostat same je to riadna zataz...
keby aspon pre takych rodicov existovali jedno-par denne tabory. ked tak aj platene...

rommie
20. dec 2025

Ak je to snaha umožniť rodinám pohodlnejšie cestovanie tak to mohli rodičia aj individuálne ospravedlniť, keď to potrebujú. Rodičia čo majú malé deti, ktoré nemôžu byť samé a nemajú možnosť dať deti k rodine, sa môžu aj zblázniť z toľkých prázdnin. Kde na to majú vziať toľko dovolenky?

maciatkolulu
20. dec 2025

Ja naozaj nerozumiem kde sú všetky tie,čo berú deti cez školský rok a teda je ich požehnané,že mali prázdnin??? Ja neviem,som už riadna korytnačka,ale pamätám,že prázdniny sme mávali vždy skoro tri týždne v zime a aj moje už veľké deti. Veď pridali poniektoré skoky jeden,dva dni,to je čisty dôvod na zrútenie. Najmä pre tie,čo v septembri na pláži prípadne v júni,vtedy je prázdnin asi malo. Ocr a fičí sa. Trochu sebareflexie. Chápem ,že jednorodicia to majú ťažšie. Ale tak to bolo vždy. Tie prázdniny sú v úplne bežnom pocte dni. A teda jeden deň plus? A aj to poniektoré a aj to poväčšine tam,kde je zvýšená chorobnosť.

maciatkolulu
20. dec 2025

Môj syn je v škole ešte 23.12. za mňa nič moc. Ale neberiem to útokom. A v lete bude do 3.7, tiež to neberiem osobne.

anonym_e61ce8
20. dec 2025

Školám sa neoplatí kúriť na 2 dni, alebo stredoškolákov posielať na 2 dni na internát a platiť cestovné hore dole.Nasi idú 8.1.tie 2 dni by som ešte prijala.Ja v ich veku som sa bola s deťmi z ulice sánkovať a boli sme samé doma, mama navarila.a ešte sme mali povinnosti teraz sú deti zavreté doma na mobile a čakajú na rodičov a ešte volajú rodičom do práce ako si majú zohriať jesť🙂a, že sa nudia

anonym_e0825b
20. dec 2025

Škoda že nemyslia na pracujúcich ľudí. Mne nevadí že sú deti doma nech sú ale ja nemôžem ostať doma z roboty. Niektoré profesie robia aj medzi sviatkami aj na Silvestra aj od 2 januára. Tak kedy si mám užiť čas s deťmi doma?

chillibubble
20. dec 2025
@maciatkolulu

Ja naozaj nerozumiem kde sú všetky tie,čo berú deti cez školský rok a teda je ich požehnané,že mali prázdnin??? Ja neviem,som už riadna korytnačka,ale pamätám,že prázdniny sme mávali vždy skoro tri týždne v zime a aj moje už veľké deti. Veď pridali poniektoré skoky jeden,dva dni,to je čisty dôvod na zrútenie. Najmä pre tie,čo v septembri na pláži prípadne v júni,vtedy je prázdnin asi malo. Ocr a fičí sa. Trochu sebareflexie. Chápem ,že jednorodicia to majú ťažšie. Ale tak to bolo vždy. Tie prázdniny sú v úplne bežnom pocte dni. A teda jeden deň plus? A aj to poniektoré a aj to poväčšine tam,kde je zvýšená chorobnosť.

@maciatkolulu ja nepatrim k tym, co beru deti zo skoly pocas sk. roku a nie pocas prazdnin. ale keby aj, preco si ja mam brat dovolenku vtedy, ked mi to "nadiktuje" riaditel skoly tym, ze da riaditelske volno a nie vtedy, kedy to vyhovuje mne?
ano, prazdnin sme mali aj my ako deti dost(na co sa ale nasi s dovolenkou vedeli pripravit) ale riaditelske volno si pamatam mozno 1-2x za 9 rokov, lebo bolo fakt vo vynimocnych pripadoch(dcera ma za tento polrok uz 3. krat riaditelske). chripkove prazdniny neviem ci sme mali jedny, dvoje za 9 rokov na zs, na strednej tusim vobec nie.
a tiez sa zmenili situacie. moja babka isla na dochodok v 55-ke, takze stacilo doniest dieta a tyzden malo kde byt. teraz vacsina starych rodicov este plne pracuje... nevraviac o tom, ze vela rodin je rozdelenych cez pol slovenska. takze odniest dieta k babke sa len tak neda.

Strana
z2