Vojaci v školských jedálňach od septembra
Zaujímalo by ma či ste zaregistrovali informáciu, ktorá obletela FB, že majú byť od septembra v školských jedálňach vojaci. Ste s tým stotožnení ako rodičia? Zdá sa mi to divné, vidím za tým nejaký nejaký úmysel. Zaujímalo by ma, či sa dá nejako aj ohradiť voči tomu u riaditeľky školy a odmietnuť ich prítomnosť na škole. Ďakujem za relevantné odpovede.
Kto chce rýpať, nemusí komentovať.
@missdiva pred pandemiou sme predsa normalne chodilo do skoly dovnutra. Taktiez do skolky 🤷♀️
A nevrav ze nie
@kate211 ..ale neni paranoidna😂
@missdiva ....a inak vies ze je dokazane ze deti ktore su zneuzite,zneuziva niekto z rodiny,blizky...proste niekto koho deti doverne poznaju? Sanca ze nejaky uchyl sa len tak vyberie do skolskej jedalne ublizit nejakemu dietatu je takmer nulova.Vies preco? Lebo maloktory uchyl chce byt odhaleny
@kate211 nie nesibe mi. Len ma to zaujalo z pravneho hladiska, ze tym padom skola za dieta nebude musiet niest zodpovednost ak ma jedalen spolocny vchod.
@anonymous87 Tak to som vazne prekvapena, ze u vas pustali kazdeho pred covidom. Zjavne vela zalezi od skoly, u nas nikdy nepustali cudzich. Vzdy sa zamyka na cely cas vyucovania a na vratnici sedi cely cas pani, ktora zapisuje kazdu navstevu (ano aj rodicov) ako by sa to aj malo robit a otvori detom ak by prisli neskoro alebo odchadzali pocas vyucovania.
@missdiva moj pred kovidom do skoly nechodil. Ale ja som ako decko chodila na velku petrzalsku skolu a co si pamatam, tak pohyb tam bol normalny. Aj na SŠ. Taktiez v skolke. Ved do skolky vstupuju rodicia uplne bezne. Este ked sa to kvoli kovidu zakazalo tak bolo zle 🤷♀️
@anonymous87 nechodilo. Moj najstarsi syn je dospely a ked bol prvak a zrazu sa mu rychlo zvysila teplota, ucitalka ma zavolala do skoly, ze si po neho mam prist, lebo ma vysoku teplotu. Ale do budovy som nesmela vkrocit, bolo to zakazane. Ucitelka mi syna doviedla k vchodu do budovy, pretoze rodicia do skoly nesmeli. Ked sme sa pytali, ze preco, povedali nam na rodicovskom, ze sa im uz stalo, ze niektori rodicia chceli riesit problemy medzi detmi “rucne strucne” a odvtedy bol vstup komukolvek okrem deti a zamestnancov skoly zakazany. Takze zalezi o ktorych skolach sa hovori, niekde tie pravidla platili uz velmi davno.
@missdiva
@deniseee dobre dievcata. Tak by sa u vas ti ini stravnici zapisali ako to bolo doteraz. Aky dalsi problem v tom vidite? A znovu: ŠJ nejdu premenit na kantiny pre vojakov. Ze sa nejaky vojak bude v ŠJ stravovat je velmi velmi nepravdepodobne.
Pravdepodobne to bolo prijate ako opatrenie pre vojnu na UA a zvyseny pohyb vojakov NATO. A keby nebola mimoriadna situacia, nic take by sa riesit nemuselo a proste ak by sa potrebovali prestravovat, tak by tak urobili bez nejakej vynimky alebo povolenia. Max by sa teda zapisali na vratnici, tam kde by to bolo zauzivane..
Cize toto umele vyvolavanie paniky je zbytocne. Ale ze uplne
@missdiva Za co ma mat skola zodpovednost? Za vyskyt uchyla v podobe vojaka v skolskej jedalni? Vyskyt uchyla moze byt vsade: moze to byt ucitel, sofer autobusu predavac, otec Janicka z 5.C, otec Marienky z 3.A a statisticky najcastejsie to byva niekto z rodiny alebo niekto kto dieta doverne pozna. Ak sa matka boji, ma dve moznosti: vystrielat vsetkych chlapov alebo zamknut dieta, ucit ho doma (statom povolene) a vsade chodit s nim.
@anonymous87 ale vidíš ake konštrukcie sa tu už objavili. Armáda ozbrojených uchylov napochoduje poradovým krokom do skolskych jedálni...
A treba dodat ze ano paranoidne damy ze tam je pisane v pripade mimoriadnej situacie.Na slovensku od septembra mimoriadna situacia nebude.Uz ziadne odkladanie stk a podobne.Mimoriadna situacia sa nateraz skoncila
Ak dobre viem
@anonymous87 tak este raz. U nas sa nezapisovali, u nas nikto odkedy moj najstarsi syn zacal chodit do zakladnej skoly (a to uz je davno za nami), tak do skoly nikto nesmel. Ani do jedalne. Mohli si zobrat dochodcovia (a mozno aj ini ludia) stravu so sebou na prislusnom mieste v prislusnom case, do budovy nevstupovali. Ak by mali rovnake podmienky, ok. Cize pridu s krabickou, nalozia im do nej jedlo a odchadzaju - ok. Ale ak ja ako rodic nesmiem vstupit do budovy ani ked ma moje dieta 39 teplotu, tak ma nezaujima, ze nejaky vojak je hladny. Ved presne ako pises, nech dostanu presne to, co aj ostatni, co maju z nasej skoly objednanu stravu - krabicka do ruky, v rade si pockaju z boku budovy, zazvonia, nalozia im do krabicky a odchadzaju. Ziadny problem. A ci je to vojak, dochodca, alebo cokolvek ine, ma nezaujima.
Je faj že autorka rozprúdila debatu, už tu ani nie je a ne Odpovedala na hlavnú otázku 🤨
Relevantná odpoveď je tu každá, okrem autorkinej✌️
Isla to riesit na fb...tam je ta paranoidna debata este v plnom prude a este vysperkovanejsia
@deniseee no ak to bolo tak u vas na skole, tak by to aj bolo pre inych stravnikov. Ja neviem kde si si ty vykonstruovala, ze teraz tam nabehne armada vojakov a budu sa stravovat v jedalni. Ze to proste tak bude… nie nebude. Je im udeleny vynimka. Ked sa mimoriadna situacia skonci, tak nebudu potrebovat vynimku. Ak budu chciet, pojdu sa najest do skol, kde je to bezne, tak isto aj dochodci a ini. Tam kde to funguje ako u vas, tak tam to dostanu do esusika. Ty sa spravas, akoby vsetky SJ isla obsadit armada. A neviem ako si na to prisla. Vtom dokumente sa o nicom takom nepise
@anonymous87 ja som si nic nevykonstruovala, ty tu podsuvas svoje zbozne priania a tvrdenia, ktore zarucit ale nicin nevies. Nikde nie je napisane, ze deti budu mat prednost. Jednoducho ti mozu tam, kde budu potrebovat, mozu povedat: Je mimoriadna situacia, my musime byt na nastupe o pol hodinu, takze teraz budeme mat prednost my. A ty s tym nic nespravis. Moze to byt jedna skola, moze to byt 10 skol, nemusi to byt ziadna… ale moze. Lebo je im udelena vynimka, ako pises. Ja sa nespravam, akoby nas sla obsadit armada, ja predchadzam tomu, co by mi spravilo problemy. Ja si svoje (tie este nedospele) deti a ich stravovanie budem riesit mimo skolu. A nie som jedina z nasej triedy, hoci kazdy ma na to svoje dovody, ale je nas viac a mnohe ani s tymto nesuvisia, ale viaceri riesia stravovanie deti a viaceri uz ich tam odmietaju posielat od septembra.
@deniseee dobre
@lizwer Som vojačka a nemaj strach...V 90% prípadov sa my vojaci stravujeme v našich jedálňach na útvaroch. A keď sme plnili úlohy, ako napr. výpomoc na covidových oddeleniach v nemocniciach, alebo robili dozor pri testovaní/ očkovaní- obedovali sme so zdravotníkmi v nemocnici. Keď sme chodili počas Covidu na hranice, jedli sme kade- tade. Keď sme na služobných cestách, jeme tak isto kade- tade. Takže žiadny úmysel za tým nehľadaj, sme tiež ľudia a jesť musíme... Pekný večer prajem.
@viestta aby ste pochopili, ze teraz sa tu vysmievate z jednej skupiny ludi, ktorym ani nerozumiete a podsuvate im, ze sa boja vojakov, co vobec nie je pravda, ale nebrani vam to vysmievat sa z nich. Ale to je kratkozrake, pretoze sa vam to moze vratit ako bumerang. Pretoze teraz je ta jedna skupina vysmievana. Ale ti rodicia si zatial vyriesia stravovanie deti a ich poobedny program inak a nakoniec mozete mat problem vy a smiat sa vam bude ta druha strana. Pretoze ak mas povedzme v jednej triede 20 deti a 10 z toho chodit na obedy a do SKD nebude, oplati sa skole mat pre 10 deti z jednej triedy vychovavatelku? Oplati sa varit pre polovicu stravnikov a drzat kvoli tomu kucharku a dalsie pomocne sily? Alebo kvoli odmietnutiu polovice rodicov pride k tomu, ze SKD ani nebude moct byt normalne v prevadzke a problem budete mat potom vy? Co keby ste tu namiesto ostreho vysmechu skusili hladat riesenia? Napriklad povedat tym ludom, ze budete jednat s vedenim skoly a ze dohodnete presne pravidla pre stravovanie tak, aby ziaci boli vzdy uprednostneni? Namiesto vysmechu by bolo potrebne byt konstruktivni. Ale kedze k tomu nepride (ja sama som to kedysi skusila neuspesne pri inej prilezitosti s vedenim skoly, ale aspon som to skusila), moze sa ozaj stat, ze ten problem budu mat ti, co potrebuju, aby SKD a obedy ficali naplno.
Pozrela som si Rozhodnutie na stránke ministerstva školstva. tá výnimka pre vojakov nie je žiadna novinka, len pokračuje je platnosť.
https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-uc...
@deniseee 😱
A ty o com prosim?
@doriiis Dakuejm za zhodnotenie. Blud nie je, ze v nasej triede je 23 deti. To je fakt. Fakt je aj to, ze doteraz nechodili na obed a do SKD len 3 deti z triedy. Fakt je aj to, ze uz na konci rokapovedalo dalsich 5 rodicov, ze od septembra ich deti chodit na obedy uz nebudu. To mame narast na 8 z 23. Az na to, ze momentalne k nim pribudli dalsie. Nech ratam, ako ratam… polovica deti tam u nas chodit od septembra nebude (ale je to len nasa trieda. Samozrejme netusim, ako su na tom ine triedy). Ja som dohodnuta s inou mamou z nasej triedy, ze budem brat aj jej syna zo skoly… takze AK (a ano, teraz len spekulujem) to tak bude aj v inych triedach…
@doriiis nie, pred 4 rokmi bolo na nasej skole malo prihlasenych deti na stravovanie a nebola tu ani kucharka, ani pomocne sily do kuchyne. Jednoducho to nikto za tu almuznu nechcel ist robit a rodicia o stravovanie deti zaujem velky nemali. Ale ti, co to potrebovali, sa burili. Zhodou okolnosti tam vtedy chodila kamaratkina dcera do prvej triedy. Kedze skola nemoze mat v prevadzke SKD, ak nema zabezpecene stravovanie deti, nemohla bezat ani ta. Kamaratka potrebovala chodit do prace, takze mala velky problem, pretoze po dceru musela chodit na 11:45. Ten rok bol ozaj zly pre vela rodicov, pretoze skola nevedela zabezpecit ani osoby, ktore by stravu vydavali a potom spratali kuchynu. Az od dalsieho roka, ked sa otvorili nove triedy a nasli aspon take sily, ktore budu stravu vydavat (strava da dovazala z inej kuchyne), tak sa to obnovilo. Otazka pre mna je, na ako dlho. A od niekoho tak hlupeho, ako si ty, je to poklona.

@missdiva Idealne izolovat od vsetkych ludi, lebo existuje riziko stretu s uchylom. Predavac, ucitel na kruzku, lekar, autobusar, postar, sused, kurier, opravar, kuchar - to vsetko moze byt uchyl. Pri strete s detmi radsej izolovat vsetky deti, ved lebo moze byt uchyl. Nizka pravdepodobnost, ale moze sa stat. Mali by mat zakaz styku s detmi, zakaz chodenia po ulici, ak su tam deti, zakaz vstupu do autobusu, ak su tam deti, zakaz vstupu so restauracii ci jedalni ak su tam deti, zakaz do obchodov ak su tam deti. Vyvrazdit by si ich nechcela?