icon

Základná čkola Félix - skúsenosti

kulumulu123
2. apr 2017

Ahojte maminky mate niektore skusenosti so zs Felix na. Haanovej ul V petrzalke? Dost nad nou uvazujeme pre dceru ale nenasla som na nete ziadne skusenosti ani reference... Dakujem ☺

nikam
18. jún 2019

@evelynba Druhe dieta ma skolne trochu nizsie. Len pre info 🙂

mimikas
18. jún 2019

@vinetuu ten wonderland ja velmi dobro poznam, mam 3 dobre kamosky ktory deti tam chodia a teda az taka uzasna spokojnost to nie je. Hlavne skolne sa tiez kazdy rok zvysuje, teraz je to 500e mesacne a bude zas vyssie. Kvalitna nic moc, vsetko musia rodicia cvakat z vlastneho vrecka, kazdu jednu navstevu, vylet, kruzok, vsetko. Budova stara klasika skola, ihrisko nic moc a vyuka ako na klasickej skolke. Zas potom su tu aj ine skoly ako BIS ale to ta cena je v hladne niekde uplneho nerealna.

evelynba
18. jún 2019

@kofoluska dobre hovoris a uvedomujem si to, ale asi som od prirody tak nastavena ze bat sa predom co sa moze pototo. Mozno to skusime. Keby sme mali jedno dieta tak vobec nevaham a nie je mi to vela, ani keby bolo 500e. Ale pri dvoch mam fakt nahnano ze to budu privelke tlaky. A dik za nazor. Co myslite s moznostou, dat tam dieta aspon na prvy stupen a potom, ked to bude neunosne v pripade ze nieco vybuchne dat ho na klasicku skolu? bude to moc sok pre to dieta?

evelynba
18. jún 2019

@nikam dik, to viem samozrejme, ale to je maly rozdiel

kofoluska
18. jún 2019

@evelynba Je vela rodicov, ktori z roznych dovodov po par rokoch deti prehlasia do normalnej skoly. Ci je to pre dieta sok alebo nie tazko povedat. Zalezi od dietata. Za mna ano - bol by to pre nasho sok. Ale pre neho by bola sok aj klasicka skola od prvej triedy po tom, co chodi do Krtka. Pretoze tam ma individualny pristup, vsetko vysvetlene, miluje ucitelky, zboznuje to tam. Aj preto sme hladali sukromnu skolu a Felix bol pre nas napríklad jedinym riesenim.
Zvaz si. Urcite by som nehadzala flintu do zita. Je to velky zavazok, to ano. Ale zmenit skolu mozes kedykolvek. A nemusi to byt hned statna skola, moze to byt napríklad Narnia, o ktorej pises. Jednoducho, jasne ze sa clovek boji, ale skuste si to s muzom prekalkulovat. Mate este cely rok, kym to bude aktualne. Mladsie dieta mozno vezmu do statnej skolky a tym padom par rokov budes platit len Felixa. A potom uvidis. Mozno sa aj situacia zmeni. Nam napríklad za 4 roky konci hypoteka, vdaka mimoriadnym splatkam sme to z 20 rokov postupne stiahli na 10. Tiez sa nam potom bude lepsie dychat a tiez sme zvazovali, ci do toho ist alebo nie.

angelinja
18. jún 2019

zatial mam len skolkara ale ja napr. nevidim nejaky vyznam dat do skol takéhoto typu alebo do lepsej statnej..su ajlepsie aj horsie statne skoly..pokial by som nemala na skolu typu British ci ako sa to vola myslim tie ktore su iba v cudzom jazyku a je ta mix kultur teda a podobne..mylsim ze vtedy to ma vyznam lebo ano toto je uz iny level ..ale felix a podobne?mylism ze skoda penazi..

stormie
18. jún 2019

@evelynba preco ti ju nevezmu do statnej? Na toto pozor - Felix nie je skola pre integraciu nejako hendikepovanych deti, to hovorili aj n dod

stormie
18. jún 2019

@angelinja tak si asi nepochopila metodu vyucby vo Felixe resp ti to nic nehovori a tym padom ta skola nie je pre teba.

kofoluska
18. jún 2019

@angelinja Ako napisala @stormie - nepochopila si metodu vyucby vo Felixe a tym padom ano - bolo by to pre Teba urcite skoda penazi.

namornicka
18. jún 2019

@angelinja pochopila by si ak by tvoje dieta bolo zo statnej školy znechutene, učivo by sa muselo biflit, nebavilo ho to, učiteľkám by to bolo jedno a pod. Myslím, že vacsina deti štátnu školu v zdraví prežije, ale zrovna vnútornú motiváciu učiť sa tam neziskaju, skôr odkrutit si a dovi dopo. V dobrej alternatívnej škole sa dieta veľa a rado naučí.

angelinja
18. jún 2019

@kofoluska ok sak nehovorim nie neviem o tom moc ale viem ze my vsetci sme chodili do statnych skolok a nijako sme neutrpeli sme lekari, itckari a hocico co sme chceli byt..jedine co viem ze teraz su rodicia taki ze chcu mat nieco ine akoze chcu byt in..ja osm povedala dat dieta do medzinarodnej skoly ano to je nieco a ma to vyznam ale hentake pseudo skoly akoze hlavne ze neni v statnej sak hentam su lepsi atd...ano skoda penazi..to je to iste ako ked som plno toho tu citala ze jake suucitelky v sukromnej skolke...no moj chodil do sukromky a otras teda..chodi do statnej a take vylety v sukromke mat deti nikdy nebudu ako oni maju v statnej.vsetko zavisi od vedenia ..aj statna moze byt tip top

angelinja
18. jún 2019

a ked je decko take ze ho nudi vsetko skoro tak takemu nebude ani skola ina dobra..lebo bude unudeni vsade mozno je chyba v dietati a nie v skole..ale ved kazdy nech si zariadi podla seba. ked si mysli ze v pseudoskolach budu mat jeho deti lepsie vysledky lebo tam platia tak nech si tam daju..u mna ma vyznam jedine medzinarodna skola..ine su zbytocnost.lebo je to to iste ako statna.ibaze si tam rodic plati.

angelinja
18. jún 2019

oprava - unudeny-

stormie
18. jún 2019

@angelinja “vsetci sme chodili do statnych skolok a nijako sme neutrpeli sme lekari, itckari a hocico co sme chceli byt”

Ale nie vsetci sme chodili s radostou do skoly a tesili sa tam, skor mensina resp par jednotlivcov, vynimiek to tak vnimali...

Chod sa pozriet do Felixu a tam je to presne naopak - vynimky ze sa im do skoly nechce

vinetuu
18. jún 2019

@kofoluska pravdu mas jazyky a spravny pristup k dietatu su pre mna prioritne.Ved nebolo by to super, mat aj perfektny pristup a vediet aj jazyky 🙂 ale to uz ideme na inu temu 🙂

mimikas
18. jún 2019

@angelinja zas sa netvarme ze nam v tych statnych bolo vsetkym uzasne. lebo nebolo, ano prezili sme to ale to je tak vsetko, to prezitie. Velmi dobre si aj pamatam skatulkovanie, nadavanie na deti a pod, ja som do skoly rada nechodila a mala som na to padny dovod. nehovorme este o tom, ze v kazdej skole je sikana, nevychovane decka, znudeni ucitelia co sa im nic nechce. Ano su aj svetle vynimky, ale tych je naozaj malo. Ken zato ze sme to prezili mi neznamena ze to bolo dobre a nie je sa kde posuvat. Dakedy ludia zili v jaskyniach a keby si stale hovorili ze tak je to ok lebo tak zili aj predtym, nikdy by sa nikto nkde neposunul. Moj syn ako jedine dieta z ulice chodi do skoly rad, s radostou hovori o svojich ucitelkach ako o hrdinkach dna a pod. Ale kazdy mame svoj nazor a ja ti nemusim svoj obhajovat a ani ty tvoj.

mimikas
18. jún 2019

@vinetuu tie jazyky podla mna pridu postupne aj do felixu, lebo tam bude na to tlak. Je ale pravda ze ja neriesim, my sme bilingualna rodina a maly vie plynule po anglicky, ale jasne ze vo vyssich rocnikoch chcem aby sa zdokonaloval aj v odbornej anglictine, gramatike a pisani. Neboj, tie jazyky pridu aj do Felixu, nakolko tlak tam na to je obrovky

vampgirl
18. jún 2019

@angelinja 😁 v statnych skolach sme sice prezili, ale za aku cenu. Vacsina ludi ma nulovu vnutornu motivaciu, nevedia argumentovat, mysliet za seba, su uvyknuti stale len niekoho posluchat, su lahko manipulovatelni... Dokazov o tom, ze sme ovce v stade, je na kazdom kroku. A to sa nezmeni, pokial sa nezmeni skolsky system. Felix ako jedna z mala skol sa o to snazi. Ale ak napises, ze nie je rozdiel medzi felixom a lepsou statnou skolou, tak to naozaj nema pre teba vyznam a inak Felix robi vstupne pohovory s rodicmi prave preto, aby si bolk isti, ze k nim davaju deti taki rodicia, ktori to chapu. Lebo pre rodica ako ty - ktory rozdiel nevidi - by bol
felix uz po par mesiacoch strasnym rozcarovanim.

kofoluska
19. jún 2019

@vinetuu Jasne, bolo by to super. Nevravim, ze nie. Len na tom nebazirujem. Krpca fakt AJ zacala tahat az teraz posledny polrok co je v skolke. Neriesila som. Neriesim ani to,ci vo Felixovi bude mat AJ hned od prvého rocnika. Raz ju mat bude a nauci sa ju. Ja som stara paka, nas rocnik bol prvy, ktory sa po revolucii uz nemusel povinne ucit rustinu, ale mohli sme si vybrat. Cize ani ucitelia neboli bohvie ako perfektni a zahranicni lektori dokonca ani na strednej neboli tak bezni ako su dnes. Gro som sa naucila sama. Takze mozno preto na tom tak nebazirujem.
@angelinja V statnych skolach sme mozno vsetci prezili, ale s akými traumami a následkami? Ano, som uspesna, som spicka vo svojom odbore, zarabam velmi dobre. Ale rozhodne nie vdaka statnej zakladnej skole. Vdaka statnej zakladnej skole a nasledne strednej skole som roky nebola schopna si nic sama vybavit, odpoved pred tabulou bola pre mna nocna mora, mala som neuveritelne traumy a psychicke problemy (a zo sikanovania mam niektore traumy dodnes). Moj brat dislektik vdaka statnej zakladnej skole a vdaka ucitelkam v tejto statnej zakladnej skole bol miesto normálneho pristupu neustale ponizovany a zrovnavany so mnou, jeho starsou sestrou. Ktora bola bezproblemova jednotkarka. Ze ma dislexiu zistila az jeho triedna na ucnovke, kde ho nikto uz so mnou neporovnaval. Bohuzial, neskoro. Uz v nom zakorenili, ze je neschopny a v zivote nikdy nic nedosiahne ("ak budeme nutit korytnacku splhat na strom, cely zivot prezije v tom ,ze je neschopna"......)
Absolvovali sme so synom zapis ako vo Felixovi tak v spadovej statnej zakladnej skole. Kym vo Felixovi mal na zapis klud a vsetko mu islo lavou zadnou, v spadovej skole odmietal spolupracovat, pretoze tam bolo ako na hlavnej stanici pocas dopravnej spicky (sorry, ako dospela by som sa ani ja v takom prostredi nedokazala sustredit na pracu), ucitelka po nom kricala a potom TRI kricali po mne, ze nie je pripraveny ist do skoly (a absolutne nepocuvali, co sa im ja pokojnym hlasom snazim vysvetlit). Ked som priebeh zapisu opisala v spadovom CPPP, kde sme boli na testy skolskej zrelosti (bez ohladu na to, ako by dopadol zapis, pretoze syn je julovy), psychologicka nevychadzala z udivu. Testy spravil na takmer plny pocet bodov, nechapali z jeho analytickeho a logickeho myslenia, porozumenie hovorenemu slovu na urovni 10rocneho dietata - a toto je postoj psychologa, nie mna ako matky. Dala nam odporucanie na odklad v pripade, ze ho nevezmu do Felixa (ano, tu "pseudoskolu", ako si si dovolila ju nazvat, pozna velmi dobre). Takze mi tu laskavo nespievaj ody na statne skolstvo.
Do Felixa Ti v zivote noha nevkrocila, ale dovolis si nazyvat ho pseudoskolou, hoci o jeho zakladateloch a pedagógoch tam a o tom ,ako to tam chodi a ake su tam decka stastne vies prd makovy. Nuz, asi toto Ta naucila statna skola, vsak? Opovrhovat neznamym a sudit bez akychkolvek informacii. 🙂
Jo a co sa tyka sukromnej skolky. Su skolky a su skolky. Ak sa clovek pozera na peniaze, potom dostane sukromnu skolku v podobe draheho odloziska deti (a ze ich je v BA neúrekom). Ak sa pozera na kvalitu, dostane skolku typu Krtko, kde maju bohaty program kazdy mesiac, anglického lektora, kruzky, divadielko, chodia do kniznice, kazdu jar pozoruju premenu husenice na motyla, ucia sa laske k prirode, predskolaci sa ucia citat splývavou metódou a matematiku Hejneho metódou.....ale to bude pre Teba asi tiez len draha pseudoskolka o nic lepsia nez akakolvek statna, ze? :D :D :D

mimikas
19. jún 2019

@kofoluska myslim ze je to uplne zbytocne vysvetlovat, to mas ako si vacsina ludi mysli ze do sukromnych skol chodia len bihate dericky a nic sa neucia. Pricom to pravda nie je a ty Co tam chodi me vieme ze deti sa ucia, vzdelavaju a chodia tam deti normalne pracujucich rodicov ktory pre deti chcu proste nieco ine a casto davaju na skolne to posledne na ukor dovoleniek a pod. Ale kazdy si vidi to svoje. Ja som spokojna s tym kde je nas a nikomu sa za svoje rozhodnutie s povedat nemusi a ani nemienim. Robime to Co ako rodiacia uz name za vhidne a spravne pre nase deti.

kofoluska
19. jún 2019

@mimikas Mas uplnu pravdu. :-*

nishka
6. júl 2019

ahojte, maminy buducich prvakov, prosim boli ste niekto na stretnuti posledny junovy tyzden? my sme boli uz mimo, tak by som bola rada, ak sa niekto podelil o info zo stretnutia. mame dve buduce prvacky. vdaka

kofoluska
7. júl 2019

@nishka Ahoj, boli sme tam. Bolo sialene teplo, takze to prebehli velmi z rychlika a potom sme sli von na piknik. V principe dietatu staci len skolska taska (nie velka, nebude pol skoly vlacit domov), prezuvky, veci na telesnu a pripadne veci na prezlecenie do skolskeho klubu. Nemame kupovat ziadne pera, zosity, nic. Vsetko decka dostanu. Upozornovali nas zvlast na to, aby sme nepripravovali decka cez prazdniny nijako na skolu, najma s nimi nemame ani pisat ani citat, pretoze sa budu ucit iny sposob nez akym sme sa ucili my a mohli by sme narobit viac skody ako uzitku.
Ak si dobre pamatam, skolsky klub bude od pol osmej do piatej, ale da sa dohodnut, aby zacinal skor. Ulohy budu robit v skolskom klube - zopakovali to, co bolo povedane na informacnom stretnuti - po odchode zo skoly sa ma dieta hrat a oddychovat, nie hodiny travit nad ulohami.
Koncom septembra zaciatkom oktobra budu postyri vikendy adaptacne vikendovky. Niekde na chate na strednom Slovensku. Kazda trieda samostatne, preto styri. Presne terminy pre kazdu triedu daju vediet vopred. Tusim mal vprezentacii aj sumy, ktore nas to bude stat, ale nevidela som na ne poriadne a nejak som to neriesila.

nishka
7. júl 2019

@kofoluska dakujem za obsiahle info, vidime sa teda v septembri

lucka188
15. aug 2019

Ahojte, neviete niekto ako prebieha vo Felixovi prvy skolsky den? Teraz som sa docitala ze na beznych ZS je to tak ze deti idu po 1-2h domov, je to tak aj tu? Alebo mozem ratat s tym ze je to normalny skolsky den?

barca5
15. aug 2019

@lucka188 Normalne je poobede aj skolsky klub. Ale nebol do pol 6, tusim len do stvrtej. Na obed mali pizzu. Ako to bude tento rok urcite daju vcas vediet.

lucka188
15. aug 2019

@barca5 Dakujem, viem ze daju vediet, ale v pripade ze by nemali skolu cely den, musela by som sa zariadit, takze dobre vediet vopred ako to byva 🙂

nikam
15. aug 2019

Ak máš prváka, tak ráno prídete spolu, ste tam asi hodinu spoločne, následne rodičia odchádzajú a deti si môžu vyzdvihnúť pred/po obede.
Posielajú podrobné inštrukcie vopred.

kofoluska
16. aug 2019

@nikam Prosim Ta a ako s obedmi? Este stale nemame ohladne obedov nijake informacie. Aj v prvy den skoly uz budu mat obed zabezpeceny alebo ako to bude? Nevies povedat? Dakujem.

nikam
16. aug 2019

@kofoluska Minuly rok mali uz aj v prvy den.