icon

Získavanie domácich úloh počas PN

14. sep 2021

Kto si myslíte, žeby mal byť zodpovedný za získanie domácich úloh počas choroby, dieťa alebo učiteľ? Zaujíma ma to aj z pohľadu učiteľa. Viem, že tu sú. Ide o to, že v dnešnej dobe, (pokiaľ sa do toho neopriem ja) je problém získať du a čo robili na hodine. Aj keď sú mesenger a neviem čo spojení, spolužiaci nie sú ochotní. Keď aj napíše do skupiny (kde je učiteľ) žiadna odozva. Nechcem to riešiť za syna (je 7 mak), nech si to rieši sám. Mne tiež v kuse vypisujú iné matky, nech pošlem školu, keď su ich deti PN. Majú napr.jednu učiteľku. Syn bol chorý celý týždeň, urobil du podľa inštrukcií spolužiakov a dostal 5, lebo to mal zle. Keď to povedal učiteľke ta mu povedala, že sa mal prísť ospravedlniť na začiatku hodiny. (Nesiel, bo si myslel , že všetko má). To bolo minulý rok ale zase je PN a situácia sa začína opakovať. Nie je nikoho,kto by mu poslal úlohu a čo robili. A otázka na učiteľov, to je fakt také ťažké odfotít zošit po hodine a hodiť do skupiny? Alebo poveriť nejaké dieťa, že odfoť? Normálne neviem ako a či to mám riešiť.ako fungujete vy?

zuzanockamt
14. sep 2021

@ukulela a k tomu používaniu mobilu a NB/PC...ja nie som povinná to v súkromí vlastniť, keď už ideme do extrémov...ak to potrebujem pri výkone práce, má to zabezpečiť zamestnávateľ

ukulela
14. sep 2021

@zuzanockamt tak zase to nie. Ale zabezpecit komunikaciu s chorym ziakom, to je snad normalne. Ked nie osobne, tak poverenim ineho ziaka. Ved deti sa maju ucit aj socialnym zrucnostiam a zodpovednosti.
@viestta vies, ak si ale ziak zozenie, a ako bolo pisane, bolo mu povedane zle a dostal za to gulu, tak je to ok? Tiez sa tu pisalo, ze spoluziaci na dotaz nereagovali ... naozaj nemoze byt problem, aby sa na zac roka dohodlo, ze tyzdennik bude posielat ulohy a hotovo. Su to 3min denne. Nehovoriac o tom, ze ma fungovat edupage atd. A uz len na zaver, ucit sa pocas vaznejsej choroby, tiez nic moc....

ukulela
14. sep 2021

@zuzanockamt ides do extremov. Ntb/mobil. Preto som pisala, ze hadam v praci mate pristup na pc a net.

zuzanockamt
14. sep 2021

@ukulela áno, ako som napísala, jeden starší PC na 10 ľudí

ukulela
14. sep 2021

@zuzanockamt to ale treba riesit u zriadovatela.

zuzanockamt
14. sep 2021

@ukulela áno, treba...financie treba do všetkého..najviac ma ale hnevá, že najviac vyskakujú matky, ktoré o reálnom živote učiteľa nič nevedia, netušia, čo všetko robíme

kofa77
14. sep 2021

Tiez mam siedmaka a starat sa musi sam, nastastie ma par kamaratov, ktori su celkom ochotni a svedomiti. Jeho sa tiez vypytuju, kolkokrat pocujem, ze sa toci jak cervik, jak sa mu nechce, ale furt ho napomeniem, nech len povie, co treba, kedze aj jemu poskytuju info. Ucitelia to na druhom stupni neriesia, ani za mojich cias neriesili, na prvych hodinach sme sa vzdy ospravedlnili a potom dohanali.

viestta
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
14. sep 2021

@ukulela jasne,ze sa ma ziak doucit ucivo,ked chybal. Myslis,ze mu ho pride niekto domov vysvetlit? Nasa generacia to mala ako? Musela som si zistit ulohy,dopisat vsetko do zositov a doucit sa to. A ako ucitel by som tiez v ziadnom pripade nepouzivala vlastny telefon na pracu. A telefonne cislo dat rodicom?? To by ju asi piclo. Rodicia nemaju sudnost a nevefia,co sa patri. To by ucitel nemal pokoj ani po pracovnej dobe a ani cez vikend. Apropo bavime sa o siedmakovi- preboha,velky cap. Co tu riesime???

kofa77
14. sep 2021

Este je dobre poznat mamu nejakej svedomitej dobrej spoluziacky a mas info zarucene

pietra
14. sep 2021

pred par rokmi som cislo rodicom poskytla, v dobrej viere, ze vsak keby nieco dolezite, nech maju kontakt. Bolo to prvy a poslednykrat. Bezne boli telefonaty o hovadinach o 22 vecer, v nedelu na obed a podobne. Vlastny mobil a ine zariadenia sice pri vyucovani pouzivam, ale nie je to moja povinnost. Rovnako si neviem predstavit, aby som kazdemu chybajucemu ziakovi posielala pracu za ten den. Na druhu stranu som nikdy nenechala bez odpovede, ak ma ziak alebo rodic kontaktoval (mail, IZK, Teams), ze sa im ulohy nepodarilo zohnat. Nepovazujem vsak za spravne, aby ziak po navrate po chorobe bol skusany, pisal pisomky alebo mu bola znamkovana uloha. Ak vsak chyba len jeden - dva dni, ulohu vyzadujem, najma, ak napr. den pred nasou hodinou bol v skole a mohol sa zastavit aj za mnou.

mogaa
14. sep 2021

No učiteľ nemá iné robotu len si pamätať kto je v ktorej triede chorý a riešiť aby sa dostal k úlohám😀chodila som do školy síce pred viac ako 20-timi rokmi, ale teda nikdy som nemala problém si zistiť čo bolo na úlohu a čo sa preberalo....

autor
14. sep 2021

No, zisťuje si sám. Ale niekedy príde za mnou, že nevie zohnať. Minulý rok som riešila takú situáciu, že ma oslovila jedna matka, že synovi nikto nereagoval na zaslanie du. Písal do skupiny, kde bola aj uč. Tak som išla za synom a on mi povedal, že sa dohodli, že mu nikto nepošle. (Bol.doma 14 dní v karanténe, takže mu závideli). Syna som donútila pofotit ale dohodla som sa s tou matkou, že to teda nebude od neho, bo sa bál ísť do skoly. Toto mi už hranicilo so šikanou a aj som kontaktovala triendu učiteľku ale situácia sa nezmenila. No má kamarátov, ale úlohy neposielajú. Oni sú taká miešanka v triede, tri obce. A jedna s druhou "nespolupracuje" a sa nekamaratia. Oni sú 4 ja chlapci, takže je to problém.

janci05
14. sep 2021

Syn teraz začal 5. ročník. Má novú triednu a tá informovala, že bude posielať chýbajúcim DU cez edupage. Min. rok tiež posielala, ale nie vždy. Je to na ich ochote. Dosť to pomôže, ale ja som ako dieťa, sama chodila po spolužiakoch a zisťovala si čo preberali a čo treba dohnať.

autor
14. sep 2021

@mogaa málokedy chýba iba jedno dieťa. U nás chýbalo teraz 7 deti, a aj tak zo strany učiteľov neprislo info k úlohám.

zuzanockamt
14. sep 2021

@pietra moje číslo tiež majú rodičia, lebo "tak sú zvyknutí z 1.stupňa" 🤷 a tiež boli telefonáty aj v nedeľu na obed 🤦

viestta
Odpoveď bola odstránená
basullinka
14. sep 2021

@zuzanockamt presne tak, nedeľa na obed "nie je žiadny problém". Ja už som mala telefonát aj v noci o 2 a ráno som sa dozvedela, že som jeb... pi.. lebo som nedvihla 🤣🤣🤣

pietra
14. sep 2021

v tom pripade mas kontakt na tu matku a ak nevies zohnat ulohy, kontaktuj ju. Alebo napis priamo ucitelke

autor
14. sep 2021

@viestta a kto má riešiť konflikty a situáciu v triede? Jasne že učiteľ. Či ja ako rodič?

slavaf
14. sep 2021

@zuzanockamt Presne tak, a nedajbože chcieť od rodiča nejaké potvrdenie. To môžem písať aj týždeň dopredu, 100-krát upozorňovať na deadline, vypisovať smsky, vyvolávať a aj tak nič. A do noci čakať na odpoveď. Všetko za vlastné a v čase osobného voľná. To len na margo toho, čo ešte by mali učitelia za deti a rodičov robiť...

viestta
Odpoveď bola odstránená
basullinka
14. sep 2021

@slavaf Pri tomto čo píšeš mi napadá požiadavka od rodiča, aby som robila jeho dieťaťu desiatu, lebo on ráno nestíha 🤣 ja som sa normálne začala smiať, lebo toto už bolo moc 🤷‍♀️

autor
14. sep 2021

@slavaf no, keď sa toľko tuná obhanate minulými časmi...nepamätám si, že ja ako decko som musela toľko sedieť nad knihami alebo projektami. Teraz doatavaju také zadania že katastrofa

slavaf
14. sep 2021

Tá reakcia asi patrila niekomu inému. Ja bohužiaľ, hovorím o prítomnosti.

danim
14. sep 2021

@bagre a @autorka - za doby keď sme my boli deti a bola som chora sa u nás zo školy zastavili spolužiaci a “doniesli mi ulohy”. Samozrejme keď dieta prišlo po uzdravení do školy, nešlo hneď odpovedať. Nerozumiem prečo v dnešnej dobe mobilov, fotení, mailov tuto vec hadze rodič na učiteľa. ( nie som učiteľka ).
Mne dnes pisala mama dcérine spolužiačky - piataci - a ja som to povedala dcere a ta jej zavolala nafotila a poslala. Aký problém? A osmak????? 🙈 by som mu to o hlavu otrepala a ani by ma mamu nehlo osmakovi zháňať. A ešte ho obraňujes a zhadzujes vinu na učiteľku 🙈 na každý predmet iny učiteľ...

viestta
Odpoveď bola odstránená
1stella1
14. sep 2021

@ukulela preco by mal ucitel zabezpecovat komunikaciu s chorym ziakom ci uz osobne alebo sprostredkovane? Snad sa o to mozu postarat rodicia/sam ziak, ktory chyba. Ucitel ma ucit, nie riesit taketo veci. Na taketo veci nie je na hodinach priestor a cez prestavky ma ucitel zasa ine povinnosti. Deti treba ucit zodpovednosti a samostatnosti a nie im vsetko davat na zlatom podnose.

danim
14. sep 2021

Opravujem - siedmak...o tom istom

bagre
14. sep 2021

@danim lebo keď som bola ja dieťa, tak sa ospravedlnila prvá hodina bez problémov... teraz majú niektorí učitelia pocit, že druhí musia všetko, hoci sami nie sú schopní ani známky za polroka zapísať. Preto... A medzi deťmi to trošku inak fungovalo...
A nepatrím k rodičom, ktorí nevedia čo je ich povinnosť. Naša škola chce sem tam veci z večera do rána - to je ok? Lebo rodič musí, lebo žiak musí, lebo... Ale sú veci, kde je ťažko sa pohnúť /dokonca viem o učiteľovi, ktorý na môj podnet nereaguje. Veď načo...