icon

Povinný ,,tringelt" v kaviarňach cez terminál

24. jún 2026

Všimli ste si že v kaviarňach vám automaticky podsunú terminál s obrazovkou nastavenou na výber % trinkgeldu? Čo si o tom myslíte? Koľko % im dáte? Ja nerozumiem prečo by som mala platiť niečo naviac k už aj tak predraženej káve pripravenej za minútu. (Košice latte 3,8€ z 3,0€ za krátku dobu). Ale ak človek nedá, pozerajú sa na neho cez prsty... a potom sa bojím, že mi tam nabudúce napľujú alebo ktovie čo. Tak automaticky dávam 10% a nie som na to hrdá. Nepáči sa mi to. Našťastie mám doma pákový kávovar a návštevy kaviarní a reštaurácií som obmedzila na absolútne minimum.

Strana
z3
anonym_2c76f8
25. jún 2026
@ivicatolic

@anonym_autor výborne 👍, ani tam radšej nechodiť.... keď idem cez námestie....mne tí ľudia prídu na tých terasách akoby sa hrali na celebrity....🤣🙂🤣🙂 len aby ma niekto videl....😆 česť výnimkám

@ivicatolic presne 🤣🤣

anonym_b29184
25. jún 2026
@anonym_a72e26

@flatwhite Automaticky sa na termináli zobrazí len to, čo si nastaví majiteľ prevádzky. Nie je to tak, že výrobca pridá nejakú novinku a všetci ju musia povinne používať. Keby to tak fungovalo, tak by aj terminál v Lidli sám od seba pýtal tringelt.

Moja výplata sa zdaňuje celá a polovica ide štátu. Ako to teda mám robiť ja? Mám zamestnancovi zákazníka povedať: Práca hotová, daj mi tringelt do vrecka bez dokladu? Alebo mám jeho zamestnávateľovi vystaviť faktúru a potom si ešte vypýtať niečo bokom mimo faktúry?

Predstav si, že ideš vybaviť pas. Zaplatíš kolok a pracovníčka by čakala tringelt, inak ťa neodfotí pekne alebo ti nedá druhú šancu na fotku. Alebo smetiari, prídu, vysypú kontajner a budú čakať tringelt, inak ti nádobu otrieskajú o zem. Vodič autobusu by čakal tringelt, inak bude jazdiť naschvál nepríjemne. Dáš dieťaťu peniaze, aby dalo učiteľke tringelt, aby ho neskúšala po chorobe? Hasiči keď prídu hasiť tvoj dom tak budú čakať tringelt, inak sa nebudú ponáhľať v hasení?
Prečo by mal byť čašník výnimka a mať nezdanený príjem, keď v iných profesiách by to bolo úplne neprijateľné?

@anonym_a72e26 👏👏👏
Inak ked uz aj chceli zaviest takuto moznost, tak tam mali nechat automaticku moznost bez tringeltu, a len ten, kto by vyslovene CHCEL, tak by musel extra tuknut pred platenim, ze pridaj x%

anonym_a72e26
25. jún 2026
@anonym_b29184

@anonym_a72e26 👏👏👏
Inak ked uz aj chceli zaviest takuto moznost, tak tam mali nechat automaticku moznost bez tringeltu, a len ten, kto by vyslovene CHCEL, tak by musel extra tuknut pred platenim, ze pridaj x%

@anonym_b29184 v nastavení platieb si to vieš nastaviť presne ako má fungovať, alebo mať aj možnosť vôbec nepýtať prepitné

romino
25. jún 2026
@hefo

@janicast "Keby som nemala tringlelty,tam tam nik.nerobí"

No, keby tam nik nerobil, tak by sa museli zdvihnúť oficiálne mzdy, aby zase niekto robil. Takto keď majú zamestnanci nízky základ, tak sa vlastne okrádajú na budúcich dôchodkoch...

Nie je gastro oblast, kde v poslednej dobe najviac hore platy ? Ze aj predbiehali inflaciu ?? Seriozne sa pytam ... ja neviem, osobne nepoznam ludi co by mi povedali osobne pribehy.
Ale pokial viem, prave preto aby po corone a tych vypadkoch .. dokazali naspat nalakat pracovnikov .. museli vyraznejsie zvysovat ako ine oblasti.
Tieto sluzby su zaroven ta oblast, kde bola najvacsia inflacia .. ceny riadne rastli, nielen kvoli energiam a dane atd.. ale aj aby vedeli davat tie vyssie platy.
Capovane pivo, kavicky, kofoly .. isli hore aj o 100% za poslednych 6-7rokov.
Nech mi nikto nevravi, ze vacsina z toho ide na vrub vyssim cenam energii.
Snad fakt to nie je tak .. ze sa tam davaju nadalej minimalky (ktore nesli o 100% hore), a prilepsenie je len z trinkgeldov ?

svetlonos
25. jún 2026
@anonym_autor

@petamich nie je to povinné, ale nepáči sa mi ako mi to drzo podsunú pred oči, a minule som kupovala predraženú minerálku (supermarket bol ďaleko) a aj za toto chceli tip

@anonym_autor
Plat v hotovosti. Problém vyriešený, niet zač. Aj tí čašníci nie sú debili a sú si vedomí vysokých cien. Do kaviarne nechodia len ľudia perfektne zarábajúci. Keď nedáš nič a zaberá, pochopí neskôr. Keď bude mať deti trebárs 😏

Strana
z3