icon

Povinný ,,tringelt" v kaviarňach cez terminál

24. jún 2026

Všimli ste si že v kaviarňach vám automaticky podsunú terminál s obrazovkou nastavenou na výber % trinkgeldu? Čo si o tom myslíte? Koľko % im dáte? Ja nerozumiem prečo by som mala platiť niečo naviac k už aj tak predraženej káve pripravenej za minútu. (Košice latte 3,8€ z 3,0€ za krátku dobu). Ale ak človek nedá, pozerajú sa na neho cez prsty... a potom sa bojím, že mi tam nabudúce napľujú alebo ktovie čo. Tak automaticky dávam 10% a nie som na to hrdá. Nepáči sa mi to. Našťastie mám doma pákový kávovar a návštevy kaviarní a reštaurácií som obmedzila na absolútne minimum.

michaela329
25. jún 2026
@janicast

@michaela329 presne tak..ze bojim sa ze mi naplujú..ach

@janicast mňa to za tých ľudí aj trochu uráža, také zmýšľanie o.nich.

janicast
25. jún 2026
@michaela329

@janicast mňa to za tých ľudí aj trochu uráža, také zmýšľanie o.nich.

@michaela329 ano presne-dakujem

zuzacka16
25. jún 2026
@janicast

@anonym_autor no takto: pracujem ako časníčka a tieź máme od januara takýto terminál.IDE aj nam na nervy,chápeš??kto chce nechať hned povie sumu,ale ja musím tuknut sumu úctu a v hlave prirárať,lebo tento poondiaty terminal tak.funguje.Tak.stlač bez a ja profesional uz dopredu viem,ze Ty nedaš,tak to. BEZ stlacim.za Teba.
A. Dalsia vec..
30% z tringeltu na kartu mi majitel odrata,hotovost je moja celá. Keby som nemala tringlelty,tam tam nik.nerobí,je to drina moja zlatá, 12 hodín,jem postojačky,ale ja to robím rada,mňa to taví,mám rada zakaznikov.

@janicast jasné, že ti to odráta, lebo veď sa platí aj za terminál a keš je keš - ale to si veľa ľudí nevie uvedomiť, všade len kartou, kartou a preto nás zdigitalizujú zachvíľu a potom sa aj pos*riete, lebo dosť čo už teraz vás sledujú, potom budú ešte viac a budú vás ovládať..
btw - nikto netvrdí, že sa nenarobíš v kaviarnach, reštikách a podobne, ale sú aj iné profesie, kde sa tiež narobia a nedostávajú tringelty 😉

janicast
25. jún 2026
@zuzacka16

@janicast jasné, že ti to odráta, lebo veď sa platí aj za terminál a keš je keš - ale to si veľa ľudí nevie uvedomiť, všade len kartou, kartou a preto nás zdigitalizujú zachvíľu a potom sa aj pos*riete, lebo dosť čo už teraz vás sledujú, potom budú ešte viac a budú vás ovládať..
btw - nikto netvrdí, že sa nenarobíš v kaviarnach, reštikách a podobne, ale sú aj iné profesie, kde sa tiež narobia a nedostávajú tringelty 😉

@zuzacka16 ano veď vravím,nechce,nemusí dať..Ja som.vdacna za tych,co dajú a stali zakaxníci ma radi vidia v praci.,aj to.je moja odmena,ich spokojnosť.

janicast
25. jún 2026
@janicast

@zuzacka16 ano veď vravím,nechce,nemusí dať..Ja som.vdacna za tych,co dajú a stali zakaxníci ma radi vidia v praci.,aj to.je moja odmena,ich spokojnosť.

@janicast mná uz vytočil aj nadpis..povinny tringelt...🤣

sense
25. jún 2026

Úplne bez problémov stlačil vo výbere, 0%tringelt, alebo dnes nie, alebo akákoľvek možnosť že Trinkgeld dať nechcem.

anonym_e55fa4
25. jún 2026

Sa čudujem že to vôbec niekto dáva a podporuje tento systém . Majitelia reštaurácii, kaviarni, barov si mydlia ruky že nemusia platiť adekvátnu mzdu zamestnancom . Spoliehajú sa nato že si privyrobia cez tringelty. Len plaču aké je mzdové a odvodové zaťaženie na zamestnanca , hlavne že BMW, Mercedes , Range Rover musí byt

anonym_a72e26
25. jún 2026
@flatwhite

Ako bolo spomenute, to ze je tam moznost tringeltu naozaj nie je nas vymysel, tieto nove terminaly to tam maju automaticky. A pre vas co tringelty nechavate na terminal - nerobte to, radsej nechajte v hotovosti😄nie, nie je to o tom ci sa sefko podeli, ale skor ci sa tento stat podeli. Vsetko co ide cez terminal sa este zdanuje cize casnika aj ten sef nikdy nedostane plnu sumu. Nehovoriac o tom ze na zaverecnu pri uzavierkach je s tym zbytocna robota😄
Ale uplne chapem a ani sa nehnevam ked mi nenechas tringelt pri kave so sebou, lebo naozaj to nie je nejaky super duper servis.

@flatwhite Automaticky sa na termináli zobrazí len to, čo si nastaví majiteľ prevádzky. Nie je to tak, že výrobca pridá nejakú novinku a všetci ju musia povinne používať. Keby to tak fungovalo, tak by aj terminál v Lidli sám od seba pýtal tringelt.

Moja výplata sa zdaňuje celá a polovica ide štátu. Ako to teda mám robiť ja? Mám zamestnancovi zákazníka povedať: Práca hotová, daj mi tringelt do vrecka bez dokladu? Alebo mám jeho zamestnávateľovi vystaviť faktúru a potom si ešte vypýtať niečo bokom mimo faktúry?

Predstav si, že ideš vybaviť pas. Zaplatíš kolok a pracovníčka by čakala tringelt, inak ťa neodfotí pekne alebo ti nedá druhú šancu na fotku. Alebo smetiari, prídu, vysypú kontajner a budú čakať tringelt, inak ti nádobu otrieskajú o zem. Vodič autobusu by čakal tringelt, inak bude jazdiť naschvál nepríjemne. Dáš dieťaťu peniaze, aby dalo učiteľke tringelt, aby ho neskúšala po chorobe? Hasiči keď prídu hasiť tvoj dom tak budú čakať tringelt, inak sa nebudú ponáhľať v hasení?
Prečo by mal byť čašník výnimka a mať nezdanený príjem, keď v iných profesiách by to bolo úplne neprijateľné?

anonym_f59553
25. jún 2026

@anonym_autor keď nechceš dat, nemusis. Nie je to povinné.
Najmä v kaviarňach majú marze neskutočne, neboj.
Inak keď dávate trimgelty pre nízke platy, tak potom je otázka, či dávate aj v obchode, ci na poste? Tie ženy tiež nezarabaju tisíce.
Ja tringelty dávam len na zaokruhlenie, kadernícke a kozmetické pokial mi nedá blok tam vôbec, lebo aj tak jej to ide do vrecka.

anonym_f59553
25. jún 2026
@anonym_960c90

@anonym_autor
Trenuj asertivitu. Ja mam peniaze tazko zarobene, a delim sa o ne s tymi, co si nedokazu tak zarobit ci su chori. Ale dobrovolne davat peniaze mlademu, zarabajucemu cloveku za jeho pracu - to nie. A prave obsluha, ked budu zit z tringeltov, tak nikdy nebude dostatocny tlak na to, aby im zaplatili normalnu mzdu.
Davam iba v pripade ze mame velku utratu, boli sme narocni hostia, alebo sme sa vyborne bavili. Pri beznych kavach, mineralke atd ma ani nehne.

@anonym_960c90 ta obsluha už dávno nežije s tringeltov, to sú také mýty ze az. Maju min.10€ na hodinu, co predpokladám ze nemajú mnohé z vas. Inak aj vám dávajú tringelty v praci automaticky? Asi nie.

anonym_9c0f95
25. jún 2026

@anonym_autor maj radšej pri sebe vždy nejaké drobné vyhradené na kávu a neplať kartou. Asi zlá rada😏

demodun
25. jún 2026

@anonym_autor to naplutie do kávy 🙈 Vieš koľko ľudí denne obslúžia? By museli mať inú pamäť aby si zrovna teba pamätali. Pracujem s ľuďmi, síce nie ako čašníčka, ale niekedy neviem kto tam bol pred hodinou.
Ohľadom tringeltov nie je to povinnosť, ja tiež skôr zaokrúhľujem . A ak berieš len kávu si sebou, tak zbytočne riešiš, podľa mňa

jamimo
25. jún 2026

@anonym_autor my dávame tringelty ak som spokojná, hlavne za jedlo. Pri drinkoch za kvalitný koktail, atmosféru. Neuveríš, už sa nám viac x stalo na Slovensku, keď sme sa opýtali na formu tringeltu, personál nám povedal, že nemusíme, lebo im všetko berie majiteľ.
Za kávu so sebou nedávam nič. V kaviarni zaokrúhlim.Myslím si, že prídu časy, kedy ľudia vôbec nedajú tringelt a bude to norma.

anonym_f59553
25. jún 2026
@janicast

@anonym_autor no takto: pracujem ako časníčka a tieź máme od januara takýto terminál.IDE aj nam na nervy,chápeš??kto chce nechať hned povie sumu,ale ja musím tuknut sumu úctu a v hlave prirárať,lebo tento poondiaty terminal tak.funguje.Tak.stlač bez a ja profesional uz dopredu viem,ze Ty nedaš,tak to. BEZ stlacim.za Teba.
A. Dalsia vec..
30% z tringeltu na kartu mi majitel odrata,hotovost je moja celá. Keby som nemala tringlelty,tam tam nik.nerobí,je to drina moja zlatá, 12 hodín,jem postojačky,ale ja to robím rada,mňa to taví,mám rada zakaznikov.

@janicast narobíš sa snáď aj v iných profesiách, takže tvoje ponosovanie je o.nicom. môžeš ísť makať do fabriky, kde dostaneš akurát tak výplatu.

anonym_6bbbbf
25. jún 2026

Vyjadrím sa spoza pultu, kedysi som brigádovala. Info bude už viac ako desaťročné, ale z Košíc a z kaviarne. Kedysi sme túto vychytávku nemali, a bola som milo prekvapená, koľko ľudí dáva dobrovoľne tringelty. Ale bolo to tak pol na pol, a absolútne som to nebrala ako nejaké očakávanie, skôr ma to potešilo, a aj motivovalo, ak dali. Ak nedali, neriešili sme to. Boli situácie, kedy to samozrejme zamrzelo, ale tak sme to proste hodili za hlavu. Ja dávam vtedy, keď som spokojná s obsluhou.
PS: v živote by som nikomu, ale že nikomu nenapľula do kávy a pod. Aj keby to bol neviem aký hnusný, nepríjemný človek, ani vtedy. Toto za žiadnych okolností. A myslím si, že sa môžem zaručiť aj za bývalé kolegyne.

flatwhite
25. jún 2026
@anonym_a72e26

@flatwhite Automaticky sa na termináli zobrazí len to, čo si nastaví majiteľ prevádzky. Nie je to tak, že výrobca pridá nejakú novinku a všetci ju musia povinne používať. Keby to tak fungovalo, tak by aj terminál v Lidli sám od seba pýtal tringelt.

Moja výplata sa zdaňuje celá a polovica ide štátu. Ako to teda mám robiť ja? Mám zamestnancovi zákazníka povedať: Práca hotová, daj mi tringelt do vrecka bez dokladu? Alebo mám jeho zamestnávateľovi vystaviť faktúru a potom si ešte vypýtať niečo bokom mimo faktúry?

Predstav si, že ideš vybaviť pas. Zaplatíš kolok a pracovníčka by čakala tringelt, inak ťa neodfotí pekne alebo ti nedá druhú šancu na fotku. Alebo smetiari, prídu, vysypú kontajner a budú čakať tringelt, inak ti nádobu otrieskajú o zem. Vodič autobusu by čakal tringelt, inak bude jazdiť naschvál nepríjemne. Dáš dieťaťu peniaze, aby dalo učiteľke tringelt, aby ho neskúšala po chorobe? Hasiči keď prídu hasiť tvoj dom tak budú čakať tringelt, inak sa nebudú ponáhľať v hasení?
Prečo by mal byť čašník výnimka a mať nezdanený príjem, keď v iných profesiách by to bolo úplne neprijateľné?

@anonym_a72e26 K tomu terminalu ti poviem len tolko, ze nam ked zavadzali ten novy uz to tam bolo automaticky. Aj nasmu sefovi je to blbe, ze to tam je, vzdy to tiez rusime a uz je len na samotnom zakaznikovi ci da alebo neda nieco navyse. A inak videla som uz aj v zahranici v potravinach (nie konkretne Lidl), ze pytali tringelt na terminal😄.
K dalsiemu sa nejdem vyjadrovat, pretoze zas tie typicke reci ako “predavacka nedostane tringelt, hasic nedostane tringelt…” lebo sa mi nechce hadat s anonymom o 8:32 rano.
Ja som sa len vyjadrila k teme, ale uz sa to zase zacina zvrhavat na rypanice😄

anonym_f59553
25. jún 2026
@anonym_e55fa4

Sa čudujem že to vôbec niekto dáva a podporuje tento systém . Majitelia reštaurácii, kaviarni, barov si mydlia ruky že nemusia platiť adekvátnu mzdu zamestnancom . Spoliehajú sa nato že si privyrobia cez tringelty. Len plaču aké je mzdové a odvodové zaťaženie na zamestnanca , hlavne že BMW, Mercedes , Range Rover musí byt

@anonym_e55fa4 hovori zavistlivec, ktorý okolo podnikania ani nešiel. Gastro je dnes uplne o niecom inom. Dobrý čašník ma minimálne 10€ na hodinu, cize žiadnu minimalnu mzdu v žiadnom prípade nema.

anonym_6bbbbf
25. jún 2026
@anonym_f59553

@anonym_e55fa4 hovori zavistlivec, ktorý okolo podnikania ani nešiel. Gastro je dnes uplne o niecom inom. Dobrý čašník ma minimálne 10€ na hodinu, cize žiadnu minimalnu mzdu v žiadnom prípade nema.

@anonym_f59553 Ako kde... Ale musím súhlasiť, už pred X rokmi to bolo celkom slušne zaplatené. Plus tringelty. Ja som toľko roky nedokázala zarobiť v rámci odboru (kde je nevyhnutný vysokoškolský titul), ako čašníčka na brigáde. Ale sú to vydreté peniaze, v živote som nebola tak unavená, ako vtedy. Po troch dňoch (v šnúre aj 16 hodín na nohách/deň) som musela voľný deň doslova prespať, celý. Je to síce namáhavá, ale podľa mňa pekná práca a šikovný čašník na dobrom mieste vie zarobiť veľmi dobre. Naozaj dobre. A to nemám na mysli Hilton a podobne kategórie, ale proste lepšiu kaviareň na Hlavnej v Košiciach. Napríklad.

janicast
25. jún 2026
@anonym_f59553

@janicast narobíš sa snáď aj v iných profesiách, takže tvoje ponosovanie je o.nicom. môžeš ísť makať do fabriky, kde dostaneš akurát tak výplatu.

@anonym_f59553 prepáč,ja som sa predsa nestazovala

anonym_399071
25. jún 2026

dávam tips aj v iných krajinách, v Rakúsku je zahrnutý v účte-rechnung v IT servicio , každá krajina to má ináč, mne to nevadí rada dám za dobré služby aj taxikárovi, každému kto ochotne a aj naviac spraví službu

anonym_e55fa4
25. jún 2026
@anonym_f59553

@anonym_f59553 a predstav si že podnikám… ale nikde v podnikaní okrem týchto profesii nikto nezneužíva zákazníka nato aby sa skladal na mzdu jeho zamestnancom týmto nechutným spôsobom. Ja si tiež k faktúre neúčtujem 100€ len tak navyše

anonym_f59553
25. jún 2026
@anonym_e55fa4

@anonym_f59553 a predstav si že podnikám… ale nikde v podnikaní okrem týchto profesii nikto nezneužíva zákazníka nato aby sa skladal na mzdu jeho zamestnancom týmto nechutným spôsobom. Ja si tiež k faktúre neúčtujem 100€ len tak navyše

@anonym_e55fa4 opakovane ti píšem, ze gastro je už o niečom inom. Čašník ma v pohode aj cez 2000€. Kuchár už ani nehovorím. A predpokladám, že ani svojej kadernicke/kozmeticke/pedikúra ci manikerke nedavas navyše ani cent a pýtaš si pekne bloček

anonym_7c2055
25. jún 2026

Tringelt povinný nie je. U nás dokonca čašníčky odbehnú od terminálu, aby ti nechali priestor a nebolo ti pred nimi hlúpe ho nedať. Ja tringelty dávam na základe obsluhy a času, ktorý v kaviarni strávim. Ak nás je viacej, sedíme dlhšie, objednávame si viac vecí, máme viac požiadaviek, tringelt dám. Ak som sama, objednám si jednu kávu, prípadne si ju beriem so sebou, tringelt nedávam.

janicast
25. jún 2026
@anonym_f59553

@anonym_e55fa4 opakovane ti píšem, ze gastro je už o niečom inom. Čašník ma v pohode aj cez 2000€. Kuchár už ani nehovorím. A predpokladám, že ani svojej kadernicke/kozmeticke/pedikúra ci manikerke nedavas navyše ani cent a pýtaš si pekne bloček

Anonym vacsinou.vzdy píse hluposti.
Casnik ma 2000 tisic..kokos a kde??? Idem tam...a robím v BA a mam.x znamych z gastra....sa preber

anonym_77564b
25. jún 2026

keď som rozhodnutá tringelt nedať, tak ho nedám. A neprinúti ma ku žiaden terminál, nech to tam trvá aj 10 minút prestaviť, že platím bez tringeltu.

anonym_77564b
25. jún 2026
@anonym_a72e26

@anonym_a72e26 Presne tak!!! A argument "bez tringeltov to robiť nikto nebude".... No bodajby to nikto nerobil, aspoň by boli majitelia nútení zvýšiť tým čašníkom oficiálne platy.

anonym_1b39f8
25. jún 2026

@anonym_autor normálne zakliknem možnosť bez tringeltu a kľudne aj tak aby to videl čašník. Je mi to jedno. Nemám peniaze na tringelty.

anonym_1b39f8
25. jún 2026
@janicast

A. Dalsia vec..

@janicast a prečo by sme my zákazníci mali suplovať tvojho zamestnávateľa čo sa výplaty týka. Mňa to vôbec nezaujíma že ty máš nízky plat, ja ti na neho doplácať fakt nebudem. Treba si nájsť inú robotu keď sa narobia a ešte je aj zle platená.

hefo
25. jún 2026

@janicast "Keby som nemala tringlelty,tam tam nik.nerobí"

No, keby tam nik nerobil, tak by sa museli zdvihnúť oficiálne mzdy, aby zase niekto robil. Takto keď majú zamestnanci nízky základ, tak sa vlastne okrádajú na budúcich dôchodkoch...

anonym_6c2488
25. jún 2026

Tip nechávam celkom štedrý keď som veľmi spokojná alebo som dostala "službu" navyše. Nevidím dôvod dávať ho automaticky. Veľká časť podnikov v mojom okolí si tip nezaslúži, ponúkajú priemerné produkty a služby.
Kaviarne, reštiky kde mi podsúvajú terminál s % som prestala navštevovať. Moja obľúbená kaviareň má takýto terminál, čašníčka to preskočí a tak dáva platiť zákazníkovi. Ak jej triangel chcem dať tak jej to poviem a terminál prepne. Ja tam nechávam tip skoro vždy, pamätajú si ma lebo tam chodím pravidelne ale aj tak mi nikdy nedala terminál kde by som si musela vyberať.