icon

Staré lieky: Odovzdáte ich do lekárne aj bez obalov?

17. aug 2026

Chcem odniesť do lekárne lieky po záruke, ale väčšinu mám už len v blistroch. Papierové obaly som priebežne vyhadzovala.
Vezmú ich v lekárni aj takto, alebo sa majú odovzdávať nejako roztriedené?

Strana
z2
anonym_47c89f
17. aug 2026

Odovzdávaš bez papierového obalu.

anonym_0033f5
17. aug 2026

len BEZ krabičiek. upozornila ma pani v lekárni .

janinah
17. aug 2026

Len blistra resp.flasticky s liekmi sa davaju.ten odpad co vies sama vyhodit teda papierove obaly ani nevezmu.

anonym_55709e
17. aug 2026
@janinah

Len blistra resp.flasticky s liekmi sa davaju.ten odpad co vies sama vyhodit teda papierove obaly ani nevezmu.

odovzdáva sa bez krabičiek a príbalových letákov, tie patria do papiera

martyzpp
17. aug 2026

Mne v lekarni dokonca povedali, ze sa maju nosit len stare lieky na recept. Volne predajne lieky idu do komunalu.

viestta
17. aug 2026

Aj volnopredajne lieky, do komunalu patria len vyzivove doplnky

janinah
17. aug 2026
@anonym_55709e

odovzdáva sa bez krabičiek a príbalových letákov, tie patria do papiera

@anonym_55709e ja to viem

anonym_55709e
17. aug 2026
@janinah

@anonym_55709e ja to viem

@janinah prepáč, omylom som ťa označila, opravila som
Odpoveď patrila autorke

katkazatka
17. aug 2026
@martyzpp

Mne v lekarni dokonca povedali, ze sa maju nosit len stare lieky na recept. Volne predajne lieky idu do komunalu.

@martyzpp to určite nie. Všetko ide do kanalizácie, do vody, do pôdy. Všetko by sa malo odovzdávať v lekárni, kde sa to bezpečne likviduje.

madeincssr
17. aug 2026
@viestta

Aj volnopredajne lieky, do komunalu patria len vyzivove doplnky

@viestta na tom tiez vidno, ake "ucinne" latky maju mnohe vyzivove doplnky. Su to dobre tahace penazi z vreciek dovercivych ludi - pridrahe placebo.

katkazatka
17. aug 2026
@madeincssr

@viestta na tom tiez vidno, ake "ucinne" latky maju mnohe vyzivove doplnky. Su to dobre tahace penazi z vreciek dovercivych ludi - pridrahe placebo.

@madeincssr výživové doplnky sú hlavne vitamíny a minerály. Keď dáš vitamín a minerál do pôdy, tak určite neurobí takú škodu ako antibiotikum, alebo hormón. To neznamená, že výživové doplnky nepomahaju ľuďom. Netreba za všetkým vidieť len farmabusiness a celosvetove sprisahanie. Predpokladám že si si nikdy nekúpil zinok na vypadávanie vlasov, alebo vitamín C na posilnenie imunity, alebo magnézium, keď si mal kŕče, zelezo pri anemii, vit B...

simca06022011
17. aug 2026
@martyzpp

@martyzpp blbost

anonym_0c477e
17. aug 2026
@madeincssr

@madeincssr ale vitaminy sa bezne vyskytuju v prirode, vo vyzivovych doplnkoch su len koncentrovane, rovnako ako rozne mineraly a ine latky. Lieky su chemicke zluceniny, ktore nie su bez problemov odburatelne a je jedno ci by skoncili na skladke komunalneho odpadu a odtiel by sa splachli do podzemnych vod alebo cez kanalizaciu by sa dostali do povrchovych vod. Dost nemetabolizovanych liekov sa dostava do kanalizacie mocom, netreba tam pridavat aj stare lieky

simca06022011
17. aug 2026

Vsetky lieky aj vyzivove doplnky smer lekaren, aj kvapky, sirupy (ak neratam nejake bylinne, prirodne nic), bez obalov, papierov... to ide do separovaneho zberu. Pred nejakym casom sa este aj z blistrov vycvakavali lieky, do sacku a odniesli sme to take, na volno. Potom to nastastie zrusili, lebo vraj aj v blistroch mozu ostavat rezidua liekov...

madeincssr
17. aug 2026
@katkazatka

@madeincssr výživové doplnky sú hlavne vitamíny a minerály. Keď dáš vitamín a minerál do pôdy, tak určite neurobí takú škodu ako antibiotikum, alebo hormón. To neznamená, že výživové doplnky nepomahaju ľuďom. Netreba za všetkým vidieť len farmabusiness a celosvetove sprisahanie. Predpokladám že si si nikdy nekúpil zinok na vypadávanie vlasov, alebo vitamín C na posilnenie imunity, alebo magnézium, keď si mal kŕče, zelezo pri anemii, vit B...

@katkazatka OK, mas pravdu. Snad aspon tie maju relevantnu spracovatelnost, vstrebatelnost telom.

mandzula
17. aug 2026

Vezmu. Treba si uvedomit, ze za likvidaciu takto vyzbieraneho odpadu plati stat, teda my vsetci a ide to podla hmotnosti, cize papierovy obal treba vyhodit do papiera.

anonym_1d0cbf
17. aug 2026

Ja som lieky povyberala z blistrov do sacku, blistre dala do plastov. Kvapky som odovzdala vo flastickach.

rozculena
17. aug 2026
@martyzpp

@martyzpp somarina

senta_sofia
17. aug 2026

@anonym_autor stacia blistre, krabicky nechcu

mandzula
17. aug 2026
@martyzpp

@martyzpp Zober si, ze urcite lieky su v zavislosti od sily (obsahu ucinnej latky - napr. taky Nalgesin) alebo poctu kusov v baleni bud na recept, alebo volnopredaj. Je teda logicke, ze oboje treba odovzdat do lekarne.

mandzula
17. aug 2026

Zdroj net, Dr. Max: Do lekárne patria nespotrebované tablety, kapsule, čapíky, očné kvapky, sirupy, masti, gély, použité injekčné striekačky so zatavenou ihlou, inzulínové perá a ampulky injekčných roztokov. Tieto sa vracajú vo svojom pôvodnom vnútornom obale (blistri, fľaštičke, tube), vonkajšia papierová krabička sa triedi bežným spôsobom. Nespotrebované lieky po záruke môžete priniesť do ktorejkoľvek lekárne. Následne sú spracované adekvátnym spôsobom, ktorý kontroluje Štátny úrad pre kontrolu liečiv.

Výživové doplnky nepatria medzi nebezpečný odpad, preto nie je potrebné ich odovzdávať do lekárne na likvidáciu.

weleda123
17. aug 2026

Výživové doplnky a vitamíny NEPATRIA do lekárne. Ak ich tam dáte, lekárničky ich vyhodia tak či tak do koša. Odnášajú sa len lieky v blistroch, prípadne sirupy alebo injekčné striekačky a podobne. Sesternica je magistra, robí v nemocničnej lekárni. Sama mi minule vravela, že vitamíny nech tam nenosím. Oni si to trieda, že sirupy, tablety, čapíky do jedného vreca a lieky podávané formou injekcie do druhého, voľnopredajné vitamíny vyhadzujú.

anonym_0e8339
Včera o 06:03

Vsak to sa odovzdava ldn bez krabice.a pozor nato beru len lieky na redpis ostatne mozes hodit do kosa

minutka
Včera o 06:40
@anonym_0e8339

Vsak to sa odovzdava ldn bez krabice.a pozor nato beru len lieky na redpis ostatne mozes hodit do kosa

@anonym_0e8339 mne vzali vsetko. Mala som plnu mensiu igelitku a nepreberala.

Jedine ma upozornili ze bez krabiciek musia byt

mandzula
Včera o 06:43
@anonym_0e8339

@anonym_0e8339 Neberu len predpisove, beru aj volnopredajne lieky, nie vsak vyzivove doplnky, kozmeticke kremy a pod. Ziadne vyhadzovanie liekov do kosa.

bubo27
Včera o 07:03

U nás tiež berú všetko činke v krabičke tak dám krajíčku do papiera ale zvyšok do lekárne. Aj vitamíny po dátume spotreby proste všetko. Čo je v skle tak tiež ako bolo kúpené.

akvi
Včera o 07:11

Tiež viem tak, že výživové doplnky neberú, ale teda nikdy sa mi nestalo, že by to pani v lekárni kontrolovala. Podám jej vrecko, ona mrkne, či tam nie sú krabičky a nepozerá, čo presne tam je.

nika185
Včera o 07:20

@anonym_autor ešte pred asi rokom sme museli tbl.aj z blistrov vyberať, teraz už chvalabohu nie, všetko do lekárne dávame, aj kvapky aj sirupy, maste....ale bez obalov z papiera ako píšu dievčatá

weleda123
Včera o 08:00

@mandzula
@akvi ak ste priniesli plnú tašku, tak to tam jasné že nepreberali, ale vzadu si to musia vytriediť podľa predpisov.

anonym_0e8339
Včera o 11:24
@minutka

@anonym_0e8339 mne vzali vsetko. Mala som plnu mensiu igelitku a nepreberala.

Jedine ma upozornili ze bez krabiciek musia byt

@minutka vsak zoberu aj volnopredajne ale ide o to ze tie moze zahodit aj doma do smetiaka..

Strana
z2