Aké sú prognózy o cenách bytov v budúcnosti?
Ahojte, rozmýšľam nad kúpou bytu, ale čoraz viac ma odrádzajú reči o demografii. Veď o pár rokov nás bude podstatne menej, najmä ľudí v produktívnom veku, logicky by teda mal byť menší dopyt po bývaní a ceny by mohli ísť dole. Je to pre mňa veľká suma peňazí preto sa bojím. Jedná sa o malú obec pri Šamoríne (ale blízko sú satelity BA ako Kvetoslavov, atď preto si myslím, že ten dopyt by sa presunul aj sem).
VÚB hovorí, že v roku 2040 bude chýbať tretina záujemcov o bývanie. Nejaké tie články o tom už vyšli. Máme tu mladých, ktorí odchádzajú do zahraničia, a starnutie populácie. Neprerazí to napokon tú fiktívnu bublinu a neprinesie to pokles cien, ktorý už niekoľko rokov mnohí predpovedajú len tak?
@parvinka0001 toto len dokazuje aky su ludia sprosty a nenazraty, v Michalovciach za dom dat 600 000€ moze len chory blazon, realne to ma cenu 100 000€ a casom aj menej lebo ludi na vychode zozeru cigani.
@anonym_1e2e27 je to tak žiaľ a bežné po dedinách pomaly už 200 tisíc . Obyčajne rovné domy 100tisic kde je sami rom
@anonym_15fa5d stat by mal zakazat prenajimat nehnutelnosti cudzincom, chudaci susedia, ale ty vas nezaujimaju, vas zaujimaju iba sproste peniaze, dal by som vam to pekne vyzrat, kazdy den staznost na podnajomnikov nech sa zblaznite nenažranci.
@anonym_1e2e27 prepáč ale cudzinci nie sú ľudia? Roky sme bývali v byte kde boli susedia vedľa Vietnamci a boli lepšími susedmi ako hejSlováci nad nami…
@anonym_1e2e27 je to tak žiaľ a bežné po dedinách pomaly už 200 tisíc . Obyčajne rovné domy 100tisic kde je sami rom
@parvinka0001 inak staviame dom teraz.
Je väčší ako bežný štandard (255m2) a len za materiál sme dali viac ako 250 000€. Ak zarátaš cenu pozemku a cenu práce, nie je možné sa dostať na tebou spomínanú sumu (pri novostavbe). Domy/byty sú drahé aj preto, že náklady na výstavbu sú enormne drahé. Nie len preto že ľudia sú “nenažratí” ako tu viaceré spomínate.
@tonkoantonko Nemyslím si, že čakaním niečo vyriešiš. Staré byty a domy sa budú časom búrať, pretože sa v nich nebude dať žiť a ľudia budú chcieť stále viac, lepšie, väčšie, modernejšie. Síce mnohí budú žiť možno osamote, ale aj tak budú chcieť mať vlastné bývanie. Ideálne v dobrej lokalite, s občianskou vybavenosťou a dostatkom práce. Málokto bude snívať o polorozpadnutej barabizni v obci pri Šamoríne.
@anonym_d7d15d nebude sa nič burat, paneláky vydržia pri údržbe aj 200 rokov, bavila som sa aj so statikom. Vsetko len závisí o tom ako ju ľudia budú rekonstruovat. Ak budú burat nosné priečky tak áno taká stavba dlho nevydrží. Ináč mi povedal že on by sa pod takú prerabku že urobiť dieru do nosnej steny nikdy nepodpísal. Je to riziko do budúcnosti.
@parvinka0001 inak staviame dom teraz.
Je väčší ako bežný štandard (255m2) a len za materiál sme dali viac ako 250 000€. Ak zarátaš cenu pozemku a cenu práce, nie je možné sa dostať na tebou spomínanú sumu (pri novostavbe). Domy/byty sú drahé aj preto, že náklady na výstavbu sú enormne drahé. Nie len preto že ľudia sú “nenažratí” ako tu viaceré spomínate.
@olga_hurajova ale asi nieste v Michalovciach
@olga_hurajova ale asi nieste v Michalovciach
@parvinka0001 a cena za tehly, okná a omietky sú na východe iné?
@parvinka0001 a cena za tehly, okná a omietky sú na východe iné?
@olga_hurajova tak zasa v ba je to určite drahšie ako na východe
@olga_hurajova tak zasa v ba je to určite drahšie ako na východe
@parvinka0001 max o jednotky percent. Napríklad ytong má cenník rovnaký pre celé Slovensko. Nemyslím si, že na materiály by ste ušetrili viac ako ppr tisíc eur

Nikdy to nevieš predpovedať. Reči o tom, že ceny sú na maxime kolujú od roku 2018 a odvtedy išli násobne hore. My vlastníme niekoľko bytov 80% nehnuteľnosti prenajímame iným národnostiam ako sú Slováci. Demograficky Slovensko (a aj Európa) nerastie už veľa rokov ale stále viac a viac ľudí sa tu sťahuje za prácou. Taktiež stále menej a menej ľudí si môže dovoliť vlastne bývanie a preto sú odkázaní na celoživotný pobyt v nájmoch. Netvrdila, že cely budú naďalej takto raketovo rásť ale stavila by som cely nás majetok na to (ak by mi to manžel dovolil haha) že o 10-20-30-40 rokov budú ceny nehnuteľnosti minimálne na takej úrovni ako sú teraz.
@anonym_15fa5d stat by mal zakazat prenajimat nehnutelnosti cudzincom, chudaci susedia, ale ty vas nezaujimaju, vas zaujimaju iba sproste peniaze, dal by som vam to pekne vyzrat, kazdy den staznost na podnajomnikov nech sa zblaznite nenažranci.