icon

Prečo prenajímatelia majú problém s dočasným hosťom?

29. aug 2026

Mám otázku na prenajímateľov, kedže veľa z vás píše že prenajímate byty
Prečo má prenajímateľ problém s nasledovným?
Nájomca poctivo platí nájomné, ale nastane niečo neočakávané. Rodinný príslušník/matka sa smykne a doláme sa, nájomca by rád zobral s k sebe na nevyhnutne obdobie (cca 2m) z dôvodu že mama má byť na dedine bez výťahu a vaňou, a tento byt je v meste blízko nemocnice, s výťahom a so sprchovacím kútom.Toto všetko vysvetlí prenajímateľovi, že ide len o dobu kým sa vyrieši jej mobilita.

Strana
z6
anonym_c88ddf
31. aug 2026
@vevesh

@moonlight1210 pozri,vezmem aj tento pripad. Ak by s najomnikom nikdy nebol problem, a prenojamca by zamietol vziat si k sebe mamu, tak aj tomu najomcovi klesne dovera v premajomcu a uz by ho nadalej nechcel. A poviem to tak, a just by si nastahovala tam mamu, dokym jej najom este plati. A ked by sa odmietla vystahovat s tym, ze sa vystahuje po 2 mesiacoch, ani o den skor, co s tym ty ako prenajimatel urobis? Asi velke nic....

@vevesh
To si na intergalaktickom omyle.
Pokial je tam zmluva o krátkodobom prenajme,tak ide okamžitá vypoved pre závažné porusenie NZ( býva štandard v NZ pri nepovolenom ubytovani), výpoveď býva do 15 dní,plati fikcoa doručenia.
Ak sa včas nevysťahuje,pridem s advokátom,svedkami,veci za pritomn.svrdkov do škatúl do platen.depozitu.
A hotovo,možeš volať policajtov kolko chces.
Tí obch.spory neriešia.
Ak tam nemás trvaly pobyt,kašlú na teba.
A potom kľudne,nech sa páči daj na sud.
Normálne by som sa tešil ako vysvetliš sudu,že porušuješ flagrantne NZ a ešte sa domáhaš práv...
Pamätaj,najomny vzťah nie je charita.
Aj na kadejakých spekulantov a hajzlov sa nájde spôsob.

anonym_0cb36d
31. aug 2026

Ja by som s tym problem nemala, iba by som dodatok k zmluve spravila

vevesh
31. aug 2026
@anonym_c88ddf

@vevesh
To si na intergalaktickom omyle.
Pokial je tam zmluva o krátkodobom prenajme,tak ide okamžitá vypoved pre závažné porusenie NZ( býva štandard v NZ pri nepovolenom ubytovani), výpoveď býva do 15 dní,plati fikcoa doručenia.
Ak sa včas nevysťahuje,pridem s advokátom,svedkami,veci za pritomn.svrdkov do škatúl do platen.depozitu.
A hotovo,možeš volať policajtov kolko chces.
Tí obch.spory neriešia.
Ak tam nemás trvaly pobyt,kašlú na teba.
A potom kľudne,nech sa páči daj na sud.
Normálne by som sa tešil ako vysvetliš sudu,že porušuješ flagrantne NZ a ešte sa domáhaš práv...
Pamätaj,najomny vzťah nie je charita.
Aj na kadejakých spekulantov a hajzlov sa nájde spôsob.

@anonym_c88ddf este raz, ak nebudu ochotni opustit byt, ale povedia ti, ze ho opustia az o 2 tyzdne- komu da policia za pravdu? Co s tym tam na mieste sama urobis? Ked ta vobec nepustia do bytu? Budes sa na silu aj s advokatom tam natahovat? Nejak tomu neverim...

nika523
31. aug 2026
@anonym_86dc23

@nika523 musela aby si podat navrh na sud a cakat za rozsudkom a az na zaklade rozsudku by si mohla vystahovat cez exekutora. Rozpisovať to tu nebudem, na to sluzi pravne poradenstvo, platena sluzba.

@anonym_86dc23 stále nechápem, prečo by som ju nemohla vysťahovať, veď by sa spísal dodatok a po uplynutí toho času na ktorý by bolo dohodnuté tak by som mohla si myslím, či nie? Ale aj tak aj keby tam ostala veď zmluva je na určitý čas a keby ten čas prešiel tak sa musia vysťahovať ak nepredĺžim zmluvu keď sa mi niečo nepáči

nika523
31. aug 2026

Nerozumiem aký je problém s mamou veď či tam býva jedna osoba alebo dve? Ak by tam aj ostala na dlhšie veď mierne zvýšim nájom a vybavené. Dnes je všetko problém a ľudia nemajú empatiu každý vidí len peniaze. Ja sa snažím našim podnajomnikom vychádzať v ústrety. Platia dosť veľa nám slečna za 1 izbový byt 500e a ešte aby si mamu ktorá potrebuje pomoc nemohla vziať k sebe? To si ani neviem predstaviť že by som sa takto zachovala

moonlight1210
31. aug 2026
@vevesh

@moonlight1210 pozri,vezmem aj tento pripad. Ak by s najomnikom nikdy nebol problem, a prenojamca by zamietol vziat si k sebe mamu, tak aj tomu najomcovi klesne dovera v premajomcu a uz by ho nadalej nechcel. A poviem to tak, a just by si nastahovala tam mamu, dokym jej najom este plati. A ked by sa odmietla vystahovat s tym, ze sa vystahuje po 2 mesiacoch, ani o den skor, co s tym ty ako prenajimatel urobis? Asi velke nic....

@vevesh Dovera v co mu klesne? Ze nesuhlasim, aby tam byvala tretia osoba? Cakal snad nieco ine?
V dnesnej dobe, ked si najomcovia davaju pozor komu a na ako dlho nieco prenajmu, aby neboli potom vydieratelni zo zakona? Ze ich nehnutelnost niekto potom spokojne uziva ako svoju a oni za nu platia a nemozu s nou natrabat?

Jasne, ze mal cakat, ze mu to zamietne. Aka zradena dovera?

To dovera prenajimatela klesne, ak by on mamu na truc nastahoval.

A ze sa tu nahodne prekryje doba byvania matky a vypovednej lehoty? No a co?
Zaklad je zbavit sa najomnika, co sa snazi si presadit svoju volu a pouzivat nehnutelnost sposobom, s akym ty ako majitel nesuhlasis. To je dolezite.

Ak ide o to, ze najomnik i tak ziska, co chcel (ze tam mamu just mal), tak prenajimatel ziska tiez. Zbavi sa neprispsobiveho najomnika.

natalka13
31. aug 2026
@moonlight1210

@vevesh Dovera v co mu klesne? Ze nesuhlasim, aby tam byvala tretia osoba? Cakal snad nieco ine?
V dnesnej dobe, ked si najomcovia davaju pozor komu a na ako dlho nieco prenajmu, aby neboli potom vydieratelni zo zakona? Ze ich nehnutelnost niekto potom spokojne uziva ako svoju a oni za nu platia a nemozu s nou natrabat?

Jasne, ze mal cakat, ze mu to zamietne. Aka zradena dovera?

To dovera prenajimatela klesne, ak by on mamu na truc nastahoval.

A ze sa tu nahodne prekryje doba byvania matky a vypovednej lehoty? No a co?
Zaklad je zbavit sa najomnika, co sa snazi si presadit svoju volu a pouzivat nehnutelnost sposobom, s akym ty ako majitel nesuhlasis. To je dolezite.

Ak ide o to, ze najomnik i tak ziska, co chcel (ze tam mamu just mal), tak prenajimatel ziska tiez. Zbavi sa neprispsobiveho najomnika.

@moonlight1210 cize ak tam ta mama pride bude vydieratelny prenajimatel?
Teraz nieje.

anonym_86dc23
31. aug 2026

Prenajimatel si nikdy nemoze svojpomocne najomcu vystahovat. Ani ked mu zmluva skonci a on odmietne odist. Vzdy musi podat najprv navrh na sud, ak nema NZ spisanu vo forme notarskej zapisnice. Velmi jednoducho si to predstavujete. Prenajimatel, ktory si dovoli vystahovat najomcu svojomocne si zaraba na maler a moze sa dostat este on sam do problemov. Najdite si o tom nieco na stranke advokatskych kancelarii, napriklad, ak vas tatoproblematika zaujima. Casto tieto veci riesia v otazkach a odpovediach. Prenajimatelia v tomto naozaj tahaju za kratsi koniec. A ak by mi niekto nastahoval do bytudalsiu osobu bez mojho vedomia a odmietol ju odstahovat, tak by mi to patricne zaplatil, s takym vychcanym najomcom by som sa kludne aj dodatocne sudila. Pre tych, co si myslia, ze su nepostihnutelni.

anonym_86dc23
31. aug 2026
@nika523

@anonym_86dc23 stále nechápem, prečo by som ju nemohla vysťahovať, veď by sa spísal dodatok a po uplynutí toho času na ktorý by bolo dohodnuté tak by som mohla si myslím, či nie? Ale aj tak aj keby tam ostala veď zmluva je na určitý čas a keby ten čas prešiel tak sa musia vysťahovať ak nepredĺžim zmluvu keď sa mi niečo nepáči

@nika523 nemozes. Musis mat exekucny titul (napriklad rozsudok sudu) a vystahovat ju moze len exekutor, nie ty sama, svojpomocne. Su na to rozsudky.

natalka13
31. aug 2026
@anonym_86dc23

Prenajimatel si nikdy nemoze svojpomocne najomcu vystahovat. Ani ked mu zmluva skonci a on odmietne odist. Vzdy musi podat najprv navrh na sud, ak nema NZ spisanu vo forme notarskej zapisnice. Velmi jednoducho si to predstavujete. Prenajimatel, ktory si dovoli vystahovat najomcu svojomocne si zaraba na maler a moze sa dostat este on sam do problemov. Najdite si o tom nieco na stranke advokatskych kancelarii, napriklad, ak vas tatoproblematika zaujima. Casto tieto veci riesia v otazkach a odpovediach. Prenajimatelia v tomto naozaj tahaju za kratsi koniec. A ak by mi niekto nastahoval do bytudalsiu osobu bez mojho vedomia a odmietol ju odstahovat, tak by mi to patricne zaplatil, s takym vychcanym najomcom by som sa kludne aj dodatocne sudila. Pre tych, co si myslia, ze su nepostihnutelni.

@anonym_86dc23 ta matka nebude najomca.

anonym_86dc23
31. aug 2026
@natalka13

@anonym_86dc23 ta matka nebude najomca.

@natalka13 to vobec nevadi. Moze sa to povazovat za jej obydlie a nedotknutelnost obydlia je chranena ustavou (teda ma prednost pred zakonom o kratkodobom najme bytu napr). Treba to riesit cez sud.

natalka13
31. aug 2026
@anonym_86dc23

@natalka13 to vobec nevadi. Moze sa to povazovat za jej obydlie a nedotknutelnost obydlia je chranena ustavou (teda ma prednost pred zakonom o kratkodobom najme bytu napr). Treba to riesit cez sud.

@anonym_86dc23 cize mozem ja teraz prist s kufrom k tebe a nastahovat sa? A ty ma nemozes vyhodit

moonlight1210
31. aug 2026
@natalka13

@anonym_86dc23 cize mozem ja teraz prist s kufrom k tebe a nastahovat sa? A ty ma nemozes vyhodit

@natalka13 nie, to ti nestaci.

anonym_c88ddf
Autor odpoveď zmazal
anonym_0ef7d7
31. aug 2026

Prenajimam a nemala by som s takym niecim nikdy problem. Keby samozrejme nebol v tom byte aj niekto iny, koho by to mohlo obmedzovat. Ak mas prenajaty byt sam, tak neviem preco nie.

anonym_0ef7d7
31. aug 2026

Este by sa mama doplnila do najomnej zmluvy na tie dva mesiace. A kedze som sa uz starala o svoju mamu, aj ked mala zlomenu nohu, este by som sa najomnicky opytala, ci s niecim nepotrebuje pomoct. Vysvetlila by som jej co vsetko k opatrovaniu potrebuje. Keby som sa bala ze sa nieco znici, navysila by som depozit. A mozno by som to prisla skontrolovat v nejakom casovom horizonte. Autorka cokolvek urobis, drzim palce. My mame s najomnikmi celkovo velmi dobre vztahy, a klop klop musim zaklopat ze sa u nas este v ziadnom byte nic neznicilo. Prenajimame uz vyse 20 rokov a nie jeden byt..

natalka13
31. aug 2026
@moonlight1210

@natalka13 nie, to ti nestaci.

@moonlight1210 tak vyssie mi tvrdi ze ano.
Ako sa ten byt povazuje za obydlie jeho matky?
Kvoli pribuzenskemu vztahu?

moonlight1210
31. aug 2026
@natalka13

@moonlight1210 tak vyssie mi tvrdi ze ano.
Ako sa ten byt povazuje za obydlie jeho matky?
Kvoli pribuzenskemu vztahu?

@natalka13 pises, ze prides s kufrom.

nestaci ti to, ak napochodujes do domu, kde niekto zije, kto ta tam nechce. To je nezakonne vniknutie a moze ta odviest policia. To sa dlho neohrejes.

Ine je, ak sa tam najprv so suhlasom nastahujes. A aj to je ine, ak je to dom jeho trvaleho bydliska, kde len tak s tichym suhlasom byvas ako spolubyvajuca. A ak je to dom, co len prenajima a mate na to zmluvu. Ze tam mozes byvat. A este je ine to, ako je ta zmluva koncipovana.
Pri nejakom type ta moze vystahovat celkom rychlo. Pri inom sa mozes vystahovaniu legalne branit a neodist len tak.

Preto si uz prenajimatelia davaju radsej zmluvy pisat pravnikmi. Lebo zakon zacal dost chranit najomcov, a preniesol bremeno strpenia na prenajimatelov.
Cim si stat umyl ciastocne ruky nad nedostatkom bytov. Lebo to skvele “vyriesil” takto.

anonym_86dc23
31. aug 2026
@natalka13

@natalka13 mozes to skusit. Zbytocne mi davas tieto radoby sugestivne otazky. Nastuduj si o tom nieco a uvidis aj sama, ako system (ne)funguje.

Strana
z6