icon

Prečo prenajímatelia majú problém s dočasným hosťom?

29. aug 2026

Mám otázku na prenajímateľov, kedže veľa z vás píše že prenajímate byty
Prečo má prenajímateľ problém s nasledovným?
Nájomca poctivo platí nájomné, ale nastane niečo neočakávané. Rodinný príslušník/matka sa smykne a doláme sa, nájomca by rád zobral s k sebe na nevyhnutne obdobie (cca 2m) z dôvodu že mama má byť na dedine bez výťahu a vaňou, a tento byt je v meste blízko nemocnice, s výťahom a so sprchovacím kútom.Toto všetko vysvetlí prenajímateľovi, že ide len o dobu kým sa vyrieši jej mobilita.

saxana000
30. aug 2026

Spytala si sa... odmietli.kedze byt nie je tvoj a zmluva je iba pre teba mozes akurat šuchat nohami..za mamou mozes jazdit a pomahat jej v mieste jej trvaleho bydliska.

anonym_9aa717
30. aug 2026

Byt je jeho, ak sa tak rozhodol, my Ti nepomozeme, v nasom nebyvas. Zvaz si, ci Ti to stoji za ukoncenie prenajmu, alebo nie. Podla mna lacnejsie bude, prenajat si iny byt na 2 mesiace a potom sa vratit do povodneho. Lebo ihned / matka ma uz nohu ruku zlomenu , cajatbna koniec vypovednej doby nemozes/ najom nenajdes za dobru cenu a potom co za 2 mesiace? Budes platit viac, ked mama odide domov?

simca06022011
30. aug 2026

Ja by som sa napr. Nepytala, povedala by som ze mam mamu na navsteve a bodka. Platim? Platim... mne takto dokonca vybuchoval jeden - sused, ked u mna prespal dlhorocny parner 😂 sused spehoval a hlasil majitelovi bytu, som ich oboch poslala do teplych krajin. Prenjima mi byt a tym.padom mam aj ja nejakr prava a navstevu za toto pravo povazujem. Nedoplatky a pod bludy? Vsak vsetko najomca vzdy plati.

anonym_7463a4
30. aug 2026

@anonym_autor ludia su rozni, ako vidis aj v tejto diskusii. Mas smolu na prenajimatela. Nam napriklad dovolil byvat aj s novorodencom a nebol problem. Co niekto by mal, lebo ved dieta. Nik ti tu neda odpoved, preco prave tvoj prenajimatel nehce.

anonym_5b08d0
30. aug 2026

Prenajímateľ ti môže a nemusí veriť. Koľkokrát sa to zvrtlo. Ľuďom sa veriť jednoducho nedá. Ja by som tiež neverila. Ak je na tom tak zle tak choď bývať ty k nej a pomáhaj jej a keby dačo volajte si záchranku

anonym_a56947
30. aug 2026

Nedocitala som sa či ide o garsónku, 2 i byť atď...
Ak je byt malý, môže byť problém práve tam.

anonym_c88ddf
31. aug 2026

@anonym_autor
Som tiež prenajímateľ.
Zamietol by som to tiež.Dôvod - znenie náj.zmluvy.
Navyše,prenajať byt zdrav.takto hendikep.osobe je pre pranajímateľa až extr.rizikové.
Prenajímateľ nie je charita,ale biznis.
To zo strany prenajím.nie je nič osobnè,len si chráni svoj biznis.
Je ešte 1 možnosť.
Starú zmluvu ukončiť dohodou.
Podpísať novú náj.zmluvu ako krátkodobý prenájom, povedzme na 6mes./1rok(to asi na doliečenie stačí), ty to všetko vopred zaplatiš, plus zábezpeku 1mes.nájomné.
Náj.vzťah ti skončí k dohodnutému dátumu.
A môžeš opäť podpísať novú náj.zmluvu.
Čiže možnosti sú.
Lenže podmienky musia byť vyvážené.

anonym_c88ddf
31. aug 2026
@simca06022011

Ja by som sa napr. Nepytala, povedala by som ze mam mamu na navsteve a bodka. Platim? Platim... mne takto dokonca vybuchoval jeden - sused, ked u mna prespal dlhorocny parner 😂 sused spehoval a hlasil majitelovi bytu, som ich oboch poslala do teplych krajin. Prenjima mi byt a tym.padom mam aj ja nejakr prava a navstevu za toto pravo povazujem. Nedoplatky a pod bludy? Vsak vsetko najomca vzdy plati.

@simca06022011
Ty musíš byť z tých jednoduchších.
Návšteva je návšteva.Nasťahovanie príbuzného návšteva nie je.
Každá NZ to má jasne ošetrené,v NZ je jasne uvedene komu sa byt prenajíma a zákaz ubyt.iných odôb bez predchádz.písomného súhlasu prenajímateľa.Porušenie býva dôvod na okamžité ukončenie náj.vzťahu

moonlight1210
31. aug 2026
@simca06022011

@simca06022011 dvojmesacnu navstevu?

Akosi je typicke pre Slovakov, ze sa snazia so vsetkym hned vybabrat. Tak nejak nas to naucil byvaly rezim, a tak nejak sa to dediz generacie na generaciu. Ze kto sa nesnazi vybabrat so systemom, aby si ich uchmatol aspon maly kusok naviac, je hlupak. Sikovny je ten, co obchadza a nerespektuje pravidla.

Kvoli comu by si sa snazila za kazdu cenu obist pravidla?
A ked by ta mama autorky dostala zo zlomenin trombozu a ostala leziaci pacient, potom co? Prehlasis to za dozivotnu navtevu na dobu neurcitu?
A ked ta pridu vystahovat budes robit cirkus na cely dom ako ciganska rodina?

Ak majitel nesuhlasi, tak jedine obratom hladat novy prenajom pre dvoch. Nie marnit cas vymyslanim, ako s tym vybabrat a vyzobat z kolaca hrozienka.
To su rizika zivota po podnajmoch.

anonym_c88ddf
31. aug 2026
@anonym_52f07d

Byty prenajímam a určite by mi to nevadilo. Poznám žiaľ ale veľa prípadov otrasného správania od prenajímateľov. 😶

@anonym_52f07d
A ja poznám presný opak!!!
-žena s partnerom,ten jej zdupkal,prestala platiť včas,začala chlastať,húliť...
-Ind( prenajimal som Slov.elektr.), nepoužíval digestor,zatečená celá kuch.linka,smrad,bordel v byte,tečúce wc
-matka s dieťaťom, pokreslené steny v izbe
-študentka,fajčenie na tajňášá, zviera bez môjho súhlasu...atď,atď.
Tých negat.je viac ako pozit.skúseností.
Kaźdý prenajímateľ svoj majetok ako zdroj príjmu chráni.
Toto nebude výnimnka

anonym_6217ad
31. aug 2026

@anonym_autor ja sa ta opýtam inak... Keby prenajímateľ súhlasil, že cca 2 nesúce môže tam byt... A niečo sa skomplikuje a mama bude musieť ostať dlhšie... Co jej povieš... Po 2 mesiacoch ju vyhodís k jej domu?.. Prenajímateľ súhlasil na 2 mesiace... Potom čo urobíš s mamou?...hmmm...tebe ako synovi to bude po vôli ju potom poslať preč proti jej vôli do bytu, kde ako píšeš, nieje vhodný na to aby tam bola v tom stave ako je? 😱😱😱 ... Budeš taky syn skvelý a zbavís sa jej?... Pozeraj na dane veci dopredu... A pozeraj na to z iného pohľadu, nie si zaslepený, že len niekto ma problém s niečím a tebe je ublížene..

anonym_c88ddf
31. aug 2026
@anonym_9aa717

Byt je jeho, ak sa tak rozhodol, my Ti nepomozeme, v nasom nebyvas. Zvaz si, ci Ti to stoji za ukoncenie prenajmu, alebo nie. Podla mna lacnejsie bude, prenajat si iny byt na 2 mesiace a potom sa vratit do povodneho. Lebo ihned / matka ma uz nohu ruku zlomenu , cajatbna koniec vypovednej doby nemozes/ najom nenajdes za dobru cenu a potom co za 2 mesiace? Budes platit viac, ked mama odide domov?

@anonym_9aa717
...."Podla mna lacnejsie bude, prenajat si iny byt na 2 mesiace a potom sa vratit do pôvodného..."
No ty si zjedla vtipnú kašu,či?
A ten pôvodný prenajímateľ bude 2 mesiace tichúčko šúchať nožičkami a čakať,že???

anonym_86dc23
31. aug 2026

Som prenajimatel a nepovolila by som. 2 mesiace nie je navsteva. A nepovolila by som z toho dovodu, ze nemam istotu, ci mama ten svoj dom bude mat aj o dva mesiace. V podnajme moze ostat dlhsie, moze mat zdravotne problemy dlhsie a vystahovat ju by bol problem, lebo by sa to mohlo povazovat za jej obydlie. V tomto je zakon na strane najomcov a prenajimatelia tahaju za kratsi koniec, preto preventivne radsej ani nedovolia. Nebyt takto nastavenych zakonov, dovolila by som kludne, ak by si si platila energie.

vevesh
31. aug 2026
@abbey1

@anonym_autor Tak ešte len v UK by si videla, aká práca je zohnať slušný byt do prenájmu a koľko by stál. Viem, o čom hovorím.

@abbey1 toto je otazka vysky latky- kazdy stat a kazdy clovek ju ma niekde inde nastavenu a inac vnima, co je "slusne byvanie". A zase v uk by nemala problem s ubytovanim matky u seba na 2 mesiace ako tuto....

abbey1
31. aug 2026
@vevesh

@abbey1 toto je otazka vysky latky- kazdy stat a kazdy clovek ju ma niekde inde nastavenu a inac vnima, co je "slusne byvanie". A zase v uk by nemala problem s ubytovanim matky u seba na 2 mesiace ako tuto....

@vevesh Tiež ako u ktorého prenajímateľa. Zmluvy majú postavené pomerne prísne. I keď je pravda, že zákon tam chráni nájomcu a častokrát si prenajímateľ môže pískať a nemôže sa nájomcu zbaviť.
Preto veľmi dôkladne vyberajú, komu byt prenajmú. A hlavne teda pokiaľ sa jedná o čistý, prerobený byt s slušnej a bezpečnej štvrti. Tam si ta riadne preveria, pokým ti ho poskytnú.

simca06022011
31. aug 2026
@moonlight1210

@simca06022011 dvojmesacnu navstevu?

Akosi je typicke pre Slovakov, ze sa snazia so vsetkym hned vybabrat. Tak nejak nas to naucil byvaly rezim, a tak nejak sa to dediz generacie na generaciu. Ze kto sa nesnazi vybabrat so systemom, aby si ich uchmatol aspon maly kusok naviac, je hlupak. Sikovny je ten, co obchadza a nerespektuje pravidla.

Kvoli comu by si sa snazila za kazdu cenu obist pravidla?
A ked by ta mama autorky dostala zo zlomenin trombozu a ostala leziaci pacient, potom co? Prehlasis to za dozivotnu navtevu na dobu neurcitu?
A ked ta pridu vystahovat budes robit cirkus na cely dom ako ciganska rodina?

Ak majitel nesuhlasi, tak jedine obratom hladat novy prenajom pre dvoch. Nie marnit cas vymyslanim, ako s tym vybabrat a vyzobat z kolaca hrozienka.
To su rizika zivota po podnajmoch.

@moonlight1210 za mna toto nie je vybabranie, je to nieco medzi ludskym pristupom a pravami najomnika. Ty ako najomca si mozes vies co diktovat, kto kolko tam bude, nik nevie c ibude zena tam 3 alebo 6 alebo 12 tyzdnov, proste je to sos situacia, dcera si riadne plati najom, a ja by som sa nepytala. Ostatne je ciste co keby, keby bolo keby riesilo by sa vsetko inak, je dost mozne ze dcera by leziaceho pacienta ani opatrovat nevedela doma atd atd... uplne nezmysly. A ked dostane doma, sama, bez pomoci, myslim, ze riziko problemov je vacsie

dm1
31. aug 2026

aky zmysel ma dat teraz vypoved z najmu, ktory bude az od 31.12.2026, ked potrebujes mamu k sebe na 2 mesiace? Absolutne ti to nevyriesi situaciu, ved vtedy uz mamu u seba mat nebudes podla toho co si pisala. To znamena ze k tomu ako sa budes o mamu starat u nej, tak budes platit aj svoje a nasledne hladat novy prenajom.

anonym_c88ddf
31. aug 2026
@anonym_autor

@doriiis
@doriiis tak sa stávame ku všetkému negatívne že sa nedá a nedá , tak preto je SVK tam kde je a všetci moji súrodenci v UK a de

@anonym_autor
Treba sa presťahovať do UK.
A na opravu zubov,k lekárovi,operácie a pod.šup na SK...🎖🎖🎖
Takto si to myslel/ la?

moonlight1210
31. aug 2026
@simca06022011

@moonlight1210 za mna toto nie je vybabranie, je to nieco medzi ludskym pristupom a pravami najomnika. Ty ako najomca si mozes vies co diktovat, kto kolko tam bude, nik nevie c ibude zena tam 3 alebo 6 alebo 12 tyzdnov, proste je to sos situacia, dcera si riadne plati najom, a ja by som sa nepytala. Ostatne je ciste co keby, keby bolo keby riesilo by sa vsetko inak, je dost mozne ze dcera by leziaceho pacienta ani opatrovat nevedela doma atd atd... uplne nezmysly. A ked dostane doma, sama, bez pomoci, myslim, ze riziko problemov je vacsie

@simca06022011 Este vytiahni samaritana a prenajimanie za dobry pocit a schody do neba. Bude to na kompletku.

Raz vstupis dobrovolne do obchodneho styku, tak sa dodrzuju podmienky a nelaviruje. A nevydiera citovo.

No a k tomuto drzemu:
"a ja by som sa nepytala" - a ja by som ti ako prenajimatel dala rovno vypoved. Porusenie podmienok, dovi-dopo.

anonym_c88ddf
31. aug 2026
@simca06022011

@simca06022011
Moja zlatá,prenajímanie nie je CHARITA.
A čo by si ty a ako by si...
Ak si neoprávnenie bez predchádz.písomného súhlasu prenajímateľa nakvartíruješ do bytu niekoho kto tam nemá čo hľadať,tak je to vážne porušenie NZ a dôvod na okamźitú výpoveď.
Takto to býva štand.ošetrené v NZ.
Podľa toho,čo píšeš,nejaká úroveň právneho vedomia u teba silne absentuje.

anonym_b1bc80
31. aug 2026
@simca06022011

@simca06022011 ... Nasťahovať niekoho do prenajatého bytu hoc iba na 2 mesiace bez vedomia majiteľa je dôvod na okamžité ukončenie nájmu.

vevesh
31. aug 2026
@moonlight1210

@simca06022011 Este vytiahni samaritana a prenajimanie za dobry pocit a schody do neba. Bude to na kompletku.

Raz vstupis dobrovolne do obchodneho styku, tak sa dodrzuju podmienky a nelaviruje. A nevydiera citovo.

No a k tomuto drzemu:
"a ja by som sa nepytala" - a ja by som ti ako prenajimatel dala rovno vypoved. Porusenie podmienok, dovi-dopo.

@moonlight1210 ja len, ako ju dostanes z bytu, ked jej das okamzitu vypoved a ona nebude chciet tie 2 mesiace z bytu odist (kedze sa tym ohana tu v teme, ze nie je ich mozne potom vystahovat, ak by tam matka dosla- ci uz oficialne alebo neoficialne). Pre mna je to taky paradox...v zahranici je jednoduchsie vystahovat nenahlaseneho cloveka ako tych v najomnej zmluve..

natalka13
31. aug 2026

my s tym problem nemame. vieme ze im chodia navstevy na prespanie. sme ludia nie hyeny.

natalka13
31. aug 2026
@doriiis

@anonym_autor ... Ja netvrdím, že nebude chodiť znova do práce. Ja len vravím, že to bude podľa mňa na dlhšie ako 2 mesiace. Aj bez komplikácií. Nedajboh nejaké komplikácie vzniknú a vybavené. Len rehabilitácie trvajú 4- 5 týždňov. S týmto vek nemá nič spoločné.

@doriiis na rehabky uz moze chodit sama.
po 2m s barlami uz uplne v pohode chodim kam potrebujem soferujem.
A aj keby tam byvala dlhsie tak nevhapem co znici ten byt nejako?

nika523
31. aug 2026
@anonym_86dc23

Som prenajimatel a nepovolila by som. 2 mesiace nie je navsteva. A nepovolila by som z toho dovodu, ze nemam istotu, ci mama ten svoj dom bude mat aj o dva mesiace. V podnajme moze ostat dlhsie, moze mat zdravotne problemy dlhsie a vystahovat ju by bol problem, lebo by sa to mohlo povazovat za jej obydlie. V tomto je zakon na strane najomcov a prenajimatelia tahaju za kratsi koniec, preto preventivne radsej ani nedovolia. Nebyt takto nastavenych zakonov, dovolila by som kludne, ak by si si platila energie.

@anonym_86dc23 tiež prenajímam, chcem sa opýtať prečo by bol problém vysťahovať mamu z bytu a prečo by sa to mohlo považovať ako jej obydlie?

anonym_36b911
31. aug 2026

My tiez prenajimame byt. Mali sme mladu najomnicku, ktorej zomrela mama a v kratkej dobe potom aj otec. Poprosila nas, ci by s nou mohla chvilu byvat teta, kym sa da dokopy. Nemali sme s tym problem, riesili sme to dodatkom k zmluve, kde sa presne urcila doba a aj ze plne hradia zvysene naklady na. vodu energie atd. Nemali sme najmensi problem, este sme jej vracali preplatok za elektrinu..

moonlight1210
31. aug 2026
@vevesh

@moonlight1210 ja len, ako ju dostanes z bytu, ked jej das okamzitu vypoved a ona nebude chciet tie 2 mesiace z bytu odist (kedze sa tym ohana tu v teme, ze nie je ich mozne potom vystahovat, ak by tam matka dosla- ci uz oficialne alebo neoficialne). Pre mna je to taky paradox...v zahranici je jednoduchsie vystahovat nenahlaseneho cloveka ako tych v najomnej zmluve..

@vevesh slo by sa na to podla zakonneho postupu na sk. Je jedno, ze po dvoch mesiacoch by medzitym matka odisla. To je len lepsia varianta.

Faktom ostava, ze najomnikovi sa neda dalej doverovat, lebo svojvolne vedome porusuje zmluvu podla vlastneho uvazenia, co jemu lepsie vyhovuje. A to napriek vyslovnemu zamietnutiu zo strany prenajimatela.
Takze ide o princip, ze tam nikto nechce nedoveryhodneho najomnika. Preto by musel odist tak, ci tak.

Preto by najmy boli len kratkodobe. Aby napriklad nebolo nutne sa starat o byvanie druhej nevladnej osoby v takomto pripade. Nech si poradi jej rodina. Koniec-koncov, matka cely zivot investovala do ich vychovy (cas, peniaze, seba), tak je to ich povinnost jej to splatit.
Nie moja.
A nebudu to robit na moj ucet.

Ak by som sa rozhodla, ze tam mama smie byt, bola by to uplne ina situacia.

Ale ak to zamietnem a najomca si urobi drzo i tak po svojom, tak to je zas ina situacia.

Jemu by sa tiez nepacilo, keby som mu tam napriklad ako prenajimatel svojvolne pichla dalsiu osobu "len na dva mesiace", kym si daco najde.

anonym_86dc23
31. aug 2026
@nika523

@anonym_86dc23 tiež prenajímam, chcem sa opýtať prečo by bol problém vysťahovať mamu z bytu a prečo by sa to mohlo považovať ako jej obydlie?

@nika523 musela aby si podat navrh na sud a cakat za rozsudkom a az na zaklade rozsudku by si mohla vystahovat cez exekutora. Rozpisovať to tu nebudem, na to sluzi pravne poradenstvo, platena sluzba.

vevesh
31. aug 2026
@moonlight1210

@vevesh slo by sa na to podla zakonneho postupu na sk. Je jedno, ze po dvoch mesiacoch by medzitym matka odisla. To je len lepsia varianta.

Faktom ostava, ze najomnikovi sa neda dalej doverovat, lebo svojvolne vedome porusuje zmluvu podla vlastneho uvazenia, co jemu lepsie vyhovuje. A to napriek vyslovnemu zamietnutiu zo strany prenajimatela.
Takze ide o princip, ze tam nikto nechce nedoveryhodneho najomnika. Preto by musel odist tak, ci tak.

Preto by najmy boli len kratkodobe. Aby napriklad nebolo nutne sa starat o byvanie druhej nevladnej osoby v takomto pripade. Nech si poradi jej rodina. Koniec-koncov, matka cely zivot investovala do ich vychovy (cas, peniaze, seba), tak je to ich povinnost jej to splatit.
Nie moja.
A nebudu to robit na moj ucet.

Ak by som sa rozhodla, ze tam mama smie byt, bola by to uplne ina situacia.

Ale ak to zamietnem a najomca si urobi drzo i tak po svojom, tak to je zas ina situacia.

Jemu by sa tiez nepacilo, keby som mu tam napriklad ako prenajimatel svojvolne pichla dalsiu osobu "len na dva mesiace", kym si daco najde.

@moonlight1210 pozri,vezmem aj tento pripad. Ak by s najomnikom nikdy nebol problem, a prenojamca by zamietol vziat si k sebe mamu, tak aj tomu najomcovi klesne dovera v premajomcu a uz by ho nadalej nechcel. A poviem to tak, a just by si nastahovala tam mamu, dokym jej najom este plati. A ked by sa odmietla vystahovat s tym, ze sa vystahuje po 2 mesiacoch, ani o den skor, co s tym ty ako prenajimatel urobis? Asi velke nic....

anonym_c88ddf
31. aug 2026
@anonym_86dc23

@nika523 musela aby si podat navrh na sud a cakat za rozsudkom a az na zaklade rozsudku by si mohla vystahovat cez exekutora. Rozpisovať to tu nebudem, na to sluzi pravne poradenstvo, platena sluzba.

@anonym_86dc23
Zavisí od toho aku NZ má.
Ak NZ o krátkodobom prenájme,tak nemusela.