icon

Prenájom bytu a trvalý pobyt bez súhlasu majiteľa?

petulka1986
16. mar 2026

Prenajimam byt podnajomnicka Si prihlasila trvaly pobyt bez mojho suhlasu.Moze na mestkom urade SA nahlasit aj bez mojho suhlasu?

Strana
z2
huxy
17. mar 2026
@matkahelka

@anonym_62420e nepoznas taku obec? Kosice su taka "obec". komunal sa plati na zaklade TP a nie na zaklade toho, kolko ludi kde byva. v dome moze byvat aj 20 ludi, pokial tam nemaju TP, za komunal neplatia.platia ho v mieste svojho TP.

@matkahelka aj v LC je ro presne tak, pkatíš tam, kde máš TP

huxy
17. mar 2026
@anonym_62420e

@huxy čo ak.by mali všetci pobyt na obci? Tak by nikde nič neplatili?

@anonym_f18948 nemám.potrebu to zisťovať, na čo?
@anonym_62420e nie som zamestnanec obce, takže ti neviem odpovedať a ani ma to nejak nezaujíma. Stále píšem, ako je to v našom meste, tak neviem o čo ti ide.

petulka1986
autor
17. mar 2026
@caramellka

@petulka1986 Tak teraz úplne nerozumiem, vyššie píšeš "prislo Mi platit za komunalny odpad". Takže ak to prišlo teda na podnájomníčkine meno, ona Ti ten predpis posunula, či ako...?
Každopádne v prvom rade by som riešila s mestským úradom ten Tvoj údajný (podľa nich) súhlas s trvalým pobytom a chcela by som vidieť k tomu nejaký doklad, keďže Ty si dlhodobo v zahraničí a nič také si nenahlasovala.
A čo vlastne k tomu povedala pri konfrontácii podnájomníčka?

@caramellka ze ona Si pobyt nenahlasovala

simca06022011
17. mar 2026

tak neviem predpis za smeti nam chodi aj za partnera, ktory tu TP nema u nas... to nema s TP nic... zase v byte byvalom, sme mali viacerych ludi na TP a nebyvali tam = smeti neplatili

a ma aj v OP zapisane tieto udaje, prehlaseny TP? nemalo by sa to len tak dat bez suhlasu, ALE napr ked som cudzinecku policiu riesila pred par rokmi, stacila im najomna zmluva a pobyt dali tam. Ziadne povolenia, podpisy nebolo treba.

petulka1986
autor
17. mar 2026
@simca06022011

tak neviem predpis za smeti nam chodi aj za partnera, ktory tu TP nema u nas... to nema s TP nic... zase v byte byvalom, sme mali viacerych ludi na TP a nebyvali tam = smeti neplatili

a ma aj v OP zapisane tieto udaje, prehlaseny TP? nemalo by sa to len tak dat bez suhlasu, ALE napr ked som cudzinecku policiu riesila pred par rokmi, stacila im najomna zmluva a pobyt dali tam. Ziadne povolenia, podpisy nebolo treba.

@simca06022011 TA Pani je ukrajinka byvala 2mesiace u mna

simca06022011
17. mar 2026
@petulka1986

@simca06022011 TA Pani je ukrajinka byvala 2mesiace u mna

@petulka1986 no tak ak ma povolenia z cudzineckej na pobyt, tak je to automatika. Neviem ci aj UA to tak maju, ale kazdy cudzinec musi nahlasit kde byva, najomnu zmluvu atd chceli od nas vidiet atd... to je TP cudzinca, nie taky klasicky pobyt.

petulka1986
autor
17. mar 2026
@simca06022011

@petulka1986 no tak ak ma povolenia z cudzineckej na pobyt, tak je to automatika. Neviem ci aj UA to tak maju, ale kazdy cudzinec musi nahlasit kde byva, najomnu zmluvu atd chceli od nas vidiet atd... to je TP cudzinca, nie taky klasicky pobyt.

@simca06022011 Tak,Ale suhlas nemala moj na pobyt

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
17. mar 2026
@petulka1986

@petulka1986 myslim, ze nepotrebuje.. ako pisem, pred rokmi sme to nepotrebovali. Treba si to zistit, ked tak.. nam stacila najomna zmluva

simca06022011
17. mar 2026
@petulka1986

@petulka1986 google:
Tu je vysvetlenie, prečo sa to stalo aj bez jej "špeciálneho" papiera:
Zmluva je súhlas: Ak majiteľka podpísala nájomnú zmluvu, kde je uvedené, že dotyčná v byte býva, pre úrady (najmä pri UA odídencoch) je to brané ako súhlas s poskytnutím ubytovania.
Automatizácia: Akonáhle si slečna z Ukrajiny vybavila doklad o tolerovanom pobyte (odídenca) na danej adrese, systém cudzineckej polície to prepojil s registrom fyzických osôb.
Mesto a dane: Mesto má prístup do tohto registra. Keď vidia novú osobu na adrese, automaticky jej vyrubia poplatok za smeti. Pre mesto je to "istota", že za odpad, ktorý reálne vyprodukuje, aj zaplatí.

Dôležité pre upokojenie majiteľky:
Tento "pobyt" (evidencia na adrese) neznamená, že nájomníčka získala k bytu nejaké práva (napr. že ju nemôže vyhodiť). Je to len evidenčný údaj pre štát a obec.
Keď sa nájomníčka odsťahuje, majiteľka môže ísť na ohlasovňu (alebo cudzineckú políciu) a tento pobyt jej zrušiť na základe ukončenia nájomnej zmluvy.

dankakuc
17. mar 2026

tu je to stručne spísané.
https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/5...
Len nechápem ako sa mohla prihlásiť sama keď musí mať povolenia majiteľa bytu.

Strana
z2