Prenájom bytu v Bratislave: Akú národnosť nájomcov vybrať?
Zdedil som 2 izbovy byt v centre BA.
Chcem ho dať do prenájmu a naivne som predpokladal, že nájomnici budú Slováci.
Prihlásilo sa mi tak 90% cudzincov a tých 10% Slovákov nakoniec odmietlo (pritom do prerábky bytu som vrazil vyše 6000 EUR, zdá sa, že Slováci sa orientujú na nižšie nájomné).
Z toho samí Ukrajinci, jeden Nigéričan (študent) a Ind.
Ktorú národnosť by ste si vybrali?
Ind - radšej nie, kvôli hygiéne.
Tak mi ostávajú tie zástupy Ukrajincov a Nigéričan.
Čo tak dať normálnu cenu a nájdeš normálnych nájomníkov? Inak nie som žiadny rasista ba naopak, ale skúsenosti s ukrajincami mám zle aj ako susedka
@anonym_autor s mužom sme prenajímali byt, Ukrajinci párik 50 rokov mali, 1 dieťa. Po pol roku prestali platiť. Z jedného dňa na druhý sa vyparili, všetky veci v byte nechali, aj kocúra. Nevymožiteľné. Prišli sme o prachy, nervy... Ukrajinci - NIE a ešte raz nie. Samá faloš, využijú a odkopnú. Tvárili sa dokonca ako priatelia... neviem, či som viac sklamaná, alebo nahnevana. Nemám len ja s Ukrajincami podobné zážitky.
@magdalienka11
No, my po Rusoch meníme chladničku a opravujeme sporák Ilve, ktorý stál 3 000 €. Po ich odchode sme zistili, že si z domu urobili pekáreň koláčov a výrobňu cukríkov, a navyše bol upchatý odpad.
@anonym_autor na akej škole študuje Nigerijcan?Prenajala by som to jemu, alebo ukrajincom.Najprv som si myslela, že ti v texte vypadla jedna nula za 6 t prerabaka to nie je hodne ani písať.Ja učím na VS škole a naši zahraniční študenti sú z bohatých rodín, ktoré si dovolia poslať deti po Európe do školy a dotujú ich stedro
Treba si normalne spravit "pohovory", troska sa s nimi porozpravat. Mame Rusky, dievcata, studentky na VS. Skromne, mile, sikovne. Treti rok ich mame a uplne super komunikacia s nimi. Urcite si treba urcit dopredu aj nejake pravidla. Napr. drobne opravy si hradia same, vacsie, pokazena pracka, mikrovlnka my. Kedysi sme byvali s Portugalcom a to bola katastrofa, furt vyvaral a bordel po nom vsade. Fin zase pil a vodil si roznych typkov do bytu, ale to sme boli podnajomnici. Ale byvali sme aj so Slovakmi a tiez alkoholik hlucny. Takze nezalezi si myslim na narodnosti, ale skor o tom, aky je ten clovek.
problem je ze si do bytu na prenajom dal 6000 euro a chces nejakeho slusneho , cele zle
@anonym_c2d76b
To len debil da na renovaciu vela co si to nevie spocitat
Z týchto moznosti nikomu
@katkaseiner Mali sme uz asi 40 uchádzačov. Skoro samí Ukrajinci. Tí Slováci (ktorych som chcel) mi to nakoniec odriekli, ze je na nich drahe. Ukrajinci sú schopní toľko zaplatiť.
@anonym_autor skus porozmýšľať nad výškou nájomného. A tiež asi niečo nebude ok s tým, ze Ukrajinci si môžu dovoliť platit najom a Slováci nie.
Nakoniec sme sa rozhodli pre Ukrajinky. Zlaté dievčatá.
Oni sú všetky zlate na začiatku 🤣
Kamaratka ma po ukrajincoch oci pre plac.
Prerabat draho byt urceny na prenajom je blud. Ak je byt urceny na prenajom, treba ratat s tym, ze ho najomnici mozu znicit, a teda do bytu na prenajom si tiez nedam kuchynsku linku za 10k, drahe spotrebice alebo drevene olejovane podlahy a potom budem plakat, ze mi to najomnici znicili. Keby chcel majitel chciet byt vyuzit na vlastne byvanie, to by bolo o inom. Mne v Prahe, kde su byty porovnatelne s bratislavskymi, nacenili komplet prerabku 1+kk (cca 42m2) na 40k, ale to by bola uz kvalitnejsia, nie na prenajom. Na prenajom by bola draha prerabka uplne nerentabilna.
Co sa tyka podnajmu, prenajímala som ukrajincom, ziaden problem som nemala. Prenajala som jednej slovenke a taky humus ako ostal po nej, som ešte nezazila. Prenajala som aj jednej ukrajinke, ktora bola hrozne hlucna, ale nebola neporiadna a platila nacas. Ja si ich ale vzdy poriadne preklepnem, ci maju pracu a hlavne aku, ci nemaju dlhy a pod. Mamickam s detmi, ludom so zvieratami, fajciarom a ani dochodcom neprenajimam. Pozadujem trojmesacny depozit pri cudzincoch, kvoli zhorsenej moznosti vymahania skody ci nedoplatkov. Robím pravidelné kontroly bytu, 1 x za 3 mesiace. Hlavne neprenajimam robosom. So studentmi mam zatial dobre skusenosti, no je to hop alebo trop. Ti, co studuju medinu, alebo ine tazke skoly, su v pohode, na zurky nemaju cas. Umelecke skoly su problem.
Teraz byvam v byte a jedna ukrajinska rodina byva vedla mna, slusni ludia, ani o nich neviem. Druhy byt podo mnou je prenajatý tiez ukrajincom a o 6.10 rano pustaju metal na celu chodbu, fajcia nie len von z okna (dym mi ide rovno do spalne) ale aj na zachode ci v kupelni (ide do stupaciek a smrdi mi z toho cela chodba). Su hlucni. Podla veku mladi studenti alebo mladi pracujúci, max. do 25 r.
Ako mas hrozných najomnikov slovakov, tak mas hroznych aj ukrajincov a rovnako je to so skvelymi najomnikmi.. najdes skvelych aj slovakov aj ukrajincov. Len si ich treba poriadne preklepnut a hlavne si dat spisat advokatom podiadnu zmluvu, poriadne spisat preberaci prtokol a vsetko nafotit aj pri prvom odovzdani bytu a aj pri prevzati pri skonceni najmu a poslat mailom v den prevzatia. Mozno si u mna davali vacsi pozor aj preto, ze videli, ako dokladne si byt a vybavenie fotim na zaciatku, teda ze si robim dokladne dokazy o stave bytu na zaciatku. Tak im asi doslo, ze ak znicia, nevyzuju sa z platenia za skodu.
Ind radšej nie kvôli hygiene? Ty o čom točíš? Si s ním žil, že vieš, akú má hygienu? Moji kamoši Indovia, by ťa schovali do vrecka. Hlavne inteligenciou. A nie, nevaria a nejedia denne kari a ich byt nesmrdí jedlom. Radšej budem voňať kari, ako držky a podobné vnútornosti alebo prepálený olej.
Študenti sú najväčší humusáci. Tak isto chlapi, robotníci. Slováci, poliaci, srbi. A títo z Afriky sú fakt veľkí bordelári. Mali sme v robote viacerých. Bordel mali v práci aj v bytoch, ktoré sme im prenajimali. A to sa nebavime o Slovensku.
Za 6000 si maximalne vymenil okna , vymaloval a dal podlahu. A ešte v BA. Pred vojnou sme s ukrajincami nemali problemy. Chodili sem za pracou. Teraz myslim SR. Väčšinou lekári. U nas máme dlhe roky činžak, kde žiju len ukrajinci. Bez problemov, slušní, pracovití. Ale tie ženy, čo prišli počas vojny, tie sú už iná kategoria. Lenivé, bordelárky, vyťažiť maximum a dať minimum.
My sme mali raz v nájme indicku rodinku. S hygienou nebol problém, chodila im upratovačka, ale ten smrad, to sa nedalo vyvetrať. Z jedla, z parfumov 🤢.
Tak u nas zatial po kazdej ukrajinskej rodine bolo treba renovovat komplet kupelne- oni sa a ani kupelnu absolutne neumyvaju. Po par mesiacoch, rokoch🤢🤮. Kazaci v pohode, slovaci ako ktori, ale viac v pohode ako nie. Arabi hroza na nedoplatkoch (ale cisto...). Ja by som dala na "kupyschopnost"= praca, uspory, kto hradi najom a podla toho by som sa rozhodla. Podla mojich sukromnych skusenosti by som to dala asi do poradia nigerijcan, ind (s vyssim depozitom kvoli malovke), a potom ukrajinci....
U nas je strasne vela indov a je pravda ze varia velmi velmi aromaticke jedla. Ono je to citit v celom okoli a to fakt neprehanam. Synov najlepsi kamarat je ind a ked sa u nich hra tak je cely napachnuty.nechcem ani vediet ako to doma u nich vonia 😬 skor by som si vybrala ukrajincov alebo toho studenta
Máme v paneláku zlatú indickú rodinu, ale už som raz behala po chodbe a robila poplach u susedov, lebo som si myslela, že horia nejaké káble, alebo niečo iné, a oni len varili svoje 🫣 🙈
Máme v paneláku zlatú indickú rodinu, ale už som raz behala po chodbe a robila poplach u susedov, lebo som si myslela, že horia nejaké káble, alebo niečo iné, a oni len varili svoje 🫣 🙈
@oblecenie99 ja som pracovala nad indickou restauraciou a vedla vegánska.To bolo kombo na zvracanie hneď ráno po príchode do prace
@anonym_f64c66 u mňa bývalá ukrajinka a po pol roku po nej ostala spúšť. Toto trdlo susilo pradlo na radiátoroch a mäso krajala na pracovnej doske, o plesni v kupelni pomlcim, plus prasknuta policka v chladnicke. V júni zapnuté kúrenie na 28 stupňov a pootvarane okná.
@anonym_6ab3e5 to ktorá bytovka kúri v júni, keď je 28 stupňov? Žiadna. Vieš co znamená vykurovacia sezóna?
Nakoniec sme sa rozhodli pre Ukrajinky. Zlaté dievčatá.
@anonym_autor no veľa šťastia
@anonym_6ab3e5 to ktorá bytovka kúri v júni, keď je 28 stupňov? Žiadna. Vieš co znamená vykurovacia sezóna?
@anonym_6cfa92 Niektore byty nie su napojene na centralne kurenie, ale maju vlastny kotol. Mozu kurit aj v lete.
@anonym_6cfa92 mam vlasty plynový kotol v byte. Co je na tom cudne.
@katkaseiner Mali sme uz asi 40 uchádzačov. Skoro samí Ukrajinci. Tí Slováci (ktorych som chcel) mi to nakoniec odriekli, ze je na nich drahe. Ukrajinci sú schopní toľko zaplatiť.
@anonym_autor https://www.facebook.com/share/r/1D3wQzfR7Z/

problem je ze si do bytu na prenajom dal 6000 euro a chces nejakeho slusneho , cele zle