icon

Ako fungujete s deťmi, keď nemáte žiadnu pomoc?

20. sep 2025

Ahojte, zaujímalo by ma ako fungujete v podobnom prípade ako mam ja ?
Syn ešte nechodi do skoky takze momentálne len rozmýšľam 😅 ale ja budem nastupovať do prace. Syn pojde do škôlky a co z okolia viem tak minimálne v tých začiatkoch bude ze nonstop chorý. To si budem môcť čerpať toľko očrky ci paragrafy alebo ako ? Nie muž doma ostávať nemôže jeho príjem je väčší a podstatnejší než ten môj a nemáme nikoho z rodiny kto by pomohol. Obávam sa že mi zamestnávateľ raz dva predloží výpoveď pri takej frekvencii chodenia do prace ze jeden týždeň áno a druhy nie

anonym_29614f
21. sep 2025

@anonym_autor ako vieš, že bude nonstop chorý? Moje dcéry neboli choré. A ani moje deti zo škôlky nie sú choré, kde pracujem.

anonym_1efa00
21. sep 2025

@anonym_autor ,ved sa zamestnaj zatial v muzovej firme a budes robit z domu kym nevychytate pociatocne choroby pre roky 🤔

bomba36
21. sep 2025

Používa tento argument, že jeho príjem je väčší a podstatnejší na všetko, takže doma aj okolo detí je všetko na tebe? Sama si si ho urobila alebo s chlapom? Možno idete na doraz s peniazmi, ale keď nastúpiš do práce predsa budeš domov nosiť peniaze aj ty. Žiadne že jeden je dôležitejší než druhý, to je začiatok konca.
Moje dieťa ochorelo hneď druhý týždeň v novej práci. Manžel šiel na ocr, ani sme sa nemuseli dohadovať.

gab1sol
21. sep 2025

@anonym_autor mali sme podobnú situáciu, muž bol ten, ktorý ostával s deťmi výnimočne, keďže jeho príjem bol u nás ten hlavný. Našťastie, pri nástupe som v práci na to upozornila a chápali to. No, mne umožnili robiť HO.
Inak, prečo si už teraz nastavená tak, že syn bude nonstop chorý? Moje deti chodili do škôlky v čase Covidu, teda ani 5-minútový “soplík” pri prechode zo zimy do tepla sa neakceptoval a posielali deti domov. A my sme nemali problém. Veľa detí v škôlke s tým nemalo problém. Nedopovala som ich ničím na podporu imunity a choré nebývali. A už vôbec nie nonstop.
A keď sa predsa len tak stane, tak budeš riešiť potom… A až vtedy sa dozvieš, či to zamestnávatel bude akceptovať, alebo nie… Aj tak s tým vtedy nič neurobíš. Bude to buď - alebo.

catherinah
21. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor o to skôr má priestor tá prestriedat. Veď je pánom svojho Čadu
Ale je to na tebe, sle veľmi zle sa pozeráš na vec

@pribinak môže, ale stratí tolko €, co mozno ta matka za mesiac 🤔

aurora33
21. sep 2025

@anonym_autor muž môže, ale nechce. Smutné.

sense
21. sep 2025

Zbytočne sa stresovať dopredu. Moja okrem kiahni aj to cez prázdniny nemala nic

anonym_445242
21. sep 2025

nasla som si pracu pri ktorej bol mozny HO, aj ked to bolo pozicne nizsie ako pred materskou. Na zaciatku (prvy pol rok) som mala iba 1/2 uvazok. Chory bol fakt nonstop, ale manzel ma tiez moznost prace z domu, takze sme sa prestriedali

jana_eyre_2
21. sep 2025

Mám tri deti narodené s malým odstupom, manžel pracovné dosť vyťaženy a teda aj hlavný zdroj príjmov.. keď boli malí, veľmi bývali chorlavi, najmä najmladší.. nakoniec vysvitlo, že su všetci astmatici a alergici, kto to rieši vie, že tam je tá imunita oslabená.. rodičov nemám, svokra rieši vnukov od dcér, takže sme to zariadili tak, že do práce som sa vrátila až keď šiel najmladší do školy.. hneď som si našla prácu na skrátený úväzok, lebo inak by som to jednoducho nemala ako stíhať .. muž sa vracia domov cca o 7dmej večer a hoci kedysi robil HO, teraz to už ich firma viac menej zrušila.. pracujem len ranné zmeny čiže už na obed som doma a môžem riešiť deti, ich krúžky a záujmy.. (niekto si môže povedať, že už snáď zvládnu aj samé, lenže krúžky nemajú pri dome, MHD u nás nefunguje a nie všade sa dostanú bicyklom, tak ešte stále mi vyhovuje pracovať skrátene, aj keď už je to inak ako na začiatku) a keď sú choré tak ma chvíľu počkali doma a prišla som.. ešte ani raz som necerpala ocr, vďaka môjmu prác.casu.. ale teda keď boli škôlkari tak to proste u nás nešlo, aj keď toľké boli mudre ako sa už mám vrátiť do roboty.. ale bez babiek to proste nejde.. 🤷🏻‍♀️

kaca222
21. sep 2025
@anonym_autor

@trinneo tak to asi neriadis taky počet ludi a chod tvojej firmy tiež asi nie je napojený na ďalšie organizácie...je to proste niečo iné ja to rešpektujem a úplne s tým súhlasím ze tam musí byť takze s týmto tu na mňa nechoďte 😃

Tuto firmu mal už pred založením rodiny vedela som ako to bude

@anonym_autor to tu niektorí ľudia nikdy nepochopia, že kto má vlastnú firmu pozná hodnotu peňazí a nemôže si dovoliť vymeskavat kvôli soplíkom. Nám výpadok mňa alebo muža z firmy urobí firemnú stratu cez 1000€, ktorú treba potom dobehnúť. Takže ozaj také ako OČR či pn neprichádza do úvahy 😃
Ale padlo tu pár fajn nápadov a skús sa nad nimi zamyslieť. Neviem, čo muž robí, ale nevedel by si aspoň čiastočne prispôsobiť pracovnú dobu? Že ty budeš pri chorom dieťati pol dňa a pol dňa on? A ďalej, nemohol by ťa u seba vo firme zamestnať? Isto má kopec administratívy, čo sa dá robiť aj z domu. Keby ťa to naučí, vieš to elegantne robiť aj popri chorom dieťati/po večeroch, jemu ubudne tejto “zbytočnej” práce a ešte mu to zefektívni chod firmy. Porozmyslajte, či by nebolo výhodnejšie zapojiť aj teba.

aurora33
21. sep 2025
@kaca222

@anonym_autor to tu niektorí ľudia nikdy nepochopia, že kto má vlastnú firmu pozná hodnotu peňazí a nemôže si dovoliť vymeskavat kvôli soplíkom. Nám výpadok mňa alebo muža z firmy urobí firemnú stratu cez 1000€, ktorú treba potom dobehnúť. Takže ozaj také ako OČR či pn neprichádza do úvahy 😃
Ale padlo tu pár fajn nápadov a skús sa nad nimi zamyslieť. Neviem, čo muž robí, ale nevedel by si aspoň čiastočne prispôsobiť pracovnú dobu? Že ty budeš pri chorom dieťati pol dňa a pol dňa on? A ďalej, nemohol by ťa u seba vo firme zamestnať? Isto má kopec administratívy, čo sa dá robiť aj z domu. Keby ťa to naučí, vieš to elegantne robiť aj popri chorom dieťati/po večeroch, jemu ubudne tejto “zbytočnej” práce a ešte mu to zefektívni chod firmy. Porozmyslajte, či by nebolo výhodnejšie zapojiť aj teba.

@kaca222 pre niekoho su viac deti ako peniaze. Manžel má svoju firmu a vie ostať s deťmi doma, keď treba.

evka52
21. sep 2025

Len sa ťa spytam co ak budete naraz chori s dietatom? Nejaka silna viroza kvoli ktorej nebudes vediet ani vstat z postele nie to este sa postarat o dieta? Ani vtedy by muz nezostal doma?

joannita
21. sep 2025

@anonym_autor áno je to masaker. Áno, pri častej ocr ťa môžu kľudne vyhodiť aj keď dôvod napíšu iný, áno deje sa to.
A potom ti tu budú vypisovať mamičky v domácnosti, aby si nedávala dieťa s priesvitnym soplom do škôlky, lebo ohrozujes to jej a nechápu, že ty nemáš inú možnosť, inak prídeš o prácu a nebudeš mať z čoho to dieťa uživiť.

anonym_e18771
21. sep 2025

Moje dieťa ma 12 a vživote ho nikto nestrážil, nevyzdvihol nekočikoval a podobne. Nemáme nikoho. A tu sme … áno je to náročné a ťažké, ale je to o nastavení priorít. Keby sme si nastavili na začiatku, že chudák muž nemôže, tak by sme asi ďaleko nedošli. Ja som bola na materskej dva roky a potom to išlo 50:50 kto viac mohol ostal doma - niekto predsa musel. Čiže keď si pán muž urobil dieta, môže s ním aj ostať na OČR presne tak isto ako Ty. Ak nie, tak buď žienka domáca a do práce ani nechod .. načo keď si sama opatrovateľka:

kaca222
21. sep 2025
@aurora33

@kaca222 pre niekoho su viac deti ako peniaze. Manžel má svoju firmu a vie ostať s deťmi doma, keď treba.

@aurora33 nie je nutné porovnávať, čo je viac. Chce to ochotu a hľadať cesty, ako to skĺbiť.

joannita
21. sep 2025

A toto je presne dôvod, prečo sa mužov na pohovore nepýtajú či má malé deti a nás žien áno. Lebo pre všetkých je normálne, že s chorými deťmi ostane žena. Ženy si za to samé môžu

aurora33
21. sep 2025
@kaca222

@aurora33 nie je nutné porovnávať, čo je viac. Chce to ochotu a hľadať cesty, ako to skĺbiť.

@kaca222 a tam ochota veľmi nie je. Nechal to na ženu.

cecilia29
21. sep 2025

Co určite pomaha je čím najviac byť v kolektíve pred nastupom do školky- detske kútiky, návštevy. Jednoducho čím skôr si tým prejde tým lepšie. Moja najmenšia sa narodila do prostredia, kde už jedno dieťa chodilo do školky a všetko nosilo domov. Teraz nastúpila do školky a ako jediná ešte rodinný nebola chora. Samozrejme otužovanie, chodiť von a strava.

katulienkax
21. sep 2025

Tak keď ma muž firmu a je nepostradatelny, musí mať taký príjem že zaplatí opatrovateľky. Ťakze no stres autorka☺️

anonym_8958fd
21. sep 2025

@anonym_autor Hlavne netreba sa dopredu stresovať.
Nie každé dieťa býva nonstop choré. Aj mňa strašili kamarátky že budem stále doma, no opak bola pravda. Moje dieťa bývalo choré za tri roky v škôlke 30 dní, z toho 10 dni muselo ostať doma lebo malo kiahne.
Keď vidím čo niektoré matky robia, pri zakaslani alebo malom sopliku nechajú dieťa doma aj tri týždne tak to dieťa nemá ako získať si imunitu medzi deťmi a bude choré stále.
Ja som mojim deťom nedávala žiadne vitamíny nič, a nebývali často choré. Ale boli sme vonku za každého počasia, aj keď pršalo a mrzlo. Nikdy som deťom nedávala pančuchy ani tielka, neobliekala som ich ako cibuľu že x vrstiev. Doma sme neprekurovali na 25 a viac stupňov, mali sme len 21-22 stupňov.
Verím tomu že aj toto nám pomohlo.

autor
21. sep 2025
@aurora33

@kaca222 a tam ochota veľmi nie je. Nechal to na ženu.

@aurora33 nie nenechal. Ak ste nemali nikdy žiadnu vlastnú firmu a už vôbec nie takto veľkú ako on, nerozumiete tomu ze jeho neprítomnostou budú velke, tisícove straty nehovoriac o stratách pre ďalšie firmy ktoré sú naňho napojené 😀 toto je niečo úplne iné neviem prečo tu všetky útočiť na môjho muža a ako by to malo byt 50 na 50. Mne to takto vyhovuje šla som do toho takto a vedela som ze to tak bude ale chcela som ísť do prace....do svojej práce tak sa pýtam ako moju situáciu riešiť v mojom prípade 😀 asi jedine dúfať ze syn nebude taky chorlavy lebo potom jedine ostať doma dlhšie obdobie kým sa jeho imunita pozbiera

autor
21. sep 2025
@katulienkax

Tak keď ma muž firmu a je nepostradatelny, musí mať taký príjem že zaplatí opatrovateľky. Ťakze no stres autorka☺️

@katulienkax ja nechcem opatrovateľky 😇

autor
21. sep 2025
@anonym_8958fd

@anonym_autor Hlavne netreba sa dopredu stresovať.
Nie každé dieťa býva nonstop choré. Aj mňa strašili kamarátky že budem stále doma, no opak bola pravda. Moje dieťa bývalo choré za tri roky v škôlke 30 dní, z toho 10 dni muselo ostať doma lebo malo kiahne.
Keď vidím čo niektoré matky robia, pri zakaslani alebo malom sopliku nechajú dieťa doma aj tri týždne tak to dieťa nemá ako získať si imunitu medzi deťmi a bude choré stále.
Ja som mojim deťom nedávala žiadne vitamíny nič, a nebývali často choré. Ale boli sme vonku za každého počasia, aj keď pršalo a mrzlo. Nikdy som deťom nedávala pančuchy ani tielka, neobliekala som ich ako cibuľu že x vrstiev. Doma sme neprekurovali na 25 a viac stupňov, mali sme len 21-22 stupňov.
Verím tomu že aj toto nám pomohlo.

@anonym_8958fd určite áno s týmto všetkým súhlasím a aj ja to takto robím ze dieta nepreobliekavam ale ono niekedy aj ta druha strana ma problém...všetky kamošky co mam stresujúce ked vidia ze sa niekomu hoci len nos na sekundu leskne 😀 nedajboze aby tam bol nejaký sopeľ ci kochá ie to utekajú preč, väčšina mamiciek to strašne preháňajú. Ja sa chorobám nestranim, dieta príliš neobliekam ba naopak niekedy sa sma alebo pýtam ci som to neprehnala ked vidím ze vonku teraz bolo 20 stupňov a to na ihrisku deti behali v mikinach a vestach cele spotené niektoré už aj čapice na hlave 🫣

aurora33
21. sep 2025
@anonym_autor

@aurora33 nie nenechal. Ak ste nemali nikdy žiadnu vlastnú firmu a už vôbec nie takto veľkú ako on, nerozumiete tomu ze jeho neprítomnostou budú velke, tisícove straty nehovoriac o stratách pre ďalšie firmy ktoré sú naňho napojené 😀 toto je niečo úplne iné neviem prečo tu všetky útočiť na môjho muža a ako by to malo byt 50 na 50. Mne to takto vyhovuje šla som do toho takto a vedela som ze to tak bude ale chcela som ísť do prace....do svojej práce tak sa pýtam ako moju situáciu riešiť v mojom prípade 😀 asi jedine dúfať ze syn nebude taky chorlavy lebo potom jedine ostať doma dlhšie obdobie kým sa jeho imunita pozbiera

@anonym_autor píšem, že manžel má firmu. Treba čítať.

anonym_eea3a1
21. sep 2025

Muz nemoze, lebo je nenahraditelny ako Freddie Mercury, opatrovatelky nie, rodina tiez nie. Tak uz ostava len povedat dietatu, aby sa neopovazilo ochoriet😃

tramtada31
21. sep 2025
@anonym_autor

@katulienkax ja nechcem opatrovateľky 😇

@anonym_autor nechces opatrovatelku, manzel si nemôže zobrať OCR, teba vyhodia… tak neviem, čo si od nás chcela pocut. Píšeš, že muž riadi veľkú firmu, nebudete na tom tak zle finančne, nestresuj sa, keď tá vyhodia, pôjdeš na podporu a bude tá zatiaľ zivit manzel. My to lepíme rôzne, aj už som deti mala v robote…

anonym_60b537
21. sep 2025

Keď ma manžel pozíciu akú má tak určite nemáte núdzu o peniaze.. nevymyslaj s pracou, nech ta zamestnancov u neho, mozes aj realne pracovať akurát ta nevyhodi pri OCR 2x za mesiac..a prácu si budeš vedieť robiť aj doma. Ak má takú úspešnú firmu s kopou zamestnancov určite ti bie vytvoriť pracovné miesto kde sa budeš vedieť realizovať. Rozprávali ste sa už o tom? Co na to vraví tvoj muž? To je podstatné ako sa dohodnete vy dvaja..a je minimum deti, ktoré nebývajú chore takže určite počítaj s tým, že chore často bude..

autor
21. sep 2025
@anonym_60b537

Keď ma manžel pozíciu akú má tak určite nemáte núdzu o peniaze.. nevymyslaj s pracou, nech ta zamestnancov u neho, mozes aj realne pracovať akurát ta nevyhodi pri OCR 2x za mesiac..a prácu si budeš vedieť robiť aj doma. Ak má takú úspešnú firmu s kopou zamestnancov určite ti bie vytvoriť pracovné miesto kde sa budeš vedieť realizovať. Rozprávali ste sa už o tom? Co na to vraví tvoj muž? To je podstatné ako sa dohodnete vy dvaja..a je minimum deti, ktoré nebývajú chore takže určite počítaj s tým, že chore často bude..

@tramtada31 ale ved ja som aj napisala ze "tie, ktoré máte takú situáciu ako ja" a popísala som tam ze jednoducho to je na mne a nemozem v tom ratat s muzom 50 na 50 😄 cize nečakala som odpovede od žien, ktoré sa môžu striedať s mužmi a uz vôbec nie také útočné

@anonym_60b537 ja do jeho firmy ísť nechcem, on s tým je v pohode ale už raz som tam bola a nebolo to dobre, zamestnanci sa na mňa proste inak pozerali 😁 a nie nemala som žiadne vyhody vtedy som dieta nemala, necerpala som si žiadne pnky ocrky ani dovolenky navyše bola som tam ako plnohodnotný zamestnanec nie ako manželka majiteľa 😅 napriek tomu s tým mali problém a ja som sa tam preto necítila dobre a nie sú tam veľmi možnosti na homeoffice, teda nie sú vôbec. Ja chcem ísť svojou cestou samostatne mam v rukách remeslo, ktore ma baví a chcem sa v tom posúvať aj ked pomaličky zial ale v tomto opäť nie je vôbec možnosť homeoffice potom asi fakt jedine odložiť ten nástup do prace, počkať ako na tom bude dieta a ked to nebudú take časté choroby tak sa to bude dat krásne zvládnuť

sandra49
Autor odpoveď zmazal
anonym_5f54be
23. sep 2025

@anonym_autor keď má muž firmu nech platí opatrovateľku.. vybavené