Ako sa dajú vychovať synovia bez otca?

5. aug 2023

Ahojte baby, ako ste zvládli výchovu synov ak otec bol k ničomu? Dá sa to? Vedia synovia rešpektovať matku aj bez “hrozby” otcovho hnevu?

lucyluska
5. aug 2023

V našej rodine trochu nahradil otca dedo. Môj brat ho miloval. Môj brat je policajný riaditeľ na úseku ochrany. Dedo by bol pyšný

s_o_n_i_k_e
5. aug 2023

My s bratom sme vyrastali bez otca a neviem čo to má presne byť, ten otcov hnev. Niekedy mám pocit, že na nás bola mama prísnejšia ako by bol možno otec dobrý 🙂 podľa mňa to nie je o tom, kto je otec alebo mama ale skôr o výchove a to aké sú hodnoty a ako je prístup k výchove a k dieťatku 🙂

viestta
5. aug 2023

Respekt sa nebuduje hrozbami. Ak maju byt hrozby otcovho hnevu metodou ako budovat respekt, tak to radsej ziadny otec...

domak2
5. aug 2023

Štatisticky je to fakt zle, individuálne to môžeš zvládnuť oveľa lepšie ako s ruponom na krku.

zuzanka.zuzu
5. aug 2023

môj ex vyrastal od narodenia bez otca a závisí na čo konkrétne sa pýtaš - zbaliť by vedel hocijakú (rečami, správaním...), varil ako BOH ale také tie "otcovské" že niečo s elektrikou, vodou, nemal šajn nič, nevedel ani ako sa mení obyčajná FABka vo dverách, nemal doma jeden jediný skrutkovač, kladivko, na všetko si niekoho volal, do áut sa vôbec nevyznal, proste žiadnu "chlapskú" záľubu... na jednej strane super 🙂 na druhej ako otca svojho dieťaťa by som si ho nevybrala lebo manžel je úúúúúúplne iný level 😍

milanemila
5. aug 2023

Aka hrozba otcovho hnevu pre boha? 🤦🏼‍♀️ ano da sa, ja mam brata z ktoreho vyrastol sikovny chalan. Stale lepsie bez otca ako v rodine, kde sa otec otrasne sprava k mame, pije, je agresivny alebo sa rodicia stale hadaju.
Respekt sa neziskava strachom, na to by mal kazdy mysliet pri vychove dietata.

autor
5. aug 2023

@viestta aúhlasím, ale! Deti sú ešte malé, majú obdobia vzdoru. Často rozmýšľam ako ich ukočírujem neskôr sama. Bojím sa, že ma nebudú dostatočne rešpektovať. Viem že chlapci potrebujú mužský vzor. Žiaľ v rodine už taký nemáme ;(.

autor
5. aug 2023

@domak2 prosím vysvetliť 🙂. Poznáš nejaké štatistiky ako dopadla výchova osamelej matky u synov?

marianarem
5. aug 2023

Tak ani v rodine, kde otec nechyba, by syn mal respektovat matku aj bez hrozby otcovho hnevu. Ak nie, tak je to nezvladnuta vychova.
Problem je podla mna skor s chybajucim muzskym vzorom. Moj manzel sice otca mal, ale takeho, ktory mu rozhodne vzorom nebol. Tak proste hladal inde - v detstve u starkeho, neskor u starsich kolegov. Tak to byva aj v rodinach bez otca, vacsinou si chlapci najdu v okoli niekoho, ku komu vzhliadaju.

domak2
5. aug 2023

Je to všeobecne znamy fakt, toto je prve co mi vyhodilo

https://www.brookings.edu/articles/are-children....

autor
5. aug 2023

@domak2 ďakujem. Presne také niečo hľadám aby som vedela lepšie nasmerovať výchovu aspoň ako tak.

autor
5. aug 2023

budem rada, ak napíšu mamky svoje skúsenosti a prípadne rady ako to zvládnuť.

mikadooo
5. aug 2023

Tak u nás doma bol "matkin hnev", lebo oco bol stále preč 😄. A to teda lietali papuče, utierky, aj s varechou nás ponaháňala. A rovnako riešim svoje deti aj ja (teda JA a hnevám, nie, že jej mňa neposlúchajú, tak pošlem za nimi muža, varechu, papuče a iné nástroje nepoužívam, ja ich len zhúkam). Manžel tvrdí, že som vraj na ne zbytočne prísna🤷. Takže otca som síce mala, ale čo je to ten otcov hnev, to vlastne ani netuším 🤔. Musím sa opýtať bráškov, či im chýbalo, že sa na nich vždy hnevala len mama...

oli18
5. aug 2023

To, aki ludia budu z tvojich chalanov, vobec nezavisi od pritomnosti otca v rodine. Ja to posudzujem podla mojich zatov, ktorym otcovia zomreli v predpubertalnom veku. Su to dobri chlapi, jeden manualne sikovnejsi, druhy menej. Ten menej zrucny ma brata opak seba a obaja su deti tych istych rodicov. Zaklad je v genoch. Aj tak sa vsetko v
rodine naucit neda, je jedno, ci chlapec, ci dievca. Zivot nauci kazdeho.

autor
5. aug 2023

@oli18 v tom linku hore je pekne písané, že je rozdiel keď sú chlapci bez otca kvóli úmrtiu otca a a je rozdiel keď kvôli povahám rodičov.

Áno gény sú dôležité, ale aj príklad a vedenie.

oli18
5. aug 2023

A co ti chlapci, ktori maju zly priklad v otcovi? A kolko dobrych otcov ma nevydarenych synov? Neda sa to zovseobecnovat. Urcite ich vychovas, ako budes najlepsie vediet. Mozno si najdes dobreho partnera a ten ti v tom pomoze. 🍀

euka210
5. aug 2023

Skor ci neskor si mozu nejaky muzsky vzor najst, myslim ze to bude ich potreba...ucitel napr., trener ak budu chodit na sport. Ked nikto nie je v rodine, tak v okoli, vytvorit im moznosti.
A to nie je ani o hneve, pravidla dodtziavat mozes aj ty dosiahnut vytrvalostou...skor ze im otec ukaze ten muzsky svet a uci ich ako fungovat...predsalen muzi inak rozmyslaju ako zeny.

veronika1754
5. aug 2023

Moji chlapci majú zatiaľ 14 a 13 rokov, rešpekt nie je zatiaľ problém, tiež nemajú v rodine žiadny mužský vzor, zvládam to zatiaľ fajn, ale bavím sa s nimi o všetkom, pýtam sa kamarátov ak neviem s niečím rady, hlavne je dôležité aby bola dobrá komunikácia aby sa nehanbili za mnou prísť aj s mužským problémom, cca od toho 10 roku už som s nimi začínala preberať rôzne veci čo sa týka puberty a vývinu, teraz napríklad riešim so starším že dostane na narodeniny holiaci strojček keďže už je celkom dosť zarastený, tak sme pozerali recenzie plus pýtala som sa kamarátov čo by odporučili a pozreli že aký by sa mu aj páčil. To mi príde na tom to najťažšie že nie som si istá či s nimi preberiem všetko potrebné k dospievaniu lebo neviem ako to chlapy majú ale tak snažíme sa. Inak ja som taký skôr technický typ, takže moji vedia aj nástroje používať, aj si postavili sami domček z dosák.

emo84
5. aug 2023

Napíšem z vlastnej skúsenosti rodičia sa rozviedli , keď som mal 6 rokov a otec sa o nás zaujímal minimálne a myslím si , že mama výchovu zvládla na 1 za oboch rodičov . Mužský vzor nám dal ( ukázal ) starký a strýkovia + susedia ( muži ) , ako , čo opraviť a keď sme neposlúchali tak nám dohovorili , že sa to tak nerobí . Myslím si , že v dnešnej dobe ženy dokážu vychovať deti , aj bez mužského vzoru rovnako , ako z mužom v ich živote .Radšej vychovať deti bez muža , ako im pokaziť život s mužom .

autor
5. aug 2023

@oli18 ďalšia vec v tom linku čo poslala jedna z vás tu s ktorou súhlasím je, že nestabilné prostredie o jednom rodičovi (kde sa partneri menia) je horšie ako stabilné rodinné prostredie jedného rodiča. Za mňa. ja si už vzťah neplánujem a nemám absolútny záujem hľadať.

tramtada31
5. aug 2023

Počúvala som jeden podcast s psychologickou o tomto a vraj treba nejaký mužský vzor (dedko, stryko, tréner,…). Potom vieš zabezpecit nejaký lepší psychologicky vývoj dietata (jedna sa o obe pohlavia deti). Ak by som mohla odporučiť, tak zvol najmä sport, možno nejaké karate, je to tam take osobnejsie a je to aj o mentálnom nastavení žiaka, na ktorom pracuje tréner a kľudne vysvetlit aj situáciu doma. Napr dcéra má spolužiačku bez otca. Vzdy, keď sa s nimi stretne, tak ju vynahana, vystrasi (Ano, nemalo by sa strasit deti, ale baby sa z toho tesia) a vyblazni sa s nimi.
A ešte má napadlo, že vraj je dôležité, aby otec a dieťa si merali fyzické sily. Zápasili medzi sebou (v rámci bláznenia samozrejme) a niekedy mal otec nechat vyhrat aj dieťa. Je to vraj dôležité, aby si syn nepotreboval v budúcnosti niečo dokazovať a nemal nizke sebavedomie ako dospelý.

autor
5. aug 2023

@emo84 bola oná doba si myslím sk iné vzťahy v rodinách a so susedmi. Dnes brat o sestru nejaví záujem s často ani starí rodičia a o susedoch nevraviac.

Ďakujem za povzbudzujúce slová. Necítil si sa pri matke “sám”, alebo tak “nekompletne”? Nebývalo ti ľúto keď kamaráti mali otca?

autor
5. aug 2023

@tramtada31 zaujímavé poznatky. O karate určite uvažujem, súhlasím s tebou.

bluka2
5. aug 2023

K tomu článku hore, prvá polovica a cele argumenty sú postavené na prijme a čase na dieta. To mi bolo absolútne jasne vždy aj bez článkov, že to je alfa a omega. Proste treba plat pre dvoch a robotu, čo sa dá rýchlo spraviť. Fakt veľa úsilia som teda venovala do kariéry, podarilo sa a nevidím nevýhody pre svoje v porovnaní s rodinami s 2 rodičmi: zatiaľ aspoň staršia je z tých lepších v škole a všetko ako si to predstavujem.
Čo sa týka toho úmrtia vs. povahových čŕt, nevidela by som to tak ani v tejto dobe. Článok je 10 rokov starý. Spoločnosť napreduje, stále menej a menej žien chce patriarchát, dokáže si zarobiť na svoj život a sú ochotne akceptovať také staré zaužívané chobotiny ako starať sa o muža. Jasne, že sú aj moderní muži, ale tých je menej ako pokrokových žien, takže samozrejme, že v tejto prechodnej dobe od patriarchatu do rovnocennej spoločnosti ostanú bez partnera aj ženy, ktoré sú “správne” resp. bez nejakých strašných povahových vád. Poznám takých veľa veľa. Takže to nevidím vôbec nejako čierne s výchovou syna

mamusa123456789
5. aug 2023

Tak moj manžel bol cca od 4 rokov bez otca v dome urobí všetko, od varenie, cez upratovanie až po tie chlapské veci(maľovanie, omietky, dlažbu uloží, aj plavacku, menšie opravy na sute, výmena vypínačov a zásuviek) akurát si netrúfa na kúrenárske a elektrikárske roboty iba na už vyššie spomínané výmeny vypínačov a zásuviek a vlastne aj svietidlá... A tu nemôžem ani hovoriť o vzorec starého otca, lebo keby mal jeho za vzor, tak je naliať v alkohole 24 hodín denne 7 dní v týždni...

autor
5. aug 2023

@bluka2 celkom pekne si to rozpísala, akurát s tÿm dôvodom z článku súhlasím. Úplne iné ma rodinne zázemie a podporu dieťa, ktorèmu jeden rodič zomrel (menšia šanca že bude polovicou rodiny zavrhnuté).

autor
5. aug 2023

@mamusa123456789 Kto ho to všetko teda naučil? Super, dobre vedieť že existujú svetlé príklady.

plnenapaprika
5. aug 2023

@viestta 👏👏👏

marysa21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
emo84
6. aug 2023

Ľúto mi to nebolo nakoľko som nevidel u kamarátov čas strávený s otcom ( väčšinou mali otca v práci , keď sme sme boli spolu ), čo im to dá / nedá do života . Necítil som sa nekompletne nakoľko som mal okolo seba dosť mužov ( rodina , susedia , starší kamaráti cca o 10. rokov ) , ktorí mi mužský vzor ukázali , alebo pomoc v mužských veciach dali ( opravy ) . Citeľné to bolo po finančnej stránke - v jednom plate , že sme si nemohli dovoliť viac , ako kompletná rodina , kde boli dve výplaty . Ale mali sme vždy , čo jesť a nemali sme dlhy v banke .