Ako si slobodné matky môžu dovoliť bývanie?
Ahojte sama som slobodna mamina a riesim otazku byvania. Momentalne som u rodiny. Zacala som si hladat prispevky ako to riesili ostatne maminy a narazila som na prispevok z roku 2013. Mlada mamicka sa v nom stazuje ze plati v BA najom 180 ale rodicak ma 220 a ze ako ma z toho vyzit. Zamyslela som sa ako sa situacia diametralne zmenila. Ja mam aj s pridavkami nieco vyse 400€ ale na najom v nasom meste treba 600€ a to nebyvam ani v BA. Ide mi o to ze kam v tomto state s cenami bytov spejeme. Ja uz mam chvalabohu dieta dost velke na to aby mohlo ist do jasli a ja do prace a snad to s odretymi usami dako zvladnem. Ale mozno o dalsich 10 rokov tu budu pisat mamicky ktore uz fakt nebudu mat sancu poriesit si byvanie lebo to bude tak drahe ze to nedokazu uplatit. Je to len tak na zamyslenie ze kam speju tie sumy najmov a nehnutelnosti je to strasne. Nechcem sa tu bavit o veciach akoze si za to mozme same ze sme slobodne matky - vam ktorym sa to nikdy nestalo tak budte radi a neurazajte ludi ktori sa v tejto situacii bohuzial ocitli a to uz je jedno ze preco. Skor sa chcem bavit o tom ako zacina byt nedostupny normalny zivot pre ludi co su vo financnej tiesni.
Ahoj, cize by si mala mat rodicak + pridavky + vyzivne. A to je 400 euro spolu? To mi nejak nevychadza, aj keby si mala nizsi rodicovsky. To teraz nic v zlom.
A mozem vediet v akom meste zijes? Lebo ak teda nebyvas v BA, tak viem o velkych mestach, v ktorych sa casto pohybujem (napr TT, ZA, KE) ze normalne najdes jednoizbak za 450-500, (a to su drahe mesta na byvanie) co si myslim ze na start pre slobodnu mamicku s malym dietatkom nie je zla alternativa.
No ano, zial je to tak ze ceny najmov a bytov su drahe. A ti co nic nezdedia tak si musia maknut - cize hned po skole robota, setrenie, hypoteky, spotrebaky. Len vdaka tomu teraz mame napr my vlastnu nehnutelnost (a aj to je samozrejme na hypoteku).
Takze stale zostava faktom, ze kazdy ma urcitym sposobom na vyber. Aj ten, co mal skoro deticky ale zial nevydalo a nevydava potom na ine. A to opat, nemyslim v zlom, ani nikoho neurazam, myslim ze to pisem normalne citlivo, ale je to fakt. Aj roboty je, aj byvania je,... Len niekedy ludia aj neprajticky, alebo financne negramotne rozmyslaju, a potom to nevychadza.
no zial, ked si planujes deti, mas si planovat aj financnu rezervu, ja plne chapem ze niekto chce deti uz hned v 18 rokoch, a nema nic nasetrene, ale clovek zial musi pocitat uz so vsetkym, ze sa moze prihodit.
stat nezaujimaju slobodne mamicky. nema preco. oni nemozu za to, ze niekomu zial nevysiel vztah.
takze zeny sa mozu potom z takychto pripadov poucit, a zacat najrpv trocha setrit, a az potom planovat rodinu.
situacia je tazka pre kazdeho, nie len pre slobodne mamicky. staci ze jeden z rodicov zrazu ostane bez prijmu.
takze ano, neukazujme len na slobodne maminy.zla doba je pre kazdeho z nas.
No take zeny,to maju ozaj velmi,velmi tazke.Neviem si to ani len predstavit,co musia kazdodenne prezivat a divat sa na to dietatko a pomaly mu nemat za co kupit jedlo.Zivot pise rozne pribehy,rozne zle rozhodnutia jedinca.Aj tie za ktore ale ozaj nemozu.
problém s bývaním bol vždy... veď predsa ľudia bývali bežne v jednom dome aj 3 generácie...
niekedy mám pocit že za to si ľudia môžu aj samy.... mladí susedia s 3 deťmi - deti do 3 r, sa nasťahovali do domu po jej starej mame. dom má min. 65r. žiadna zásadná rekonštr. neprebehla.
bola som veľmi prekv. keď mi známy hovorili že dom dávajú do podnájmu za 500 e + 250e energie / mesiac..... 😨😨 na tú starú chajdu obrovský peniaz....
už pár týždňov v tej starej chajde bývajú nejakí ľudia...
To ano baby mate vo vsetkom pravdu aj to ze s byvanim bol vzdy problem ale myslim si ze to nebolo vzdy taketo extremne ako je to dnes. A jasne je dolezite sa dopredu financne zabezpecit a ja s dnesnym rozumom by som to uz tiez urobila. No zivot pise rozne pribehy a ludom do hlav nevidite netreba sudit ze sa niekto nezabezpeci niekto nebol od mala vychovavany velmi dobre a pouci sa az ked ,,spadne na hubu" ako ja. Niekto sa zial nepouci ani vtedy. A colsami ja si uprimne neviem predstavit zivot s dietatom v jednoizbovom byte. Potrebuje mat svoj priestor na zivot,skrinu, hracky a podobne. Myslim ze pre ludi s detmi uz jednoizbaky nie su velmi dobra moznost to je tak pre mlady bezdetny par maximalne. Ale ako pisem nejedna sa uplne o mna ja este nie som v tak hroznej situacii viem si predstavit ze niektore mamicky mozu mat velke existencne problemy
A este dodam aj ze kolkokrat ked vidia ze ste maminka s dietatom tak ludia prenajimajuci svoj byt sa tomu snazia oblukom vyhnut kvoli nejakemu zakonu co tu mame ze dieta potom nemozno len tak vystahovat ak prestanu dotycni platit najomne. Takze este o toto je to stazene ak maju viacej zaujemcov o byt vas vacsinou automaticky poslu kade lahsie
Tak hlavne stat nemoze suplovat nefunkcneho otca. Otec ma posielat vyzivne tak,aby jeho dieta vyrastalo v dostojnych podmienkach a nie,aby sa cela rodina spoliehala na rodicak a pridavky,aby za to vyplatili byt,na to tie peniaze nie su.
Ja som jedna z tých slobodných matiek aj keď už teraz mám muža. Ale prvé 3 roky som bola sama. Keďže som podnikala prvý rok, nemala som nárok na materskú. Dostala som neviem koľko do 200€ rovno výšku rodičovského či ako som to mala (bolo to veľmi dávno). Ale mala som svoj byt, auto, hypo, úspory, výživné som nemala a mohla som si dovoliť ostať doma 1,5 roka a potom malý do jaslí. Čiže v prvom rade si každá žena musí uvedomiť, že musí maž vždy nejakú rezervu a nespoliehať na partnera. Tak isto si ani slobodná matka, ak nemá dobré výživné alebo pomoc od rodičov, nemôže dovoliť byť s dieťaťom doma 3 roky. To je proste nereálne. Je veľká škoda, že v rámci povinnej školskej dochádzky, sa deti nepripravujú aj ten bežný život, či už hospodárenie, finančná gramotnosť, ako si spočítať a rozdeliť financie. A mnoho vecí by mohlo byť súčasťou aj matematiky. Načo bude 90% deťom vedieť, koľko km prešiel vlak pri akej rýchlosti. Ale naopak akou rýchlosťou sa minú peniaze pri takom a takom príjme, by im dalo určite viac robiť aj nejaké projekty na rodinný rozpočet, aspoň základné právne povedomie o majetku, výživnom atd.... Pretože si povedzme pravdu, že väčšinou sa do finančných tiesní dostanú ženy s menším vzdelaním alebo ako to napísať. Šikovná a inteligentná žena aj keď ostane sama s dieťaťom, tak vie seba aj dieťa uživiť. Preto si myslím, že je dôležité proste deti vzdelávať aj po tejto stránke. Mne je veľmi ľúto napríklad detí s detských domov, ktoré sa nemajú na koho spoľahnúť a sú v tom živote naozaj same.
@betulinka1 vela deti je odlozenych do detskych aj preto ze ludia ich nemaju ako zivit. a to je naozaj smutne.
Ja si nemyslim, že v roku 2013 boli nájmy v BA na úrovni 180 eur. Musela mať mestský byt alebo to je iba čisto suma nájmu bez energii. Viem , že v 1019 bol v PP najom jednoizbaku 350 eur, tak nemyslim si, že 2013-2019, za 4 roky by najmi stúpli dvojnásobne. Tam niečo nesedí. A áno, aby som sa vyjadrila k veci. Najom bol podľa mňa vždy dráhy. 1/2-3/4 platu potrebujes na najom.
@autorka: neodpovedala si sice na otazku o tych 400e, ked uz, ale ved Ty hovoris o tom, ze mas malicke dieta ktore uz moze do jasli, preto som Ti pisala, citujem, "o jednoizbaku pre slobodnu matku v tiesni na zaciatok". Fakt si nemyslim ze nejake rocne dieta potrebuje skrinu, priestor na zivot ci ostatne veci co pises, v tomto veku je i tak stale s Tebou a v jednoizbaku na zaciatok je to uplne normalna situacia s jednym malinkym dietatom pre cloveka, ktory je vo financnej tiesni. Neponukam Ti ako riesene jednoizbak pre Teba + 14rocnu dceru. Alebo potom ten clovek nie je v takej financnej tiesni, ked si "nevie predstavit zivot v jednoizbaku s jednym malym dietatom".
A kedy bolo podla Teba s byvanim lepsie? V ktorych rokoch? Fakt ma to zaujima, uplne normalna diskusia. Ja teda neviem, ale nase babky a rodicia s detmi bezne byvali x rokov u rodicov v jednej izbe, kym nejak svojpomocne latali-platali vlastny dom, co po rokoch postavili. Alebo potom roky cakali v poradovnikoch na byty. Moji rodicia maly taky maly bytik (na ktory roky cakali v poradovniku na kupu), ze ked sa malo narodit dalsie dieta, nemali ani kde dat malu, detsku postielku. Aspon take pribehy ja poznam. Fakt si nemyslim, ze je pravda, ze byvanie "nikdy nebolo tak extremne ako dnes".
necitam komentare, len poznamka na margo - 180e bol v 2013 najom za jednu izbu v ba, nie za cely byt (hoci aj garsonku alebo jednoizbak). cize teraz ak mas 400e, tak jedna izba by mala stat menej (co neviem, ci stoji, lebo to nesledujem). len aby sme neporovnavali hrusky s jablkami, ako sa hovori.
inak samozrejme tie ceny nehnutelnosti a prenajmov su vysoke, vidiet to na porovnaniach s priemernym/medianovym cistym prijmom a pod.
@colsami nie ja ani realne nie som v takej financnej tiesni aj som to tu napisala. A podla mna bolo s byvanim lepsie ako dnes napriklad aj pred par rokmi. Znama kupovala velky byt pred asi 5 rokmi za 50 000€ dnes by ho predala za 130 000€. Jej plat za tu dobu nenarastol o velmi vela. A ceny tych bytov dole uz nepojdu. Proste ludom sa nezvysuju umerne platy s tym ako sa zvysuje cena za byvanie. A to je aj to co som tu chcela rozoberat. Len ako som aj ocakavala zial vacsina komentujucich sa chytila prave toho ako si rypnut do financnej gramotnosti slobodnych matiek aj ked su aj iny ludia co nemaju dost financii napriklad ludia na invalidnom dochodku, seniori a podobne. Ak nahodou niekto kto je dochodca nema uz vlastny byt tak smola no co si zabezpeci z tohto dochodku? A stat neponuka moznost nejakeho byvania pre takychto ludi. Samozrejme su ludia co su na tom zle vyslovene vlastnou vinou to nepopieram. A este k tomu zivotu otec mi hovorieva ze oni by dnes na tej pracovnej pozicii co boli ked stavali dom pred takmer 30 rokmi ho uz nepostavili nemali by sancu na taku hypoteku dnes.
Autorka, moji rodicia dostali za sociku pridelenu garzonku a zili tam aj s dietatom do cca jeho roka. Takze docasne byvat bez partnera len s dietatom v jednoizbaku je uplne ok.
My sme byvali s muzom a dietatom do jeho cca roka tiez v jednoizbaku a nic sa nam nestalo. Bolo to nieco vyse 20 r dozadu.
Treba sa uskromnit a nie mat velke oci hned od zaciatku. Je pravdepodobne, ze casom sa aj u teba situacia zlepsi natolko, aby ste mohli ist byvat do vacsieho.
@deedol ano presne o tomto hovorim
Ja som v r. 2011 v BA platila 400 eur za maly byt v centre, tych 180 euro, to musela byt nejaka priechodna izba vo Vrakuni alebo nieco take
Kam to v tomto state spejeme? Myslim, ze Slovensko ma naozaj stedry socialny system. V zahranici su ceny za byvanie este vyssie a o nejakych pridavkoch, bonusoch, kocikovnom a co ja viem co este, ani nechyruju.
Len pre zaujimavost, ja dostavam v prepocte 270 Eur aktualne na rodicaku. Nedostala som ziadne kocikovne, ani ziadne pridavky. Byvanie u nas v malom meste stoji od 500 Eur.
@diewcatqoo no vsak ano a je to podla teba dobre? Lebo my sa tu priblizujeme uz presne k tomu co sa v zahranici deje - ludia si tam uz nemozu dovolit nieco vlastnit pomaly
@diewcatqoo vlastnit uz budu moct len majetni ktori tych bytov budu mat aj 50 a prenajimat to ,,nam ostatnym"
Byt jednorodicom je narocne, takze to v ziadnom pripade nechcem zlachcovat ani nijakym sposobom dehonestovat. Aj moja mama s nami bola v podstate sama.
Preto som vzdy mala v hlave, ze vyber otca mojho dietata je to najdolezitejsie a najzodpovednejsie rozhodnutie, kt v zivote spravim. Rovnako planovane rodicovstvo= vzdelanie, praca, financna rezerva a idealne aj vlastne byvanie.
Ano ako pises byvanie hlavne v mestach je drahsie a zas kebyze byvas v nejakej mensej obci nemas jasle a pracovne moznosti 🤷🏼♀️ nuz proste je to tak a treba na to mysliet dopredu.
Ja by som v tvojej situacii ostala este byvat s rodinou, lebo ist kazdy mesiac na nulu pripadne do minusu je naozaj nic moc a ak nemate nejake zle vztahy, tak by som si radsej odkladala peniaze na dostojnejsi start.
Kazdy moze ostat bez partnera, dokonca, aj ked do vyberu dal viac usilia. Moja teoria je dobre vzdelanie, nejaka prva ci druha praca a ist do dietata, lebo proste kym zena dokonci skolu a minimalne popracuje, uz ma aspon 27-28 rokov. Mne sa zda lahsie mat dieta potom, dalsie povedzme o 4 roky a dalsie (ked chce) s dalsou prestavkou. Takto sa dopracuje na koniec svojej 30tky a tam mozno uz aj staci, lebo potom uz zacina unava a prve zdravotne problemy. Tento system sa mi zda lepsi nez velka priprava a potom vela malych deti po sebe, lebo to ma tiez potencial dat zabrat vztahu a ktovie, ci to ten vztah/manzelstvo ustoji. Ale tak viac ciest vedie k spokojnemu zivotu.
Nezávidím túto situáciu nikomu, poznám ženy, ktoré sa do tejto situácie dostali tak, že fakt to nik nečakal a zrazu si sama s dieťaťom a bez strechy nad hlavou a ak ťa neprichylia rodičia, tak to môže byť naozaj bezvýchodisková situácia.
Na druhej strane vidím napríklad aj to, že dnes sa mladí nevedia uskromniť a chceli by všetko hneď. Aj sama píšeš, že si nevieš predstaviť bývať s dieťaťom v 1i. A aj to je problém. A ver, že viem, o čom píšem, byvali sme 10 rokov na 25-30m2, najprv dvaja, potom traja. Drvivá väčšina mojich rovesníkov začínala takto, v maličkých bytoch alebo v zdieľaných bytoch. Zakrývali sme sa takou perinou, na akú sme mali. Ak sme nevedeli zdvihnúť príjmy, tak sme redukovali výdavky. Nepoznám nikoho z mojej generácie, kto by si napríklad bral spotrebné úvery. Ak raz nemám na kúpu auta, TV, dovolenky atd., tak si to proste nekúpim. My sme napríklad nemali ani na kúpu postele, spali sme na zemi a odkladali z každej výplaty tak, aby sme si ju kúpili. Koľko mladých by to dnes takto spravilo? Veľmi cítiť, že moja generácia ešte zažila nedostatok a dokáže sa uskromniť. Dnešná mládež má úplne všetko a nedokáže si predstaviť zľaviť z nárokov.
@autorka, no neviem ako v BA ale nasi dostali po dvoch rokoch cakania v SA velky druzstevny trojizbak (a neboli ziadny papalasi), dokonca moja rozvedena babka mala ako jednorodic dvojizbak (sluzobny).
Co sa tyka ceny bytov pred 15timi rokmi sme predali komplet prerobeny byt za 40tisic a dnes by sme ho predali za 120tisic (v NZ).
Najmy nie su lacne prave preto, ze ludia sa nechovaju ako by sa mali a preto prenajimatel na zaklade tejto zlej situacie dava absurdne ceny, pripadne neprenajme.
Nechcela by som byt jednorodic, nieto este slobodna matka v dnesnej dobe. Ak ti nepomoze rodina tak si tatam...s tou vychovou deti k nejakej financnej gramotnosti plne suhlasim, lebo dnesne decka maju vsetko a netusia co to obnasa (moje vlastne nevnimajuc, ich predstava je ze budu vela zarabat a hotovo)
@balerina2025 ale preco? Lebo ich to nikto nenaucil… ak chceme mat generácie, ktore su prípravene do zivota, musime im dat udicu a nie rybu.
Pozri, kebyze sa mam spoliehat na tych par drobnych, co mi da stat, tak nemam dieta nikdy. Keby sme nemali dostatocnu financnu rezervu, deti, resp. aktualne druhe dieta, nemame. Ja som pracovala este dva dni pred porodom a asi dva tyzdne po porode som pracovala znovu. Treba si uvedomit, ze o dieta sa maju starat rodicia, nie stat. Aj ked teda byt jednorodicom je tazke a sklanam klobuk pred kazdou mamou, ktora sa o dieta stara sama.
A ano, ceny byvania su prestrelene. Vlastnit nehnutelnost je vsak domenou najma vychodnej Europy. Keby na Slovensku fungoval nejaky system najomnych bytov alebo podpora mladych rodin v tomto smere, tak by to bolo jednoduchsie. Bohuzial, kazda SK vlada ma ine priority.
Ak nemáš príjem, prácu a budeš na rodicaku ešte napr rok dva, tak hľadaj iné možnosti než vaše mesto, keď je to tam také drahé.
Napr na východnom Slovensku zohnas lacnejší nájom.
Na vaše mesto sa nemusíš viazať.

Ja som slobodna mamicka nebola, ale ked som dieta planovala, tak som vedela, ze moze nastat situacia, ze nebudu financie. Tak som sa podla toho zariadila a odkladala som si peniaze, kedze viem, ze sa nema starat stat, ale rodicia dietata. Chvalabohu, ja som to riesit nemusela, pretoze manzel sa staral. Ale keby nie, tak som bola pripravena aj na inu alternativu. Ja dom ale prakticky, pragmaticky a triezvo uvazujuci clovek. Nemohla by som odit bez dalsej vizie do buducnosti, ani s nespolahlivym partnerom.