icon

Ako zvládnuť bývanie v dome ako slobodná matka?

25. okt 2024

Prosím o radu. Vždy som chcela mať malý dom a záhradu, výbeh pre deti. S mužom sa mi to nepodarilo a zostala som na deti sama. Zvažujem kúpu nehnuteľnosti a jedna varianta je kúpiť dom kde by sme si vedeli aj niečo vypestovať a tak si prilepšiť. Zvládate niektorá dom a starosti oň sama popri malých deťoch? Ak áno, v čom vidíte hlavné výhody/nevyhody oproti bývaniu v bytovke?

Strana
z3
slavomira236
25. okt 2024

Vetsinu som v dome sama. Mame zahradu o tu sa stara vetsinou mama bavinju ti. mam dve deti co chodia na zs a treba sa im venovat. Na dome je roboty ako na kostole. Upratovanie varenie zahrada kosenie ked vela prsi ozaj treba kosit casto. My mame velky dvor prednu zahradku zadnu zahradku toho kosenia je habadej. Stale nieco plevat okopavat podviazovat zbierat spracovavat . Teraz v lete ked sme prisli z dovolenky este som ani kufre nevybalila a hned kosa ka do ruky po tyzdni..jednu robotu skoncis a uz treba robit druhu potom tretiu a zas prvu..aj financne stale nieco treba kupit dorobit nieco sa pokazi...

eviku777
25. okt 2024

@cina1 uplne suhlasim su to veci ktore musis urobit z vlastnych zdrojov q ihned ked sa pokazi napr kurenie plus kopec inych veci ktore bohuzial zenska ruka nedokaze. Zila som v dome, ale vyhody nevidim len nevyhody

belllinka
25. okt 2024

@eviku777 akože nevidíš výhody? A čo tak tá často spomínaná kávička na terase? 🙂

nellyuana
25. okt 2024

Rozloha je cca 170m² je to vyše 40rocny domček čiže už čo to má za sebou ale stále sa človek snaží ako tak ho zveladit

lenkakravcova
25. okt 2024

Teda neviem kde žiješ, ale u nás je najvyššia položka kúrenie. V zime kľudne 300€/mesiac. Na byte to bola tak polovica.
Viac sa ti oplatí ostať v byte a kúpiť/prenajať si záhradku na pestovanie zeleniny.

deti95060810
25. okt 2024

pestujeme.... ale to je robotýýýý. a to do záhrady chodí manžel, ale hlavne syn ktorý to má ako koníček.... inak ak máš malé deti tak to bude pomerne veľký problém ....
záhrada vyžaduje pracovité ruky a veľa volného času...

to skôr menší som a len ozaj malú záhradu - kde pobeháš s kosačkou ty za chvíľu...

deti95060810
25. okt 2024

@lenkakravcova 300e/mesiac? aj v zime?
to čo máte za kúrenie.... my platíme 50 e /mesiac plyn a plynom kúrime, varíme, ohrev vody...

liv1
25. okt 2024

@slavomira236 ja inak tomuto nerozumiem. Chodim na dom na vikendy, okrem kosenia a trosku starostlivosti o zeleninku a v lete polievanie tam fakt nic moc nemusim robit. A to pestujem kadeco, mrkvu, petrzlen, hrach, rajciny, papriky, cuketu, hokkaido, reekovku, pazitku, bylinky, cervenu repu, uhorky, maliny, jahody, nejake ovocne stromy a kaaaadeco ine. Je to fakt o tom, ze tie rastliny vyrastu aj ked s nimi nonstop nieco nerobis. Podla mna si ludia tu pracu v dome vyrabaju sami, lebo to chcu mat tip top. A potom sa stazuju, ako toho maju vela. Upratovanie varenie s tym je vela pracr aj v byte, to by som do toho ani neratala. Do ako takeho domu nevrazame nic ine v porovnani s bytom. Ale zas jasne, my pestujeme pre vlastnu potrebu, mame cca 11 zahonov 1,5x1,5 metra, aj vdaka tomu je ovela menej prace. Ziadne velke rylovanie, to sa ani neodporuca.

lenkakravcova
25. okt 2024

@deti95060810 máme peletky, 2 poschodový dom + prízemie. Predtým sme mali 4i byt.
Na dome sú okrem toho stále nejaké výdavky navyše, takže by som to autorke neodporúčala, hlavne ak chce ušetriť.

oslo1
25. okt 2024

Po smrti manzela som zostala s vtedy 3 rocnym synom Sama v dome. Mame klasicky 3 bedroom semi detached house v Londyne. Dom so zahradou mame nakomplet zrekonstruovany a Dom aj zatepleny.
Naklady na energie mam nizsie, ako som mala v byte.
Ziadne velke opravy neriesim, maximalne upchate umyvadlo, pokazenu a namontovanie novej umyvacky.. Manzel vsetko kvalitne urobil a pred tym, ako zomrel, tak dom skontroloval a co mohol, to ma Este doucil.
Nemam Tu nikoho, ziadnu rodinu a kamaratovi, co by mi s niecim okolo domu mohli poradit. Kamaratky mam sestricku, ich partnery vacsinou nevadia okolo domu nic.
Paradoxne, je to prave ta zahrada (a samozrejme moj syn a praca), ktori mi po smrti manzela zachranili mentalne zdravie.
Dnes SA vie, ze compost, soil, v zahrade obsahuje fungi, ktore prospievaju mentalnemu zdraviu a clovek nedostane, alebo sa mu zlepsi depresia.
Takze za mna, chod do toho, ked to Bude tazke, vzdy mozes nasadit blinky. Ale budes o skusenost bohatsia.
Ja mam 2 male sklenniky, planty si robim zo semienok, rastlinky potom rozdavsm.
V zahrade mam ovocie stromky, dnes sa pestuju male odrody, tak stojis na semi a zbieras, strihas.
Ja mam toto v zahrade a v pohode to zvladam. Musim ale povedat, ze Tu je boj so slimakmi a slizniakmi, hlavne ked nechces pouzit chemiu.
3 rozne slivky, jablon, kiwi, Longonnberry, niekolko druhov Malin a jahod, blueberries, ribizel, asparagus.
Potom sadim zemiaky do vriec, brassicas - hlavne kalerab, cvikla, hrach, fazula, cibula, leak, cesnak. Tento rok mrkva a petrzlen boli bieda. Paradajky, tomatilos, paprika, uhorka rozne variety, cuketa a pumpkins, salat spinach a Vela byliniek a levandule.
Mam iba vyvysene zahony, co manzel urobil. Zahradu mame taku mestsku. Pestujem z kazdej varianty a tocim po zahrade. Na modrastrecha mam start album.
Samozrejme, ze SA Len z toho nenajeme, ale salat, paradajky a podobne nekupujeme.
Leta Tu mavame suche, ale zbierame dazdo u vodu, plus zbieram gray water, ked sa syn kupe (mame portable vanu).
So synom to bolo zo zaciatku tazke, ale ma svoju dedicated area, tam SA rype a sadi si svoje.
Drzim ti place x

autor
25. okt 2024

Nám by úplne stačil domčúrik o max 90m2 rozlohy a malá zahradka.

tundra
25. okt 2024

@autorka nas dom ma 120m2,mesacne naklady cca.50€(dom je prazdny,zijeme v zahranici)
Naklady su presne podla projektu.Mame kondenzacny kotol a dobre zateplene.

autor
25. okt 2024

@tundra ďakujem to vyzerá skvele a strechu máte akú? Nerozumiem prečo tu niekto odoručal rovnú strechu.

beataxxx
25. okt 2024

To som bola asi ja-mala som pocit, že potrebuješ čo najlacnejšiu variantu aj teraz, aj do budúcnosti čo sa týka opráv- myslela som to tak, že zaizolovať rovnú strechu vyjde neporovnateľne menej, ako robiť nový krov, izoláciu a krytinu

autor
25. okt 2024

@beataxxx aha, ďakujem. No v prípade snehu a dažďu to nie je výhra rovná strecha. Aspoň nejaký sklon by mala mať.

tundra
Autor odpoveď zmazal
autor
25. okt 2024

@tundra pekný, jednoduchý. Nám by stačil ešte menší. Len museli by sme taký kúpiť, na stavanie čas a energiu ako single mama nemám. Všetko čo pozerám sú príliš veľké domy.

tundra
25. okt 2024

Si zafixovana na lokalitu?To môze byt problem,teda hlavne casovy...V zahranici sme hladali velmi dlho,kym sme nasli.
Skus oslovit realitky s poziadavkou,mozno budes mat stastie.Co je dobré,je hned prec...

autor
25. okt 2024

@tundra kvôli práci a dochádzaniu potrebujem niečo v meste/ vo veľmi blízkom okolí. Je pravda že náklady v bytoch stúpli a tak som prehodnotila že dám šancu mojmu snu ak sa mi zadarí niečo nájsť. Plánujem odvolať realitky keď to bude aktuálne niekedy o rok, o dva. Zatiaľ obzerám lokality. Ja som nikdy v byte nechcela bývať, nakoľko som vyrastala v dome a teraz sa možno vrátim k pôvodnému zámeru… len obávam sa, že to budú všetko len veľmi staré domy s nutnosťou úprav. Na veľké zásahy čas nemienim míňať.

beataxxx
Autor odpoveď zmazal
beataxxx
26. okt 2024

Každá rovná strecha je vyspadovana🙂🙂🙂, rovná sa volá preto, že nemá krov🙂🙂🙂

janage
26. okt 2024

Mala by si zvážiť aj vek detí, ich záujmy atď. Lebo úprimne čím sú deti staršie, hlavne tie čo majú viac záujmov, tým menej sa zdržiavajú doma. Ráno všetci z bytu odídu, poobede decka prídu urobia úlohy, idú na krúžok, či von s kamošmi a prídu večer. Ak ich ešte je potrebné nosiť, alebo ma rodič tiež nejakú aktivitu, vlastne tam trávia minimum času.
Sú rodiny, ktorým stačí záhrada aj také čo radšej každý víkend vybehnú na výlet do okolia, do lesa.
Oba prípady sú úplne v poriadku. Ja by som ešte zvazila "dostupnost" kamošov.
Lebo je iné bývať v dome, kde v blízkom okolí má dieťa kamošov a v dome kde v okolí ani detskej nohy.

autor
26. okt 2024

@beataxxx neviem či každá… videla som aj úplne rovné strechy a teda niekde sú úplne nevhodné, hoc by tam bol aj trocha sklon.

autor
26. okt 2024

@janage nad týmto som včera rozmýšľala či sa neodstrihneme od civilizácie presťahovaním do domu. Dnes sa ale deti aj tak nestretávajú a sídliskové známosti nie sú pre mňa prínosom. Veľa krát vidím tie deti ako sa potulujú v skupinkách a hecujú sa navzájom kto je väčší čávo. Keď som ja bola dieťa z domu, zo sídlisk nám do školy chodili poriadne divočiny a nesú si to so sebou. Mám štastie, že moje deti sa môžu zahrať spolu, socializovať sa budú mimo ihrísk, na krúžku a v škole.

janage
Autor odpoveď zmazal
zuzanaam
26. okt 2024

@marsmykkok akú zeminu do záhrady? Veď v záhrade hlina je. Z pokosenej trávy sa urobí kompost. A dajú sa odkladať vlastné semienka a vypestovať aj priesady. Mňa stojí úroda len čas a občas v lete elektrinu na pohon čerpadla za studne. Nič viac.

zuzinabila
28. okt 2024

@marsmykkok jasne, ze to ide do penazi a nervov,ked to vidis takto..ja som investovala do paradajok presne 20 Eur (hnojivo a nejaky postrek, vodu na polievanie mam zadarmo dažďovu alebo z potoka)-semienka mi dal znamy zadarmo a priesady som si pracne vypestovala (mala som 70 priesad), s laskou som sa o to starala a vynos mam taky , ze mi pokryje cca pol roka(paradajky na obrovske mnozstva-odhadom mozno aj 100 kil). v obchode stoja kolko? akokolvek ratam, usetrila som len na tych paradajkach vela, nehovoriac o chuti oproti obchodu. detto ostatna zelenina a ovocie..v živote som nejedla tak chutné kupované kompoty a džemy ako mnou robené, to je nebíčko v papuľke. znova, odhadom len na tom som v pluse 200-300 eur pri mnostve co prejeme v zime..suma sumarum, pestovaním sa dá veľa ušetriť, ak to robíš vo väčšom, ale musí ťa to hlavne BAVIŤ. do domu s velkou zahrdou by nemal ist niekto, kto to vidi ako drinu, lebo ho to skoro omrzi. mna to zatial bavi, ale nevylucujem, ze to moze byt na urcity cas. život je zmena a človek tvor flexibilný.

matapo
5. nov 2024

...ja som sama v dome s troma deťmi. Mne to vyhovuje. Milujem nás domov. Aj si viem veľa spraviť sama, sa človek nejako sám naučí, keď musí, ale aj služby hod. manžela využívam ( nie lacné ☹ ) ja som spokojná, nemenila by som.

Strana
z3