icon

Existuje štátna pomoc a charitatívna podpora pre matky v núdzi?

hanka5215
5. nov 2025

Ahojte, mám kamarátku ktorá je sama s dvomi detmi. Nižší rodicovsky,dvoje pridavky na deti. Vyzivne nepoberá,dala si žiadosť od štátu.
Rodinu nema, otca nepoznala, mamka jej zomrela v juny. Ma obecny dom kde platí elektrinu vodu ale su to riadne palky 300€, ostava jej 150 eura na stravu a osatenie. Je jedinacka .... Pomahame jej ako vieme, ci nieco na stravu ale chcela som sa spytat ci neviete o niecom, naco má nárok od štátu nejaku pomoc,alebo nejaka charita s jedlom alebo take nieco? Humenne okolie .. ďakujem

Strana
z2
anonym_58fabe
6. nov 2025
@hanka5215

@anonym_3e6915 ja som sa pýtala na konkretne na nejaku charitu . Nie to ci jej strazime deti.. strazime a pomáhame,prosim nic viac nic menej k tomu

@hanka5215 najlepsie je dat deti jasle/skolka a autorka nech ide robit, bude mat rodicak a aj plat k tomu. mnohe tak musia zial robit.

anonym_0f5c6c
6. nov 2025

Koľko majú deti rokov. Môže dať dieťa do jaslí. Keď má len nižší rodicak , znamená že nepracovala.
Keď píšeš že je pomáhate s deťmi ,tak v Tom čase nech hľadá prácu, brigádu.

anonym_657d6b
6. nov 2025
@matkahelka

@anonym_3e6915 voda sa plati raz rocne? to kde zijes? vodu platime normalne kazdy mesiac 35€. raz rocne je vyuctovanie, presne ako plyn a elektrina. ale platby su kazdy mesiac.

@matkahelka ved z toho je jasne, ze je to vymysleny pribeh, hra na city sucitnych matiek. A nie je to pre autorku, ale pre kamaratku. Stara pesnicka.

anonym_cfd6f5
6. nov 2025

mam expartnerku ktora ma deti 3 ( nie moje) a zvlada to luxusne s domom pracou deti a to pracuje ako predavacka. naucte ju hospodarit a nie jej hladat pomoc..

a0
6. nov 2025
@anonym_8b2ff4

@anonym_0309f0 Na SK nikdy dobre nebolo. A uz ani nebude.

@anonym_8b2ff4 a bola si niekde ďalej? Na Slovensku je stále veľmi dobre oproti mnohým štátom - nebavíme sa o momentálnej politike, to je odpad. Ale nepamätám si tu napríklad živelné pohromy, ktoré by stáli tisícky ľudí život, ľudia majú dostupnú zdravotnú starostlivosť - to zvyčajne chýba aj vo vyspelých krajinách (áno, niekedy je tá dostupnosť na škodu), máme tu veľmi malo bezdomovcov oproti iným krajinám (nie v peknom centre ich v zahraničí nenájdeš )… my sa tu máme ešte veľmi dobre, to že niektorí ľudia majú debilné životné rozhodnutia s tým krajina, v ktorej žijú nemá nič, ani vo Švajčiarsku by sa nemala slobodná, nepracujúca matka dobre. A snáď netreba dotovať zdravú osobu, ktorej deti môžu ísť do škôlky/jaslí a môže ísť zarobiť. Dokonca dostala aj bývanie -dom za 300€. Takmer toľko isto ma to stojí za 3i byt (hypotéku ani nerátam) 🙂. Kto sa nehrabe a len čaká, tak sa dobre nemá nikde.

abbey1
6. nov 2025

Zlaté, ako tu anonymní hrajú ma city nám bezcitným. Možno by stačilo, aby sa naučili čítať s porozumením.

lucik194
6. nov 2025
@hanka5215

@hanka5215 este sa opytam... Ak by mal niekto nepotrebne oblecenie pre kamaratku hlavne zimne .. teplaky mikiny... Velkost S boli by sme vdacni. Deti maju, to sme zaobstarali uz na zimu .

@hanka5215 no co sa tyka oblecenia ma viacere moznosti.

- swap ak byva v okoli (nieco donesie, nieco zoberie)
- https://odevnabanka.sk/ tam vie ziskat oblecenie
- katolicka charita ma po celom Slovensku pobocky a na mnohych maju sklady oblecenia, odkial si vies osobne oblecenie zobrat (pozrite, kde najblizsie k Vam take nieco je, urcite telefonicky zavolat)
- tu na MK je aj darovacia skupina na oblecenie
- potom na FB najdite darovacie skupiny, vacsina je ale osobny odber, tak to treba popozerat.

a co sa tyka jedla tak napr. v BA je viacero "socialna vydajna", to maju jednostlive mestske časti, pozrite, ci u Vas taketo nieco neexistuje.

anonym_5ad1ec
6. nov 2025
@abbey1

@hanka5215 Miestny úrad sociálny odbor ju bude vedieť nasmerovať.
Ale zaujímavé, že zasa rovnaký scenár. Žiadna rodina, žiadny otec detí.

@abbey1 bože, taká poznámka, že nie je otec deti a rodina. 🤮To jej pomôže.

anonym_5ad1ec
6. nov 2025
@a0

@anonym_8b2ff4 a bola si niekde ďalej? Na Slovensku je stále veľmi dobre oproti mnohým štátom - nebavíme sa o momentálnej politike, to je odpad. Ale nepamätám si tu napríklad živelné pohromy, ktoré by stáli tisícky ľudí život, ľudia majú dostupnú zdravotnú starostlivosť - to zvyčajne chýba aj vo vyspelých krajinách (áno, niekedy je tá dostupnosť na škodu), máme tu veľmi malo bezdomovcov oproti iným krajinám (nie v peknom centre ich v zahraničí nenájdeš )… my sa tu máme ešte veľmi dobre, to že niektorí ľudia majú debilné životné rozhodnutia s tým krajina, v ktorej žijú nemá nič, ani vo Švajčiarsku by sa nemala slobodná, nepracujúca matka dobre. A snáď netreba dotovať zdravú osobu, ktorej deti môžu ísť do škôlky/jaslí a môže ísť zarobiť. Dokonca dostala aj bývanie -dom za 300€. Takmer toľko isto ma to stojí za 3i byt (hypotéku ani nerátam) 🙂. Kto sa nehrabe a len čaká, tak sa dobre nemá nikde.

@a0 že vraj zle na SR🥴,teraz mám kamošku s ročným synom v UK a vieš čo? Je v jasliach a ona na smeny robí. Decko reve ako divé, ale tak to je super západná krajina, tam je to všetko fajn. Nemusím pripomínať, že od štátu, teda od kráľovstva žiadne rodičovské nemá.

a0
6. nov 2025
@anonym_5ad1ec

@a0 že vraj zle na SR🥴,teraz mám kamošku s ročným synom v UK a vieš čo? Je v jasliach a ona na smeny robí. Decko reve ako divé, ale tak to je super západná krajina, tam je to všetko fajn. Nemusím pripomínať, že od štátu, teda od kráľovstva žiadne rodičovské nemá.

@anonym_5ad1ec však práve, že väčšina štátov nedotuje matku viac ako 1rok - zvyčajne len 6m, aj to len do výšky toho, koľko odrobila a také, čo prešli max do susednej dediny tu budú tvrdiť ako sa máme zle, že ešte aj ženy, čo okolo roboty ani nešli dostanú peniaze. 🤦‍♀️.

anonym_8b2ff4
6. nov 2025
@a0

@a0 Ano, bola som mimo svoj okres. Dokonca zijem v AT. Jasne, ze oproti krajinam 3.sveta je to tu super. Lenze my zijeme v strede Europy, sme v EU a ked si porovnas SK s ostatnymi krajinami, tak je to velka bieda. Vsade v rebrickoch na poslednych miestach a celkovo zaostavame ale ze uuuplne strasne...chodievam aj do PL casto a ako sme sa im smiali, tak ti uz su 20 rokov pred nami...autorku ani nekomentujem, to mas uplnu pravdu, nepracovat, lebo vsak treba byt s detmi do 5 rokov doma a platit horibilne sumy za nejaku rozpadnutu chajdu...dovi dopo. Ak to teda nie je vymyslene.

a0
6. nov 2025
@anonym_8b2ff4

@a0 Ano, bola som mimo svoj okres. Dokonca zijem v AT. Jasne, ze oproti krajinam 3.sveta je to tu super. Lenze my zijeme v strede Europy, sme v EU a ked si porovnas SK s ostatnymi krajinami, tak je to velka bieda. Vsade v rebrickoch na poslednych miestach a celkovo zaostavame ale ze uuuplne strasne...chodievam aj do PL casto a ako sme sa im smiali, tak ti uz su 20 rokov pred nami...autorku ani nekomentujem, to mas uplnu pravdu, nepracovat, lebo vsak treba byt s detmi do 5 rokov doma a platit horibilne sumy za nejaku rozpadnutu chajdu...dovi dopo. Ak to teda nie je vymyslene.

@anonym_8b2ff4 samozrejme, že je smutné ako sme na tom vďaka politike, ale tú som sem nechcela pliesť, preto som vytiahla výhradne sociálny systém, ktorý je veľmi naklonený ľuďom, tak ako takmer nikde inde nie (možno práve to je chyba). Na toto sa naozaj nemôže nik sťažovať - nižší rodičák znamená, že dotyčná nepracovala, takže dostáva 500€ len za to, že si urobila deti. Si myslím, že sa v tomto prípade štát a obec postarali viac ako samotná matka. A to je celý kameň úrazu. Keby si ľudia robili len deti, na ktoré majú financie, tak tu nemusí každý deň byť 5 vyplakaných príspevkov ako nemajú čo jesť a za to štát nemôže, lebo úprimne lacnejšie nájmy a potraviny by rozum a finančnú gramotnosť nikomu do hlavy nenaliali.

anonym_ff0157
6. nov 2025
@domka222

@anonym_ff0157 veď žijú, ale čítaj. Obec jej odpustila nájom a za vodu a elektrinu platí 300€ mesačne? To sa mi nezdá. Ak platila ešte aj nájom, tak to platila koľko? 500?A teda jej "zostávalo" cca -50?

@domka222 To sa nezdá ani mne, za vodu a elektriku 300 eur mesačne je strašne veľa. Ktovie či v tom není niečo aj ako nájomné

lucik194
6. nov 2025

300€ za obecny byt je uplne normalna cena. priam jedna z tych nizsich

vsak aj tam platis najomne, co si myslis, ze Ta nechaju byvat len za naklady? Autorka to zle napisala som presvedcena

anonym_ff0157
6. nov 2025
@anonym_58fabe

@anonym_ff0157 suhlasim. mnoho ludi rodinu nema. tu su pomaly vsetky matky dokonale, s dokonalym rodinyym domom s dokonalou svokrou, s dokonalym manzelom, s dokonalym platom, s dokonalymi dovolenkami...na grc z niektorych zien tu. lebo take zjavne ani nevedia, co je riadny zivot. a zivot ze je niekedy tazky a nie ruzovy v perinke.

@anonym_58fabe Ako vidím tu na koniku je veľa žien takých čo majú všetko dokonalé a potom mudruju do toho o čom nevedia nič. Keď nezažili aké to je padnúť na dno a vyskrabat sa hore sama bez pomoci. Lebo není samozrejmost že každá má rodinu a kopa peňazí a pomoc z každej strany. Len to už málokto vidí, lebo keď dotyčná má všetko tak musí mať každý nie. Lenže svet není len ružový, veľa žien nemá ani tú rodinu ani peniaze nič. Veľa ľudí sú chudobný a nevedia ako z toho von.

anonym_8f04dc
6. nov 2025
@matkahelka

@abbey1
@anonym_8f04dc a co je take neuveritelne na tom, ze niekto nema rodinu? moji rodicia sa nedozili ani mojich statnic, som jedinacik. je totalne charakterne dno sa ironicky pozastavit nad tym, ze niekto nema pokrvnu rodinu.

@matkahelka nebolo by na tom vôbec nič neuveriteľné, keby to nebolo ako cez kopirák v každej podobnej téme. A tú suma 300 eur tedsa neuveruteľná je. Toľko neplatím v rodinnom dome s veľkými izbami za plyn, elektriku, vodu, internet dohromady. A keď som pred rokmi videla že to finančne nebude možné utiahnuť, tak som sypala do práce a ročné dieťa do jasieľ

anonym_8f04dc
6. nov 2025
@lucik194

300€ za obecny byt je uplne normalna cena. priam jedna z tych nizsich

vsak aj tam platis najomne, co si myslis, ze Ta nechaju byvat len za naklady? Autorka to zle napisala som presvedcena

@lucik194 napísala, že nájomné jej odpustili

1sally12
23. nov 2025
@anonym_ff0157

@abbey1 a
@anonym_8f04dc Prečo by to bol výmysel? Viete vy vôbec koľko ľudí je na svete sám že nikoho nemajú?
Príklad ja - rodičia alkoholici otec už zomrel, mama stále pije a nechce pomoc, býva v rozpradnutom dome čo je v hroznom stave. Tým pádom nezdedim po nej nič. Súrodencov nemám som jedináčik. Mamine a otcove súrodenci sa s nami nebavili lebo moji rodičia pili, tým pádom kontakty žiadne nepoznám ani bratrancov a sesternice. Našla som chlapa tiež pil, nechala som ho, nemám výživné na dieťa lebo nemá z čoho platiť. Takže aby ste vedeli tie vzťahy sú často o ničom alebo človek nemá žiadne zázemie žiadnu rodinu. Koľkokrát som sa pretlkala životom sama nemala som ani na jedlo, padla som na dno ale tu som. Samozrejme treba ísť pracovať dieťa do jasli do škôlky, bohužiaľ bez peňazí sa nedá pohnúť nikam. Píšem len preto že často číslam v diskusiách keď niekto nemá rodinu že je to výmysel, no nie nie je, nie každá má milujúcich rodičov a súrodencov. Dokonca ja som nemala ani kamarátky čo by mi pomohli ani dieťa postrážiť nič. Tak nabudúce netreba mať blbé reči že je to nezmysel nemať nikoho.

@anonym_ff0157 prečo keď boli rodičia alkoholici si si našla rovnakého partnera? Aha, lebo si mala vzor doma. No ale na to sa nesťažuj, sama si za to môžeš akého nezodpovedného chlapa si si našla.

tom_i
23. nov 2025
@anonym_8f04dc

@lucik194 napísala, že nájomné jej odpustili

@anonym_8f04dc 300€ neplatí sestra ktorá má bazén...

Strana
z2