Kedy bude súžitie s deťmi ľahšie?
Ahojte prosim napiste mi z vasich skusenosti kedy to bude lepsie? Mam 2 rocne a 3 mesacne dieta. To starsie je velmi akcne, hlucne, neposedi, jasi sa a stale vrieska.
Mam vycitky ze nedokazem babatku zabezpecit taky klud, ze sa nonstop starsieho zlakne, ze ho sz strasie, ze je nimstop vyruseny zo spanku. Aj vonku bud mi starsi uteka, alebo stojime na mieste a obzera 5 minut jeden kamienok áebo na ihrislu vyzaduje pozornost a ked sa kocik zastavi tak mladsi je hned hore. Ani mlieko si nevypije v klude lebo starsi nonstop nieco brble. 500x za den mu zopakujem ze musi tichsie rozpravat nie vrieskat, ze nesmie vedla bratovej hlavy skakat ale ziadna zmena.
Mam vycitky ze mladsi nema klud a ze starsiemu vlastne branim byt vesele dieta a napominam ho aj ked vlastne nerobi nic zle len sa tesi a zabava.
Kedy to bude lahsie? :(
Nikdy. Časom sa rozhýbe aj mladšie a sa začnú biť, brať si veci, revať, závidieť a žalovať. V puberte si budú robiť napriek, vyhadzovať sa z izieb a potečie aj krv. Potom nastane dočasne dobré obdobie, ak pôjde každé študovať a žiť si iného mesta a stretávať sa budú len sporadicky. Akonáhle si nájdu manželku/manžela, prímerie skončí a nastane peklo. Tie cudzie prvky v rodine budú žiarliť, intrigovať, nenávidieť švagrovcov a svokrovcov a viesť žabomyšie vojny o tom, koho deti sú šikovnejšie a úspešnejšie. Keď zomriete, pohádajú sa nad rakvou o dedičstvo a je dosť možné, že už nikdy spolu neprehovoria.
@heleninamama Dufam, ze toto je iba pokus o vtip? 😅
Je to nezodpovednost mať tak rýchlo deti po sebe. Nevenujes sa riadne ani jednému, ani druhému. No čo už. Už len bojuj. Verím, že onedlho to bude lepšie. Držím palce!
@heleninamama Dufam, ze toto je iba pokus o vtip? 😅
@oceanahory Skôr životné skúsenosti podané s nadhľadom.
Je to uplne normalne, takto to ma kazda druha mama. Moje najmladsie spalo najlepsie aj ked ostatni vrieskali a dupali na cely dom. Ked mladsie podrastie, budu partaci (ano, budu sa aj bit a hadat o hluposti). Vekovy rozdiel mas fajn. Z mojej skusenosti su "najhorsie" prve tri roky, potom je uz dieta dost samostatne, odplienkovane, v institucii...
@oceanahory Skôr životné skúsenosti podané s nadhľadom.
@heleninamama Som rada, ze nemam taketo zivotne skusenosti 🥴.
Mám dvojročného a 5 mesačnú resp syn má 2 roky a 4 mesiace a teda zatiaľ zmena nenastala ale malá si tak zvykla, že sa teší keď je pri nej brat.. ja som ale malého na vreskot neupozornovala to nemalo efekt.. len ho učím malej neubližovať a byť jemnejší... No treba na nich vždy dozerať.. príliš sa tým netráp zas keď ti mladší plače tak zas starší nemá kľud to by si si mohla potom tiež vyčítať a takto by si si vždy niečo vyčítala
Nenapominaj, nechaj ho nech je sám sebou. Venuj sa im rovnako, spolu. Staršieho zapájať, môže ho aj otec brať von a robiť chlapské veci. Len on a otec. Nech je rovnako dôležitý.
Bude to lahsie. Mam rovnaky rozdiel. Starsi ma rok uz maju spanky na raz a je to ovela znesitelnejsie. Ono lahko sa sklzne do celodenneho hucania neskac, nerev, nebehaj, nekric, nebuchaj ale to bude bez efektu
Ahoj, musi to byt pre teba narocne, tak posielm energiu a matersku spolupatricnost. Byt mama dvoch malych este nesamostatnych bytosti s malym vekovym rozdielom je obas fakt zahul. Rozumiem, lebo mam podobnu situaciu..skusim napisat co pomohlo mne…
Starsie dieta a hluk: ono sa casto na seba snazi upozornit tym, ako vyvadza..cielene som si vyhradila cas byt iba s nim, napriklad nechat babatko na 1-2h s muzom/babkou ak mas moznost a vytvorit si program len my sami dvaja. Aby mal maminku len pre seba. Nechala som ho vybrat si program, bola naplno s nim (bez mobilu) ciel bol vytvorit blizkost medzi nami dvoma, aby nemusel “superit” surodencom a naplnit mu potrebu blizkosti mamy..
Ked som uspavala mladsie na obedny spanok, starsie pozeralo telku vedla v izbe. A ano, najprv som mala vycitky, ale potom som si povedala, ze sa snad nezblaznim a 30min kym babo tuhsie zaspi mu nesposobi nejaku traumu..
Velmi mi pomohla aj kniha Aha- rodicovstvi, Sourozenci od Markam. Vyborna aj do buducna, ked zacnu konflikty
Moji su uz sice trosku vacsi, ale dodnes si pamatam to zufalstvo, ze nemozem byt ani s jednym naplno.
Tiez si pripominam, ze byt rodic je tazke len pre dobrych rodicov 🙂)
Drzim palce a zelam vela sucitu samej so sebou, urcite to robis najlepsie ako vies..
Mladsi ma 2 roky, konecne to zacina byt lahsie. Starsi ma 3 roky, ale moj bol kludne dieta.
Neboj sa, mladsiemu to nijako neublizi, proste narodil sa do zivej rodiny, zapadne do nej rychlo. Nemaj vycitky, o par mesiacov to bude lahsie
Ahoj,
máme to uplne rovnako 🙂. Bežný krik neriešim len vreskoty. Mala si zvykla. Brat je vacsinou zlatý, hladká ju pusinkuje, tesi sa znej. K tomu mane aj 5 ročného.
Momentálne je usoavanie všetkých nočná mora. Mala je kolikova, tak sa rušia navzájom. Teším sa ked jej to prejde, bude ľahšie. Radu ti zial nedám ale prajem ti aby si si naska fajn systém. Ak mas možnosť, skus si nájsť tie 2 hádky som starším sama 🙂 Drzim palce.
Keby si sa chcela venovať každému dietatu dostatočne, ten vekovy rozdiel by bol ideálny tak 16 rokov 😉.
Máme si sestrou rovnaky rozdiel, 2 roky a super si rozumieme aj ked v detstve to bolo vseliake. U nas nehrozi ani nenávisť koli majetkom. Niečo uz máme spoločné, žiadna z nás nie zruda nenazrana chamtiva.
Neboj, vyrastú trochu budú si rozumieť.
Rozved sa a žiadajú striedavku. Budeš mať každý druhý týždeň svätý pokoj.
Je to nezodpovednost mať tak rýchlo deti po sebe. Nevenujes sa riadne ani jednému, ani druhému. No čo už. Už len bojuj. Verím, že onedlho to bude lepšie. Držím palce!
@ankare ja mam 3 krátko po sebe. Takze ďakujem za zhodnotenie citového rozpoloženia aj mojej rodiny.
Ja som si pri dvoch starsich detoch "vydychla", ked mali 3 roky(medzi nimi je 14 mesiacov). Lebo hadky, jasenie, nepocuvanie- to pokracuje. Ale, vedia sa obliect, napapat, nasadnut do auta(tie samoobsluzne cinnosti)sami. Vedia sa super spolu pohrat, ucia sa pomahat mne, ale aj jeden druhemu. Niekedy je take pekne ich pocuvat ako sa lubia. Kazde obdobie je ine a je zaujimdve sledovat ako sa tie deticky menia 🙂
@ankare ja mam 3 krátko po sebe. Takze ďakujem za zhodnotenie citového rozpoloženia aj mojej rodiny.
@777januska777 ja mám tiež tri krátko po sebe.. nuz čo už, niektoré dokonale ženy vedia vždy všetko najlepšie, majú zaručenú pravdu na život a vidia do každej rodiny 😏
ja by som povedala, ze tak od piatich rokov su deti uz vysoko samostatne. Vedia vsetko potrebne viac ci menej spravit
Nikdy. Časom sa rozhýbe aj mladšie a sa začnú biť, brať si veci, revať, závidieť a žalovať. V puberte si budú robiť napriek, vyhadzovať sa z izieb a potečie aj krv. Potom nastane dočasne dobré obdobie, ak pôjde každé študovať a žiť si iného mesta a stretávať sa budú len sporadicky. Akonáhle si nájdu manželku/manžela, prímerie skončí a nastane peklo. Tie cudzie prvky v rodine budú žiarliť, intrigovať, nenávidieť švagrovcov a svokrovcov a viesť žabomyšie vojny o tom, koho deti sú šikovnejšie a úspešnejšie. Keď zomriete, pohádajú sa nad rakvou o dedičstvo a je dosť možné, že už nikdy spolu neprehovoria.
@heleninamama sme traja súrodenci po roku a pol a toto sme nemali... švagra dokonca beriem ako brata, lebo sa poznáme od plienok.
Autorka - nebude možno lepšie, ale bude inak 😃 Ale napríklad moja mama vždy hovorila, že keď už sme sa dostali do štádia, keď sme sa vedeli okrem bitky aj zahrať, tak to bolo super. A nemaj výčitky, si človek a jasné, že občas jednoducho nevládzes.
@heleninamama milujem tento štýl humoru😉😂 Každý nech si v tom nájde, čo chce👍Pre niekoho absurdita, pre iného realita... Ja som sa každopádne dobre pobavila😉
Zeny neviem ci som ten prispevok napisala nejako chaoticky lebo niektore ste to zobrali tak ze to o mna sa jedna a ze pre mna je to tazke. Ale ja teda musim povedat ze zatial (klop, klop) co sa tyka starostlivosti o deti je to super. Starsie dieta je odplienkovane, same sa nakrmi, same zaspava, zvlada sa vyzliect a obliect si aspon nohavice a ponozky.
Skor mi slo o take ze kedy cca si babatko zvykne na ten ruch a nestrasie sa pri kazdom hlucnom zvulu, resp kedy starsie dieta bude viac chapat ze staci kludne rozpravat nie stále kricat.
Ja som spokojna ako sme si to nastavili, vyhovuje mi ten vekovy rozdiel bolo to takto planovane a som za to vdacna.
@ankare akoze sorry ale toto je taky nazor….ze nevenujem sa poriadne. To sa potom asi nevenuje ziadny rodic ak ma 2 a viac deti lebo deti vyzaduju nejake to venovanie sa a pozornost stale…
Su zeny co maju jedno dieta a zapnu mu na pol dna telku tak to pis takej.
Ze nezodpovedne….teda vselijake veci povazujem za nezodpovedne ale nie zalozit si rodinu. Ja som ani nikde nenapisala ze nezvladam starostlivost.
Ja som pochopila. A babi6si na hluk zvykne. A časom to bude určite lepšie a budú parťáci.Zapájaj pomaličky staršieho do všetkého aj o starostlivosť o bábo a veľa vysvetluj.Podla mňa je to náročné mať malý vekový rozdiel, ale vyrastú spolu a neskôr budeš mať pokoj. Bude to ok určite.
Hluk neprestane… ten mensi podrastie a prisposobi sa, tj. budu hlucni obaja a este sa budu predbiehat v kriku lebo vsak kazdy chce aby bolo pocut prave jeho 😅🤷♀️… nase baby maju teraz 4,5 a 2,5 rokov a uprimne neviem ktora aktualne je hlučnejšia 🤯 … ked su same su super ked su spolu tak aj futbalovy štadion by prekricali 😅
Moje mladsie dieta sa prestalo strhavat zo spanku kvoli starsiemu asi v 1,5 - 2 rokoch. Dovtedy spanok ako motylik, bol hore pri kazdom suchnuti.
@heleninamama tak toto vidim pomerne casto a pekny vztah surodencov je rarita.
Na druhu stranu, u sorodencov s rozdielom 4 a viac rokov to vidim menej ale mensi je katastrofa a to maju uz 40 a viac rokov
Ja mam celkom poslusneho syna starsieho, a vacsi rozdiel(2 aj 8 mesiacov) a ked som na neho patkrat navrieskala(nie som na to pysna) tak sa naucil, ze ked kojim, nema zjapat, nema vibec chodit vlastne za mnou, a ked, tak len tisko😆 proste aj pre neho je lepsie, ked mladsia spi, mozme sa hrat sami bez nej, on to pochopil. A teraz ma mladsia rok, stale sa budi na neho, ale je to lahsie, on ju casto zabavi, maju sa radi. Pre neho je to tiez fajn(on si to mozno neuvedomuje) ale ostal o rok dohsie so mnou doma a nemusel do skolky, a ma mamu doma a nie v praci.
Je to tazke pre vsetkych, ale ja mam teoch surodencov a vztahy mame dobre aj v dospelosti. A priala by som si, aby sa aj moji mali tak radi