Kto pomôže slobodnej mamičke v núdzi?
Mam dve deticky.Dnteraz som nemala problem ani z byvanim,ani s platenim.Mam prenajaty domcek na dedinke.Som na materskej dovolenke,takze dostavam RP a pridavky,chodili mi aj alimenty ale naraz prestali a to mam vybavene cez exekutora.On mu moze zastavit ucet atd.ale to ma tiez svoj postup a cas a zatial sa mozu deti past.Aj nahradne vyzivne vybavite,ale musite cakat tri mesiace a co mam teraz za tie tri mesiace nezaplatit najom,alebo plyn?Nemam nikoho kto by mi pomohol a domacemu uz aj tak dlhujem.Dostanem RP 194,RP×2=43 t.j.237 najom platim 200+plyn 15.Takze mam 237-215=22eur na mesiac.Neviete niekto pomoct alebo poradit co mam robit?Dakujem
Ste v nezavideniahodnej situacii, ale... Ak je to take zle, treba oslovit rodinu. Aj my sme mali kriticke obdobie a moja mamka, ktora zije len z dochodku a este ja som jej financne pomahala predtym, lebo platila vysoky najom a nej, pozdlznosti, ked zomrel otec... ale pomohla nam. Docasne, ale velmi. Nikoho nezaujimalo, ze som tehotna, mam male dieta, manzel prisiel o pracu. Ako pisete, DVhN bola tusim 256 Eur a to ak mate RP + pridavky, nemate narok na nic :( Zaziadali sme o odklad zaplatenia plynu, elektriny, ale vysli nam v ustrety len na 3m, a potom doplatit! Pomohla rodina, manzel nasiel pracu, neskor mamka pomohla s detmi, aby som mohla do prace nastupit aj ja. Urcite by som riesila lacnejsi prenajom, nejaku zmenu, je to vzdy lepsie, ako skoncit na ulici... :( A co znami z okolia? Ktori vedia, v akej ste situacii? Nepomozu? U nas asi rok bol v "podnajme" manzelov kamarat, ktory tiez odisiel z bytu, pretoze prisiel o pracu a nedokazal by to platit. Platil symbolicky, vela pomohol okolo domu, a ked si nasiel pracu, asi po 4m, ked si aj nieco odlozil ,nasiel si opat podnajom. Viem, ze sa to neda porovnat, ak je mamicka sama s detmi, ale ako priklad... U nas napr. niektori rodicia robia aj "zvoz" deti, ked uz idu 1 autom, vezmu aj dalsie 2 od susedov... V skolke sa da zaziadat tiez o neplatenie a deti v hmotnej nudzi neplatia poplatok, len nieco malo doplacaju za stravu. Tam by som tiez oslovila pani riaditelku/-la, ci by sa nedalo nejako pomoct..
@marcelasandrika nechce sa mi verit, ze nemas narok na davky v hmotnej nudzi, ked dostavas iba rodicak a pridavky...Zivotne minimum pre 5 ludi je predsa v uplne inej vyske...
@sisaha no mne taka otpoved prišla ked som si žiadala one,prisla mi poštou otpoved takato,nemam narok ani na vdovske to tieš že kvoli tomu ze sme neboli zosobašeny!mam doma list od nich.ani mi nedali na cestovne pre deti do školy lebo vraj minuly rok to zrušily!ked som sa odvolalal aj nato ze cigani niektory potom začo beru socialne davky nato mi žiadna otpoved este zatial neprišla!čakam či dojde!lebo somsa odvolala,a vraj rod prispevok ked beriem a soc davka ktomu by prevyšovala životne minimum.takže asi mi musi skončit najprv materska a potom možno.neviem ale jasom uz aj pisala do TV joj aj markizy dufam žesami ozvu.lebo si mislim ze musim mat narok ved takto sa neda.Dufam žesa mi ozvu a zverejnia to mi.Inak tieš byma zaujimalo podla čoho to rataju,.ale so toho nazoru ked to začne riešit Tv asi aš potom začnu robit dačo ved jaim ukažem tie ich listy ako zamietaju.neboj te len čakam kym sa ozvuz TV.
@marcelasandrika no na vdovsky samozrejme, ze nemas narok...to je pochopitelne..
tu je uvedene aka je vyska zivotneho minima na osobu http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/zmena...
tu je zoznam prispevkov a ziadost o poskytnutie davky v hmotnej nudzi http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci...
Precitaj si to cele, uplne dole je uvedene, ze deti mozu dostat prispevok na stravu...
@marcelasandrika a listy typu "cigani dostanu vsetko" zbytocne posielas. Takymi vecami sa ani zaoberat nebudu. Ty ich poziadaj o zdôvodnenie ako pocitaju socialne davky a nech ti to vzhladom na tvoj prijem rozoberu.
katuska825 možeš požiadať o dávku v hmotnej núdzi, ak si začala konanie vo veci náhradného výživného/ to znamená že začala plynúť troj mesačná lehota u exekutora- od podania návrhu na výkon exekucie, Dávka a príspevky ti budu poskytnuté ako preddavok a následne po priznaní náhradného výživného budu zúčtované s poskytnutou dávkou a príspevkami v zmysle § 27 zákona č. 599/2003
@marcelasandrika ale deti majú predsa nárok na sirotské, aj ked ste neboli zosobášení, a ten ti nemôžu odoprieť... 4 deti z jedného RP neexistuje, musíš ísť znova na úrad a podať písomne žiadosť... ak berieš len rp a prídavky na každé nezaopatrené dieťa, tak to nemôže stačiť pre 5 člennú domácnosť, to sa mi nezdá 😕 ... Vám by mali určite priznať sociálnu výpomoc...
@sharmana ved jasne zeto nestači,žiadost som si podavala!otpoved mi prišla nemam narok s odovodnenim že bysom presahovala udajne zivotne minimum jasom sa nato odvolala ze ked zaplatim šeky nestane nam nič a est ktomu od januara platime viac za eletrinu čo neviem de zbytok zoberiem?teras čakam nato otpoved este mi nedošla.dufam ze mito prisnaju leo žiadost som podavala šx teras.na ktory somsa odvolala tomi poradila jedna znama,takto robim nemozem sediet doma so založenimy rukama viete..
@marcelasandrika a to sirotske sa tieš vybaje na urade socialky?skusim idem v pondelok.
@sisaha dobre skusim to.
@matozazzo dakujem za radu ale ja uz rodinunemam setra este tragicky umrela ked mala 11rokov potom umrel otec a mama tieš umela tragicky som sama uz bez rodiny,keby ze mam na koo sa obratit určite bysme neboli vejto situacii a rod by pomohla verim tomu,so švagrinov sa nam otočila chrbtom ta doknca odisla s nejakym chlapom a svokrovcom nehala deti chlapcou na ktorychs a vasrrala a svokrovci maju ti eš maly dochodok a musia sa teras starat o jeje deti atd nemaju scoho mi finančne pomoct pomohli mivtom ze zobrali požičku na pohreb monazelov
a ledva ledva to splacaju lebo este aj ručily dcere na hypoteku a ta začala neplatiti a ako ručitelom im strhavaju s dochodtku dali to sud aby sud ju zaviazal splacat pripadne jej to strhavat a tieš aj na sd kvoli vyzivnemu lebo aj ona bola rosveda a teras cakaju to je tieš na dlhe lakte kym sa veci nejak pohu ale dovtedy nejak musia prebojobvat mne nemaju sčoho.keby mali verim zeby nam pomohli,uz len kvoli detom ale som rada im ze aspon plienky mesacne dva baliky kupuju malinkej s dohcodku zatial vždy.
inak snami sa niektory tvaria odraziu tak ze aj oni hento maju toto atd same vyhovorki aspon som si čiastočne otvorila oči ake su kamaratka znami atd kasdy ma sice utešil stym zemi nezavidi a ked som poprosla o pomoc tak negatovne javie ze kasdy maniečo a pod ale vidlasom ze proste ne a nie,atd.deti chcodia do škly prve tri a malinka ma len 6mesiačikou.
@marcelasandrika Pokiaľ tvoj priateľ je zapísaný ako otec v rod. liste, máju deti nárok na sirotské. Suseda vybavovala asi pred rokom, tiež nebola vydatá, tak nemá nárok na vdovské ale deti poberajú sirotské. Pozri si tu http://www.socpoist.sk/sirotsky-dochodok/1291s
@sendy1977 aha no idem čitat a skusim to vybavviť?diky
@marcelasandrika Ahoj, nedavno som sa dostala k stranke www.zachranmezivoty.sk , zda sa, ze tam by si sa k financnej pomoci dostala, podporuju matky s detmi v nudzi.
@mm77 hej,a to treba dat do google a tak jasa moc nevyznam viete,dakujem pekne za radu. 🙂
@marcelasandrika sirotské na UPSVARe, teda úrade práce, soc. vecí a rodiny.... neviem síce kedy si ovdovela, ale už si si to mala vybaviť... na sirotské majú deti nárok určite...
prepac ale radila som ti ....aby si to dala pisomnou formou..na obecny urad......presne to co robis ...ze tam chodis a pytas ....to ti nepomoze.!!!!!..dolezite je to dat na papier!!!! a ist na zastupitelstvo...viem co ti radim.....to iste robila jedna kocka u nas.....odsudzovali ju ze nevie ani s kym ma dieta..... ale tu islo hlavne o dieta a ona sa snazila mu pomoct... v minulom volebnom obdobi..bola som v zastupitelstve jedina zena...a viem ako muzi- poslanci reaguju...hned ju stopli.....co ak bude chodit kazdy mesiac!... na rozdiel od nich.....trvala som na prispevku aby sme jej pomohli......vyplatit mesacne naklady na dom.... a ona to mala na papieri teda ziadost....a ....oficialne sa to bralo ze pomohli sme jej..odsuhlasili sme inkaso na par mesiacov.....samozrejme sa diskutovala sa potom bez nej..a hrdinovia boli oni ze jej pomohli........teraz zije v bratislave ..nasla si priatela ..ma pracu....byt.....a sem tam ma pozdravi.....mam z nej dobry pocit...mozno som nepomohla zo svojho ale nakoplo ju to nemusela sa zadlzit...vyplatila .....co musela a dala si poradit odisla od neprajnych ludi kde ju nikto nepoznal a zacala lepsi zivot...dari sa jej...
tak si precitaj este raz co som ti vcera pisala a nevyhovaraj sa ze chodis zbytocne.... 🤐 🤐 🤐 ..v dobrom 🙂 🙂 🙂 🙂
ja mam všetko na riadne na papieri!aj mi opisali na papieri takze viem očom pišem,aj som sa dokonca odvolala tieš na papieri ale čakam kedy dojde vysledok!všetko mam na papieri aj som žiadosti pisala napapieri,
Je to tak,v tomto state maju narok na prispevky iba cigani alebo ti,ktory to vobec nepotrebuju.Tiez som to okusila na vlastnej kozi.Bola som slobodna mamicka,pred tym som pracovala v CR,vobec mi nevznikol narok na materske a ked som sa prisla spitat,ci mam na nieco narok,tak ma odbili stym,ze ked byvam u rodicov,mam do 25rokov,tak oni su povinny sa o mna a dieta postarat:(Clovek sa tu velmi tazko dopracuje k niecomu.
Poznám tiež podobný prípad - matku so zdravotne postihnutým dieťaťom, ktorá sa tiež obracala písomne na všetky úrady, nadácie a nikto jej nepomohol, pochybujem, že niektorá nadácia vôbec používa peniaze na svoj účel, tam by to malo byť nejako kontrolované a okresné úrady v mestách tiež vôbec nepoznajú ako takéto matky žijú, ešte na niektorých dedinách, kde to majú na očiach aj poskytujú pomoc, ale aj predpisy sú pre ženy, ktoré vyživujú z nejakého dôvodu deti same
by mali byť celkom iné.
Žiadosť o sirotský dôchodok sa podáva v Sociálnej poisťovni.
Obavam se, ze samotne mamince nepomuze nikdo (tedy krome rodiny). Je to fakt silena situace, kdyz nejsou alimenty a zena je na RD. U vas na SR mate alespon nahradni aliky, tady nic takoveho neni a ani nebude, pry to podporuje otce neplatice...Jak chytre! 🙂
ahojte, som na tom podobne, a za toto sa môžeme poďakovať štátu, a neochotným pracovníkom na úradoch, ktorí nepohnú prstom navyše, aby zistili na čo všetko máš alebo nemáš nárok. Kde sú tí vyštudovaní sociálny pracovníci?! Ale je mizivé percento ľudí, ktorí vedia pomôcť. Držím palce všetkým mamičkám, ktoré sa sami starajú o prežitie detí a samých seba. Je nás dosť!!! Ja sama som týraná mamička, rok a pol bývam v krízových strediskách, neviem sa z tohto vyhrabať, som na MD, mám troch synov a ešte k tomu riešim invalidný dôchodok. Šéf ma nechce prijať späť do práce, čo by som bola veľmi rada.
OTÁZKA: Najmladší syn bude mať 1.6. 2 roky, ešte cca rok na materskej dovolenke. Ak oznámim zamestnávateľovi, že chcem nastúpiť počas trvania materskej dovolenky do práce, musí ma prijať? Povedal mi:" Dakujem za Vas zaujem, ale musim Vas sklamat.Nemozem Vas zobrat do prace, lebo mam plny stav a neumoznuje mi to situacia..Ale v buducnosti to nevylucujem..Mozete mi poslat na Vas kontakt a keby daco, tak sa ozvem." Zaujíma ma, či by som si mohla žiadať náhradu mzdy ako forma odstupného, v tom prípade, keď nemá pre mňa pracovné miesto? Akým spôsobom by som sa mohla dostať do práce? Pracovať musím, musím zabezpečiť rodinku a hlavne zobrať aspoň prenájom a nežiť už v krízových strediskách, lebo na deti to má veľmi zlý vplyv, sú celé rozhodené.
Ďakujem za odpoveď a rady
PROSBA O POMOC: Hľadám lacný prenájom, stačí garsonka, alebo celoročne obývateľná záhradná chatka, domček do 250Eur max. 300Eur na min. rok pre mňa a troch synov. Bratislava a okolie Ja mám 34 rokov,som obchodná zástupkyňa, momentálne na MD, najstarší syn má 13 rokov, stredný 7, chodia do školy v podunajských Biskupiciach a najmladší bude mať 2 roky. Ďakujem za pomoc.
nerobil ti šéf problémy? že ti nedá také odstupné? navrhla si si to ty sama alebo si to mala v zmluve?
ja mam byvanie dakujem ,len mam problem s finančnimy prostrietkami,Dakujem byvanie nie,
Koľko by ste potrebovali?

@katuska825 ahoj,ja som vtej istej sitaucii lenže mam 4deti jedno ma 6mesiacou nas sice treagicky manzel druh,neboli sme zobraty ale sme zily len spolu.Ja byvam v nojomnom socialnom byte mam len RP plus RP na deti,čoje dost malo,bud budeme platit byt a elektriku alebo budeme na ulici tak si riadne platime lenze nam ostava 44e aj par centikou,davala som si žiadosti hadam všade A OTPOVEDE su taketo nemam narok!!!!!neviem tieš ako dalej lebo deti musia cestovat do školy všetky tri.a že čomame jest alebo s čoho oblečko,poplatky v škole atd no neviem ale največi gol je žetras do tohoto všetkeho mi prišlo ze mame nedoplatok za vodu čo dostanme ale aš v aprily lebo nieje tam zaratane este kurenie no neviem sčoho to zaplatim,lebo fu nguje totak kašdy rok nam prenajom bytu dava na rok platnu najomnu zlmuvu predlžia ked mamte všetko riadne zaplatene,ak nemate niečo zaplatene aj ked nedoplatok neepredlžia vam a musite s bytu von,jasom sama nemam rodicou ani surodencou su uz nebohy aj sestra aj rodičia no neviem uz teras čo dalej!viem vas pochopit v akej ste situacii a držim vam palčeky jasa modlim ze bud si najdem nejake dietatko na opateru čo sa snažim vyse 8mesiacov ale zatial nič,lebo inak je to na.....takže asi tak.....zatial sa držte aj s detmi a drzim palce pekny večer želam a hodne zdravička.paa 😉