icon

Mám ísť do single materstva?

8. sep 2025

Ahojte,
mám 35+ a čoraz silnejšie cítim túžbu mať dieťa. Partnera, s ktorým by som do toho išla, momentálne nemám a ani to nevyzerá, že by sa čoskoro objavil.
V mojom živote je však muž, ktorého poznám dlhé roky, máme veľmi dobrý vzťah a viem, že by bol ochotný mi pomôcť mat dieťa. Pravdepodobne by ale nechcel byť oficiálne otcom.

Uvedomujem si, že dieťa potrebuje otca a že z tohto pohľadu by to nebolo úplne fér. Na druhej strane, dnes už nie je nič neobvyklé, že dieťa vyrastá len s jedným rodičom – a aj tak je obklopené láskou a podporou. A možno časom príde aj muž, ktorý by prijal dieťa a stal sa mu otcom a mužským vzorom.

Som preto na vážkach – ísť do materstva sama, kým ešte mám šancu, alebo čakať na partnera a riskovať, že sa to už nepodarí nikdy?
Budem veľmi rada za vaše názory a skúsenosti ❤️ ak bol niekto v podobnej situácii, ako ste sa rozhodli? Ľutujete svoje rozhodnutie mat ci nemat dieta single? Dakujem 😊

Strana
z5
anonym_ca0dc2
8. sep 2025

adopcia alebo pestúnska starostlivosť nepripadá do úvahy?

nyusika
8. sep 2025

nie. nesla som do toho.
povazujem to za sebecke.

ale nech si to kazda zariadi tak, ako chce a vie.

pozor, situacia, ze zena pstane s dietatom sama - to je uplne ina situacia.
pisem o tom, ze sa dam oplodnit a dobrovolner ostavam sama, lebo ja velmi tuzim po dietati...
ako keby to bola nejaka vec.

lindusss2016
8. sep 2025

Mne sa akosi nechce uverit, ze by si niekde nasla takehoto dobrovolneho darcu spermii. Nie je to tak, ze ty si len myslis, ze by bol ochotny? Pytala si sa ho uz na to priamo?

anonym_39ec51
8. sep 2025

@anonym_autor ja by som do toho išla, moja túžba po deťoch bola vždy veľká, takže určite áno.

anonym_14e270
8. sep 2025

Nie, nesla by som do toho. Môže sa ti narodiť dieťa, ktoré nebudeš sama zvládat.

januska12323
8. sep 2025

Nie nešla by som do toho. Je iné ostať sama keď sa ocinko vyfarbí ako rovno dieťa okradnúť o otca. A z druhej strany ako si môže byť ten chlap istý, že od neho nič iné nebudeš vyžadovať?

beata_k
8. sep 2025

@anonym_autor Nie, nesla. Ma ti s dietatom kto pomoct? Urobia to dobrovolne a radi alebo v duchu co uz s tebou, tak ti teda pomozeme. A hlavne. Financnu stranku treba mat poriesenu.

curlie
8. sep 2025

X žien je, ktoré sú na deti samé a zvládli to. Myslím si, že viac ako dieťa potrebuje otca, potrebuje vyrásť v láskavom prostredí. Ja som otca mala a bol mi nanič a ani ku nemu nemám vzťah, veľa zlého urobil. Len som tým chcela povedať, riaď sa svojim ❤️. Ťažké to určite je, ale sama sa poznáš najlepšie a vieš, či to zvládneš 😊 Ja keby som finančne viac zabezpečená, určite do toho idem aj sama

hederamonstera
8. sep 2025

Urcite nie. Ci po pol roku by slo do jasli ci ako to mas premyslene? Kto ti bude pomahat?

hederamonstera
8. sep 2025
@curlie

X žien je, ktoré sú na deti samé a zvládli to. Myslím si, že viac ako dieťa potrebuje otca, potrebuje vyrásť v láskavom prostredí. Ja som otca mala a bol mi nanič a ani ku nemu nemám vzťah, veľa zlého urobil. Len som tým chcela povedať, riaď sa svojim ❤️. Ťažké to určite je, ale sama sa poznáš najlepšie a vieš, či to zvládneš 😊 Ja keby som finančne viac zabezpečená, určite do toho idem aj sama

@curlie nemoze absolutne vediet dopredu ci to zvladne….

denkabemommy
8. sep 2025

@anonym_autor vieš o tom, že si môžeš dať zamraziť vajíčka však?
Ja som matka a nikdy by som nechcela byť single matka, už len skrz to, že deti sú finančne náročné! Extrémne. Najmä keď začnú so športom. To potom okrem finančnej náročnosti je aj časová. Ono sa to pri deťoch do 3-4r dá v pohode. Ty budeš potrebovať psychický support. Nehovoriac o tom, že síce je kopec single rodičov ale máloktorý muž prijme cudzie dieťa za svoje.

anonym_2a7fbf
8. sep 2025

Áno išla by som do toho, bola som v podobnej situácii a zvažovala som túto možnosť. Pokiaľ si finančne zabezpečená, máš bývanie, tak prečo nie. V zahraničí je normálne, že žena dostane "darcovský materiál" aj sama na klinike, dokonca poštou. Rob podľa svojho srdca, držím ti palce.

anonym_ca0dc2
8. sep 2025

ale vezmi do úvahy aj možnosť, že ochorieš/zomrieš a potom kto sa bude starať o dieťa?

kiki68
8. sep 2025

Moja teta toto spravila, bolo to ok, mala rodinu a Podla mna vzorov bolo dost

anonym_0f9f9f
8. sep 2025

Áno, ak máš dosť financií a dobrú kariéru, ideálne aj nejakú rodinu, išla by som do toho. Mám v okolí toľko žien, ktoré reálne vychovávajú deti samé, že mi príde smiešne oháňať sa nejakým mužským vzorom a jeho absenciou.

mandzula
8. sep 2025

Ja by som nesla, lebo viem, co ma materstvo stalo aj s otcom dietata, sama by som sa asi scvokla. Porozmyslaj napriklad, s kym by bolo, ak by si mala riadnu chripku, zlcnikovy zachvat, potrebovala by si hospitalizaciu atd.

curlie
8. sep 2025
@hederamonstera

@curlie nemoze absolutne vediet dopredu ci to zvladne….

@hederamonstera vy to viete určite lepšie ako ona 😊

anonym_830fb8
8. sep 2025

Nie nešla, sama na dieťa je extrém aj keď máš skvelého ex a nie takto že dotyčný len ponúkne materiál. Dieťa by nemalo otca a ty by si sa zvrtala aby si vás zabezpečila.

zobaka
8. sep 2025

bála by som sa byt sama s dietatom, jedine ak by som mala velmi dobry stav uctu

zuz1177
8. sep 2025

@anonym_autor a moznost dat si zmrazit vajicka? To ci ist do toho stylom ako opisujes, podla mna velmi zalezi aj na tom v akej celkovej situacii si…financie, kariera, ale hlavne ci tu bude niekto kto ti pomoze ak sa dieta narodi. Narodenie dietata je ta najkrajsia ale aj najtazsia situacia. Ako samostatna matka s nim budes 24/7 dlhe roky a teda vychova bude len a len na tebe, je to narocne, na to sa treba pripravit.

autor
8. sep 2025
@anonym_ca0dc2

adopcia alebo pestúnska starostlivosť nepripadá do úvahy?

@anonym_ca0dc2 ako slobodná nemám možnosť adopcie... teda ak sa nic nezmenilo 🤷‍♀️ inak by som do adopcie išla. A pestunska?

autor
8. sep 2025
@lindusss2016

Mne sa akosi nechce uverit, ze by si niekde nasla takehoto dobrovolneho darcu spermii. Nie je to tak, ze ty si len myslis, ze by bol ochotny? Pytala si sa ho uz na to priamo?

@lindusss2016 ano, pýtala 🙂 určite by som nešla do takejto možnosti bez vedomia druhej strany 😃 zatiaľ sme sa o tejto moznosti bavili len nezáväzne kedze nie som 100% rozhodnutá ci do toho napriek svojej túžbe ist.

autor
8. sep 2025
@nyusika

nie. nesla som do toho.
povazujem to za sebecke.

ale nech si to kazda zariadi tak, ako chce a vie.

pozor, situacia, ze zena pstane s dietatom sama - to je uplne ina situacia.
pisem o tom, ze sa dam oplodnit a dobrovolner ostavam sama, lebo ja velmi tuzim po dietati...
ako keby to bola nejaka vec.

@nyusika ďakujem za názor. Presne ta sebeckost mi brani rozhodnúť sa 😐 dieta nie je hračka, ktorú chcem a tak ju musím mať. No len ta túžba začína byť silnejšia.

autor
8. sep 2025
@januska12323

Nie nešla by som do toho. Je iné ostať sama keď sa ocinko vyfarbí ako rovno dieťa okradnúť o otca. A z druhej strany ako si môže byť ten chlap istý, že od neho nič iné nebudeš vyžadovať?

@januska12323 pozna ma a vie, ze ked sa na niečom dohodneme, tak obe strany svoje slovo dodrzia. Ak nebude chcieť mať s prípadným dieťaťom nic spoločne, vie, ze ja to dodrzim.

thereisabear
8. sep 2025

Išla by som do toho, ak by mi mal kto s dieťaťom pomôcť (rodičia), ak by sa mal kto o dieťa postarať, ak by sa mi niečo stalo (súrodenec alebo niekto, s kým mám veľmi dobrý vzťah) a mala som na to financie.

darina77
8. sep 2025

@anonym_autor pokiaľ si zabezpečená po finančnej stránke tak by som do toho išla

tomiholjubavi
8. sep 2025

Ja by som do toho išla. Životnú lásku môžeš stretnúť aj v 50tke, ale čas mať dieťa je obmedzený.
Možno by som skôr však volila anonymného darcu ako "kamaráta na výpomoc", lebo z toho môžu vziať všelijaké nepríjemnosti v budúcnosti.

autor
8. sep 2025
@beata_k

@anonym_autor Nie, nesla. Ma ti s dietatom kto pomoct? Urobia to dobrovolne a radi alebo v duchu co uz s tebou, tak ti teda pomozeme. A hlavne. Financnu stranku treba mat poriesenu.

@beata_k ma mi kto pomôcť. Tým, ze by to bolo jediné vnúča pre moju mamu a moja sestra nemá (a uz ani nebude mat) dieta, tak by boli nadšene, ze je v rodine dieta 🙂 samozrejme, ze by starostlivosť bola na mne. S tym počítam, ze ich pomoc nie je samozrejmosť na ktorú sa môžem spoliehať.

earlgrey
8. sep 2025

Choď do toho! Držím ti prsty. Nepočúvaj reči o sebeckosti, určite to zvládneš, tak ako to zvládlo mnoho slobodných matiek.

anonym_768b66
8. sep 2025

No a ked tvoje dieťa sa bude pýtať kde je tato?alebo ten tvoj kamarát si to rozmyslí? ja by som isla ale s tým ze by som bola ok aj keby ten kamoš raz ma dal na súd a bola by napríklad striedavka lebo dnes je dnes a čo bude o pár rokov nikto nevie
A ked budeš ok s tým že budeš dieťaťu klamať ze bolo z lásky?alebo na rovinu mu povieš pravdu?

Strana
z5