Manžel v zahraničí a ja s dieťaťom doma
Ahojte baby mate niekto podobnu situaciu? Ze manzel musel ist do zahranicia pracovat kvolk financnej situacii a vy ste s dietatom doma? Podotýkam s malým do 1 roka... ak hej ako to zvládate?? Ja asi vobec citim sa hrozne
@zuzanapjat tak ja mam male babatko a zahranicie davame v pohode... sme asi naozaj velmi rozdielne povahy😉
Úprimne nerozumiem, ako môže niektorá žena tvrdiť, že jej vyhovuje, ak manžel chodi na turnusy. Môj teda pracuje len na skok v Rakúsku, domov sa vracal aj vracia dennodenne, ale musel zmeniť zamestnanie, pretože jeho pracovná doba bola nezlučiteľná s fungovaním našej rodiny. 15 mesiacov od narodenia dcéry ho ani nespoznávala a ani na ruky k nemu nechcela ísť. Otca dieťaťa asi najviac zamrzí, keď dieťa povie “tato” dedkovi ... Starostlivosť o dieťa aj domácnosť ostala na mne, ale manžel je viac doma a to je podstatné.
@malasandrika že to vyhovuje tu zaznelo možno 1x, ani už neviem. Ale napr. Mne to určite nevyhovuje no vadia mi aj tie múdre reči ako peniaze nie sú všetko a ze to nemôže fungovat. Muž má naučil brat život tak ako ide a pomaličky meniť veci tak, aby sme sa dostali k cieľu, aby vonku byť nemusel. Pre niečo a za niečím tam išiel. Ťažko sa to tu všetko opisuje. Proste nadisla situácia kedy to musel razantne riešiť. U nas nebolo na výber ako dai že muž dobre zarába a môže odmietnuť prácu vonku. U nás bolo bud pôjde von alebo nebudeme mat co jest. Ľahko sa hovorí z pozície kedy to človek riešiť nemusel.
Všetci len bože chudata deti, ako takto môžete žiť, sa vám žije keď zarába vonku a iné perly.
Keby sa z tej situácie muž zosypal a nebodaj by sa obesil alebo by proste zatváral pred situáciou oči a ja sem napíšem, že všade samy exekútor, nemám z čoho nakúpiť, obliecť deti tak by tu bolo kopu reči ako ma ísť chlap robiť do zahraničia a zarobiť. Ze ma zdravé ruky nohy nech maká.
Neviem no je to zamotane. Všetci robíme to čo si myslíme, že je správne.
@6mia6 zas aby sme si rozumeli - moj muz si moze vyberat teraz - ked si vybudoval meno, nieco dokazal etc. ... na zacoatku mu nikto nic neponukal a zili sme tak tak...
V kazdom pripade zit sa musi. Ak je to pre vas ok riesenie nemusis ho obhajovat - to ze ja ci ini tomu nerozumieme len znamena ze sme ini. Ono aj to co pre mna znamena funkcna rodina moze byt diametralne odlisne od toho co to znamena pre teba - cize aj nase rozhodnutia v krizovych casoch mozu byt uplne ine kedze sme hnane inymi hodnotami ci tuzbami...niekto je spokojny s jednym druhy s druhym...
@6mia6 na Teba som nenarážala, ale ok. Manžel pracoval v Kanade, Austrálií, nakoniec zakotvil vo Viedni, čo mu vyhovuje. Sám vie, že na Slovensku by toľko nezarobil a popravde, obaja sme zvyknutí na určitý štandard. Aj vďaka jeho práci v zahraničí môžem kľudne študovať a nemusím ísť v dvoch rokoch veku dieťaťa do práce. Takže nezatracujem prácu v zahraničí, len poukazujem, že mne ako manželke a matke po narodení dcéry nepomáhalo, že je manžel stále preč.
@malasandrika ešte chvíľu a možno aj ten môj zakotví vo Viedni a do ZA je to na skok.😉 No určite sa nebudem sťahovať do BA 😂😂🤔 to píšem len tak naokraj 😎
@malasandrika ja zase napríklad, keď niekomu poviem, že manžel robí tam a tam a chodí domov tak a tak... a ľudia začnú nahadzovať také ľútostivé oči, normálne ma ľutujú. :D lenže u nás sa nestalo aby malý nespoznal tatika. Ľúto mi je vtedy, keď manžel odchádza a malý proste "tatik nechoď, nemusiš ísť do práce apd." Lenže ... tu sú nevýhody:
1. nemôže byť s nami hocikedy keď napr. syn ochorie, ja ochoriem, nečakaný pôrod apd.
a výhody:
1. plnohodnotne trávený čas keď sme spolu
2. žiadne finančné problémy, problémy so splácaním apd.
3. viac dovolenky než by mal na SVK
4. môže si dovoliť PN, dokonca aj úraz a 2mesačná liečba znamenala že sme netrpeli núdzou a dokázali splácať všetko potrebné, nie len preto, že si platí úrazovku ale pre diametrálne odlišné nemocenské
5. nemusím dať dieťa ani do jaslí, ani do škôlky
6. nemusím pracovať na smeny, ani celé dni. po tom ako deti vyrastú viem pracovať krásne z domu, t.j. privyrábať si svojim hobby
7. máme možnosť šetriť - na dôchodok, deťom, pre stav núdze
8, ak najstarší syn je chorý - som doma, ak budú chorľavé mladšie deti - som doma, môžem si to dovoliť.
9. spoločné chvíle nepovažujeme za samozrejmosť
@zuzanapjat teba by som chcela spoznať. Nejak podobne žijeme asi preto ta aj dokonale chapem
@zuzanapjat ja uz len cakam ktora dobra dusa ta tu v diskusii posle do prace a napise ze keby si pracovala tak muz nemusi ist do zahranicia 😰
@0silvia0 hej očakávam aj také narážky :D pritom je strašné, keď vidím maminy, čo museli ísť do práce, pritom detičky im veľmi zle znášajú škôlku po psychickej stránke, chorľavejú a tie maminy proste si nemôžu dovoliť byť s nimi doma PN a tak riešia babičky a kamarátky a neviem koho na stráženie. Je iná doba ako kedysi. Keď som bola malá som bola viac chorá ako zdravá a mamka bola furt so mnou doma. Vtedy také ako výpoveď z práce, lebo maroduješ so sebou, alebo s dieťaťom neexistovalo. Sama poznám čo to je keď sa v zamestnaní 6 rokov hrozí prepúšťaním :D a všetky makajú so sopliskami a horúčkou a deti choré majú u babičkách (ešteže majú ochotné babičky). Ja mám proste o dosť pokojnejší život vďaka manželovi. Tu na SVK keď aj šla výroba vo firme na plné obrátky, že sa ťahali nadčasy, tak majitelia stále tvrdili, aká je kríza a stále len zvyšovali normy a kupovali si stále lepšie a lepšie autá a vily....... atď.
@maciatkolulu Tak jednoznačne s manželom, keďže tvoria pár a on jej chýba!S príbuznými? Radšej, nie! Tu si myslím, že dostala toľko rád, že až-až. Len škoda, že už autorka nereaguje na žiadny príspevok. Podľa mňa, to je super, že každá to má inak, tu na koníku! Každá skúsenosť je dobrá skúsenosť, však babky naše ako rady rozprávali, že čo všetko zažili. A my, mladá generácia, sme to počúvali od nich veľmi radi! Hádky, súdenie, výsmech je už druhá vec ....! A to tu na koníku sa stáva! 😃 Teraz si pracujúca matka aj ty, možnože (vyzerá to tak, podľa tých dôchodkov), že budeš ešte aj pracujúcou babkou! Ale, keď prídeš z roboty domov, všetko si porobíš okolo domu, v záhrade, v domácnosti, ... budeš sa tešiť, ak môžeš ísť svoje vnúčatko navštíviť! A možno budeš babkou, ktorá bude z roboty utekať k svojmu vnúčatku, nech ho už trošku popestuje!A veľakrát pôjdeš veľmi nevhod! Ale kedy máš ísť?! Však, chodíš do roboty! Alebo budeš babkou, ktorá kašle na vnúčatá, lebo ona si už svoje odchovala ...Verím, že budeš a verím, že budem aj ja raz babkou!😃 A ďakujem za odpoveď! 👍
@malasandrika no môj manžel keby pracoval vo Viedni, tiež som sama.. je rozdiel bývať v BA a bývať na východe. Mám brata ktorý pracuje vo Viedni a tiež odchádza od rodiny. Chodí domov síce častejšie ako môj muž, ktorý je 1200 km od domu, ale tiež nemôže chodiť domov každý deň. Aj my na východe máme radi určitý štandard a žiaľ v Poľsku a na Ukrajine sa tak dobre nezarába 🙂. A to, že krajiny, kde sa lepšie zarába sú od nás ďaleko je pre nás nevýhoda. Treba sa na to pozerať aj z nášho pohľadu. Ja sama nie som spokojná s takýmto fungovaním rodiny a my sme to zvolili striktne na určitý čas, kým si splníme stanovené ciele, čo sa nám už našťastie podarilo a muž v októbri končí.. ale viem presne, aké to je, keď sa musí rodina rozhodnúť pre takéto radikálne riešenie... Ja som už písala včera, ako to je u nás.. nechcem sa opakovať, ale neodsudzujem ani jednu, ani druhú stranu.. Sama som sa tomu dlho bránila, ale žiť zo 650 € platu /muž/, mať tri deti a zabezpečiť im aký taký štandard bolo pre nás neúnosné. Ja som šla od poslednej dcéry do práce, keď mala jeden rok, muž pracoval a stále sme žili z ruky do úst.Keď vybehlo niečo nečakané , nebolo z čoho. Tak neodsudzujte sa navzájom.. Vážne existuje veľa rodín, kde to takto funguje a je veľa rodín, kedy je manžel doma a nefunguje to. Každá rodina je individuálna a funguje ináč..je to o zrelosti partnerov a dôvere.
Baby, už by ste sa mohli prestať dožúvať. Zakladatelke to velmi nepomôže a verím, že ani vám. Každá rieši situáciu, ktorý musí, spôsobom, akym vie, a fakt nikomu neprinalezi tu niekoho súdiť. Každý žije spôsobom, akym mu to vyhovuje a z dôvodov, ktoré pozná len on. Situácia je v kazdej rodine iná, tak sa tu nevadte, každá z vás robí, čo je v jej silách, aby bola rodinka spokojná. Tak to všetky rešpektujme😉
Siska1313 mas úplnú pravdu, zakladateľka aj zduchla z diskusie, ked sa tu niektoré do seba pustili, fakt jej týmto nepomahate
@tinuska1112 nikoho som “neodsúdila”, ani som nereagovala na Teba, opísala som situáciu z môjho pohľadu, téma sa týka žien, ktorých muži pracujú v zahraničí, čo teda môj pracuje. To už, či ja bývam v Bratislave a niektoré prispievateľky na východe, to som absolútne neriešila.
@kikuska555 hlavu hore. My ženy sme silné stvorenia. My mame ocina teraz na misii. Síce nie rok ale 6,5 mesiaca je tiež dosť. A to mam doma dvoch dosť akčných krpcov takže mi dní utekajú veľmi rýchlo.
@spachtosko5 ja som si uz akosi zvykla. Zamilovala som sa do neho ako do vojaka a nemozem od neho chciet aby teraz na tom nieco menil. Samoztejme aj ked je prec volame aj 4x do dna ak sa to da. Len niekedy je to fakt o drzku v domacnosti ked uz nevladzes ale vies ze aj tak to musis urobit. Ale viem ze miluje aj mna aj nasu dcerku a samozjreme aj baby ktore je na ceste. Musime byt silne 🙂
@kikuska555 jasne 🙂 tak to je a to ze sme od seba neznamená ze nie sme spolu 🙂
@dadus_ka na tvojom mieste by som asi ani necakala a balila sa s nim. Je rozdiel ak ide na misiu niekde a viem ze o pol roka, rok je doma ako takto. Moj je sice kazdy den dkma teraz ale cestuje tak vela ze ani poriadne nie sme spolu a to som sa rozhodla ze sa prestahujeme tam kde sluzi aj ked znova jde na pol roka pre
@malasandrika ja vôbec nepíšem že niekoho odsudzuješ, ani že píšeš o mne ..len treba sa na situáciu pozrieť z viacerých uhloch pohľadu. Ja viem, že ty si neriešila východ vs. západ, ja som tým len chcela povedať, že pre teba to je len Viedeň, lebo to máš blízko, pre nás to je až Viedeň, lebo tam musia ostávať muži na turnusy.. Čo je pre teba práca blízko domova je pre nás práca v ďalekom zahraničí...Ale naozaj sa nechcem hádať, len chcem poukázať na to, že nech sa to tu zvŕtava ako chce, svoju pravdu má každá strana a treba ju rešpektovať.
@kikuska555 nemozem sa tam prestahovat, staviame si tu domcek pri mojich rodicoch aby mi mohli pomáhať. Bude asi chodit zatial ze 4 dni tam a 3 dni doma ale tiez bude cestovat. Zo Senca do Olomouce to je cca 180km...no ja dufam ze po 4 rokoch (to uz moze poziadat o svk obcianstvo) sa bude dat preradit sem blizsie. Lenze on nebude obycajny vojak ale CPSS centrum podpory speciálních sil a ktovie ci na svk taku jednotku maju a do horsieho nepojde.
@kaporka neboj sa, všetko sa dá zvládnuť, ved ja som bola presne v tvojej situácii moja, tiez sama s malou a žiadna pomoc od nikoho a zvládala som, hoci bol hnev a plač na začiatku, nakoniec som to dala a ty to dáš tiež, nezúfaj, ved si nejaká ženská, silná, my sa nevzdávam, hlavu hore, drzim palceky 🙂
@kaporka a na ako dlho je preč?
@zuzanapjat no to zatial neviem pre zamestnavatela by bolo najlepsie na par dlhych rokov
@kaporka ale na turnusy ako ti bude chodiť domov? či vôbec sa neukáže?

@dai no jasne že som argumentovala so synom a jazykom. Školy su dobre aj na SVK a syn chce skor študovať vysoku školu v UK alebo USA. Teraz je pre nas dôležitý pokojný rodinný život. Ja ani na dovolenky nemám chuť chodiť do zahraničia, cestujeme hlavne po SVK. Však nám čoskoro pribudne bábätko a ja jednoznačne nie som tá povaha, ktorá by sa zobrala do cudzieho sveta s tak malým dieťaťom. Tu máme svoje kráľovstvo, dobrú škôlku, školu, rodinu.... akože nerozumiem čo nás malo hnať ďalej.... Pre mňa nie je dôležité aby moje deti od malička spoznávali cudziu kultúru. To môžu keď sa rozhodnú samé - odísť do sveta. Tu máme pokoj a zázemie a kultúrne sa dokážeme vyžiť na SVK.