icon

Strata mlieka, príčiny a možné tehotenstvo

31. aug 2023

Dobrý deň žienky, chcem sa opýtať či ste niektorá z dňa na deň začala strácať mlieko. Mlieko si od začiatku odsávam, bolo ho dosť, no asi týždeň späť som zrazu začala odsávať menej a menej mlieka. Nemám stres, stravovanie som nezmenila, nerozumiem čo môže byť príčinou, malému som už musela dať UM, nech robím čo robím nedarí sa mi to rozbehnúť a vyzerá to tak, že do týždňa kojenie budem musiet skončť z čoho som dosť smutná. Je možné že by sa to stalo v prípade, že som otehotnela (nevylučujem, na test je ešte skoro)? Máte niekto takúto skúsenosť? Viem, že je tu jedna takáto diskusia z roku 2013 myslím (nie je tam ale veľa odpovedí). Ďakujem za vaše odpovede.

deti95060810
31. aug 2023

ako dlho kojíš? ak ešte chceš kojiť skús v lekárni kúpiť homeopatikum na podporu kojenia - mne to pomohlo a odporúčil mi to pediater...

peter0123
31. aug 2023

Stratila som zo dňa na deň, ale u mňa to bolo kvôli stresu spôsobenou konkrétnou osobou

autor
31. aug 2023

@deti95060810 je to už 6 mesiacov

dominikak4
31. aug 2023

Ja som takto začala strácať a neviem prečo, malá má tri mesiace a nemám už takmer nič, nechce sa už ani prisávať, odsajem po 40 minútach 15 ml. ja mám doma ešte 2,5 ročného chlapca, ktorý je veľmi živý a vyčerpáva ma viac ako celé dojčenie a novorodenec, podľa mňa sa mi to stalo z únavy, z nepravidelnej stravy atď...Nepomohla laktačná, ani žiadne doplnky. Skúšala som rôzne byliny, čaje, hroznové šťavy, vitamíny - nepomohlo mi nič. Je mi to ľúto, ale už sa tým nevládzem zožierať a bojovať s tým. Malá je na UM spokojná a ja sa s tým musím asi len zmieriť. Je to úplne iné dieťa odkedy som začala dokrmovať, predtým bola často hladná a stále plakala. Okúsila flašku a už sa mi môže na moje poloprázdne prsníky vykašľať. Bola som opakovane na skúške dojčenia kým som začala dokrmovať, nevytiahla si z prsníkov takmer nič - 50 ml a vrieskala ďalej. Pediatrička len pokrčila ramenami, že niekedy sa to proste stane a nemôže nič.

natalia956116
31. aug 2023

Ahoj, myslím si, že nie, pri tehotenstve sa mlieko mení na kolostrum až okolo 15tt a vtedy “odchadza”. Ja som momentálne 8tt a dojčím stále rovnako

cookie29
1. sep 2023

nepises ziadne dolezite info, napriklad len si odsavas alebo aj odsavas aj dojcis? Odsavas pravidelne? Aku mas odsavacku? Ako dlho odsavas? Nieco ako endokrinna/autokrinná laktácia si uz niekedy pocula?

doda26
1. sep 2023

No podla mna je to tym ze odsavas. Teda neviem ci aj normalne dojcis, ale ak nie, tak odsavanie nikdy nenahradi normalne pitie z prsnika. Skor ci neskor bez normalneho dojcenia zacne tvorba klesat. A ako bolo spomenute vyssie, tak ked otehotnies, mlieko stratis az neskor. Mne sa prestali nalievat prsia tusim az v 4/5. mesiaci.

cookie29
2. sep 2023

@doda26 ani pri odsávani nemusíš prísť o mlieko. Ale je dôležitá stimulácia a rešpektovanie určitých pravidiel práve preto sa pýtam vyššie.