icon

Online slovenské vzdelávanie pre deti žijúce v Španielsku

simonappisoj
7. júl 2025

Ahoj,radi by sme sa odstahovali na Gran Kanariu , stým že by sme chceli aby naše dieta malo online Slovenskú školu,máte to takto niekto aj vy? Da sa to vôbec že by syn nebol registrovaný na ich škole a robil si Online slovenskú školu? Musí mat trvalé bydlisko na sk? Ako to celé funguje prisím?

Ďakujem ☺️

mandarinka555
7. júl 2025

@simonappisoj Chceš, aby tvoje dieťa malo školu na Slovensku...ale tvoja škola je v úplnej riti🙈

simonappisoj
autor
8. júl 2025
@mandarinka555

@simonappisoj Chceš, aby tvoje dieťa malo školu na Slovensku...ale tvoja škola je v úplnej riti🙈

@mandarinka555 🤦🏻‍♀️

zuzanockamt
8. júl 2025
@simonappisoj

@mandarinka555 🤦🏻‍♀️

@simonappisoj Nie, nedá sa to online. Bude prihlásené v slovenskej škole, doma ho budeš vzdelávať a na konci 4. a 9. ročníka urobí skúšky zo SJL, vlastivedy (4.r) a dejepisu (9.r), geografie (8r). Ale dajú sa robiť skúšky aj na konci každého ročníka ZŠ. V zahraničí musí absolvovať školu podľa pravidiel a zákonov danej krajiny.

olimuc
8. júl 2025

Neda sa online a neviem aky ma tvoj syn vek, ale musi chodit do miestnej skoly ako nahle bude mat empadronamiento … oni nemaju home schooling. Na konci roka bude robit na slovenske ZS rozdielove skusky … je to teda hodne tazke a vyucovanie je diametralne odlisne. Daj pozor Gran Canària je spolu s Ceutou a Melilla jednou z najhorsich comunidad co sa tyka vysledkov v skole … a mozes hadat preco…. Takze z vyberom skoly velky pozor. Neviem ci je taky pretlak ako napr v Barcelone, ale no je. To narocne a nemozes si ani extra vyberat pokial neplatis … samozrejme sukromna je nieco ine. Pokial ma uz vek na strednu skolu tak je to lepsie a ak ma 16 rokov nemusi nic. Slovenske skolstvo je na tom uboho, ale skoly v okoli BCN a to sme vystriedali 3 su odkladacka deti .. a cele zle

natalka13
8. júl 2025

Online skola na SK neexistuje.

simonappisoj
autor
8. júl 2025
@olimuc

Neda sa online a neviem aky ma tvoj syn vek, ale musi chodit do miestnej skoly ako nahle bude mat empadronamiento … oni nemaju home schooling. Na konci roka bude robit na slovenske ZS rozdielove skusky … je to teda hodne tazke a vyucovanie je diametralne odlisne. Daj pozor Gran Canària je spolu s Ceutou a Melilla jednou z najhorsich comunidad co sa tyka vysledkov v skole … a mozes hadat preco…. Takze z vyberom skoly velky pozor. Neviem ci je taky pretlak ako napr v Barcelone, ale no je. To narocne a nemozes si ani extra vyberat pokial neplatis … samozrejme sukromna je nieco ine. Pokial ma uz vek na strednu skolu tak je to lepsie a ak ma 16 rokov nemusi nic. Slovenske skolstvo je na tom uboho, ale skoly v okoli BCN a to sme vystriedali 3 su odkladacka deti .. a cele zle

@olimuc ďakujem

simonappisoj
autor
8. júl 2025
@zuzanockamt

@simonappisoj Nie, nedá sa to online. Bude prihlásené v slovenskej škole, doma ho budeš vzdelávať a na konci 4. a 9. ročníka urobí skúšky zo SJL, vlastivedy (4.r) a dejepisu (9.r), geografie (8r). Ale dajú sa robiť skúšky aj na konci každého ročníka ZŠ. V zahraničí musí absolvovať školu podľa pravidiel a zákonov danej krajiny.

@zuzanockamt ďakujem

zuzanockamt
8. júl 2025
@olimuc

@olimuc Rozdielové skúšky nemusí robiť v každom školskom roku. Stačí po ukončení 1.stupňa (4. ročník) a 2.stupňa (9.ročník).

abbey1
8. júl 2025
@simonappisoj

@olimuc ďakujem

@simonappisoj Ale dá sa to. Dieťa môže byť zapísané na skole na Slovensku. Existujú školy, ktoré ponúkajú tzv dištančné vzdelávanie. Dieťa má normálne online vyučovanie napr od 9-13 hodiny. Skúšky záverečné robí dieťa buď online, alebo prezenčne 2krát ročne.

zuzanockamt
8. júl 2025
@abbey1

@simonappisoj Ale dá sa to. Dieťa môže byť zapísané na skole na Slovensku. Existujú školy, ktoré ponúkajú tzv dištančné vzdelávanie. Dieťa má normálne online vyučovanie napr od 9-13 hodiny. Skúšky záverečné robí dieťa buď online, alebo prezenčne 2krát ročne.

@abbey1 To sú ale iba súkromné školy, nie?

abbey1
8. júl 2025
@zuzanockamt

@abbey1 To sú ale iba súkromné školy, nie?

@zuzanockamt Ja viem o súkromných. Štátne som nezisťovala. Ale autorke to môže byť jedno.

lili2015
8. júl 2025

@simonappisoj nie som si istá, ale viem o Slobodnej demokratickej škole v Košiciach, ktorá by to mala umožňovať. Je to súkromná škola, ale myslím, ze poplatky nie sú veľmi vysoké a majú skvelé reakcie od rodičov. Nemám osobnú skúsenosť, ale dosť som o nich počula.

zuzanockamt
8. júl 2025
@abbey1

@zuzanockamt Ja viem o súkromných. Štátne som nezisťovala. Ale autorke to môže byť jedno.

@abbey1 To áno, ak je ochotná investovať. V štátnych si to neviem predstaviť, že by to takto fungovalo. My riešime zahraničných tak, ako som napísala. Chodia na 3-4 týždne aj normálne k nám do školy, keď sú na SR.

akvi
8. júl 2025

@simonappisoj v tomto momente si treba dať pozor, pretože sa ide meniť slovenský školský zákon, bohužiaľ k horšiemu pre DV a k horšiemu pre súkromné školy a bohvie, čo všetko ešte idú obmedziť a kontrolovať, nastupuje totalita.
Po starom máš niekoľko možností. Ak zapises dieťa na španielsku školu, voči SK nemáš žiadnu povinnosť, akurát doložiť papier, že dieťa je na zahraničnej škole. Skúšky povinné nie sú a pokiaľ chcete ostať vonku a neplánujete ani strednú školu na SK, nemusia deti robiť žiadne skúšky. Ak sa plánujete vrátiť a deti poslať do SK školy, budú musieť robiť rozdielove skúšky, ale to stačí riešiť až v 8.a 9.ročníku. Ak sa plánujete vrátiť, zamerala by som sa s deťmi akurát na ucenie SJ, aby z nej nevypadli. Učiť sa literatúru a gramatiku nejako cielene stačí až na druhom stupni.
Online školy na SK príliš nefungujú, viem o jednej, ktorá to skúšala, ale v žiadnom prípade ti ju neodporúčam.
Ak nechceš poslať deti do španielskej školy, môžeš ich mať na SK vedené ako DV, ale opäť, bude to na tebe, online fungovanie platí to, čo píšem vyššie. Skôr je reálne zaplatiť si súkromné online hodiny, poznám niekoľko DV, ktorí takto fungovali, ale viac menej až pred monitorom prijimackami na SŠ.
A ešte existuje ďalšie riešenie a x kombinácii riešení, ale nejdem ich tu rozpisovať, nakoľko si neupresnila, ako to chceš, tak nechcem ťa zbytočne zamotať.

abbey1
8. júl 2025
@zuzanockamt

@abbey1 To áno, ak je ochotná investovať. V štátnych si to neviem predstaviť, že by to takto fungovalo. My riešime zahraničných tak, ako som napísala. Chodia na 3-4 týždne aj normálne k nám do školy, keď sú na SR.

@zuzanockamt Áno, viem, ako to bežne chodí.
Ver, že súkromná škola môže byť v konečnom dôsledku lacnejšia než klasická. Odpadá milión poplatkov, ktoré sa bežne v škole platia. Samozrejme si súkromné školy, kde sú tie poplatky neskutočne vysoké a pre bežného smrteľníka nezaplatiteľné.

natalka13
8. júl 2025
@abbey1

@abbey1 ktora sukromna zakladna skola ma online vyucko?

abbey1
8. júl 2025
@natalka13

@abbey1 ktora sukromna zakladna skola ma online vyucko?

@natalka13 Napr Rodinná škola BB. Zastrešuje viaceré základné školy a poskytujú online vyučovanie pre deti.

mia.kll
26. júl 2025
@abbey1

@natalka13 Napr Rodinná škola BB. Zastrešuje viaceré základné školy a poskytujú online vyučovanie pre deti.

@abbey1 Dobrý deň, môžem Vás poprosiť o info ako prebieha online vyučovanie (napr. čas, dni)? Koľko sa platí školné?