Zlý spánok a záchvaty plaču. Čím môžu byť spôsobené?

minimisi
25. okt 2010

Ahojte, chcela by som poradiť. Môj 9 mesačný synček už od narodenia spal úplne ukážkovo. Prvé dva mesiace sa budil o druhej v noci a potom až o 5. Keď mal dva mesiace prespal už celú noc. Do 6 mesiacov bol plne kojený. Až po dosiahnutí 6.mesiaca sme začali so zavádzaním príkrmov. Malému chutí a nemáme žiadne problémy, že by niečo odmietal. Zlom však nastal v spánku. Od 6.mesiaca sa malý začal budiť v noci aj 6-7krát. Najskôr ho stačilo pohladkať, prihovoriť sa alebo zaspievať a zaspinkal ďalej. Potom sme už museli uspávať kojením. Keď som už nevedela ako ďalej, začala som sa riadiť knihou: Každé dieťa sa vie naučiť spať. A musím povedať, že spinkanie sa polepšilo. Cez deň sme už nespinkávali v kočíku vonku ako predtým, ale aj doma v postieľke a v noci bol hore už iba 2krát na kojenie. Potom však ochorel, tak sme režim znova zvolnili. A teraz je situácia úplne zlá. Budí sa v noci ešte častejšie (včera dokonca v priebehu prvých 3 hodín - čo by mal spať najtvrdšie - bol hore 3krát). Najhoršie je, že sa budí a má úplný záchvat plaču, vôbec nepomáha, keď ho zoberieme na ruky. Jedinou možnosťou utíšenia je kojenie, alebo musíme odísť zo spálne do obývačky, zasvietiť si, dať mu hračku, ukľudní sa a potom zaspí. Spánok trvá však max 1-2 hodiny a potom sa celý kolotoč zopakuje.
Prosím poraďte, čím môže byť spôsobený tento zlý spánok a čo tie neutíšiteľné záchvaty plaču??? Už sme z toho zúfalí.
ďakujem
michaela

kaja73
25. okt 2010

V podstate by mohlo ist :1-o zubky, 2-separačnu uzkost, 3-reakciu na očkovanie tzv.postvakcinačmy syndrom.Možno aj niečo ine,ale tieto pričiny su asi najčastejšie.Ako to rozpoznat,to je individualne.Zubky-často si dava prsty do ust,slini,dasna možu byt zdurene,zaberie napr, paralen. Separačna uzkost-chce ta mat proste pri sebe,ked bude spat s tebou v posteli,malo by sa to upravit, reakcia na očkovanie-spanok sa zhoršil kratko po očkovani cca do 2-3 tyždnov po nom -mal by zabrat detox napr.pomocou homeopatie-mimichodom to bol nas pripad. Musiš si to odsledovat.

martinex
25. okt 2010

@minimisi u nas to bolo to iste...a toto obdobie trval asi 4mesiace a poviem ti,ledva som zvladala drazt domacnost potom cez den,ked som sa v noci vobec nevyspala...a ako to prislo,tak to odislo..teraz uz opat krasne spava,budi sa max 1x len na cajik.... takze moja rada-vydrzat!

lucadra
25. okt 2010

Ahojček, tak to ma dost mrzi aku mas situaciu, no ja prezivam z casti niečo podobné. odkedy ju prikrmujem tak sa mi v nooci zobudi aj kazde dve tri hodinky, ešte ma asi starý režim, lebo aj v noci papala pravidelne, no niekedy pomoze ked ju iba pohladkam, asi sa chce presvedcit ci som jej na blizku a niekedy jej musim davat papat celu davku mlieka. Velmi je na mna naviazana, osamote nevydrzi ani s muzom a ani s babkou, stale musim byt pri nej, aby ma videla, lebo zacne plakat a neda sa utisit, je stale mrzuta potom. cez den mi skoro vobec nespi. ja len dufam, ze sa tato tema aspon trochu rozrastie, aby sme si mohli vymenit skusenosti a napady:D 🙂

minimisi
autor
25. okt 2010

@kaja73
1 - zúbkov máme už 5, a teraz nevidno, že by sa nejaký prerezával (a dávam mu na noc aj homeopatiká na bolesti zúbkov - a nezaberá)
2 - včera v noci som ho mala aj pri sebe v posteli a tiež nepomohlo, po hodine sa zobudil a tak sa strašne rozplakal, že zobudil asi celý panelák
3 - na očkovaní bol v máji a problémy máme od konca júla
tak ja už neviem ☹

iva87
25. okt 2010

My sme na tom rovnako, maly mi prve 4 mesiace spinkal ukazkovo, zobudil sa maximalne 1 krat a po 4 mesiacoch akoby utalo, maly sa zacal budit najprv 2-3 krat a teraz po 2 mesiacoch sa budi bezne aj 7-8 krat, staci ked mu dam prso a on v momente spi dalej, skusala som uz vsetko, kasu navecer, cumel (ktory normalne nemame), skusala som mu davat aj cajik, vodu nic nezabera, spava uz aj pri mne kedze ho ani nevladzem prekladat ho tolko krat do postielky, vsetci vravia, ze to je len take obdobire, ze to prejde, ja len dufam,ze to bude skor ako ma odvezu na psychiatriu 🙂 Tak drzim palce, a ak najdes nejake zazracne riesenie daj vediet, aj nam by sa zislo 😉

kaja73
25. okt 2010

@minimisi Vidiš ja mam o mesiac staršieho a na očkovani bol až v juni-na 6 mesiac.Vam to vychadza už na 4 mesiac?To maš ale šikovnu doktorku 😀 Nam zabral, ako som pisala ten detox.Už po tyždni sa mu spanok upravil z 15-20 zobudeni na 2-4 🙂 Ale je to fakt individualne a nech ti dodava silu,že je takych detičiek strašne vela a ak sa nenajde riešenie, treba to len vydržat.Starši syn sa mi budil tiež vyše 10 krat do cca 18 mesiacov a este aj ako 6 ročny sa budil 2-3 krat.Sam spava až od 10 rokov,ale nemenila by som ho za nič -ani za super vzorovo spiace dieta. 🙂

babonr
5. nov 2010

Ahojte! My mame podobny problem. Maly place zo spanku. Ale taky neutisitelny plac,ze koniec. Nikdy nespaval nejak ukazkovo ale o co je posledne tyzdne,to je hroza. Ked spime 4hodiny v kuse tak to pokladam za uspech. Vacsinou place kazde 2hodiny a to mu musim dat napit cajik a dat dudlik.Niekedy zaspi hned na dlhsie a niekedy je zas za pol hodinku hore-teda nie hore ale zas place zo spanku. Ani ja neviem co ot moze byt. Ci zubky alebo brusko alebo je hladny. Tak teraz skusam davat na noc sytejsie jedlo,kedze maly je velky papkac. Ale tesi ma,ze nie sme jedini s takymto problemom. Teda,nie ze by som vam to zelala,ale cloveka potesi,ze nie je sam 😉

sofia122
6. nov 2010

ahojte. Ja mam 2rocnu cerku a prespala mi len 1krat za celich 2rokoch.vecer nevypije ani 150ml.zaspi a za hodinu a pol je hore mrnci.niekedy ked dojdem len jej dam dudku a zaspi inokedy pita mlieko.a takto sa zobudi za noc aj 4krat.stale sa utisujem tym ze to prejde ked jej vydu vsetky zubky.teraz nam uz idu posledne sptolicky tak dufam ze v 3rokoch uz bude spinkat.skusala som vsetko aj jej nedat mlieko vobec to nezabralo.

shaarka
6. nov 2010

@minimisi
ahoj, moj maly ma 6 mesiacov a tyzden, a uz par tyzdnov zazivame to iste. zacalo sa to asi kvoli nejakej chorobe - mal zvysenu teplotu a odmietal cumlik a dokonca trocha aj prsnik. mysleli sme si, ze zuby, ale dasienka ma svetle, normalne.
potom chytil odo mna nadchu a hlieny mu nejak nechcu prest. a este sme aj zacali s prikrmami. do toho vsetkeho sa zacal stavat na 4, takze sa v noci kazdu chvilku prevrati na brucho a okamzite automaticky ide na styri. potom naraza hlavou do postielky, place a ciastocne sa preberie. niekedy stacilo prevratit na bok, dat cumlik, pohladkat... teraz ho rovno vyberam na prsnik, dam mu cucnut a spi dalej. samozrejme, ze som z toho nenormalne vycerpana.
skusali sme nechat ho tak, ale to nie je nic pre mna. okrem toho, ze mi az zalahlo v usiach, ako krical, nemohla som sa na to pozerat a plakala som s nim. nehovoriac o susedoch. na tuto metodu nemam srdce. radsej budem k nemu vstavat aj tisickrat.
takze cakam na zubky a dufam, ze sa to coskoro upravi...

radu ziadnu nemam, len som ti chcela napisat, ze som v tom s tebou a drzim palce.

denide
8. nov 2010

ahoj moja bola na tom tak isto a este stale raz za cas mozno kazdy treti mesiac sa zobudi z nicoho nic s takym revom a tiez ju neviem utisit a trva to aj 30 minut, je to strasne ale neviem jej nijako pomoct neviem z coho to ma

elka74
19. nov 2010

@denide ahoj. podobné príznaky ako opisuješ mávala aj moja dcéra, ked mala tak tri - štyri roky. volá sa to nočný des. z ničoho nič sa v noci prebudila a plakala tak strašne a nijako sme ju nevedeli utíšiť. niekedy fakt plakala aj pol hodinu. ale ráno si nič z toho nepamätala. ale vyrástla z toho. teraz už má 11 rokov a je v pohode. tak držím palce, nech má už len dobré sníčky a kludný spánok..

adamala
28. nov 2010

Ahojte, som rada ze je takychto deticiek viacej..moj maly ma 5.5mes, sa mi budi tiez velmi casto vnoci..ked spi 4hod vkuse tak super noc,ale inak sa budi casto a to s placom,neviem ci ho tlaci v brusku nieco, niekedy si tak potichu odgrgne ale to ho naozaj dobre odgrgavam ,tak nerozumiem a vnoci sa neda naozaj ho hodinu nosit na rukach aby si odgrgol na viacej krat...myslim si ze to budu asi zle sny, inak si to neviem vysvetlit,nic ho neupokoji len kojenie ale zase ho nemozem kojit kazde dve hodiny, potom sa preje mam pocit. Uz som ho dala aj k sebe do postele,nepomaha,lebo ma napadlo ze mu moze chybat moja pritomnost, tak isto sa budi, ako mu mozem pomoct ak ma zle sny?? naozaj krici jak keby ste ho rezali, a ja sa budim na toto jacanie,nic prijemne, a dost som z toho vycerpana,len ticho zavidim mamickam co im deti spia celu noc a su mladsie od mojho dokonca, alebo sa budi 1-2krat...co by som ja za to dala.

janmar
21. dec 2010

Ahojte,dnes som tiez isla na tento link pozriet sa ako su na tom so spankom dalsie mamicky. Nas drobcek ma 9 mesiacov a uz 4 mesiace sa budi v noci coraz castejsie, tak minimalne 8x za noc s placom. Stale kojim, snazim sa jest co najmenej nafukovacie veci, lebo mal prvych 5 mesiacov koliku, to zase vela plakaval cez den. Teraz sa to obratilo a je to v noci, tiez sme z toho s muzom velmi unaveni, podla mna su to zastavene vetriky, lebo skrca nozky pod brusko a tak spi. Jasne ze spi medzi nami, v postielke by nevydrzal. Ani masaze, sab simplex nepomahaju, potom to doobeda vzdy 2 hodiny dospava, cez den tento problem nema.
Co je to ten Detox, vedeli by ste nam poradit nejaku dobru homeopaticku pre babatka v BA? Dakujem a prajem vsetkym maminam vela sily vydrzat toto obdobie 🙂)

zanulienka
21. dec 2010

ahojte,ja mam 20 mesacnu a stalo sa dvakrat ze mi prespala celu noc-nahoda.sme hore v noci milionkrat,pyta mliecko(cca 1l),potom cajik,potom sa len prevaluje,sadne si ci sa postavi,mrnci...viac ako 4 hodiny nespime v noci ☹

lubike
27. dec 2010

Ahoj, malý má 21 mesiacov a tiež to zažívame. A zistili sme čo to je. Bojí sa psov. Nevieme prečo, nikdy mu žiadny pes nič neurobil. Nepomáha nič, len keď začne plakať, okamžite mu do ucha opakovať, že tu nie je žiadny havo, že je zavretý, že ho oco stráži, že havo nepríde,atď... Po chvíli sa ukľudní a spí. Ale niekedy sa opakuje a niekedy spí až do ráno. Skús sa nejako dopátrať či sa niečoho nebojí.

samayka
27. dec 2010

@zanulienka - my máme dnes 18 mesiacov... prespatá noc?? posledná bola tuším dva dni pred pôrodom... už bolo aj tak, že spinkala na 2-3 zobudenia. malina.. teraz katastrofa... hádam prejde toto obdobie bez nejakej ujmy...

janka2521
27. dec 2010

Ahojte.nas Samko bude mat teraz 18 mesiacov a mame tiez problem so spanim v noci.vecer ked sa napapa tak spinka aj 4 hodiny v kuse a potom sa zacne budit.pod chvilkov place a musim mu davat cajik.za celu noc vypije celu flasku caju a este je to niekedy malo.Ale ten plac nam pripada ako keby ho nieco bolelo.len ked mu aj brusko hladkam tak nevizera ze by ho bolelo.niekedy pomoze masticka na zubky a niekedy ani to.Uz nevieme co by sme mu skusily dat alebo ako by sme mu pomohly,este nam chybaju tri zubky a dufame ze sa to upravy.ak mate niejaku radu tak nam napiste .Dakujeme .pekny vecer 🙂

zanulienka
29. dec 2010

@samayka ale kde...este teraz ma aj sople,takze je pricina preco sa zobudzat castejsie 😠

gresijaja
30. dec 2010

ahojte, môj synček ma rok, a presne od narodenin sa mi týžden v kuse budil pravidelne okolo 12 v noci a plakal aj pol hodiny, trištvrte, ale nedalo sa to utíšiť :( , mam zlate dieta rano vstavame o 8, potom spinka od 11-12.30 a potom este od 15.30-17.30 a uz o 21.00 spinkame a spime do rana. v spanku sa tak raz zobudime na kojenie, viem ze môzem byt spokojna, mne ani nevadi to ze týžden sa budi, len chcem vediet čo mu môze byt ked tak strasne place, a v spani, nemôzem ho ani zobudit :( zubky nam idu stale uz v 4 mesiacoch sme mali prve, tak to si nemyslim ze je to pricina, vzdy spal celu noc od babetka, aj ked zubky isli, minule spinkal uz celu noc ale potom na dalsiu zasa vresky, potom ale uz dve noci spinkal cele aj bez kojenia, ako som spominala ja sa ani nestazujem na nevyspatie, ale skôr ma trapi ze prečo tak pravidelne medzi 12 a pol 1 v noci to je iba, a či nahodou nema nejaku traumu alebo čo lebo fakt to je taký plač, aký som este nikdy nepočula u neho, a najhorsie ze to nejde utisit nijako :( niekde som citala zevraj je to spracovavanie zažitkov z celeho dna a preto ten plač :/ a že pozitívum je, že tým trpia večšinou inteligentne a veľmi vnímavé detičky :D počuli ste niekto o tom?........

aduskatt
30. dec 2010

@gresijaja aj my sme to prekonali.............ako prislo, tak odislo......🙂 treba len vydrzat...maly ked sa prebral, nic si nepamatal, ziadny plac....bol v pohodke

vierasab
31. dec 2010

Ahoj, tak toto úplne poznám! Naša malá krásne spinkala pokým sme nezačali s príkrmami. Potom sa to len zhoršovalo. Tiež mávala takéto záchvaty plaču. Z manželom sme skonštatovali, teda on ako lekár skonštatoval, že sa jedná o nočné desy, alebo mory. čo je vraj v tomto veku normálne. Jednalo sa o separačnú úzkosť. U nás to prešlo v tedy, keď som ju prestala uspávať na rukách, čiže bola pred spánkom plačlivá, a jedovala sa. Ale spinkala v pohode. Lebo vraj muž povedal, že dieťa ak dám spať na rukách, zobudí sa, zistí, že nie je tam kde zaspávalo, že tu nie je maminka, a potom hororový plač. Tak sme to vyriešili my. Proste sme ju nechali zaspať samú, a ked sa prebrala, nečudovala sa, že je sama v postielke. Iba zakňučala, dali sme dudu, pohladkali a už hajala.

samayka
1. jan 2011

@vierasab - niečo podobné čo spomínal tvoj manžel, som čítala v knižke Každé dieťa sa vie naučiť spať. myslím to, že keď sa zobudí a nie je tam kde zaspáva. Keď ale zoberiem náš prípad, tak s tým nemôžem súhlasiť. u nás to nočné plakanie nie je o tom že sa zobudí a nie je všetko tak, ako keď zaspávala, tak plače (takto to bolo propagované v tej knihe)..niekoľko krát sa mi stalo - ešte keď sme sa uspávali na posteli v náručí, že som zaspala s ňou. čiže ležala som vedľa nej tak, ako zaspinkala a predsa - zobudila sa a plakala a plakala a strašne moc plakala... u nás sú to určite divoké sny a nočné mory. ale nie je to ovplyvnené tým ako zaspáva. teraz napr. zaspáva pekne, sama v posteli - už nie v postielke.. sedím pri nej, rozprávam jej potichúčky čo sme cez deň robili, čo budeme zajtra a podobne... potom keď vidím že už je skoro tatam, poviem jej že idem cikať, jesť alebo spinkať a odídem z izby.. a ona pekne v kľude zaspinká.. po pár hodinách sa budí s plačom, výkrikmi a neskutočne vyplašená. niekedy aj rozpráva zo sna - napr. ne ne ne.. a podobne. vtedy viem že má bubulka zlé sny... niekedy keď ju tak nájdem uplakanú klačať v posteli, stačí keď ju objímem a ona mi odkväcne v náručí a spinká ďalej.

vierasab
4. jan 2011

@samayka veď aj my to poznáme, niekedy zúbky niekedy zlé sny, stačí ak videla niekoho kto sa jej nepáčil, či čo, tak sama neviem, niekedy to pomohlo, inokedy nie. U nás je to obobie, chvíľu dobre a potom plačeme a nevieme prečo, alebo vieme, a plačeme akoby nás drali. Takže tam sa nedá nič iné, len byť pri dieťati a tíšiť, čajík, dudu, a čo ja viem čo. Poznám....

samayka
5. jan 2011

@vierasab presne tak. aj my to máme na obdobia. pár nocí je super. tak 1-2 x hore.. a pár nocí takých, že by som schopná si ustlať u nej na zemi, aby som nebehala hore dolu.. a plačkáme a držíme sa za ruky a vzlykáme... teraz máme tú lepšiu fázu. tak tfuj tfuj nech dlho vydrží

tintinka1
7. jan 2011

Mne malý takto plače len počas poobedného spánku. Prvú hodinu v pohode spinká a potom spustí neuveriteľný plač , že ho neviem utíšiť. Keď ho začnem hladkať a prihovárať sa mu , tak začne ešte viac plakať a jediné čo pomôže , keď ho vyberiem z postieľky a zoberiem na ruky. Nechápem , z čoho to môže mať , lebo v noci spí v pohode. A to mu pri poobednom spánku púšťam aj relaxačnú hudbu

adelaine
8. jan 2011

ahojte,
mam podobny problem, maly ako dovrsil 6 mesiac, vecerne zaspavanie je tatam,
dokaze revat aj 45 min. bez dovodu, a je jedno ci som tam, alebo nie, ci ho mam na rukach alebo nie..nic nefunguje, len jaci a jaci, az mi zachripol, ako aj dnes vecer 😢 som zufala, uz takto bojujeme tyzden a ziadne zlepsenie...
v noci mi tiez straslivo place, oci ma zavrete, cumlik v ustach a place ☹ tak ho vyberiem, ukludnim, a ked ho chcem ulozit,
tak sa cely cirkus opakuje, uspavam ho aj pol hodiny a to je aj 6x za noc...
kedy sa to zlepsi? neda sa pri nom vobec spinkat...

doteraz bol krmeny2x za noc, je na UM, ten plac od hladu byt nemoze...tak neviem...

kaja73
8. jan 2011

@adelaine musi mat daky problem.Bud zubky,choroba,alebo očkovanie.Moj sa takto zmenil po očkovani v 6m.Bolo to neznesitelne,budil sa s revom aj 15-20 krat za noc a ani cez den nevedel spat.Zubky sa mu pohli až v 8m ani chory nebol,takže pričina u nas bola jasna.Od toho dna sa to postupne stale viac a viac zhoršovalo. ☹ Pomohol az detox homeopatiou v 8m.

valika_val
10. jan 2011

@kaja73
prosim napis, ako prebieha taky detox... ja by som to skusila, i ked homeopatia doteraz nebola mojim oblubenym druhom liecby 😒
ja si nedovolim povedat, ze su to zuby, pretoze noci sa len zhorsuju, teraz uz je problem aj so zaspavanim. zacalo sa to asi pred troma mesiacmi. dolne jednotky uz pred mesiacom vysli, takze ak su to zuby, tak nejake ine, ktore sa tlacia v dasienku. ktovie.

@adelaine, u nas to iste, akurat ze moj je kojeny, takze stale zaberie to, ze ho dam na prsnik, kolkokrat v noci chce. najprv som to chcela riesit, odburat, ale vzdala som to. takto sa sice 100x za noc zobudim na plac, ale je aspon rychlo utiseny a maly spi dalej.

kaja73
10. jan 2011

@valika_val Davala som thuyu occidentalis.Prvy den 9ch 5 guličiek- roztopit do vlažnej vody cca 3ml a podat so striekačkou 15 min.po jedle,alebo pred jedlom.Druhy den 15ch tak isto,treti den 30ch,zas tak isto.Potom ob den tu 30ch zhruba 10 dni.Dalej raz do tyždna nadalej tu 30ch.Podavaš dlhodobo mesiac aj dva,podla priznakov.Nam sa už po tyždni začal spanok upravovat,ale aj potom sa to ešte pomaličky zlepšovalo.inak možes si dat aj do googla tu thuyu a tam potom vieš najst indikacie aj davkovanie.

valika_val
10. jan 2011

@kaja73
dik, akurat to studujem, len nechapem, co je to CH? skocim do lekarne, dufam, ze to budu mat.
teda nerozumiem, co je 9ch a 5 guliciek. ked je 30ch tak je kolko guliciek???
a na tej www adcc (to je byv. nobelplus, ze?) je ich viac:
THUYA OCCIDENTALIS (glo 1 g ch2-ch200)
THUYA OCCIDENTALIS (gtt 30 ml ch2-ch200)
THUYA OCCIDENTALIS (gra 1x4 g (200CH))
vobec tomu nerozumiem.
mozes mi prosim napisat, co PRESNE si mam pytat v lekarni?
dakujem!

a este som sa nasla, ze je to vhodne aj pri inych ochoreniach... hodi sa na nas toho viac - asi to budem brat aj ja aj MM...