Odchod do zahraničia počas povinnej školskej dochádzky

neka
27. jún 2011

Dobry den, presla som si diskusne fora, ale nenasla som odpoved na moj problem.
Mam synka, ktorý skoncil treti rocnik na ZS. Manzelovi sa crta moznost pracovat dlhodobo v zahranici. Ale nevieme ako riesit dalsiu dochadzku do skoly u synka. Nakolko jazyk danej krajiny neovlada (Aj, FJ) .
Je tu niekto s podobnym problemom? Ako ste vy riesili skolu, ak Vase deti uz zacali chodit do ZS na slovensku a potom ste odisli do zahranicia a deti neovladali jazyk?

maznacik007
27. jún 2011

musis normalne ostat prihlasena teda tvoj syn tu na skole na SVK .. co bude jeho kmenova skola a tu bude robit rozdielove skusky bud na pol roka alebo niektore skoly to davaju tak ze staci na konci roka .. to ti uz povedia presne na skole kam chodi ze ako to maju zauzivane.. tyka sa to slovenciny, plus cast dejepisu a vlastivedy ak ma take predmety.. prosto to co sa tyka slovenska... matematiku a ostatne predmety co su identicke mu uznaju...

inak vobec sa neobavaj v zahranici maju skoly prisposobene na deti migrantov a vedia ako s nimi pracovat aj ked neovladaju jazyk... fakt sa netreba obavat...

treba si potom tu zo skoly zobrat aj ucebnice co sa budu robit tie skusky mate na to narok... inak je to len taka formalna ziadost co sa da do skoly... takze to treba riesit pred odchodom... vela stastia ... celej rodinke...

neka
autor
27. jún 2011

jej ahoj 🙂

To o vyrovnavacich skuskach mam uz prestudovane,len som mala obavy akym sposobom nastupi napr. do skoly v zahranici.

Bude znovu chodit od prvej triedy? alebo bude musiet najprv absolvovat nejaky kurz alebo ako to nazvat, ? Aby sa aspon ako tak naucil jazyk a potom bude pokracovat napr. vo stvrtom rocniku? Zatial je to vsetko v rovine teorie 🙂

neka
autor
30. jún 2011

Tak sa nenajde nikto, kto by mi poradil ako to chodi?

maznacik007
30. jún 2011

@neka zvycajne je to tak ze sa robia na zaciatku pri prijati do skoly take jazykove testy a dieta ma potom asistenta ale na hodiny chodi podla urovne... matematika a pod... inak napis mi na fcb ja mam sesternicu myslim ze tam kde by to malo byt to stahovanie preposlem ti kontakt cez fcb a ona ma dve skolopovinne deti .. ona ti bude vediet presnejsie povedat

sisaka
30. jún 2011

@neka ak ide o Kanadu (aj, fj ) tak v anglicky hovoriacej casti Kanady, je to tak, ako to uz niekto spominal, pred tym, nez zacne chodit do skoly otestuju ho z anglictiny (ak nevie nic, je to ok) a zaradia ho do prislusnej triedy, pojde pravdepodobne podla veku, takze asi do 4 rocnika, dostane asistenta, ktory mu bude pomahat na vyucovani, deti su casto krat aj vynate z triedy pocas vyucovania napriklad pocas "science" a v skupinkach, alebo individualne sa im venuju, aby sa cim skor naucili jazyk, vobec sa nemusis obavat, na toto su tu v skolach pripraveni. Ak chces vediet detaily, kludne posli IP, co sa tyka tej slovenskej casti to netusim, kedze my sa vratit neplanujeme, ale to si zistis aj na synovej skole.

paska
1. júl 2011

ahojte , aj mňa to zaujíma, v júli sa sťahujeme do uk, dcérka tiež končila teraz tretí ročník, už máme aj vyjadrenie od riaditeľky školy, že ju uvoľňujú na štúdium v zahraničí no stále netuším ako to bude v uk... máte s tým niekto skúsenosti?

sejbry
17. júl 2013

@paska @neka ahojte,kocky ako ste nakoniec vyriesili skolu??? kludne napiste aj do ip budem rada,dakujem 🙂

zitaje
27. júl 2013

Ahojte,
chcem sa opytat, ako to je - zatial je to u nas len v rovine planovania, ale keby sme sa odstahovali na nejaky cas do zahranicia a deti budu aj tak musiet robit rozdielove skusky na Slovensku, je nutne, aby v zahr. chodili do skoly, ak budem doma na materskej a budem v stave sa detom venovat, t.j. prebrat ucivo? Pripadne, da sa vybavit individualny studijny plan pre dieta napr. na pol roka? Na zaklade coho, ako? Dakujem.

milankoma
3. okt 2013

Ahojte 🙂 planujeme sa s manzelom a s nasim synacikom (4) prestahovat do cudziny, len neviem ako to na dieta vplyva taka zmena, zrazu prichadza do ineho prostredia, ini ludia ktori rozpravaju inou recou, ma teoreticky 2-3 roky do skoly jazyk sa hadam nalepi, ale tym ze je taka maminkina cicinka tak neviem ako to bude zvladat,... urcite s tym mate niektora skusenosti ked vase dieta pozna len nas jazyk, ked muselo nastupit do cudzieho inak rozpravajuceho kolektivu tak mi prosim poradte coho sa vyvarovat, ako ho na to pripravit,...???

sisaka
3. okt 2013

@milankoma je tu kopec tem s touto problematikou, skus trosku posurfovat, co sa tyka ale nastupu do skoly, tymi 2,3 rokmi by som sa neutesovala napr. v Anglicku, Irsku sa ide v 4 rokoch, Kanada, USA v 5. rokoch .... Dieta sa v tomto veku uci kazdy jazyk ako svoj rodny, nalepi sa to na neho, ani nebudes vediet ako .... A priprava - pustat v danom jazyku rozpravky, rozpravat o stahovani, novej krajine, inom jazyku a vyvarovat ? - ucit ho ten jazyk, dieta sa nauci slova so slovenskym prizvukom, treba pockat kym sa jazyk nauci od "native speakers"

mamina2805
30. okt 2013

Dakujem Vám babenky toto som hladala strašne dlho takže vravíte,že v zahraničí budú brat ohlad na to že je tam nová?

mamina2805
30. okt 2013

aj ked vlastne znalost anglictiny je skoro nulova uči sa rychlo teraz je prváčka je velmi šikovná ale bojím sa o to ako to bude zvládat neviem si to ani predstavit ako to fakčí ☹

mamina2805
30. okt 2013

Dakujem za vaše rady 🙂

espanola89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
wilagrande
25. júl 2015

@zitaje ahoj je to uz dlha doba co si tu pisala a neviem ci si to aj vyriesila ale mam ten isty problem ideme na rok do nemecka a chcem vediet ci musim.syna nahlasit do skoly aj v nemecku ked pojdeme na skusky na slovensku ja som tiez doma cize ucit sa s nim mozem

pemasinika
25. júl 2015
zitaje
26. júl 2015

@wilagrande ahoj,
my sme sa prestahovali len teraz pred mesiacom, aktualne vybavujem este nejake papiere. Nakoniec budu baby chodit do skoly tu. Mne inak celkom dobre poradili v skole (aj doma aj tu) takze odporucam to iste urobit aj tebe 🙂 .
Existuje moznost vybavit dietatu individualny stud. plan do 4. roc., len musis mat niekoho s vhodnym pedagog. vzdelanim, kto sa zaruci za tvoje dieta. Ale pravdu povediac ja som tuto moznost uz vypustila, kedze sme sa rozhodli pre skolu.
Zelam vela stastia
z

wilagrande
27. júl 2015

@zitaje ahoj a kde ste sa stahovali?my mame ist do nemecka

sovica
27. júl 2015

Tie rozdielové skúšky na SK sú, ako napísala maznacik007 - slovenčina, vlastiveda, časť dejepisu, nám dali aj prírodovedu. Ale záleží aj od konkrétnej školy. Ja chodím so synom vždy na konci školského roka, alebo na konci prázdnin.
Čo sa týka toho jazyka, nemám osobnú skúsenosť, lebo syn tu v DE chodil už aj do škôlky, takže jazyk sa naučil tam. V škole už bola pohoda. Ale tento rok (je tretiak), dostali do triedy nejakého tureckého chlapčeka, ktorý predým žil s rodičmi vo Francúzsku, takže po nemecky nevedel ani zaťať. Zhodou okolností si hneď na začiatku roka sadol k môjmu synovi. Deti boli na neho milé, snažili sa mu pomáhať, syn sa s ním dohováral rukami-nohami 🙂, lebo som mu povedala, nech mu pomáha, ako môže, že je to pre neho ťažké, keď nevie jazyk. Viem, že bol niekedy vyňatý z vyučovacej hodiny (výtvarná, telesná...) a išiel na nejakú individuálnu hodinu jazyka, taktiež po vyučovaní zostával v škole, kde mali spravenú triedu pre integrované deti, ktoré neovládali alebo len z časti ovládali daný jazyk. Približne po 3 mesiacoch sa už chlapček v pohode dohovoril. Samozrejme, nie na výbornej úrovni, ale už rozumel a naučil sa základy jazyka.
Dosť záleží aj od vášho syna - či je introvert, či extrovert, ako zapadne do kolektívu. Určite by mu pomohlo, keby ste mu našli už teraz cez prázdniny nejaké doučovanie AJ. Na ten začiatok by mu to dosť pomohlo. A keďže píšte, že skončil 3 ročník, nemali už aj v škole AJ? Viem, že to nie je bohviečo, ale aj malá slovná zásoba, či akákoľvek jednoduchá gramatika je na začiatok fain. A deti sa vedia rýchlo prispôsobiť a jazyk doslova nasávajú. Držím palce 🙂.

sovica
27. júl 2015

@wilagrande Áno, musíte, je to povinná školská dochádzka. Nebojte, jemu to len pomôže 🙂. A na SK potom spravíte rozdielové skúšky.

sovica
27. júl 2015

@milankoma Žiaľ, na to sa pripraviť nedá. Záleží od dieťaťa, aká je osobnosť. Moje deti sa síce narodili v DE, ale doma rozprávame len po slovensky. Odporučil nám to tak náš nemecký pediater. Že ak nie je naša nemčina dokonalá a hlavne prízvuk, tak máme hovoriť len rodnou rečou, že dieťa sa v škôlke nemčinu naučí. A naozaj, obe deti rozprávajú po nemecky správne a bez prízvuku. Syn (teraz 9,5 roka) sa prispôsoboval v škôlke dosť dlho (cca pol roka), plakával..., nemčinu porozumel skoro, ale hovoriť začal asi po roku. Teraz patrí medzi najlepších z triedy - aj v nemčine 🙂. Dcéra (teraz 5,5 roka) je extrovert, tá sa adaptovala po týždni, porozumela veľmi skoro a prvé vety začala tvoriť asi po 3-4 mesiacoch. Mala to však zľahčené v tom, že poznala škôlku, do ktorej chodil jej starší brat, z videnia poznala vychovávateľky a s bratom už pozerávala rozprávky v nemčine. Takže aj takéto "pasívne" pozeranie rozprávok - keďže ich musela pozerať - počúvať v nemčine, jej určite niečo dalo.
Začiatok bude určite ťažký, ale treba vydržať, malý si po čase zvykne. Tu v DE sú v škôlkach zvyknutý, že majú veľa detí, ktoré na začiatku neovládajú nemčinu. Vychovávateľky sú tu však veľmi milé, snažia sa deťom pomôcť, majú v škôlke aj logopédku, ktorá deti učí správne vyslovovať... Bude to OK - držím palce 🙂.

wilagrande
27. júl 2015

@sovica syn je cisty introver podla psychologicky a AJ sa uci dva roky len my ideme do Nemecka

sovica
27. júl 2015

@wilagrande Hmm, keďže je čistý introvert, tak to bude mať asi ťažšie, čo sa zaradenia do kolektívu týka, ale zato nemusí mať vôbec problém s nemčinou. Možno budete prekvapená. Na deti sa ten jazyk lepí a on bude mať na škole určite aj doučovanie z nemčiny, keďže nevie vôbec.
Nemci majú zavedenú povinnú školskú dochádzku, takže myslím, že výnimka sa nebude dať spraviť. Ale však za opýtanie na nejakom kompetentom mieste - napr. Ministerstvo školstva, nič nedáte.
Ja si však myslím, že ten rok mu dá veľa do života a nemčinu za ten rok bude vedieť na veľmi slušnej úrovni. A nakoniec sa môže stať, že tu neostanete rok, ale aj dlhšie, čo potom? My sme išli pôvodne na 5 rokov a už sme tu 13 😕

zitaje
27. júl 2015

@wilagrande my sme v Madarsku, moje deti ako-tak po madarsky vedia, ale nie nejak hviezdne...
ALe ako pise
@sovica
deti sa velmi rychlo ucia, ak sa vam bude dat, chodte do Nemecka este cez prazdniny, nech sa trocha rozkuka pred nastupom do skoly. My sme sa stahovali koncom juna, cele leto sme tu a v septembri nastup.

kiki68
28. júl 2015

pozor teraz sa meni system, uz nebudu povinne tie skuky zo slov. jazyka ak dieta navstevuje skolu v zahranici. Predtym sa to robilo raz za rok, myslim,ze aj vlastiveda,teraz uz nie, meni sa zakon. A menil sa myslim tento mesiac, takze je to cerstve.

Ak dieta nastupuje do skoly v inom state a nevie cudzi jazyk, ani tu anglictinu aby mohlo aspon na medzinarodnu skolu,tak co viem z praxe riesi sa to medzirocnikom,kde sa s dalsimi podobnymi detmi pripravuje na dalsi rocnik a uci sa hlavne rec danej krajiny, zdokonaluje anglictinu a pod. Potom sa pokracuje v beznej skol. dochadzke vo vsetkych predmetoch. Niekde to zaraduju aj hneda hodia dieta do vody, to zalezi na skole aky ma system. Este je moznost medzinarodnych skol,ktore su vacsinou sukromne,kde je vyuka napr. v anglictine a jazyk danej krajiny sa vyucuje ako sekundarny. Vacsina ludi,co vie,ze sa bude presuvat alebo castejsie presuvat po napr. 2 rokoch zo statu do statu to riesi prave tymito skolami.

sovica
28. júl 2015

@kiki68 POZOR, ten zákon sa zmenil len v tom, že na preskúšanie sa nemusí chodiť každý rok, ale robia sa záverčné skúšky po ukončení ZŠ. Čiže tie skúšky sa urobiť musia. Mne sa zdá to preskúšanie každý rok tak akurát, aby sa deti z toho nezbláznili a aby aspoň z tej slovenskej gramatiky čo-to vedeli. Neviem si predstaviť nahustiť do tínedžera celú slovenskú gramatiku na konci ZŠ. Myslím, že by sa mi na to vybodol ☹. Teraz je syn tretiak a vôbec nemá chuť učiť sa na skúšky na SK. Cez rok sme vôbec nestíhali učiť sa aj predmety na SK (učili sme sa asi tak 10x za celý školský rok). Mal toho dosť v nemeckej škole. Takže teraz máme mesiac na to, aby som do neho čo-to nahustila. Viem, že nebude vedieť všetko tak, ako deti, ktoré chodili celý rok do slovenskej školy, ale poteší ma, keď si zapamätá aspoň niečo.
Ale ak niekomu vyhovuje preskúšanie na konci ZŠ, tak je to v poriadku. Napr. môj muž s tým súhlasí, ja som skôr zástanca toho, robiť skúšky každý rok. Samozrejme, rodinám, ktoré žijú mimo Európy to asi veľmi nevyhovuje, lebo letieť na SK len kôli skúškam je blbosť. Takže v tomto prípade by som bola za preskúšanie len konci ZŠ.
A ak rodičia nechcú, alebo nemajú záujem, aby dieťa vedelo dobre aj slovenčinu, tak nech ho odhlásia z trvalého pobytu na SK. Vtedy pre dieťa nevyplýva povinnosť robiť skúšky aj na SK - teda povinná školská dochádzka aj na SK. Urobili to tak aj naši kamoši. Dcéra im tento rok nastupuje v DE do prvého ročníka. Do školy sa vôbec neteší, nič ju nebaví, tak povedali, že načo by ju trápili ešte aj so skúškami na SK. Podľa mňa robia chybu, ale je to ich vec.

juliett99
6. apr 2016

Ahojte kocky moje prosim Vas o radu.. moj nastavujuci manzel dostal ponuku ist dlhodobo pracovat do anglicka ale vrta nam v hlave ako s nasim malym cvrckom nakolko by mal v septembri nastupit do prvého rocnika. Poradite mi prosim ako by sme mali postupovat a ci sa to vôbec da??
Poprípade ci by ste nahodou nevedeli ci by mohol chodit v Uk do skoly.. hacik to ma ze nevie po anglicky iba par slovicok co sa naucil v skolke..
Velmi pekne Vam dakujeme za kazdu odpoved
Slavka

sovica
6. apr 2016

@juliett99 My sme síce v Nemecku, takže adekvátne by vám viac poradili dievčatá, čo sú v UK, ale všeobecne, ako to chodí všade je, že deti sa rýchlo učia, takže by som skúsila vybaviť školu v UK - ak tam budete bývať, tak bude musieť chodiť do školy tam a na SK bude robiť koncoročné tzv. rozdielové skúšky zo slovenčiny a možno z matiky. Ak nebude vedieť nič po anglicky, možno ho šupnú do predškolskej triedy s doučovaním angličtiny. Určite máte strach, ale viem tu o mnohých deťoch, ktoré boli "šupnuté do vody a museli plávať" - chytili sa pomerne rýchlo. Pre nás dospelých je to väčší stres, ako pre deti. Skúste nájsť skupinu mamičiek z UK - určite vám poradia. Držím palce 🙂.

juliett99
7. apr 2016

@sovica Ahoj ,, velmi pekne Ti dakujem za info skusim este najst mamicky v UK.. hadam nieco poriesime..
Skusenost by to bola velka jak pre malého tak aj pre nas aj ked ja uz som v UK bola pred par rokmi.. Pre mna by to bolo hlavne ohladne spomienok a splnil by sa mi sen ist tam znova a pobudunut tam nejaku dobu.

sovica
7. apr 2016

@juliett99 Ešte mi napadlo... Ak viete dobre po anglicky, začnite ho hravou formou učiť angličtinu, prípadne mu nájdite učiteľku. Pohľadajte nejaké detské anglické pesničky (napr. Spievankovo), na youtube rozprávky v angličtine (napr. Peppa Pig - mne sa napr. táto páčila, lebo je tam jednoduchá angličtina a základné výrazy pre dieťa v každodennom živote). Pozerajte knižky, učte ho vždy najmenej 2 slovíčka spolu, rýchlejšie si zapamätá (napr. red car, My name is Samko, I love chocolate atď). Základná slovná zásoba mu veľmi pomôže na začiatok, nebude v takom strese, že vôbec nič nerozumie a rýchlejšie sa potom chytí. Gramatiku už potom zvládne za pochodu, ako bude počúvať a opakovať...
Keď už budete v UK, vyhľadajte detské ihriská (majú tam aj veľa v interiéri - ale to asi poznáte, keď ste tam boli), nech je medzi deťmi. Ak sa s spriatelí s nejakým chlapcom, pozývajte ho k vám domov hrať sa - veľmi mu to pomôže v komunikácii.
A nezabúdajte potom s ním doma hovoriť po slovensky. Ja nikdy nepochopím mamičky v zahraničí, že ignorujú slovenčinu a deti ju potom zabúdajú (to sa mi zdá strašne smutné). Žiaľ, poznám takých osobne ☹. My hovoríme doma výhradne po slovensky. Na začiatku nás na to upozornil aj náš nemecký pediater. Že deti sa po nemecky dobre naučia v škôlke a v škole. Mám 6 ročnú a 10 ročného a nemajú žiaden problém ani s nemčinou, ani so slovenčinou (dokonca im nerobí problém pozerať rozprávky v češtine - rozumejú všetko). Často k nám domov chodia kamaráti a moje deti zase idú k nim domov (vždy sa prestriedajú) - pre trénovanie komunikácie je to super. Syn patrí v triede medzi najlepších žiakov (to sa nechcem vychvaľovať, chcem tým len povedať, že správnym prístupom sa dá zvládnuť všetko). Držím palce 🙂.