Ako nájsť 6-ročnému synovi koníček?

5. jan 2024

Pekný deň.
Maminky poraďte ako u na tom vaši 6rocny chlapci ?
Strašne by som chcela aby mal niečo čo ho bude baviť a budem ho môcť v tom podporovať. No keď sa ho opýtam na čo by chcel chodiť , vymenujem mu , o nič nemá záujem. Doma sa len tak potuluje, volám ho vždy aspom spoločenské hry hrať no inak on si nevie zobrať napríklad skladačky a skladať si sám alebo kreslenie (keď aj baví ho to 5 minút a odkladá to) , nemá žiadnu takú záľubu. Chodila som snim na take pohybové cvičenia minuly rok , no vždy keď sme tam mali ísť išiel tak nasilu nie s radosťou.
My mu doma mobil nedávame , no keď ide k starkej tam mu dajú mobil a majú pokoj od neho, starký mu zapne autá na počítači a ma pokoj.
A chcem aby z neho čosi bolo , nechcem aby sa len tak ponevieral a nemal koníčky (neviem či to ke ešte skoro) ale tak má bratranca ktorý má 5 rokov a máva 2krat do týždňa nejaké tréningy , jeho otec chodí na motorke tak aj on dostal takú malú a o to má záujem. Tak celkovo do všetkého sa pustí , všetko ho baví a ide mu to.. a tak mi je to ľúto že nás maly je takýto.
Viem , že keby napríklad priateľ má tiez nejaký koníček alebo je v niečom zbehlí tak by sa maly ťahal snim, no on robí vždy do večera , potom príde domov a už nerobi nič , tak isto cez víkendy by najradšej len oddychoval a tým pádom nemá maly žiadny taký vzor a ja neviem čo urobiť 🤔
Ako to máte vy ?
Môj maly nevie poriadne ani kotrmelec a keď snim trénujem , len sa jeduje tak ho zas nechcem do niečoho nútiť.

hederamonstera
5. jan 2024

A ty mas aky konicek?
Zasa nebud na neho tvrda, ze z neho nic nebude, ked este nic nenasiel co by ho zaujimalo. A co robi doma?

belllinka
5. jan 2024

Darmo mu vymenuješ športy, na ktoré by mohol chodiť, keď možno ani poriadne nevie, čo to obnáša. Najlepšie by bolo, skúsiť pár športov, väčšinou je možná skúšobná hodina a nech sa potom rozhodne. Prípadne presvedčiť nejakého kamaráta nech chodia spolu.

anjelicek26
5. jan 2024

Tazko povedat, to, co bavi moje deti, vobec tvoje nemusi... v 6 rokoch dcera chodila na husle, hadzanu, trampoliny, gymnastiku a plavanie... teraz ma 8 a chodi 2x v tyzdni na hadzanu, tenis, gymnastiku, spev, zbor, vytvarku, plavanie snad som nic nezabudla 😅 Kazdopadne ona nechodi do druziny, o jednej ju berie muz domov, poflaka sa do stvrtej a ide na kruzok... bez toho by zahynula nudou... co sa tyka "elektroniky", tak drti xbox ked ma volny cas, ale hry ma len s kinectom, tak sa pri tom musi hybat...

Niektore deti na to nie su, hlavne ak je v skole dlho v druzine tak potom jasne je uz utahany a radsej by zresetoval a este ulohy... predsalen ma len 6...nasi maju ulohy len 2-3x v tyzdni a su smiesne kratke, pol hodina vybavene, jasne ucime sa kazdy den tu hodku - aj keby len cita ci diktat ci pozrieme dokumentarny film k teme s prvouky...

dadka1997
5. jan 2024

Ty mas nejake zaluby ? Preco do toho nutiš syna? Raz ked ho nieco začne bavit, tak to bude z jeho vlastnej vôle, nie z tvojej .. ci aj teba nutitli rodicia chodit na kruzky, alebo si najst zalubu ? Preco syna nutis chodit s tebou ? Chces mu vytvorit odpor k vsetkemu?
DETI SA NEPOROVNAVAJU, to neznamená ze ak jeho 5 rocny bratranec nebratranec ma rad motokary kotorky alebo podobne, proste vidi to od svojho otca, tak ma k tomu vztah, ale to neznamená, ze ak tvoj sn nerobi ziadne aktivity, ze je iný ako ostatné deti.. a co ? Raz zacne mat nieco rad, aby ti to nahodou potom neliezlo na nervy, .. ja som teraz 6 rocnemu synovi kupila korcule, nechcel ani sa nepytal, ked som mu ich k narodkam dala tak sa potešil a uz sa tesi na Jar ked ich bdue moct vyskusat ☺️☺️☺️

janinah
5. jan 2024

Syn v tomto veku lyžoval.plaval.korculoval.Islo to prirodzené.Lyzovat začal s ockom.plavanie v kurze.korculovat pôvodne len na 3 mes kým sa naučí.ale skončili to pri hokeji na niekoľko rokov.Rozmyslas dobre.len preto aj niečo urob.Ja som mu ukázala všetko čo si zmyslel.co videl v tv či u kamošov.Tak chodil rok na karate.dva roky husle dokonca mal lekcie z lukostrelby.

lulu0123
5. jan 2024

V skole nemaju nejake kruzky?U nas je celkom dobry vyber,takze vela deti chodi tam.A chodi vzdy niekolko spoluziakov,tak aj to je dobry zaciatok.Tazko urcit co bude dieta bavit.Ale nejaky pohyb,sport nemoze uskodit.U nas v skole je futbal a aj taky sportovy kruzok,kde robia rozne sporty.Mozno nieco take najst,ze si skusi a uvidi ci ho nieco zaujme.
Ja mam baby,takze my mame balet,tanecnu,klavir.Starsia este anglictina,ale to im tiez chodia do skoly z jazykovky.Mladsia chodi zas na vsetky kruzky v skolke.Maju tanecnu,anglictinu a vytvarnu.Maju to pocas spanku.Takze o 14 ma uz aj po kruzku a vsetko ju bavi.U nas je skor problem,ze by som im chcela ubrat.Ale nechcu sa nicoho vzdat.Starsia akurat vymenila balet za tanecnu.

17alexis
5. jan 2024

Netlač na syna, on si ho nájde sám. A možno ani žiadny mať nebude, ktovie. Rešpektuj ho.

madeincssr
5. jan 2024

Skor ho asi len inspiruj (neprehovaraj, netlac), co uvidi, to ho moze zaujat. Cize ist na vylety, po zaujimavych (pre dieta) vystavach, detske muzea, preteky na niecom/niecoho, ist pozriet na nejake mladeznicke sporty, sutaze, turnaje (letne aj zimne), zvierata... Sleduj weby typu "Kam vo vasom (resp. najblizsom) meste" a mozno sa v niecom najdete aj vy dospelaci (aspon ako pasivni "fanusikovia").

yoxinka
5. jan 2024

Deti dosť kopírujú rodičov. Ty máš aké záľuby? Môj 11 ročný syn miluje Lego, skladá si, hrá sa s ním. Strihá a vyrába videá (to robieva môj muž a synovi sa to páčilo, tak ho naučil a tým programom pracovať). Miluje hudbu, hrá na klavír. Keď mal 6 rokov veľa plával, lyžoval a bicykloval s tatinom. 7 ročná dcéra lyžuje, pláva, chodí na husle. Obaja veľmi radi čítajú. Syn číta veľmi veľa kníh a počúva aj audioknihy. My aj dosť cestujeme. Keď tak nad tým dumem, deti dosť kopírujú nás. Obaja plávame, ja milujem hudbu a knihy, muž šport, robia to, čo vidia doma.

tibor79
5. jan 2024

Hlavne do ničoho nenútiť a nedávať mu to najavo, že ťa to trápi. Je ešte malý, má čas. Uvidíš časom k čomu ho to ťahá. Hlavne do budúcna si všímaj, čo chce on a nie ty. Ono najhoršie je, ak rodičia nemajú záujmy. Ak majú, dieťa má vzor a možnosť sa rozhodnúť. Ale má príležitosť konkretnu aspoň. No, ak dospelé " vzory" sa len povaľujú na gauči pri tv s mobilom v ruke, nedá sa žiadať od dieťaťa niečo iné. Ale aj temperament zohráva úlohu, niekto je proste viac činorodý a niekto rád sedí pri tv alebo knihe.

bolarazjedna
5. jan 2024

Hmm, to je ťažké len tak odpovedat na otázku, čo by chcel robiť, aky chceš mať koníček. Dokonca mam pocit, že ty sa orientuje len na to, aby robil nejaký šport, ale možno šport ho vôbec nebaví....

Robte spolu veci a budeš vidieť, čo robí rád , s nadšením... Vyskúšajte toho co najviac a potom bude vedieť skôr sa rozhodnúť (samozrejme, vekom sa to ešte často zmení.... Teraz ho môže baviť behať na bicykly, o 2 roky neskôr plávanie). Koníček môže byť aj čítanie kníh, pečenie kolacikov, motať sa okolo ocka/dedka v dielni, kreslenie, tanec, hudba, herectvo, lezenie na stenu, atď.... Zober ho do umeleckej školy na deň otvorených dverí, alebo na koncert, alebo inde, kde hrajú na viacerých nástrojoch, zober ho na detské divadelné predstavenie, objavuje prírodu, choďte sa bicyklovat, zaplávať si, nech si zahrá futbal/basketbal na ihrisku s deťmi, atď... Nech vyskúša toho co najviac, nie nasilu, ale v rámci trávenia času cez víkend, poobede po skole.... Potom možno po čase z neho skôr vyhrkne: mamy, toto ma bavilo, to sa mi páčilo, môžeme prísť aj nabudúce? Jednej známej syn v 10rokoch oznámil rodičom, že on chce hrať na klavíri (neskôr aj šiel na konzervatórium, čiže myslel to vážne), pritom nijako nebol vedený doma k hudbe, ale videl klaviristu hrať niekde a zapáčilo sa mu to. Takisto veľa umelcov sa vyjadruje, že v 3-4rokoch ich rodičia zobrali napr na divadelné predstavenie, a pre nich to bol tak silný zážitok, že odvtedy vedeli, že tomuto sa chcú venovať. Chcem tým povedať, že čím viac veci vyskúša, zažije, tým ľahšia voľba, lepšia predstava.... Keď sa ho len budeš vypytovať, čo by chcel robiť, tak možno ani nevie, čo to obnaša...

luuubik
5. jan 2024

Sa mi zdá, že si nejaká premotivovana. Nervózna, že v 6-tich rokoch nemá konícek? A? Pomaly už z pôrodnice ist a rozmýšľať na krúžkami 🙈 Prečo? Aby z neho niečo bolo? Vieš, že len malilinký zlomok deti, ktoré nejaké krúžky - či už športové, talentové, vedecké atď. navstevujú sú v tom naozaj nejako významnejšie úspešne, resp. sa to stane ich koníčkom na celý život? Či ako myslíš to "aby z neho čosi bolo"? To čo z neho bude profesne sa uvidi - raz, keď bude mať na to vek si bude musieť vybrat. A čo z neho bude - či dobrý, milý, sucitny, slušne vychovaný človek závisí od vašej vychovy. Či to má dáky súvis s tým, koľko krúžkov od koľko rokov navštevuje? A celkovo mi príde tvoje zmýšľanie také divné... Je ti ľúto, že je takýto? Aký takýto? Keby si povedala, že ti je ľúto, že je chorý, agresívny voči iným alebo niečo také, chápem, ale je ti ľúto vlastne čo? Že nie je dosť akčný, aby to vyhovovalo tvojej povahe? Mne to príde, akoby si bola z neho sklamaná, ale pre absurdný dôvod. A čo keď ho nasilu povlacis po desiatich rôznych krúžkoch a nič ho nezaujme, aká budeš potom sklamaná? Či ho budeš nebodaj nútiť na nejaký chodiť aby zapadal do tvojej šablóny s kostolným poriadkom všestranneho rozvinutého dieťaťa?

madeincssr
5. jan 2024

@luuubik nebol by som k AUTORKE taky kriticky. Ona to mysli dobre a urcite chlapceka do nicoho nebude nutit.

angela85
5. jan 2024

Môj syn keď bol vo veku tvojho,tak nemal žiadne záujmy,bteraz má 10 a chodí na futbal, gytaru, s kamarátmi na pingpong, zo školy na turistiku.

tibor79
5. jan 2024

@luuubik presne, mne keď známy vymenoval krúžky kde chodí jeho dcéra....na zlomok sekundy ma oblial pot, aká som neschopná mater, že moje dieťa na krúžky nechodí. No, rychlo som sa zobudila a žijeme si podľa seba. Ľudia si nedajú pokoj s večným porovnávaním sa. Prečo sa stále niekto snaží žiť život podľa niečoho, niekoho? Nikdy nepochopím toto.

luuubik
5. jan 2024

@madeincssr ťažko povedať, na mňa jej príspevok pôsobí nervózne, proste je dnes asi moda mať milión krúžkov pomaly od škôlky plus vidí bratrancove a neviem ešte aké deti - tak porovnáva... A keď vidí minimálnu odchýlku u svojho je z toho nesvoja... Treba rešpektovať, že niekto má záujmov xy a sa im intenzívne venuje, iný možno rád chvíľu aj len "pozerá do blba" a nič extra nerobí. No pokiaľ je všetko ostatné o.k. s tým človekom, neviem, prečo by mal jeden z nich akokolvek menejcenny (ako autorka píše, asi potom z neho nič nebude).

turbomama75
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lauriik
5. jan 2024

Tak ked u vas neni pritomny otec tak ty musis to dieta k niecomu viest. Nestaci vymenovat moznosti kruzkov. Ja od malicka deti vedem k pohybu - bicykel, korcule, lyze, kolobezka - to robime spolu. Starsia dcera je dost pohybovo nadana a potrebuje sa vybit takze sme ju v 3 rokoch prihlasili na gymnastiku tam chodi doteraz (bude mat 7). Mladsia je skor taka kludnejsia, ma ine zaujmy - knizky, hudba a podobne. Ale chodime spolu aspon plavat.

thoughtfulweirdo
5. jan 2024

@luuubik Podľa mňa krúžok a koníček nie je to isté. Krúžok je organizovaná spoločná aktivita a priznám sa, mňa ako rodiča krúžky dosť obťažujú 🤭 koníčky sú ale veľmi dôležité aj pre dieťa, aj neskôr počas dospievania a aj pre dospelého. Vôbec ich netreba robiť organizovane, ani to nemusí byť spoločenská aktivita, ale mať niečo, pri čom človek vypne, zrelaxuje od tlaku a povinností, niečo, čo ho baví a v čom sa rád zlepšuje, to je veľmi dôležité pre psychické zdravie. Takže ja ako rodič nenútim a nebudem deti nútiť do krúžkov, ale určite ich budem aktívne viesť k skúšaniu a hľadaniu záľub, ktoré sa im stanú koníčkom, takže celkom rozumiem, o čo autorke ide 🙂

ninka297
5. jan 2024

A musi mat nejaku zalubu mimo rodiny? Mne ako 6 rocnej stacilo to, co sme robili s rodinou. Bavilo ma uplne vsetko - prechadzky, korcule, bicykel. A naopak, nikdy som nebola na kruzky, kam chodili ostatne deti. Robila som si rada program podla seba - knihy, hracky, kamarati.

jesenzima
5. jan 2024

Skúste školu korčule, alebo bicykel, stačí na ihrisku dokolečka, alebo skús ho prihlásiť na nejakú všeobecnú športovú prípravu, tam sa možno v niečom nájde.. ja mám syna zatiaľ malého, má 3, ale už sa teší, keď bude veľký a pôjde na hokej, baví ho odrážadlo teraz alebo st chodíme kopať loptu, alebo "hrať hokej" ... Dcéra má 6, chodí na hokej, na gymnastiku a do 3 rokov chodila na plávanie ... Od malička s nimi chodíme nna turistiku, ihriska, preliezky, nech sa.proste hýbu a oni si už toho niečo vzali ... Hlavne mu buďte vzorom, povzbudzuj ho, aj keď mu to nejde, skúšajte...

lienka9
5. jan 2024

Mame to podobne.syn 5.5r. A ani za svet nic a nikam.ked aj zacne ,sam nechce chodit a u tych velkacov sa uz vacsinou neda byt na kruzku.takze chodi len na tie ktore ma priamo v skolke..pred skolkou ,ked bol maly, sme chodili na rozne babybalance a pod..ale po skolke teraz uz len domov sa hrat,max ihrisko..mala som naozaj ambicie,lebo vidim,ze by bol sikovny aj na sport atd ale uz som si povedala,ze nebudem vyhadzovat peniaze a jeho stresovat..pockam este taky rok a uvidim,snad v skole uz sa na nieco odhodla 🙂 ani ja som v podstate nikam nechodila,nechcela,len na jeden kruzok a zijem :D

siska53
5. jan 2024

Hlavne ho nenut... A chodi do skolky? Mi to pride, akoby nechodil... Lebo aj uciteliek ss mozes spytat, ako ho vidia.. ja som tiez nechodila na kruzky, az ako starsia na druhom stupni a aj to som striedala... Nasa mladsia nechce, aj ked sme chodili plavat a na cvicenie s detmi, ked bola este so mnou doma.. zato syn chodil a chodi rad od skolky, najskot tenis, potom anglina, sach...teraz zrusil tenis a rozhodol sa pre futbal a sach, ostatne teraz vynechal.. Ale keby nechcel, nerada by som ho nutila...

Ono je najlepsie, ak maju rodicia daky konicek a pritiahnu aj dieta.. my sme zvykli pred koronou lyzovat.

katkaseiner
5. jan 2024

Ono to je velmi tazke, 6 rocny nevie co by mohol rad robit...treba s nim nejake veci skusit. Moj ma sice uz 8 ale chodi na anglictinu, vytvarnu a bicie. Futbal sme zanechali (nezvladala som to mnozstvo laryngitid), ale prihlasim ho znova.
A ano, viacere píšu ake máš hobby ty...toto je aj u nas problem ze stale robota, domacnost, a deti nevidia ze by sme my mali hobby.

lenicka298
5. jan 2024

Mam síce dcérku (5ročnu) no myslím si, že každé dieťa je výnimočné a iné. Nemôže každého baviť to isté. Ty sa venuješ akým veciam aktívne? Ja som akčnejši tip- milujem lyžovanie, bicyklovanie, plávanie.. Moja dcérka je riadny živel. Chodíme spolu lyžovať, bicyklovať, plávať, korcule v zime aj v lete. Chodí na zumbu, angličtinu. Ma proste toľko energie, ktorú potrebuje vybiť. Moja sestra je zase kludnejsia, a aj jej dcérka (tiež zachviľu 5 ročná) je úplný kľudas. Ona si dokáže kresliť, maľovať, tvorit aj celý deň. Sestra ju veľmi chcela učiť bicyklovať, lyžovať, no mala proste nechce, plače. Tak načo je to dobre? Ak ju to raz chyti, tak to skúsi, keď nie tak nie. Ja moju tiež nebudem nútiť maľovať a tvoriť, keď vidím, že ju to nebaví. Môj chlap ma cross motorku, Mala sa jej donedávna bála, no teraz sa jej už na nej páči, a s Ockom plánujú v lete kúpiť pre ňu detskú stvorkolku🙈 čo ja budem ťažšie predychavat, no ak ju to bude baviť, tak ju v tom podporím. Skús sa nato pozrieť tak, a skúšajte spolu, motivuj ho, ukáž mu to. Opis a vymenovanie nestačí...

akvi
5. jan 2024

Autorka - už si si vlastne aj odpovedala. Dieťa potrebuje vidieť vzor. Ak vidí, ako všetci sedia doma a nemajú žiadne záujmy, ako ich môže mať 6 ročný? On potrebuje zažívať druhých ľudí v tej vášni k niečomu. Je úplne jedno, čo to bude, ide skôr o pocit, ako o konkrétnu záľubu. Takže treba začať u seba. Keď vás dieťa bude vidieť, že sa niečomu venujete, bude mať vzor. Teraz je vo veku, že by mal začať skúšať a hľadať, čo ho baví. Potrebuje vidieť nadšených ľudí, ktorí sa niečom venujú. Ak nemá vzor v rodine, tak ho vezmi niekam, kde bude mať možnosť skúsiť šport, umenie, remeslo, čokoľvek. Nemusí to byť hneď o tom, že tam vydrží chodiť celý rok. Ale odmietnuť niečo a ani nevyskúšat je škoda. Ale teda fakt sa treba zamyslieť nad tým, čo mu doma ukazujete a možno aj prehodnotiť fungovanie, viac sa starať o napĺňanie potrieb, ako o vyluxovany dom a pod.

egonsk
5. jan 2024

U nas to bolo samovolne, ja som sa vrtal do elektroniky, bratranec hral sach, sesternica vysivala, atd.. ale nase deti uz nemali ziadneho konicka v tomto veku, zrejme to sposobuje tato doba - prilisne mnozstvo pasivne vnimanych podnetov (tv, pc, mobil) a detom sa ovela menej rozvija tvorivost, fantazia a tuzba.

Nasilu konicka nevytvoris, mozes iba skusat davat podnety a odpozorovat zaujem (nie taky, ze nieco nove a tak hura, ale taky, ze by opakovane to chcel) a potom ho v tom podporit.

cookie29
5. jan 2024

Ahoj, pozri moje dieta chodi on narodenia na nejake cvicenie. Ako skolkar mal 2 sporty. Ako predskolak sportoval kazdy den a v stredu maval multisport, kde si za rok vyskusali cca 15 roznych sportov. Kazdy sa na mna dival, ze ci som normalna, ale moje dieta to jednoducho potrebovalo, on sa inak nudil, bol nervozny a pod. Mladsie dieta si vezme knizku a kludne bude listovat a potom vezme dalsiu a dalsiu. tiez ma energie, ale nepotrebuje ju vyburit. Proste si musis najst, sledovat, skusat. S tym, ze vekom sa meni. Nieco odpadne, nieco pribudne. U nas je to napriklad momentalne lego...

iwesska
5. jan 2024

K comu je dobre nasilu nutit deti robit to,co chcu rodicia? Aj tak ti s tym slahne pri prvej moznej prilezitosti. Moja dcera zacala az v 9r. chodit na tanecnu,teraz ju zacalo bavit aj kreslenie,tak chce chodit aj na vytvarnu. A normalne zila 9r.bez kruzku,lebo nikde chodit nechcela😱 A vobec sa za to nehanbim. Nie som z tych premotivovanych matiek,co prihlasia deti na 5 kruzkov,odkedy zacnu chodit,len aby sa mohli pochvalit,ake maju extra sikovne deti.

nwnw
5. jan 2024

Blbost je pytat sa, to chyti stres a odmietne. Moj 6r teraz moc moznosti sportu nema, ale chodi s tatkom na korcule, turistika hadam tiez bude, no a s tatkom si majstruju stavebnice. Ja ked tak zarobim cesto a pecieme kolace, alebo ich zapojim do domacich prac. Kreslit si tiez chlapec sam asi nebude. U nas teda ignor, kym som si nezacala ja robit tie jeho ulohy (malovanie podla cisel a tak), robime spolu. Ja chodim s nim na bicykel ked je teplejsie.