icon

Aký šport pre hypermobilného škôlkara?

pribinak
15. apr 2015

Baby, tie co máte hypermobilne deti, aké robia športy? Ďakujem

Strana
z2
janickacrazy
15. apr 2015

@pribinak Aha, no tak treba pošpekulovať na d niečím, čo by ho aj bavilo. 😀

pribinak
autor
15. apr 2015

@janickacrazy gymnastika ho baví, co je dost nevhodný šport a plavanie, plyvanie je síce OK, ale kapanek drahé, v BA ho vychádza cca 90e za 10 lekcii
No a potom to nešťastne korculovanie
Teraz majú v MS korculovanie a je to tažké 4,5 ročnému decku vysvetľovať, ze to nie je dobry šport

jabuducanevesta
15. apr 2015

akobaticky rock and'roll

janickacrazy
15. apr 2015

@pribinak U nás plávanie 10 lekcii 40 eur, no máte to tam trochen predražené, ale zase by ste teoreticky mali lepšie zarobiť ako my tu. Či nie?

pribinak
autor
15. apr 2015

@janickacrazy hm, pozri si plaveckaakademia alebo orca.sk, akože tie kurzy su výborne, tréneri vynikajuci, SIM maximálne spokojná, oni zas povedia, ze aj bazén a elektrina a voda dačo stoja ;(

jaaty
15. apr 2015

@pribinak ahoj, naša Hanka má tiež hypermobilitu - aj keď hlavne lakťových kĺbov, avšak doteraz som to s lekármi nijako neriešila, keďže jej to nespôsobovalo a nespôsobuje žiadne problémy - okrem toho, že sa poskladá do maličkej skrinky 🙂 a ruky v lakťoch má "prehnuté" do oblúku, či vytočí dlane tak ako nikto iný.
Od 4 rokov sa však venuje športu - pozor rekreačne, žiadne preteky, súťaže či intenzívne tréningy. Korčuľuje na lade aj na in line- dokonca veľmi rada, lyžuje už výborne a tromfa už aj mňa. Od 5 rokov chodí na gymnastiku zo resp. pohybovú prípravu a plávanie. Pláva skvele a veľmi ju to baví. V škôlke chodila na tenis - to ju však vôbec nebavilo, s chlapcami si zahrá futbal a úplne najradšej zo všetkého behá a "hopká" 🙂
Nemá však žiadne zdravotné problémy, Ak by mala mať, určite by som sa poradila s lekárom, čo a aké športy uprednostniť.
Držím palce.

pribinak
autor
15. apr 2015

@jaaty ďakujem za odpoved

maminecka2
10. aug 2016

@pribinak Ahoj, prosim Ta ako to u Vas nakoniec dopadlo?
Ja teraz riesim sport pre syna- ma zle drzanie tela a cela nadsena som ho chcela dat na gymnastiku a teraz citam ze u hypermobility nie. Ach joj. On ju ma udajne len naznacenu tak neviem teraz nech nieco nepototo. Ale vyslovene potrebuje sport kde posilni svaly, on je take tintitko. Nevies, cyklistika je OK? Nevadi ta poloha na biku? Lebo to ho ozaj bavi, jazdi ako blazon 😵 Inak chodi na plavanie- moc ho nechytilo, je mu vo vode zima, a v zime chodil korculovat- to ho bavi.
Ak by si mi vedela dat nejake info budem rada, dakujem.

pribinak
autor
10. aug 2016

@maminecka2 ahoj, na gymnastiku chodi stale, cuduj sa svetu doktor nam to odobril, lebo sa posilnuje cele telo, precvicuju sa vsetky partije
Vela bicyklujeme aj my

Nam kazal sport, kde maka cele telo, ktory nie je jednostranny ako napr tenis

maminecka2
11. aug 2016

@pribinak Super, dakujem pekne za odpoved. Ja teda tiez skusim aj tu gymnastiku, ved ho nejdeme hned davat vrcholovo. A prosim Ta, kam chodi? Na nete maju tie oddiely stranky take nemastne-neslane, bez potrebnych info, a hlavne to vsade vyzera akoby trenovali len baby. A bicykluje tiez nejako organizovane? Ci len tak s vami? Inak aj nas je total hudobno-tanecne poleno a total to odmieta, o taneckoch ani pocut (fnuk). Dik este raz.

pribinak
autor
11. aug 2016

@maminecka2 zacnem od konca, moj syn je hudobne hluchy, totalne, spieva ako ked psa tahaju za chvost, tancovat? maximalne tak slapat kapustu v sude - to nezmenim, to zdedil :((
bicyklujeme sami, nie organizovane, ale vela, chodi rozne tereny, hradza, koliba, zelezna, aj v lese, nie len beton,
co sa tyka gymnastiky pozri si klub v petrzalke, ale aj v dubravke, jasne, ze trenuju aj chalani, inak v petrzalke, je poradovnik, tam si dost vyberaju, teda bol ked sme my zacinali cca 2 roky dozadu, co viem, je novy klub v dubravke, tam poradovnik nie je

nam dost odporucali aj plavanie, to je tiez take komplexne na cele telo zamerane posilnovanie, ale to by sme uz nestihali a tak to chodi len 1x tyzdenne

maminecka2
11. aug 2016

@pribinak Tak to ten moj je dvojca toho Tvojho 😀
To som prekvapena ze su poradovniky, som netusila. No tak som zvedava ci by im mohol vyhovovat. Zatial je taky pavucik tenky 😵 Skusim to poobvolavat a uvidime. Len dufam ze tam nebudu nejake prijimacky- typu nech nieco predvedie, lebo ked nema svoj den tak sa chyti mojej sukne a pripadne aj zacne revat a je po Kackinej svadbe...
Nas tiez chodi na plavanie raz za tyzden. A som zvedava ako to budeme stihat pri troch detoch, uz sa tesim. 😝

cleona
22. mar 2017

Obnovujem tematiku. Mam takmer 4 rocnu dcerku, ktorá je očividne hypermobilna a zároveň veľmi energicka a aktivna. Kedze pre tieto deticky je hlavne aby vela sportovali, snazim sa pre nu najst vhodny sport ako ju zamestnat. Teraz sme skusili gymnastiku ale to len ako docasne a provizorne riesenie. Kym je to robene skor zabavnou formou v podobe hopkani a kotulov by to malo byt v poriadku. Jede fyzioterapeut mi ako celkom vhodny& sport odporucal Karate a to z dôvodu ze sa tu precvicuje cele telo a vsetky svaly. Je to komplexne cvicenie zamerane na zosilnenie tela a koncentraciu. Niekde som sa vsak naopak docitala ze karate patri medzi nevhodne sporty pre hypermobilne deti, tak som z toho zmatena. Mate s tym niekto skusenosti? Chodi niekomu jeho hypermobilne dieta na karate pripadne podobne bojove sporty? Vdaka za odpoved.

bobulazelena
22. mar 2017

@pribinak to co je hupermobilne dieta? 😂
Akoze moc pohyblive?😂😂😂

bobulazelena
22. mar 2017

*hypermobilne
Nikdy som to nepocula...to nie hyperaktivne si myslela?

bobulazelena
22. mar 2017

Ospravedlnujem sa za debilny prispevok, ja som si vygooglila, ze normalne hypermobilita existuje, ja som si myslela,ze to je chyba v pojmoch.

cleona
22. mar 2017

@bobulazelena NIe hypermobilita a hyperaktivita je nieco uplne ine. Ako uz bolo spomenute na zaciatku tohoto fora hypermobilita je je nadmerná pohyblivosť kĺbov nad rozsah, kedy je to zdravé. To znamena ze deticky su velmi ohybne - vedia bez problemov a velkej namahy robit snury a rozne krkolomne kusky, ku ktorým sa niektoré gymnastky dopracuju az po rokoch tvrdeho treningu.

eliska07
22. mar 2017

@cleona Ahojky,

náš syn, je tiež hypermobilný, a minulý rok sme s ním boli aj na bežných kontrolách a bolo nám odporučené, aby karate ako šport nerobil. Pani doktorka nám povedala, že síce by v ňom bol určite dobrý, pretože je ohybný, ale že v neskoršom veku by na to veľmi doplatil, pretože by si tým tie kĺby a neviem čo všetko ešte mohol aj poškodiť.

Odporučila nám plávanie, tanec (spoločenský - kvôli správnemu držaniu tela), on sa aj "hrbí", tak potom aj spev a hru na dychový nástroj (ale to zase kvôli správnemu využívaniu pľúc).

Ale najviac teda odporúčala plávanie, pretože tam sa vraj telo precvičuje, ale súčasne sa tie kĺby pri správnej technike nezaťažujú tak extrémne.

bobulazelena
22. mar 2017

@cleona ano ved pisem ze sa ospravedlnujem ze debilnu priponienku...akurat si o tom citam a inak vo svojich 30 rokoch som zistila, ze som hypermobilna ( podla clanku na nete na mna sedi vsetka ta nadmerna ohybnost)...tak keby ta to zaujimalo z dlhodobeho hladiska, kedze som nikdy o tom nevedela, bijako som to neriesila a nemala som nikdy ziaden problem.

cleona
22. mar 2017

@eliska07 Dakujem za informacie. Sranda ake protichodne nazory a informacie sa daju najst. Este som s dcerkou nebola u ortopeda, takze sa poradim aj s nim. Ale ten fyzioterapeut (teda dvaja v jedno - manzelia obaja fyzio terapeuti) mi poradili prave karate. Aj som bola prekvapena ale to co mi hovorili davalo zmysel. Vraj pri karate je fajn ked sa precvici kazdy jeden sval a teda celkovo spevnie. A ze velmi dobre su aj tie cvicenia kata. Tak uvidime. ;)

cleona
22. mar 2017

@eliska07 ale zase som toho nazoru, ze pokial sa nieco neprehana a nerobi sa to velmi intenzivne tak by nic nemalo uskodit. Mozno s vynimkou tych vyslovene natahovacich sportov ako je balet a gymnastika.

Strana
z2