Kto je vlastne diskriminovaný?
Ahojte.. V mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia. Nejdem diskriminovat ani nic take ale zaujima ma to, rada by som vedela viac, a s rodicmi niesme este az tak blizky, sotva sa pozname. Ten chlapec je velmi pomaly - fyzicky aj rozumovo. Tesi sa a sprava v urcitych momentoch ako 3rocne dieta. Jeho rodicia ho dali na sport, v ktorom je aj nas syn. Ide o kolektivny sport, kde deti sutazia ako tym. Vobec tam nezapadol, nezlepsil sa a kazil vysledky. Nechapem, preco ho tam rodicia dali a preco tam stale chodi. Zial, nehodi sa tam. Ved musia to vidiet a mna by to ako matku trapilo. Nas syn aj ostatne deti su demotivovane co zasa trapi aj nas rodicov..je to ako mat zavazie. Syna tento sport velmi bavi, prvy rocnik boli velmi uspesny (2.miesto v lige) a minuly rok boli posledny! (aj kvoli tomuto chlapcovi aj ine veci boli pricinou padu z vrcholu na dno). Zacina sa 3.r. a sme odhodlany nebit ticho, tolerantny sme boli dost! Mozno to niekomu prijde hnusne, ale skuste si predstavit svoje dieta, ktoremu to ide, bavi ho to, treneri su snim spokojny, podstivo sa pripravuje a potom ma clena totalne zabrzdene trdlo (pardon, je mi to luto, ale stacilo),ktory to pokazi.. 😒
@anonym_autor autorka, ja som tu diskusiu len preletela, lebo 14 stran a reagovat takmer na vsetko? Uf..na to nemam kapacitu ani cas, aby som tu podrobne analyzovala vsetky komentare.
Kedy zacal chlapec, ktory je podla teba problem, chodit do zboru? Pises, ze to je uz treti rok, prvy bol uspesny, druhy boli na poslednom mieste a teraz, domnievam sa, je treti rok, ktory zacal v septembri?
Ako mozes tvrdit, ze boli posledni prave kvoli nemu, ked uz to je treti rok a bol teda sucastou zboru aj ten rok, ked boli uspesni a sponcili na 2.mieste? Mozno sa len ostatne zbory vypracovali..je to tvoja domnienka alebo su to slova trenerov, ktori su s tymi detmi na dennej baze a poznaju ich silne a slabe stranky? Este by som uverila tomu, ze keby boli uspesni, nemali ho v DHZ a potom by prisiel a prepadli sa na dno okej. Ale vysvetlim ti to na priklad hokeja a prvej ligy. Su muzstva, ktore su uspesne, nemusi sa menit ani zlozenie hracov, nemusia nikoho vyhodit, ani prijat nikoho noveho, okrem trenera, ktory im zmeni stratenie a cuduj sa svete, su na prvych miestach alebo pri tom istom trenerovi zaziju aj vzostupy, aj pady.
V pripade, ze ta zaujima pohlad rodicov na to, preco ho tam prihlasili a nie je ti to jasne, mozno by si mohla ist za nimi a skusit sa ich to opytat, lebo recnicka otazka na fore modreho konika ti nebude nic platna, mala by si vediet skutocne motivacie rodicov. Mozno tvoj pohlad na dane dieta nie je ani realne a je jemne zafarbeny tvojim subjektivnym vnimanim. Neviem ako to funguje v zbore, sama som navstevovala ZUS-ku a mali sme tam rodicovske ako v skole a prejednavali sa tam veci aj spolocne aj jednotlivo s rodicmi, vy tam nic take nemate? Alebo nejake strentutie a vyhodnotenie uplynulej sezony a plany do nadchadzajucej sezony, kde su prizvani aj rodicia a mozete spolu s trenermi komunikovat a tiez vzajomne ako rodicia medzi sebou, aby ste si ozrejmili, co vam vadi, co chcete do zboru priviest nove, aby sa detom darilo?
Mrzi ma vsak jedno, tvoj jednostranny pohlad na situaciu, aj ked apelujes na to, ze si mala snahu to dieta pochopit, podciarkla si opakovane, ze si bola sikanovana, ale uvedomujes si, ze ked to dieta tam treneri maju a vy, vsetci ostatni rodicia sa rozhodnete a vytvorite na trenerov natlak, aby islo zo zboru prec, tak ho v podstate len “upracete” a nwbude na ociach, vasich ociach, ale pre rodicov tam bude ten problem stale svietit. Ja chapem, ze ty si v pozicii rodica, ktory ma zdrave dieta, len zivot je vrtkavy a moze sa stat cokolvek. Teraz si predstav, ze by ste mali nejaky zdravotny problem, ktory by vznikol v priebehu zivota, ochorenie, ktore sa rozvinie, nehoda a takto by sa spravali k tvojmu dietatu a ostalo by odkazane len na to, aby bolo doma izolovane, nemalo kamaratov, socializaciu a jeho jediny styk s okolim a vrstevnikmi by bola skola?
Mozno sa vasa situacia da riesit aj inak, ale chce to slusny prejav a rozhovor s trenermi a rodicmi a navrhla by som vam to robit za ucasti trenerov, aby tam krotili vasnivejsie prejavy niektorych rodicov a robili nieco ako mediatora a aby ste danych rodicov “neudobali”. Mohlo by to dopadnut ako v tejto diskusii, ktora je, slovom, nechutna.
@anonym_autor neverim, ze jedno dieta v kolektivnom sporte by zapricinilo takyto prepad druzstva. A ak mate ako rodicia problem, rieste to s trenerom.
@anonym_autor ,povodne som nechcela reagovat . Ale cloveku je az tazko, ked cita tieto komentare. Nesuhlasim s vasim nazorom o integrovanych detoch . Velmi zle mi ostalo ako by ste ich odclenili a ako “zavadaju” pri detoch bez ziadnych diagnoz.
Ja mam zdrave dve deti a dcera ma v triede 5 ano 5 integrovanych deti. A nezaostava ziadne z 25 deti. Zaujmave a uzasne je ,ze deti nerobia rozdiely a akceptuju ich take ake su .Vedia ze maju diagnozu a vidia ako reaguju ucitelia a asistent. Vela sa od seba ucia a pomahaju si. Samozrejme ze v kazdej triede su konflikty ,ale to aj medzi detmi bez diagnozy
@adelma tak nie všade vedia učitelia vysvetliť deťom ze v triede je jeden žiak integrovaný, iný že a potom to dopadlo ako u nás, vyradovali syna na hodinách učitelia a potom žiaci odkukali a vyradovali spolužiaka tiež! Čiže je to o komunikácii, no na konkrétnej škole mali problém vysvetliť žiakom v triede že jeden žiak je, iný, ma výkyvi v správaní a iné veci, a spolužiaci sa provokovali navzájom a keď sa niečo zomlelo vždy bola vína na chlapca čo bol integrovani. Možno aj konkrétny chlapec má nejakú diag. ale nie potvrdenú lekárom, a rodičia to neriešia alebo nechcú riešiť. Veď tu by mal hlavne tréner čo trénuje deti sa vyjadriť, či je schopný alebo neschopný. Môjho syna vyradili po pár tréningoch s plávania lebo nespolupracoval, nepočúval, robil si čo chcel.Nemoze na žiadny šport do tímu, rešpektujem to!
Akože mňa v prvom rade zarazilo, či sme teda na diskusnom fóre Modrého koníka, alebo sa tu píše nejaká diplomová práca alebo formálny dopis 🤣🤣😅. Lebo akože toľko hejtu za gramatiku 🤦🤦 nikto nie je dokonalý. A ja tiež, keď píšem niekde takto, tak si až tak pozor nedávam a je mi to šum a fuk... Ale tu pri „premúdrelých ženských“, „dokonalých“, normálne rozmýšľam, či si ten text nedám skontrolovať AI 🤣🤦. A inak súhlasím s tým, čo napísala abbey1.. asi jediný rozumný komentár.
@tejana No ja tiež nie som za hejt za gramatiku, lebo človek chce napísať myšlienku a nie opravovať preklepy, ale Mamička spustila hejt na neikoho kto nestíha v športe a chcela názor, či má pravdu, že ho tam nechce, lebo to tomu chlapcovi nejde. Nech si športuje doma, nech ide do iného klubu, nech jej zmizne z očí... Nuž a teraz to obráťme. Mamička nevie dobre gramatku, nejde o preklepy, ide o hrubky. Takže môžme jej napísať? Nepíš tu, nestíhaš.. čarbi si doma...tam tie hrubky nevadia. hmmm dvojaký meter? ten nevadí?
@anonym_autor nechapes, preco ho tam dali?? Tak to ti asi chyba kus mozgu. Ty si preco dala svojho syna na sport? Ti druhi su taki isti rodicia ako ty a mozno toto bola pre nich jedina moznost kde im syna vzali, lebo vsade inde su podobne brzdy ako ty.
Vies, takyto clen kolektivu ma ostatnych nieco naucit. Bohuzial, pokial budu existovat rodicia ako ty, tak bude tazke bojovat s diskriminaciou a odsudzovanim handicapovanych ludi.
Ved DHZ nie je sport ako taky 🤦♀️ ja som myslela, ze sa bavime o futbale ci takom sporte.
To je o zalube k hasicom...asi preto tam chlapca dali, lebo sa mu to paci. Ved to byvaju miestne kluby a nechapem, ze za 2r ste nespoznali a neporozpravali sa s rodicmi. Jasne, ze tam treba sikovnost a rychlost...tam zalezi na kazdom 1 este viac ako pri futbale...mna to sice nebavi, ale moji chlapi sa chodia pozerat na sutaze u nas.
Chyba tu komunikacia s rodicmi a trenerom, ako to urobit aby vsetci boli spokojni...aj chlapec, aj ostatne deti. A deti ucit tolerancii.
Ved DHZ nie je sport ako taky 🤦♀️ ja som myslela, ze sa bavime o futbale ci takom sporte.
To je o zalube k hasicom...asi preto tam chlapca dali, lebo sa mu to paci. Ved to byvaju miestne kluby a nechapem, ze za 2r ste nespoznali a neporozpravali sa s rodicmi. Jasne, ze tam treba sikovnost a rychlost...tam zalezi na kazdom 1 este viac ako pri futbale...mna to sice nebavi, ale moji chlapi sa chodia pozerat na sutaze u nas.
Chyba tu komunikacia s rodicmi a trenerom, ako to urobit aby vsetci boli spokojni...aj chlapec, aj ostatne deti. A deti ucit tolerancii.
@euka210 ja velmi dobre chapem, preco tam rodicia chlapca dali a som za, aby aj deti s handicapom mali svoje hobby ako ine deti. Len autorka nechape a vadi jej, ze ine dieta sa bude bavit ako v ramci svojich moznosti vie a zoberie tym jej dietatu moznost vitazit 🤷♀️
Pritom prave dhz by malo byt nie o medailovych poziciach, ale o tej radosti z pohybu a najma - z dobrovolnej pomoci druhym v tazkych situaciach. A tu niekto nezvlada hned prvu moznost niekomu pomoct…
Existuje vôbec taký šport/krúžok, všeobecne, kde sa nebude súťažiť, len deti si normálne užiju trochu pohybu a sú v kolektíve iných deti? To už fakt na všetko sa vymyslí nejaké súťaženie? Potom tí slabší, bez ohľadu na postihnutie či diagnózu, (môžu to byť aj kľudne len pomalšie, ináč zdravé deti) už ani nemajú šancu? Zo vsadial budú vypoklonkovani, lebo kazia priemer?
Nič takéto "light", že nejaký obyčajný pohybový krúžok bez súťaženia nehrozí, dobre tomu rozumiem? Že decko namiesto zdravého pohybu, vyvetrania si hlavy, je tlačené do ďalšieho a ďalšieho výkonu aj mimo školy?
Ja neviem, ale triedy, školy pre nadané deti sú, ak dobre viem, vždy to tak aj bolo. Čo bude, ak sa zistí, že omajgád, tie deti nám poseru aj monitor a hodnotenie INEKO 😱 lebo objektívne hej.. Ale tak keď mám mimoriadne šikovné deti či ešte ideálnejšie, mimoriadne príjmy, tak sa to dá zariadiť. Aj škola, aj súťaže. A keď nie, no tak máme smolu, budú v triede aj slabšie články. Ja som patrila medzi tých, čo kus kazili priemer triedy v matematike, za to som jediná ťahala z dejín, či z biologie, zvyšok boli slabí, nedokázali sa to ani len poriadne nabiflit, božechráň pospájať a chápať historické súvislosti. No a teraz čo?
Môj syn je pohybovo také motovidlo, vždy taký bol, niečo ho brutálne baví (bicykel), niečo nemusi (plávanie,.lebo išiel plávať skupinovo a vrieskala na nich trénerka, lebo tak treba motivovať škôlkarov že áno). Jediný nevyliezol na lane, keď boli zo škôlky liezť. Jediný sa ani neodvážil to skúsiť, bál sa. Ale ísť tam chce, lebo ho baví tam skákať a liezt aspoň bokom. No tak tam ide, aj keď možno spomaľuje zvyšok, kašlem na to. Ani ja neokomentujem iné decká, keď syn ako jediný z triedy vie dokonale zinterpretovat prečítané a poriadne odpovedať na všetky otázky. V Tom je silný, lepší od ostatných - objektivne, aj keď budú miesta, kde bude veru najslabší a bude kaziť štatistiku - objektivne. No a čo?
Ja chápem aj autorku, len mi to príde veľmi nespravodlivé najma voci tomu dieťaťu.. Pokiaľ by bolo to dieťa také zle a slabé, presnejšie tam nepatriace, prijali by ho? Udržali by ho? Keď je to jedno, a môže tam ísť naozaj hocikto, tak potom o čo tam vlastne ide? O šport, pohyb, či výsledky?
@anonym_autor myslím, že nikto nemôže za tu situáciu, dá sa pochopiť toho chlapca, jeho rodičov, aj teba, neviem čo tréner/i.
Najmä by ste mali zistiť motiváciu tých rodičov - prečo tam chlapca dávajú (ide o tím, pohyb, páči sa mu presne tento šport,,.) a prečo ho tam tréneri držia.
Až potom je možné hľadať naozaj schodné riešenie. Ale určite by sa mala situácia riešiť, takto nebude spokojní nikto. Možno by ten chlapec mohol chodiť len na tréningy, nie súťaže, či iba niektoré, byt náhradník.. alebo si nájsť iný šport.
Ty nevidis cele pozadie,kvoli comu tam chodi,mozno je to jedina radost,co chlapec v zivote ma,nevies,ako sa trener s rodicmi dohodol. V prvom rade to treba riesit s nim,my tvojho syna netrenujeme.
@anonym_autor ty si bola v destve obeťou šikany a teraz šikanuješ postihnuté dieťa lebo tvoj syn a jeho podľa tvojej negramotnosti ,,tým" nevyhráva" súťaže? A pritom ide o dobrovoľných hasičov? To naozaj?Si daj facku pred zrkadlom. Dobrovoľní hasiči to robia preto, že chcú pomôcť a zachrániť majetok, život ľuďom pri požiari. A nie preto, aby vyhrávali súťaže. Daj decko na futbal, tenis, ked chceš úspech a medajlu. Teba šikanovali a ty teraz šikanuješ postihnuté dieťa lebo tvoje decko nevyhra súťaž. Hasič, policajt, zdravotník nieje práca, ale poslanie. Ty sa nauč gramatiku a decko daj na normálny šport. Ale nato asi nemá.
@anonym_58ebd9 si si istá, že vieš, čo znamená slovo šikana?
@anonym_autor Keby si nenapisala na konci, ze je trdlo, aj by som s tebou a pointou tvojho uvodneho prispevku suhlasila.
Tak ti teda len poradim, daj dieta este na jeden iny sport, kde sa moze maximalne ukazat jeho potencial. A mozno casom ostane iba pri tomto druhom sporte, nech si vyberie. Alebo mozno pochopi, ze v tom "skutocnom" sporte nie je az tak dobry a ze je vlastne fajn byt ohladuplny aj k tym slabsim.
chapem ta-ak by som platila dietatu sport,co nieje lacna zalezitost a ono by sa tesilo z vyhier,z toho ze mozu ist dalej a dalje a potom len preto,ze rodicia chcu svoje dieta adaptovat ale sebeckym sposobom ,s tym,ze stiahne xy dalsich deti-aj ja by som bola nahnevana-ale na trenera a treba s nim hodit rec... existuje xy sportov,kde chlapec moze byt,hladat si kamaratov a prosperovat ... tiez sa nebudem pchat na tanecnu ked som antitalent ... to proste s postihnutim ani nic nema-len on ma tu "vyhodu"ze mu to nepovedia do ci - teda rodicom -lebo su chraneny ..ale hold nema na to,tak na co tam je? preco rodicia silou mocou musia dokazovat,ze sa vie zaradit -nevie-nie v sporte de chyba talent ..
Podľa gramatiky by som povedala, že aj Ty si postihnutá. Hrúbka na hrúbke.
Ten chlapec má take iste právo športovať ako iné deti. Veď keď ideš na výsledok tak daj syna do iného tímu
@anonym_6d41ab Neviem, či správne, ale našla našla som tam 12 chýb. Takže autorka by mala venovať čas iným veciam, ako negovať športovú činnosť postihnutého dieťaťa. Asi je nejaký dôvod, prečo ho tam dali, však?
@anonym_autor nechapes, preco ho tam dali?? Tak to ti asi chyba kus mozgu. Ty si preco dala svojho syna na sport? Ti druhi su taki isti rodicia ako ty a mozno toto bola pre nich jedina moznost kde im syna vzali, lebo vsade inde su podobne brzdy ako ty.
Vies, takyto clen kolektivu ma ostatnych nieco naucit. Bohuzial, pokial budu existovat rodicia ako ty, tak bude tazke bojovat s diskriminaciou a odsudzovanim handicapovanych ludi.
@sissy27 ale za to, že jej sa to nepáči, ju tiež nemusíš urážať. Zaclenovat do spoločnosti by sa mali aj takéto deti, avšak nie bez ohľadu na potreby a pocity druhých. To by bolo násilné, neželané, bezohľadne k ostatným. A to predsa tiež nikto nechce. Je dôležité nájsť konsenzus, odkomunikovať si to a tu to tak zrejme nebolo.

@anonym_3c3725 dobry prispevok, nedavno som citala podobny clanok o integracii deti za kazdu cenu od odbornika (tykalo sa to sice deti s problemami so spravanim, vyhrazky,sikanovanie atd, ale pointa je ta ista) ze sa musia take deti respektovat lebo v podstate za to nemozu..atd. Je rozfiel mat v triede vozickara, ktoremu staci iba usposobit triedu a naucit deti ako mu maju pomahat,co pri nom mozu a co nie atd. A je rozdiel mat tam dieta s tazkymi diagnozami. Preco maju byt ostatne deti diskriminovane? Zaco? Lebo su zdrave? To je dnes novodoby handikep? Treba si pomahat tak ako to ide a tam kde to ide. Dakujem pekne, skvely prispevok.
@anonym_autor ,povodne som nechcela reagovat . Ale cloveku je az tazko, ked cita tieto komentare. Nesuhlasim s vasim nazorom o integrovanych detoch . Velmi zle mi ostalo ako by ste ich odclenili a ako “zavadaju” pri detoch bez ziadnych diagnoz.
Ja mam zdrave dve deti a dcera ma v triede 5 ano 5 integrovanych deti. A nezaostava ziadne z 25 deti. Zaujmave a uzasne je ,ze deti nerobia rozdiely a akceptuju ich take ake su .Vedia ze maju diagnozu a vidia ako reaguju ucitelia a asistent. Vela sa od seba ucia a pomahaju si. Samozrejme ze v kazdej triede su konflikty ,ale to aj medzi detmi bez diagnozy