Lapbook - interaktívna kniha pre deti od 1,5 roka
Ahojte. Viem, ze teraz mate asi este vela prace, ale napadla ma myslienka, ci by ste niektora nemala zaujem o vyrobu interaktivnej knizky, nieco ako Lapbook (kuk na MK alebo nete). Chcelo by to velku kreativitu, sikovnost a asi velke pracovne nasadenie 🙂
Najprv sa chcem spytat vas z momentalnej vymeny, az potom ostatnych.
S vyrobou takejto knizky nemam ziadne susenosti, ale posielam zopar info, aku mam predstavu:
- bolo by nas max. 10, pretoze vyroba je casovo narocna
- deadline maj 2014
- vekova kategoria: 1, 5 roka a viac
- temy "kniziek": NAPR.: geometricke tvary, farby, rocne obdobia, zvierata, strava, zdravie, zmysly, povolania, emocie, denny rezim ...
- kto ma pristup k laminovacke - velka vyhoda, nakolko si myslim, ze kvoli setrnosti stran pred detmi je laminovacka potrebna
Knizky by boli interaktivne (vrecuska s kartickami, otacacie kolesa, vlozene leporelka, mohlo by sa do nich kreslit so zmazatelnymi fixkami, rozne skladacky, mozno magnetky, karticky na suchy zips... )
Nikdy som takuto knizku nevyrabala, ale velmi sa mi paci predstava jednej temy v jednom celku - knizke a este mnoho mnoho dalsieho 🙂
Tuto temu zalozila predtym slniecko379, ale stopli to,tak skusam ja 🙂
@slniecko379 @miskanasa @danjelca @lululaila @branki @fufina1 @nicicka @josenka @praznakova @stormie @moninka1 @brulinka @tehulka13 @tinka_21 @lucka23 @gega @majusqwa @nufanek @slniecko379 @darlicka
@slniecko379 dobre mozem len tvary vziat alebo aj povolanie
@slniecko379 vdaka za dalsie namety, uvidim podla poctu stran na ktorom sa dohodneme 🙂 cize pridala by som okruh ZBER URODY, da sa to velmi pekne stvarnit do aktivity
@katuska103, @kallocka
Baby,nevezmete si prosim jedna temu leto?
Mali by sme ucelene rocne obdobia...
@iivkaa1 rada by som robila farby. ty by si chcela vraj farby+geometricke tvary? vedeli by sme si to rozdelit? ze by mojou nosnou temou boli farby a tvojou nosnou farbou geometricke tvary? myslim si, ze by sa to dalo. sucasne asi v kazdej knizke pre male deti bude nejaka aktivita na farby (napr. priradovanie pompom guliciek) - co je podla mna normalne a dobre 😉 , takze toto rozdelenie by neznamealo, ze aj ty v svojej knizke o tvaroch nemozes mat aktivitku na precvicenie farieb 😅
A teda co s tym formatom?
A mňa by zaujímalo ešte aj to, že aký obal a strany bude ten náš lapbook mať, myslím teda formu, ako si to kočky predstavujete?
@miskanasa čiže to budú len také hracie karty, spojené do "knižočky"? a ak sa má niečo pripínať na seba (napríklad na suchý zips, alebo na magnetky, alebo to bude niečo filcové tak čo s tým? (napr. strom a na neho pripínať listy, alebo hlava a na ňu pripínať časti tváre,...) Uff asi som ťa zahltila otázkami čo? 😅 prepáč, ja len potrebujem mať presnú predstavu 🙂 možno by nebolo na škodu dať sem nejaký príklad, ako by to malo vyzerať, hmm?
@maryennn1 no napriklad zalaminujes obrazok stromu. Na laminovaciu foliu nalepus suchy zips a do sacka nahadzes listy s druhpu stranou suchehp zipsu a na sacok napises napriklad strom alebo cislo strany... alebo nakreslis postavu, zalaminujes a do sacka v hodis nastrihane oblecenie z filcu....a na sacok opat napises ze Oblecenie....teda tvoja aktivita bude 1 kniha pljus sacky alebo krabicky
@miskanasa @slniecko379 @iivkaa1, @lululaila, @moninka1, @pezu, @katuska103, @kallocka, @katka159
zienky, ked to tu tak citam, tak mam pocit, ze spejeme skor ku vytvoreniu 6tich aktivitiek na jednu temu, ako k nejakemu lapbooku. tiez dochadza k otazke ako to cele zviazat a uskladnit potrebne vecicky ku aktivitkam.
vzhladom na nizky vek urcenej skupiny deticiek, sa neda hovorit v pravom zmysle slova o lapbooku (informacna hodnota nemoze byt obsiahnuta v textoch). asi naozaj len vytvarame subor aktivit.
najjednoduchsie riesenie vydim vo vytvoreni suboru aktivit, ktore sa zmestia do urceneho formatu (A5 alebo A4) a budu sa zakladat do karisblokov vo foliach - do nich sa daju prilozit aj male vrecuska s vecickami ku aktivite a zalaminovana predloha.
@miskanasa @slniecko379 @iivkaa1, @lululaila, @moninka1, @pezu, @katuska103, @kallocka, @katka159
dievcata, este k tomu viazaniu, vo viacerych vymenach som postrehla, ze tie kruzky na kluce boli velmi drahe, tak autorky davali alternativne spojenie jednotlivych stran. neviem teraz rychlo nazov, ale spjaju sa s tym kable 😅
ja som za kvazi knihu. mam to tak aj premyslene
@moninka1 @miskanasa, @iivkaa1, @lululaila, @moninka1, @pezu, @katuska103, @kallocka, @katka159
ja som za zalaminovane strany - za knihu, samozrejme s aktivitami (ja mam premyslene ku kazdej strane aktivitu - okrem strany kde budu prilozene leporelka basniciek).
myslim si, ze zalaminovany lapbook ma formu a este je to setrne pre deti.
a mam pocit, ze vsetky davame prednost skor aktivitam ako teorii 🙂
chcem v nej pouzit niektore z nasledovnych technik: (vid link http://www.montessoridoma.cz/?p=15517)
„pockets – vrecúška“, do ktorých vkladáte napr. kartičky, lístky, ..
„flap – books“ – listy knihy sú rozložiteľné do vejára,
„accordion books“- leporelká, prilepené jednou stranou,
„petal books“, nalepené stredovou časťou, dieťa dookola roztvára papieriky ako lupene kvetu,
„fan books – vejáriky“, naskladateľné na seba, na jednej strane zopnuté,
„simple fold basic shapes – otváracie okienka“ – jednoduché otváračky, jedna strana prilepená, druhá sa otvára,
„wheel books“ kolesá, postupne otáčať koleso a vo výreze sa niečo objaví,
shape book – minikniha či vlepovačka hocijakého tvaru, napr. srdce, sopka, vláčik …
mini knihy vlepené dnu atď
@katuska103, @kallocka
baby, davno ste sa neozvali a nevyjadrili k niektorym otazkam - stale plati, ze idete "do tohto"?
vdaka

@slniecko379 No hej máš pravdu, som sa trošku "rozšupla" 😅 a zabudla to vekovo viac prispôsobiť drobcom 😅 tak teda ja to ešte raz celé prekopem a potom pridám na schválenie 😀 inak s tými vôňami to je super nápad, len kde by som zháňala jednotlivé esencie? to je na to nejaký obchod? to by som asi musela kúpiť tie vône nie? hmm, no porozmýšľam ako by sa to dalo.