icon

Lapbook výmena od 3 - 6 rokov

emily_666
11. jan 2014

Vítam maminky, ktoré by mali záujem o zhotovenie lapbookov do výmeny, maximálny počet účastníkov 10, termín ukončenia apríl/ polovica mája. Pre tie, ktoré neviete, o čo presne ide, tu je stručná charakteristika : http://www.montessoridoma.cz/?p=15517. No a keďže ide o vyššiu vekovú kategóriu, spracovanie danej témy by malo ísť do detailov.

weronnka18
14. jan 2014

ahojte, tak idem sa vyjadriť najskôr k mojej téme - myslela som rozdelenie stavovcov /niekto sa tu pýtal, ako som to myslela/ alebo potom môžem len konkrétne buď cicavce alebo plazy alebo čo chcete... určite by tam boli kartičky so zvieratkami - kde žijú, či chodia, plazia sa alebo letiajú, potom priraďovanie "rodičov" k "deťom" alebo aj nejaké zaujímavosti, že cicavec čo lieta alebo cicavec žijúci v mori...
k ostatným témam nemám výhrady, k zakladačom - to sa prispôsobím, je mi absolútne jedno akej farby, ak zoženiem konkrétnu potrebnú farbu,tak kúpim 🙂

angika
14. jan 2014

@natabun pre mna moze byt lienka, alebo motyl napr.
Som tiez za farby podla montessori, napr. ja ked budem mat sovu, to su vtaky-modra
@weronnka18 rozdelenie stavovcov sa mi osobne zda dost take siroke, skor by som potom brala charakteristiku napr. ryb, vtakov...aby sa vsade stale neomielali len cicavce, ale nech sa vyjadria aj dalsie 🙂

tina14283
14. jan 2014

@natabun ok, tak to bude žltá , a som tiež za lienku

lucirella
14. jan 2014

@natabun
Uaaaa, este kokon a male pavuciky?! Len to citam a mam zimomriavky 😀
Inak ja a so zmyslami mam mat teda zltu farbu toho zakladaca?

natabun
15. jan 2014

@lucirella no, tyka sa to ludi, tak zlta, co na to ostatne dievcata? suhlasia?

lucirella
15. jan 2014

@emily_666 @tina14283, @danatalu, @angika, @blumka, @lucirella, @silvia259, @weronnka18, @natabun, @myska2233

Ahoj damy. Tak som rozmyslala nad zmyslami a mam zatial toto:

Kazdy zmysel bude mat jednu stranu + co sa nezmesti priamo, pripadne sa to tyka vsetkych zmyslov, bude zvlast.
HMAT - budu tam dve ruky, na kazdom prste jeden predmet/obrazok (napr.ohen/snehuliak). Zatial mam: tvrde, makke, hladke, vrubkovane, teplo, chlad, pichlave, drsne (momentalne ma nenapadlo ine slovo pre smirgel 🙂 ). Na kazdej dlani bude vrecusko a v nom schovana nejaka vec. Pod vreckom bude obrazok toho, co tam je (Ked hmat nahradza zrak)

ZRAK - Obrazok oka a oznacenie duhaovky, belma a zornicky. Tu som myslela ako aktivity: tienove pexeso, okienko s I spy a miesanie farieb. Pripadne ak by ste radsej, tak duhu (farebne spektrum) bud z filcu, moosgummi alebo len fareb.papiera (neviem, co u nas zozeniem. Pripadne by som mohla cez net skusit sa pozriet po niecom). Tu som chcela este nejak zakomponovat braillovo pismo.

Este ma napadlo, ze ako koordinaciu zrak-hmat, by som mohla zakomponovat nejaku vysivacku, alebo ako sa to vola (lacing card)

CUCH - rozdelenie obrazkov na to, co ti vonia a co pachne. labyrint - ako sa dostane nos k jahode (to len ako priklad) a rozkladacia harmonika, rozne dlha, podla toho na aku vzdialenost kto co vyciti (myslela som clovek, pes a macka)

CHUT - Tu by boli nakreslene usta a z nich vyplazeny jazyk. Ten by bol prilepeny z filcu a nan by sa prilepovali na such zips citron, praclik, cukrik a horka cokolada (alebo nieco ine, co je horke), podla topho, kde na jazyku sa dana chut nachadza. Pod tymto nalepenym filcovym jazykom by bol nakresleny a na nom vyznacene farebne umiestnenie tych chuti. Aktivita by bolo priradovanie do skupiny, co mi chuti, alebo nechuti - len este porozmyslam nad formou.

SLUCH - No a tu privitam akekolvek navrhy 😀 😉 (samozrejme, kludne aj inde, len tu ma nic moc nenapada🙂 ) Zatial mam len hlasite a tiche - urobit taku stupnicu a priradovat (napr. od sepotu po vlak)

Potom mam este aktivitu, kde su vsetky zmysle - napr.zakruzkuj cervene, co vidime, zelene, co pocujeme atd. Tu sa potom da toho vela vymysliet, lebo napr,auto aj vidime, aj pocujeme (a tie starsie aj citime 😀 )

Este budem rozmyslat nad nejakymi aktivitami.

Tak tot vsjo momentalne. Budem rada za vase pripomienky. Ja mam mensieho drobca, takze si uplne neviem predstavit, ci by 5rocne dieta toto vsetko zaujalo, alebo by ho napr. tienove pexeso uz nudi... Takze urcite dajte vediet, ci sa vam to prevedenie pre tuto vekovu skupinu paci, alebo co presne nepaci.

Zatial tvoreniu zdar! Dobru noc. 🙂

angika
16. jan 2014

@lucirella waw super napady, ale to budes mat dost prace teda... Kolko nas vlastne je?

blumka
16. jan 2014

@lucirella fuuha...podla mna by stacila jedna aktivita na kazdy zmysel. Fakt je toho dost. A mozno tam dat trosku encyklopedickych pikosiek ze napr ako pocuju rozne zvery, na aku dialku vidia atd....

lucirella
16. jan 2014

@angika
Myslim, ze nas je 10.

@blumka
Ok.pockam, co ostatne povrdia, ale kludne tam dam info. Podla mnw je to super napad. 😵

tina14283
16. jan 2014

@lucirella fakt dobré, ja súhlasím. a také encyklopedické veci si tam môžme podopĺňať aj my samé podľa toho ako budú deti rásť, no nie? 🙂

blumka
16. jan 2014

@tina14283 to ano mozme..ja som to len preto napisala aby sa nezabudlo aj na ten naucny rozmer lapbooku..ze by mal obsahovat nejake zakladne informacie a zaujimavosti k danej teme. Swmozrejme aj nejake aktivity len aby sa to nezmenilo na vrecuskovu vymenu 😉

lucirella
16. jan 2014

@tina14283
@blumka
Skusim to nejak trosku zredukovat a pridat info, alebo pripadne skusim k do tych aktivit to info pridat. Porouzmyslam, co a ako. Bude tam aj to, aj to. 😵
Uz sa tesim, ze skocim s drobcom do kniznice 🙂 pre nejaku detsku encyklopediu.

tina14283
16. jan 2014

@blumka veď to je jasné, myslela som to tak, že si ich budeme potom ďalej rozširovať 😉

blumka
16. jan 2014

@tina14283 ano jasne 😉

natabun
18. jan 2014

lucirella @emily_666 @tina14283, @danatalu, @angika, @blumka, @lucirella, @silvia259, @weronnka18, @natabun, @myska2233
dievcata v ramci bezstavovcov su farby odtienov zltej a oranzovej. ako ste to vyriesili , @myska2233 - aj pre teba, ak to budes pouzivat v monte hernicke, ako ste si ujednotili tieto farby, aby som sa vedela zariadit, kedze mam lienku 🙂 dakujem

myska2233
18. jan 2014

@natabun no babo rad.... tiež som si neni istá, či sú to odtiene žltej či oranžovej?!

emily_666
autor
18. jan 2014

@weronnka18 neviem či sa ti už niektoré kočky aj vyjadrili, ale všeobecne stavovce je naozaj široká téma, takže čo tak naozaj to zúžiť alebo ako navrhovala angika vtáky, ryby, morské tvory, neviem, niečo užšie, lebo potom by si musela urobiť min. 3 lapbooky miesto jednoho 😀 😀 😀

emily_666
autor
18. jan 2014

@tina14283, @danatalu, @angika, @blumka, @lucirella, @silvia259, @weronnka18, @natabun, @myska2233 no kočky, definitívne nás je 10, myslím tak akurát
tina14283 - práca na poli, traktory, múka, chlieb
danatalu - matematika ??? dohodni sa s myska2233 ak ti to nevyhovuje, ona navrhovala vo svojej téme zaradiť niečo na počítanie, čo by nám asi aj postačilo, napadlo ťa ešte niečo iné?
angika - sova
blumka - hudba, noty, nástroje
lucirella - 5 zmyslom
@silvia 259 - ostala si pri tom krtkovi?
weronnka18 - skús teda tie zvierata trochu zužiť, ale napríkla čo tak africké zvieratá?
natabun - lienka
myska2233 - voda kolobeh vody, ostrov, pevnina
emily_666 ľudské telo
skúste ešte niečo navrhnúť pre danatalu, čo by sa vám pozdávalo, dakujem

emily_666
autor
18. jan 2014

@tina14283, @danatalu, @angika, @blumka, @lucirella, @silvia259, @weronnka18, @natabun, @myska2233 ja som bud chcela to ľudské telo alebo zdravá nezdravá výživa, tak mi poradte, čo by ste viac chceli ?

blumka
18. jan 2014

@emily_666 ja zdravu vyzivu 😉
A ked uz si povedala pre @weronnka18 ze africke zvierata mne by sa naramne hodili australske zvierata 🙂

angika
18. jan 2014

Baby, rozhodla som sa, ze sa tejto vymeny nezucastnim, nehnevajte sa, ale mam toho vela a neviem, ci by som to stihala, lebo v marci, aprili budem mat nabite. Tak radsej to odvolam teraz a prenecham niekomu miesto. Dakujem za pochopenie a drzim palce, nech mate pekne vytvory!

silvia259
18. jan 2014

@emily_666 ano, skúsim sa s tým nejako popasovať- snádˇ niečo vymyslím

lucirella
18. jan 2014

@emily_666
Ja by som radsej zdravu vyzivu 🙂

@danatalu a ta sova po angike co ostala, by sa ti nepacila? ;)

@angika
:( tak mozno nabuduce ;). nech sa ti dari.

emily_666
autor
19. jan 2014

@angika škoda ☹ možno niekedy nabudúce

blumka
19. jan 2014

@angika..juuj skoda ☹

evkosca
19. jan 2014

@emily_666 @tina14283, @danatalu, @angika, @blumka, @lucirella, @silvia259, @weronnka18, @natabun, @myska2233 ahojte zeny, sorry, ze vam sem leziem, ale chcela by som sa zucastnit...a citam, ze angike vam vypadla...dalo by sa??? mne by sa pacila tema slnecna sustava...alebo nieco podobne...ale prisposobim sa...

emily_666
autor
19. jan 2014

@evkosca pekná téma, za mňa áno 😉

natabun
19. jan 2014

@myska2233 no ja si pamatam, ako p. Starkova spominala, ze tiez presne nevystihla tie odtiene, ze chce cosi prerobit, ale ani za svet si nemozem spomenut, ci zltu ci iranzovu 😒 ale minule (u neviem kde) 🙂 som nahodou narazila na jeden alum, kde si to ta kocka dala do zltej farby , ani nerobila odtiene farieb, dala len vstko zlte na domacu potreu.........takze neviem, mne sa zda, ze zlta...no nemohli dat fialovu ? 😀

natabun
19. jan 2014

@myska2233 alebo oranzova? 🙂 fakt neviem...

natabun
19. jan 2014

@emily_666 radssj ludske telo. sice, ako by som si mala predstavit temu o ne/zdravej vyzive?