icon

Mamičky futbalistov: Ako riešite tréningy v zlom počasí?

sandri
5. okt 2024

Ahojte, zaujima ma, ako je to v inych futbalovych kluboch u deti vo veku 10-13 rokov. Syn ma pravidelne trening takmer kazdy den, vonku, za akehokolvek pocasia. Momentalne ma noveho trenera, ktory ma nazor, ze dazd, sneh ani nic ine nie je prekazkou na trening vonku. Vcera prsalo, bolo vonku 10 stupnov a syna som z treningu vyzdvihla premoceneho do nitky (hoci mal nepremokavu bundu, tak ani ta ten napor dazda nevydrzala). Vysledok prisiel rychlo - nad ranom horucka, plny nos, bolave hrdlo. Ked sme sa trenera pytali, ci je vazne nutne trenovat v takomto pocasi, odpoved bola, ze ked syn nepride, tak ho nenominuje na zapas. Rozmyslame ako dalej - ci zmenit klub, alebo aj inde je to rovnake. S tymto pristupom bude chory nonstop az do jari... Pripadne ako riesite oblecenie pri treningoch v dazdi? A existuju nepremokave kopacky? Syn z nich vcera po treningu doslova vylieval vodu...

Strana
z2
lilke
5. okt 2024

@sandri dcéra je tiež futbalistka. Hrá aj s dievčatami, aj s chlapcami, aj hosťovala v iných kluboch, aj za reprezentáciu. Pri dievčatách sú tréneri jemnejší, trénujú iba v jemnom daždi. Ale pri chlapcoch a v 1.lige dievčat aj reprezentácii neberú ohľady na počasie. Odvolajú tréning, iba ak by zničili trávnik. Trenovali aj v silných mrazoch. Dcéra imunitne ok. Rôzni tréneri, ale naozaj často je prístup - "netrenujes, nenominujem ťa".

wudz
5. okt 2024

@sandri ono asi záleží aj na type kopačky, my kupujeme kožené (drahé jak šľak). Vždy idú najskôr na balkón (lebo smrdia), potom ich dávam na sušičku, kým suší, lebo je tam teplo. Za jeden deň vyschnú. Zvyšok rovno do prádla. V lejaku má na sebe nepremokavú bundu s vodným stĺpcom 10 000, ešte sa nestalo, že by mal total premočené tričko. Nohy áno, to furt. V dnešnom počasí (sychravo, cca 12°C) mal na sebe termo + dres a stačilo. Ale zas fakt u nás je základ otužovanie + každé ráno rakytník, vitamínový cukrík a veľa ovocia, zeleniny a kapusty, a to nielen pre futbalistov, ale pre celú rodinu.

janka1011
5. okt 2024

@sandri jaaj moja, zvykneš si. Keď môj mal 6 rokov, tiež mi vadil tréning v daždi, teraz je vo veku tvojho syna a vôbec to už neriešim. Trénujú denne a to v daždi, mraze, snehu, nech sa deje čokoľvek, výnimka sú len hromy blesky. Je to proste tak a s tým musíš ty aj on rátať, ak to myslí s futbalom vážne. Iba teraz začal chodiť na futbal? Nonstop chorý nebude, zvykne si. Klub zmeníš zbytočne, v tomto veku je to všade rovnaké, najmä ak hrá 1.ligu, tam sa s nimi nemaznú. Ináč, mne viac vadí keď trénujú v lete pri 40 °C na slnku ako ten dážď.

senta_sofia
6. okt 2024

@sandri v stave nudze susim kopacky v rure, teplota cca 40, len aby prudil teply vzduch

maciatkolulu
6. okt 2024

To ste tam prvý rok? Veď už malé deti trénujú v každom počasí....sviatky,piatky,keď sa ti to nezdá,zvoľ balet🙃😂 ale aj z baletnej sály pri reálnom,profesionálnom učení,vychádzajú deti mokré. Myslíš,že zápasy v daždi nie sú? Či pokiaľ by pršalo,tvoj syn by sa nezúčastnil? Človek by myslel,že píses o skupine malych škôlkarov😂. Ako nie v zlom...

tilly
7. okt 2024

@vazektomia a to čo je za klub? Ako veľké deti? To im stačí 1-2 tréningy za týždeň?

sandri
autor
7. okt 2024

@maciatkolulu doteraz sa v pripade dazda trening presunul bud na iny den, alebo do telocvicne, ktora je hned vedla ihriska a je vacsinu roka prazdna. Az tento novy trener priniesol tuto novinku treningu za kazdeho pocasia.

zuzanaam
7. okt 2024

Ahoj, dcéra hrá 1. ligu za žiačky aj dorastenky, vo veľmi veľkom daždi netrénujú a tiež kvôli silnému dažďu sa rušil aj zápas. Ale to asi skôr kvôli trávniku ako kvôli nim. Určite kúpiť merino termo, ktoré hreje aj za mokra a kvalitné funkčné oblečenie. Merino ponožky hrejú aj mokré, čiže nebude mať studené nohy. Ja mám na turistiku a neviem si vynachváliť. Pred futbalom roky plávala, na tréningy dochádzala do mesta a čakala s nedosušenou hlavou aj v zime na stanici často aj pol hodinu. Darmo som jej kázala nosiť čiapku, podľa nej je to "trápne". Koľkokrát som ju stretla ísť z tréningu s holou hlavou a rozopnutou bundou. A nebývala a ani nebýva chorá. Tvoj syn si potrebuje vybudovať imunitu. Podporte to zdravou stravou a otužovaním, saunou, ľadovou vodou...

janka1011
7. okt 2024

@sandri tréning za každého počasia nie je žiadna novinka. Ono sa to tak robí všade a v tomto veku ani nehovorím. Ohľad sa berie tak pri 6-7 ročných, to cez zimu trénovali v telocvični.

vazektomia
7. okt 2024

@tilly je to U11, čiže Max. 11 rokov staré deti. Prečo by nestačilo? Jedná sa o jednoduchý šport to nie je napríklad hokej kde sa pár rokov učíš len poriadne korčuľovať, fyzička atď...

tilly
8. okt 2024

@vazektomia tak áno, futbal je jednoduchý, lacný šport, ale ešte som nepočula, že v U11 trénujú raz dvakrát do týždňa. V mestských kluboch je to tak 4 x plus individuálne tréningy a víkendy zápasy/turnaje.

vazektomia
8. okt 2024

@tilly presne a ak má dieťa náhodou ešte nejaký krúžok, tak si nestihne s prepáčením ani prdnúť. Potom stresy depresie... 4x do týždňa je príliš. A ďakujem, že súhlasíš so mnou, že je to jednoduchý a lacný šport. Lebo to keď spomeniem na tréningu tak hromy blesky 😅.

tilly
8. okt 2024

@vazektomia zas ide aj o to, ako to baví to dieťa a ako to berie. V 10/11 rokoch už dieťa vie čo chce, či chce viac krúžkov alebo má prioritne jeden a venuje sa tomu. V tom prípade rado trénuje aj každý deň. Väčšinou sú kluby, kde sa trénuje viac.
A čo sa týka toho, že futbal je šport naozaj pre každého, tak áno. Moji si vyskúšali viacero športov a zlatý futbal aj čo sa týka náročnosti na čas, financie, fyzicku aj je to aj bezpečný šport oproti iným. Fakt futbal je pre rodičov perfektný šport.

maciatkolulu
8. okt 2024

@tilly samozrejme, pokiaľ majú rodičia na to čas. Lebo reálne sú pri starších deťoch celé víkendy v ťahu,plus nie je slasť stáť na zime a povzbudzovať si decko😂,takže na čas je tento šport extra náročný. A finančné neviem,balet a aquabely nám brali najmä cas a energiu. Husle financie a výtvarná je za mňa milaaacik

tilly
8. okt 2024

@maciatkolulu ver mi, že futbal je minimálne náročný šport na čas. Hokej musíš tiež stáť na zápasoch, plus k tomu máš pol hodinu obliekanie, plus tiež si minimálne hodinu pred zápasom na ľade a tiež tam nie je teplo, ale aspoň neprší a nefuci, lyžovanie ešte horšie, plávanie asi aj rozplavby a všetko okolo, cyklistika si minimálne dve hodiny pred štartom prvej kategórie na trati a aj keď máš dieťa, ktoré štartuje napr o druhej poobede, si tam od ôsmej rána plus minimálne dve hodiny preteky... fakt, zlatý futbal to ani nemusím spomínať financie a bezpečnosť

sandri
autor
8. okt 2024

@tilly no, co sa tyka bezpecnosti a financii, zalezi od pozicie hraca. U nas brankari bezne prsty polamane, zranene kolena, natrhnute obocie, rozbita hlava (trafil hlavou zrdku brany)... Brankarske rukavice (kvalitne) stoja od 70 eur vyssie a vydrzia max. 3 mesiace. Ale ano, kamoska ma doma dvoch hokejistov a to su strasne vydavky... Takze stale sme na tom dobre 🙂

tilly
8. okt 2024

@sandri môj bol tiež brankár. Rukavice aj 120 eur, plus kvalitné oblečenie, keďže až tak nebehal ako ostatní. Brankár je podľa mňa najhoršia pozícia. Keď padne gól, všetci kričia na brankára, nie na obrancov. Okrem toho môjmu vadilo aj to, že menej behá a tie narazene ruky stále. Ale stále je to bezpečný šport oproti iným. Pozri hokej, ako sa narážajú, lyžiari ako padajú a cyklistiku ani nejdem porovnávať, keďže tam boli predminulý týždeň dve úmrtia v jeden deň...
Futbal platíš klub, oblečenie niekde dostávajú zadarmo, niekde je to tak 150 eur ročne, kopačky vieš aj za 20 aj za 250 kúpiť, rukavice od 15-150, termo, sustak a pod ta vyjde tak cca 100 eur, individuálne tréningy plus gymnastika alebo fyzio si dávajú len tí najlepší. Občas cestuješ trošku ďalej na zápas/turnaj
To sú všetko ešte v pohode výdavky proti hokeju, tenisu, lyžovaniu, cyklostike, o koňoch sa ani baviť nemusíme, tam sú to strašné peniaze

klotildabazarik
8. okt 2024

@sandri sak skuste zmenit klub a uvidite

maciatkolulu
8. okt 2024

@tilly môj muž hral profesionálne ešte v roku pána futbal a je teda dodrb.ny statočne. Obidve kolená . Jedno 5x operované. Chrbtica chytena. Druhé koleno adept na nové srobiky. Takze o bezpečnosti by som vedela rozprávať dlho. A čas je fakt ,minimálne v Rakúsku teraz extra náročné. Cestovanie po zápasoch máš celé víkendy v ťahu, tréningy máš v ťahu tiež aj víkendy. A určite to nie je,že prídeš a je hotovo po hodke.

tilly
8. okt 2024

@maciatkolulu v každom športe máš zničené kolená, chrbát, kĺby, občas polámané členky apod... ja mám odchodeného po zápasoch a turnajoch požehnane. Bola som tímová vedúca, takže niečo o tom futbale viem. Ale tak isto som chodila s deťmi aj na tenis, na plávanie, na hokej a môj starší je v cyklistickej repre, plus kamaratkine deti lyžujú, tak vidim, čo sa tam deje, takže okrem futbalu vidím aj do zákulisia iných športov a viem porovnať. Preto píšem, že pre mňa z pohľadu rodiča je futbal perfektný šport, ja v ňom vidím len pozitíva oproti iným športom. Áno viem, že na zápas ideš minimálne hodinu dopredu, potom zápas, potom ho rozoberať v šatni a až potom domov. Viem a ani som nikde nepísala, že je to na hodku. Ale iné športy zoberú viac času z víkendov. Už len tá cyklistika. Prídeš ráno o ôsmej, odchádzaš večer a to počas futbalového zápasu dieťa vidíš, vieš, čo je s ním, ale pro takých lyžiarskych alebo cyklistických pretekoch ani nevieš, čo s ním je. Naposledy našli dievča mŕtve po pár hodinách...

maciatkolulu
8. okt 2024

@tilly tak porovnávam s aquabelami a baletom.... Ja. A tá mŕtva cyklistka je extrém. Pri balete - dcéra na vyštudovaný konzervatórium ti garantujem,že ma stálo oveľa menej času a nervov ako futbal. Plávanie,tiež dcéra,taktiež. Určite by som nepovedala,že futbal je ľahší.... 🤷Ale z bežnych krúžkov deti,patrí o tým časovo určite náročnejším.

tamtumdo
8. okt 2024

Syn má 8,tiež trénujú v každom počasi, jedine, keď leje,že poriadne...blesky,hromy,krupobitie...zápasy taktiež v daždi....ono zo začiatku sú deti chorlavé,ale potom si zvyknú a počasie im nerobí problém...nášmu to paradoxne pomohlo, vybudoval si imunitu konečne a nechýba v škole....ako jasné soplia z toho, učiteľka to u nich ani nerieši,majú na lavici box so.servitkami...niesu tak chorí že nemôžu chodiť do školy,na tréningy,len pri prudkej zmene počasia ako.teraz Max soplia...aj ostatní rodičia si chvália,že zo začiatku za báli ako to bude s chorobnostou pri takom počasí....ale chlapci sa držía, viacerí odkedy hrajú futbal nemajú problém s dochádzkou do školy ako predtým...

Strana
z2