Moderná gymnastika, balet - dievčatká a ich maminy
Ahojte.
Temu na modernu gymnastiku som tu nikde nenasla a tak pisem. Velmi rada by som si popisala s mamickami, ktorych dcerky aktivne cvicia prip. chodia na sutaze...ako to u nich prebieha, ci to dievcata bavi, ci mavaju krizy atd....
Ja mam takmer 8-rocnu slecnu. Na modernu gymnastiku zacala chodit, ked mala 4 roky...prve 2 roky bola iba v pripravke, to mali 2xtyzdenne po hodine....ked bola prvacka tak 3x po 2hodiny...tento skolky rok sa v treninku pritvrdilo a ma tyzdenne 18hodin 😝 ...z toho cca 4hodiny sa venuju baletu...je toho dost, ucime sa po veceroch. Rada by som vedela ako to zvladaju maminky, rodicia resp. ich slecny. 😉 . dakujem a dufam, ze sa tu niekto taky najde.
@stvura Klub nehradi nic, ani cestovne, ani startovne, ani dresy, skladame sa aj na ubytko pre trenerky a pod. Kiezby to bolo na lepsej urovni na Slovensku a existovalo by klubove zazemie...
Ahoj môžeš sa pridať do novej skupiny o gymnastike
https://www.modrykonik.sk/group/11514/
Ahojte, podľa môjho názoru je 18 hodín veľmi veľa na tak mladé deti. Otázne sú však aj vaše ambície to nepoznáme.
MG a vo všeobecnosti gymnastika má z môjho pohladu problém v tom, že sa vekovo tlači veľmi nízko a deti sa tlačia na vrcholové sutaze. Veľa deti zaživa vrchol kariéry dávno pred 18tkou a kolko krát idu do ,,dôchodku” po dvadsiatke.
Áno, s gymnastikou je potrebné začínať v nízkom veku kvôli využitiu vývoja a vývinu motoriky. Otázne je čo tréningové zaťaženie v takomto rozsahu je nevyhnutne. Ale ako som písal nepoznáme vaše ambície.
Pozrite sa na to s nadhľadom a sama sebe odpovedzte prečo dávate dieta na šport, aké máte očakávania a ambície. Ak má vaše dieta skutočný talent a ono a aj vy snívate niekedy o olympiáde ok. No ak to má byt vyplnenie času dieťaťu tak si myslím, že sa to kus vymklo..
@stvura Aj od nas z klubu ide patice dievcat do centra pre talentovane gymnastky, starsie tam uz nejaky cas su, teda v repre priamo. Ja by som ich vsak so svetovymi gymnastkami neporovnavala vobec, ani sa to neda... Tie dievcata trenuju 8 h denne, Madarky tiez, Rusky, Rumunky, Bulharky a dalsie top krajiny... Je to na inej urovni nielen poctom treningovych hodin, ich vsestrannou vyplnou, ale aj naslednou komplexnou regeneraciou, tak nevyhnutnou pri tomto sporte (ale zase to pri kazdom) a toto vsetko u nas chyba. Z toho hladiska nemozno dosahovat spickove alebo aspon nadpriemerne vysledky. I tak si ale myslim, ze slovenske top gymnastky dosahuju uzasne vysledky (ako aj teraz v Moskve) na to, v akych podmienkach sa u nas trenuje a celkovo "robi" gymnastika... 🙂
Dobrý deň môžem vás poprosiť o radu .
Mala by veľmi chvelA chodiť na gymnastiku aj na tanecnu .
Ja som za boli sme aj na konkurzoch a prijali ju na oboje. Pýtala som sa na ktoré chce chodiť a chcela by oboje.
To by mala
pondelok: 1 hodina tanecnu
Utorok : 2 hodiny gymnastika
Streda : 1hodima tanečná
A piatok: 2 hodiny gymnastika
Muž mi dal chrobáka do hlavy podľa neho že neni zdravé a dobre pre 5 ročnú toľko cvičiť. Celkovo sa mu nechce deti voziť na tréningy. Tak neviem či to povedal koli tomu alebo ozaj či to neni veľká záťaž na 5 ročnú ?
Možno budete vedieť poradiť ❤️
Ahojte Maminy. Po rokoch by som rada oživila tému moderna gymnastika. Možno aj zaujímavo sledovať či vašim dievcatam ta gymnastika vydrzala, či im niečo dala, či neľutujete. A ako to vnímate po rokoch celkovo. Ale aj začínajúce dievčata a ich maminy, ako to máte v kluboch a pod.
Tak po roch hodnotim takto: dcera gymnastiku robi este, ma 14 a pol takmer, zacala v 8ich... Uz je rok vo faze, ze skonci, prestalo ju to bavit, naplnat, co suvisi ale s pristupom trenerov. Okrem toho ma radsej jazdecky sport, ktoremu sa stiha venovat velmi malo popri gymnastike. Ked sa to na skusim pozriet zo sirsieho uhla pohladu - je to krasny esteticky sport, nauci discipline, kolektivnosti, dievcata cestuju po Europe (sutaze). No zaroven tym stratia akykolvek volny cas - nie je prakticky ziadny, treningy, sutaze, letne kempy - vsetko sa obetuje tomuto sportu. Casto vo veku 11 az 15 rokov dievcata koncia, chcu mat volny cas na kamaratov, kamaratky, ine aktivity... Uplne to chapem. A este som si vsimla za tie roky, ze u nas chyba trenerske vzdelavanie, toto je este v plienkach. Kazda trenerka musi byt aj psycholog, travi denne x hodin s tymi dievcatami a velmi vela sa da nespravnym vedenim pokazit. A ked dieta po dlhych rokoch v gymnatike povie, ze uz nechce mat s gymnastikou nic spolocne a ani robit sport, ktory by ju okrajovo pripominal - znamena to, ze z radosti a lasky k sportu sa stala apatia az nenavist :( Casom sa vyselektuju spomienky a zostanu tie najemotivnejsie, to je jasne. Na zaver - kazdy si musi uvedomit, kto uvazuje o modernej gymnastike ako rodic - ze to bude stat velku obetu ako mamy a otca (casovy manazement, vozenie, zahranicne pobyty a cesty), tak samotnej dcery (mega velku). Ci to za to stoji, ukaze az samotny cas 🙂
@stvura inak ja sa strasne divim tomu, ze nase skoly su po sportovej stranke na to tak slabo. Priam hrozne... vacsine deti by uplne sport v skole postacoval, skolske teamy a sutaze. A z tych nech si uz potom hviezdy vyberaju ked chcu... u mojej dcery v skole sa nerobi absolutne ziadny sport.
Inak chodila som s nou do Detvy, prestali sme, lebo to bolo o nervy dochadzat. A ja som ochotna odtial potial sa obetovat a hlavne stresovat celu rodinu. Ale napr dochadzalo tam vtedy dievca niekde z horehronia, to ako klobuk dole.. ja by som na to nemala nervy :D Oproti tomu ked som hladala tu u nas, na UMBcke sa nam nepacilo, a nic ine tu hadam ani nie je... :D A celkovo.. vobec informacie kde zohnat ked chces niekam dieta dat? ved ja som volejbalovy "kruzok" hladala asi pol roka, nakoniec som nasla nahodu, lebo ak niekde nieco je, tak max. na nejakej skole plagatik nalepeny...
@marielik78 vela deti konci v tom veku co pises, aj so sportami, ale aj inymi kruzkami... tu si ja napr uvedomujem, ze prave preto treba uvazovat dopredu, nebudem predsa travit 4roky s dietatom v telocvicni, nervy mat, ked na 99% s prechodom na druhy stupen sa na to vykasle. Vsetko ma byt robene s mierou.
@marielik78 a moderna gymnastika? Inak Dakujem za super zhrnutie, ono tie gymnastky končia veľmi skoro a ja som premyslala čím to je. Ja mám dieťa ktoré začína a pyta si to, páči sa mu ta gymnastika, pyta si tréningy každý deň. Trénuje 3x tyzdenne a viem že bude postupne viac len hľadám pozitíva a negatíva. Našli sme už iný kruzok a lakame ju na prestup ale nechce…My sme totiž začali v pripravke a naopak-objavili talent a chcú ju ťahať ďalej aj ona chce. My sa obetujeme, to už zvládneme len mám obavy o ňu a jej budúcnosť. Ako spoznam že už to nie je pre ňu? Hľadám už teraz náznaky ale vidím opak-pyta si tréningy a chce sa posúvať a iný šport nechce. Tak ma zaujíma ako to hodnotia ini rodičia po rokoch. Ale myslím že ma klub kde to ešte nepreháňajú, iné kluby trénujú viac v tomto veku. Ale vidím aj mamicky ktoré svoje dievčata tlačia do veľkých ambícii-doplácajú individualne tréningy, vybavujú tréningy naviac, tlačia ich do vyšších skupin. Tak sa snažím kontrolovat nech k tomu nesmerujem ako rodic….
@stvura no chalanov to prestane bavit neskor, baby maju ine zaujmy. TO vidim u dcery teraz, aj pri kamoskach. Kopec ich hralo basket, futbal.. a skoncili, lebo ine zaujmy. Keby bol trener, ktory dokaze motivovat, prostredie motivacne, aby tie deti same chceli nieco orbit, vyzeralo by to inak, urcite asopn cast by ostatala a hlavne keby tie deti boli trochu viac pokope... Ale nie je... mne mala chodi na kruzky zo zvyku, a najviac preto, lebo kamosky... keby kamosky neboli, bola by tam zla atmosfera, nikam by nesla... Keby bol sport verejnejsi, rozvinutejsi, viac by aj deti same seba motivovali k pokrokom. LEbo by vedeli ze Katka je na gymnastike, a dalsie deti su na takom a onakom sporte, v ramci skoly, preco neostanem aj ja? MOja takto po dvoch rokoch bojkotovania sportov, isla na tanecnu. Lebo ze preco nie ked aj kamosky tam budu :D Jasne na sutaziach a pomaly maly profesionaly, musia aj nieco ine dostat, ale to by tiez mohlo byt skor...a podchytene trenermi v skole. NIe len ucitelmi telesnej vychovy... (mimochodom mali sme rok taku, ze baby len vymyslali, preco cvicit nechcu, lebo 5ky im rozdavala:D teraz maju ucitela a cvicia vsetky, ani take ze "po chorobe" nie je, ak povie ze sa ide do "posilovne")
@marielik78 po precitani viacerych tem a z vlastnej skusenosti som tiez zistila, ze vela dievcat konci kvoli trenerkam. Vyzera to tak, ze aj u nas bude ten problem. Taktiez som cakala, ze pocet hodin sa bude navysovat a tento rok nam dokonca ubrali. Samozrejme , platby sa navysili. Neviem, uvidime, co bude dalej. Ale ked sa nezmeni pristup treneriek, dievcata to prestane bavit a zacnu odchadzat.
@ingrid16 Ano, drzim palce, nech je dieta spokojne a stastne, to je podstata 🙂 Moja uz skoncila, cele leto free a teraz povedala, ako zacala skola a nemusi utekat po vyucovani (do 14:30-15 hod., kedze je gymnazistka) hned na 4-hodinovy trening kazdy den, ze az teraz jej zacina zivot... Mala som z tych slov zmiesane pocity, ale ano, teraz ma zrazu cas a netoci sa vsetko okolo gymnastiky a hlavne, nie je v ziadnom casovom a psychickom strese. Nevedela som si predstavit koniec toho frmolu, nervov a i. po tych rokoch, ale vlastne to je velmi fajn 🙂

@sunny3 Podla mna je to v pohode cena (tak sme zvykli platit za trimester na tanecnom kruzku, co bola raz do tyzdna hodina :D), ...moja zacala az v 7 rokoch, platili sme za 3 treningy tyzdenne cca. 60 EUR mesacne, neskor 4 treningy/tyzden okolo 75 EUR... V terajsom (inom) klube platime 90 EUR mesacne, trenuju 4x tyzdenne po tri hodiny cca... Zalezi aj od klubu, v inych to je este viac treningov za 70-80 EUR, plus minus...