icon

Spoločné prezliekanie detí na plaveckom výcviku: Je to správne?

6. feb 2025

ahojte,
chcela by som sa opytat na nazor. Dcera zacala chodit na plavecky vycvik v skolke a deti sa prezliekaju v jednej satni spolocne, t.j dievcata aj chlapci. Snazim sa ucit dceru ohladom sukromia intimnych zalezitosti a ked som sa na to prezliekanie opytala, tak som sa stretla so zvlastnou reakciou. Ako to mate? Riesite taketo veci?

lilke
7. feb 2025

Keď chodia malé deti na plavecké tréningy, prezliekaju ich rodičia. Mamy v ženských a otcovia v mužských šatniach. Bez ohľadu na pohlavie detí. Nájdeš tak aj malých prvostupniarov. Dievčatá možno od 8 rokov začínajú riešiť nahotu.

aurora33
7. feb 2025

Čo je to ,,súkromie intímnych záležitosti? A ako sa to učí?

rakywanda
7. feb 2025

@solange7 mám 15 chlapcov a 4 dievčatá v triede, ako ich rozdelím?

jesenzima
7. feb 2025

Mu sme mali spoločnú šatňu ešte aj na strednej 🤦

Ale, u škôlkarov a tak asi prvý stupeň školy by mi to nevadilo, ani by som neriešila. Ono pokiaľ nejako nebudeš riešiť ty, nebude riešiť ani dieťa. Dcéra chodí na hokej a má stanú spoločnú s 35 chlapcami, a nerieši vôbec. Zatiaľ..

jesenzima
7. feb 2025

@tetapetra toto riešia rodičia. Ako milión ďalších veci ... Deťom je to jedno,ale rodičia na nich radi prenášajú svoje "problémy" ...

zuzubb007
7. feb 2025

V školke? No to sa nečudujem, že na teba pozerali, dosť blba otázka, však tam majú deti 3- 5 rokov normálna vec, na základnej škole je to už iné tam aj sami tie deti nechcú aby ich videl druhý, kde vidíš problém? Však sa rýchlo prezleču a neobzeraju si intímne miesta plavecký frka rychlo, nerob vlastnému dieťaťu teror zato, zato ze ty máš s tým osobny problem

kiki68
7. feb 2025

Nasi v skolke tiez boli v spolocnej satni vtedy, je ti len skolka, nemaju este take znaky tie deti a mentalne by nemali but tak daleko, ze budu toto riesit. Dievcata jedna strana, chlapci druha. Nikto nemal problem.

nikaeli
9. feb 2025

Drvivá väčšina kúpalísk má predsa spoločný priestor, kde sú skrinky na odloženie vecí, plavky si prezliekajú v kabínke. Bežne tam ženy pobehujú v podprsenke a muži v boxérkach. Ako inak by to mali riešiť učiteľky? ja som bola na plaveckom s deťmi iba raz, mali sme ich iba 15 a nikdy viac... Naviac na spinkanie sa do pyžamka prezliekajú v spálničke všetci spolu (my im ale nohavičky a slipky nechávame).

dagas
9. feb 2025

Kokos,niektoré matky tu koja pomaly do predškolskej alebo sa promenádujú doma pred deťmi v pohode nahé ale to že sa deti ktoré majú v škôlke spoločné zachody prezliekajú v spoločnej šatni to je problém. Nemám problém,vyrobím si ho...

huxy
9. feb 2025

A to, že sa deti v škôlke spoločne prezliekajú pred a po spaní, ti nevadí? 🤔

katrin21
9. feb 2025

V skolke je to uplne v poriadku
Neprehanate to uz,,zeny? Zvlastna reakcia je skor ta tvoja

kaca222
9. feb 2025

btw, my sme mali spoločnú šatňu na vysokej škole v nemocnici... Prezliekali sme sa do bieleho oblečenia chalani baby, všetci spolu v jednej miestnosti 😀

luba28
9. feb 2025

a kde si sa stratila ty??,,

vroni
9. feb 2025

Asi by som tiež divne pozerala, keby mi položil niekto takúto otázku. By som považovala matku za čistého uchyla, riešiť nahotu škôlkarov....

1mata
9. feb 2025

Neriešila by som to, keďže sú to ešte drobci

sidicek
9. feb 2025

Mne príde divnejsie , ze to riešiš a mas to zrejme spojene nejakym sposobom so sexualitou u takto maličkých deti, ako to ze sa prezliekaju spolu.

chillibubble
9. feb 2025

@aurora33
@kukuk29 tak autorka to trochu zvlastne pomenovala. podla mna ide v podstate o to, ze dieta uci ze intimne oblasti su "nedotknutelne", su jeho sukromnou zalezitostou. nikto od nej nesmie chciet aby ich ukazovala, aby sa ich mohol dotykat, rozpravat o nich. ma si ich chranit a povedat rodicom, keby sa jej stane cokolvek co by sa jej akymkolve sposobom nepacilo. ja dcere tiez nieco podobne vysvetlujem. robi sa to preto, aby uz aj dieta chapalo zarodky/zaciatky sexualneho obtazovania. napr. pedofilmi, knazmi a pod.

lenkakamen
9. feb 2025

V škôlke asi nevieš ako to funguje?😄tam ti to nevadí? 🤣 Ako naozaj v dnešnej dobe čo rodičia riešia, normálne nechapacky...

stanislavicenka
9. feb 2025

@autorka snáď si robíš srandu. Bavíme sa o škôlkaroch. Co sa týka intimity, prichádza to prirodzene

jana_eyre_2
9. feb 2025

@liz_lemon prezliekaju, ale nie do plaviek, čiže nie sú úplne nahé keď sa prezliekaju do uboru na TV.. ale mne práve to na prvom stupni napríklad prišlo dosť divné.. dcére už v 4rocniku začali rásť prsia, vôbec nebolo v poriadku že sa mali prezliekať pred chlapcami.. puberta dnes začína u mnohých dievčat skôr ako pred rokmi.. našťastie mali chápavu učiteľku a púšťala ich na toaletu..

V škôlke by som to neriešila, jedine v Tom prípade ak by to bolo dieťaťu blbé a hanbilo by sa..

dankabg
9. feb 2025

Jaj...spomínam si, že keď som bola Krpata, jeden chlapček sa pri poobednom spánku vyzliekol a všetkým nám predviedol svoju "intímnu záležitosť" všetci sme sa rehlili a potleskom ho povzbudzovali v jeho exhibicionizme😂
Zaujímalo by ma, ako to vníma autorkina dcérka, či sa hanbí, alebo či s tým má nejaky problém, alebo či je to proti srsti len samotnej autorke.

vevesh
9. feb 2025

Kedze sa u nas uz v skolke robi prevencia pred sexualnym zneuzivanim (v drvivej vacsine pripadov je zneuzivatel z rodiny alebo z okolia!!), tak ano, riesi sa to.
Na plaveckom, ked prisli deti same, sa prezliekali v satniach pre ich pohlavie. Ak su deti s rodicmi, tak pohlavie rodicov rozhodovalo a rozhoduje- jednoducho a prakticky, asi nikto nechce aby nejaky chlap s dievcatkom zizal na dievcata rozneho veku, kdezto matka v muzskych satniach terno pre chlapcov nenarobi.
A ano, ak su deti bez rodicov, su u nas rozdelene podla pohlavia a mne je to dost proti srsti take hromadne vyzliekanie a prezliekanie. Na jednej strane chceme, aby si deti vazili svoju intimitu a sexualitu a na druhej strane to svacneme na hromadne vyzliekanie, kde sa vsetko udupe, co deti ucime (hlavne take, ze nikto sa nema pozerat na intimne partie a tak...) a uplne sa tu cudujem matkam, ze su za....🤐🤐🤐🤐

janka1011
9. feb 2025

V škôlke??? Nepreháňaš dáko moc? Veď aj na 1.stupni sa ešte prezliekajú spolu. Nerieš hlúposti.

jana_eyre_2
9. feb 2025

@vevesh tak predpokladám, že sa to u nás v škôlke nerieši preto, lebo dozor je zväčša ženský.. potom zrejme berú chlapcov do dámskych šatni a učiteľky sú dozor.. nemôžu škôlkarov predsa pustiť samých do mužských šatni.. aj chlapcov musíme chrániť..

Moje deti keď chodili na plávanie v rámci škôlky, bola to malinká plaváreň (chodia sa tam učiť aj babatka plávanie) len pre deti, takže mali len jednu šatňu a v skolkarskom veku by ma nenapadlo že ak sa rôzne pohlavia vidia navzájom žeby to bolo niečo extremne nevhodné..

Keď chodievajú plávať zo školy, s chlapcami je zabezpečený vždy pán učiteľ a s dievčatami pani učiteľka, aby mohli byť dozor v šatni..

iwesska
9. feb 2025

Boze ja zasnem,co su dnesni rodicia schopni riesit🙈 Kedysi nahe deti hrali aj vo filmoch, dnes je problem,ze sa 3-5r deti prezliekaju v spolocnej satni🙄 Este povedz ze na nich nebodaj dozera ucitelka a bohvie,ci si tych chlapcov neobzera🤔

vevesh
9. feb 2025

@jana_eyre_2 s oboma pohlaviami su ucitelky. Ak bol dozor iba jedna ucitelka, otvorila si dvere oboch satni a stala na chodbe a tak dozerala na deti😃😃 ak je dozor muzsky u skolakov, do dievcenskych satni nemoze -vobec. Je tam naozaj velky rozdiel, ci ide zena do chlapcenskej satni alebo chlap do dievcenskej....

iwesska
9. feb 2025

@vevesh Ale prosim ta nehrot to. O akej intimite a sexualite rozpravas u 3-5r.deti,ktore ked im treba cikat,tak si stiahnu gate uprostred ihriska a neriesia😂? Robite z tych deti sexualne objekty skor,ako si vobec same nieco take uvedomuju. Ano,zasadne chodia na plavanie kvoli tomu,aby si obzerali druhe pohlavie🙄 No,ale co ked sa budu prezliekat v satniach,ktore budu pre kazde pohlavie zvlast a budu medzi nimi gayovia a lesby? To ti nebude vadit,ak si cudzie dievcatko bude obzerat to tvoje? Alebo chlapec chlapca😵🫣 Ja by som nariadila,aby sa deti prezliekali doma a sedeli cely den v plavkach,pre istotu.

jana_eyre_2
9. feb 2025

@vevesh moje deti keď idú na plavecký, sú tam aj cudzí ľudia, keďže ide o veľké verejné plavárne - ťažko by tam otvorili dvere a dozerali by na deti a teda rozhodne dôverujem viac pedagógom ktori sú s deťmi celé dni v škole ako cudzím ľuďom v šatniach..

vevesh
9. feb 2025

@iwesska u nas je zakazane mocit na travniku a urcite si 3-4 rocne dieta nestiahne uprostred ihriska gate- ak ano, tak je to slovak, cech🤐🤐🤐 od 3 rokoch je aktivna vychova pred sexualnym zneuzitim a dokonca ani zachody nie su v skolke hromadne, i ked hromadne idu deti cikat. Nikto deti nesexualizuje, ale ked deti ucis, aby sa nevyzliekali pred hocikym atd. a bum o 2 hodiny sa hromadne maju vyzliect, znegujes kompletne svoju snahu o nejaku prevenciu pred pedofilmi🤷‍♀️🤷‍♀️

vevesh
9. feb 2025

@jana_eyre_2 u nas su pre skoly speci prezliekarne vyhradene a v malych skolskych plavarniach je pre verejnost uzavrete, takze nikto cudzi tam teda nie je...